fbpx
Сьогодні
Відповідаємо 09:51 10 Бер 2021

Наскільки безпечна індійська вакцина і коли можна буде зробити щеплення? Все про вакцинацію від COVID-19 в Україні

В Україні 2 тижні тому почалася вакцинація від коронавірусу. "Рубрика" зібрала всю необхідну інформацію для вас

English version here

Фото Reuters

24 лютого в Україні почалася вакцинація від коронавірусу індійським препаратом CoviShield. Україна стала 95-ю країною, яка почала вакцинацію населення. Майже через 2 тижні, за даними телеграм-каналу Коронавірус інфо, першу дозу вже отримали близько 20 тисяч осіб. Лідирує Донецька область (2474 щеплених), найменше щеплень поки отримали в Сумській області — всього 350.

У порівнянні з іншими країнами світу — це незначна кількість. Наприклад, у США антидот отримали 78,3 мільйона громадян — це абсолютний лідер за кількістю поставлених вакцин, в Китаї — 52,5 мільйонів, в Британії щеплення поставили вже більше 21 мільйона осіб.

Першою людиною, яка отримала дозу CoviShield в Україні став лікар-реаніматолог Євген Горенко з відділення Черкаської обласної лікарні. Як медпрацівник, який надає допомогу ковідним хворим, він був у першій черзі на вакцину. На питання про те, чому він вирішив поставити щеплення, лікар відповів: "Я кожен день рятую людей в реанімації і бачу, до яких наслідків може призвести коронавірус". Після того, як Євгену зробили укол, за словами лікаря, відчував він себе добре: "Стан стабільний, без негативної динаміки", — висловився він.

Цю ж вакцину поставив собі і Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов: "У кожного з нас є альтернатива: або заразитися, потрапити в лікарню, важко перенести хворобу або навіть померти. Або вакцинуватися і врятувати життя собі і рідним", — написав він на своїй сторінці у Facebook. Вакцинувалася також і президент Зеленський.

Зеленський поділився новими враженнями після вакцинації від коронавірусу

Як записатися на вакцинацію?

Днями з'явилася можливість записатися на безкоштовну вакцинацію. Запис не є підтвердженням того, що ви отримаєте безкоштовну вакцину і не є "запрошенням" на вакцинацію. Як повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Facebook, база зі сформованих заявок дасть можливість організувати логістику в розподілі вакцин.

Включити своє прізвище до списку на вакцинацію можна на порталі державних послуг "Дія", зателефонувавши в МОЗ за телефоном 0 800 60 20 19 або у сімейного лікаря.

Якщо ви хочете зареєструватися через "Дію", потрібно зайти на сайт, а потім слідувати інструкції:

вакцинування в україні

В якому порядку нас будуть вакцинувати?

Вакцинація проти коронавірусу є виключно добровільною. Порядок, за яким українців будуть вакцинувати, оперативний штаб МОЗ разом з ВООЗ і ЮНІСЕФ затвердив ще в грудні минулого року: проте з поправкою, що документ буде гнучким. Кожні два тижні порядок можуть змінювати і актуалізувати відповідно до епідеміологічної обстановки і кількості вакцин в країні. Поки що план вакцинації населення виглядає так:

  1. січень-квітень 2021 — люди з критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, які виконують критичні функції в боротьбі з пандемією COVID-19;
  2. квітень-червень 2021 — люди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що надають медичні послуги;
  3. червень-вересень 2021 — люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, які виконують функції з підтримки безпеки і життєдіяльності держави;
  4. вересень 2021-березень 2022 -— люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, які виконують функції з підтримки безпеки і життєдіяльності держави.

Проте 9 березня міністр охорони здоров'я України визнав, що в Україні процес вакцинації від коронавірусу йде не за планом. У країні на кінець минулого тижня планували прищеплювати 10 тисяч осіб на день, але поки вийшли на показник у 3 тисячі щеплених. 

вакцинування в україні

Чи потрібно платити за вакцину?

Якщо ви дочекаєтеся вакцинації в порядку черги, вакцина буде безкоштовною. Також оплачується і робота лікарів: 4 березня заступник міністра МОЗ Світлана Шаталова розповіла про те, що Кабмін підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров'я про виділення коштів на вакцинацію населення проти COVID-19. Загальна сума фінансування становить 1 млрд 482 млн грн для оплати медичних послуг медикам, залучених до процесу вакцинації. Тому доплачувати в разі, якщо ви вакцинуєтесь на одному з чотирьох передбачених етапів, не доведеться.

