fbpx
Сьогодні
Розбір 12:30 19 Кві 2021

Китайська вакцина SinoVac: як діє і коли прищеплять

Зібрали все, що потрібно знати про цю вакцину

English version here

У березні до України привезли 215 тисяч доз китайської вакцини від коронавірусу CoronaVac. Контракт з китайською компанією Biotech передбачав, що буде завезено 1,9 мільйона вакцин вартістю 504 гривні за дозу. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, контракт, укладений між українською компанією «Лекхім» і китайською Sinovac Biotech