Чи можна вакцинуватися поза чергою?

Отримати вакцину позачергово можливо, купивши вакцину за свій рахунок. Платна вакцинація може запуститися вже цього літа. Якщо уряд буде бачити, що попит на щеплення істотно менше кількості закуплених вакцин, можливо, їх почнуть продавати за собівартістю приватним клінікам перед літнім сезоном відпусток. Таким чином планується задовольнити попит, який створюється українськими туристами, які захочуть летіти в країни, де вимагатимуть вакцинацію. Також в приватних клініках можна буде вакцинуватися, як тільки компанії самостійно закуплять зареєстровані препарати.

вакцинування в україні

Скільки коштуватиме вакцина?

Вартість щеплення буде залежати від вакцини. Поки що ми можемо орієнтуватися на такі ціни за одну дозу вакцини (для вакцинації потрібно дві дози з інтервалом 2-4 тижні, залежно від препарату):

  • AstraZeneca — $8-10
  • Pfizer — $39
  • Sinovac — $ 17,5-30
  • CoviShield — $ 3
  • NovaVax — $ 3

Це приблизна собівартість препарату. В Україні ціни будуть вище, так як в них будуть закладені витрати на транспортування вакцин і оплату роботи медиків.

вакцинування в україні

Чи можна буде обирати, яким препаратом вакцинуватися?

У МОЗ пояснюють, що вибрати, який препарат ставити, можна тільки в разі, якщо це не безкоштовне щеплення. У разі, якщо вам будуть робити безкоштовне щеплення, то поставлять те, яке буде привезено в прищеплювальний пункт. Хто буде розподіляти вакцини — поки невідомо. Поки що в прищепних пунктах доступний тільки препарат CoviShield, а в найближчі півроку повинні з'явитися вакцини AstraZeneca, Pfizer, Sinovac Biotech і NovaVax.

CoviShield є аналогом вакцини AstraZeneca, але вироблена Індійським інститутом сироватки. Це вакцина з використанням вірусних векторів на основі аденовірусу, який викликає застуду у шимпанзе. Вакцина містить генетичний матеріал коронавірусу, який допомагає імунній системі розпізнавати вірус. Це перший препарат, який потрапив в Україну, і яким вже почали вакцинувати всіх, хто знаходиться в першій черзі. Поки що ми маємо в своєму розпорядженні півмільйона доз.

Наступними вакцинами, які Україна повинна отримати в рамках ініціативи COVAX (16 мільйонів доз для на 8 мільйонів українців) — це від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцин Oxford / AstraZeneca — в першому-другому кварталі 2021 року і 177 тисяч вакцин Pfizer — їх повинні були передати Україні ще в лютому — однак через додаткові угоди між COVAX і Pfizer, постачання затримується. Тепер керівник програм з охорони здоров'я ЮНІСЕФ України Андрій Славуцький повідомляє, що вакцина повинна бути в Україні на початку березня.

Від російської вакцини Супутник V, яка також вже могла б застосовуватися, Україна відмовилася через "недоведену ефективність" і з побоювання біологічної диверсії через вакцину, яка викличе небажані наслідки, — про це заявив колишній міністр охорони здоров'я Олег Мусій. Він загострив увагу на тому, що російська вакцина — дійсно ефективна, тому її застосування можливе в Україні за умови виробництва на нашій території: "Тут треба менше домішувати політику до питання збереження життів", — зазначив політик. Харківською фармацевтичною компанією "Біолік" була зроблена спроба працювати за такою схемою: закуповувати в Росії сировину і виготовляти вакцину на місцевому виробництві. Вони навіть подали заяву на реєстрацію в Україні Супутник V, але парламентарії внесли зміни про екстрену реєстрації вакцин в закон "Про лікарські засоби" та заборонили реєстрацію тих, що розроблені в РФ. Голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій зазначає, що ця вакцина може бути зареєстрована і використана в Україні, але тільки після її реєстрації в одній з країн з сильною регуляторною політикою — в ЄС, США, Швейцарії.

Замість Супутник V за такою схемою буде проводитися вакцина Sinovac Biotech китайської компанії Sinopharm. Українська група компаній "Лекхім" отримала квоту на 5 млн доз вакцини для того, щоб продати їх в Україні в першому півріччі 2021-го, з них 1,9 млн доз хоче придбати Міністерство охорони здоров'я для безкоштовної вакцинації. Ці вакцини планують встигнути випустити до травня цього року.

Ще одна вакцина, яка з'явиться в Україні — NovaVax. За словами глави Міністерства охорони здоров'я країни Максима Степанова, виробник поставить 15 мільйонів доз. Перші поставки почнуться в липні 2021 року.

вакцинація короонавірус

Фото Reuters

Наскільки небезпечна індійська вакцина CoviShield?

Що стосується якості препарату, про це висловилася в Twitter посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс. Вона зазначила, що вакцини від коронавірусу Covishield і Oxford-AstraZeneca ідентичні: Covishield — це ліцензійна назву для вакцини Oxford-AstraZeneca AZD1222, яка випускається в Індії.

"Припущення, що вакцини AZ / Covishield, які використовуються в Україні, розрізняються за формулою, є категорично неправильними", — заявила посол.

Різниця між вакцинами полягає в ціні. Обидві вони пускають у хід імунну систему організму і змушують організм виробляти антитіла від вірусу. Жоден з інгредієнтів цієї вакцини не може викликати ковід.

Про безпеку формули вакцини AstraZeneca на сайті ВООЗ говориться наступне:

  • Ця вакцина ще не рекомендована ВООЗ для внесення в список для використання в надзвичайних ситуаціях, проте вона пройшла перевірку Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) і, отже, відповідає критеріям ВООЗ.

EMA ретельно оцінило дані про якість, безпеку та ефективність вакцини і рекомендувало надати умовний дозвіл на продаж людям у віці 18 років і старше.

Вакцина може викликати побічні ефекти. Про це йдеться на державному порталі Великобританії: часто щеплені (більше 1 людини з 10) скаржаться на біль, печіння, свербіж або синець в місці ін'єкції, погане самопочуття, відчуття втоми і втомлюваність, озноб або лихоманку, головний біль, нудоту, біль в суглобах або м'язах. Рідше (до 1 людини з 10) пацієнти помічали набряк, почервоніння або шишку в місці ін'єкції, високу температуру, нудоту (блювоту) або діарею, грипоподібні симптоми, такі як висока температура, біль у горлі, нежить, кашель і озноб. До 1 людини зі 100 відчувають запаморочення, зниження апетиту, біль у животі. У таких пацієнтів збільшені лімфатичні вузли, проявляється надмірне потовиділення, може з'являтися свербіж шкіри або висип.

Загальне невдоволення новою вакциною Covishield широко обговорюється у ЗМІ, але імунологи поки що не поспішають коментувати якість і ефективність препарату. Лікар-імунолог Андрій Волянський в ефірі телеканалу 24 заявив, що вакцина не пройшла повні медичні випробування і не ліцензована в інших країнах, таких як Америка, Японія або інші країни Європи, а також і те, що вакцина буде передаватися бідним країнам безкоштовно за програмою COVAX :

"Мій скепсис означає лише те, що немає ніяких даних, якщо у випробуваннях вакцини від AstraZeneca брало участь багато тисяч людей, то по Covishield ми бачимо, що тільки 186 вакцинованих були в дослідженні імуногенності даної вакцини, це дуже мало", — сказав лікар.

Втім, варто пам'ятати, що побічні ефекти бувають від усіх вакцин, включаючи щеплення від грипу і інших сезонних захворювань. ВООЗ і уряди всіх країн звертають увагу пацієнтів на те, що наслідки від коронавірусу набагато важчі, ніж побічні ефекти, які зникають протягом декількох днів після щеплення.

вакцинація короонавірус

Фото Reuters

Як швидко вакцинується вся Україна?

У найближчі 6 місяців в Україну має гарантовано поступити 12 мільйонів двоступеневих вакцин. При кращих розкладах, у першій половині 2021 року в нас буде 24,2 мільйони доз, але цього все одно не вистачить, щоб вакцинувати все населення України — близько 40 мільйонів осіб. Але заяви політиків постійно змінюються: терміни поставок не дотримуються, в домовленостях весь час виникають нові умови, тому точно сказати, коли буде вакцинована хоча б половина населення України, не можна.

Наприклад, в середині грудня минулого року Степанов говорив про 21 мільйон українців, які перебувають у групі ризику, які повинні отримати вакцину протягом 2021-го. А вже в кінці грудня в.о. гендиректора Центру Громадського Здоров'я Ігор Кузин говорив про те, що за планом 50% населення України має отримати дози протягом 2021-2022 року — а це якраз 21 мільйон осіб.

Також ми писали більше  про можливі побічні ефекти вакцини від коронавірусу

4592

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: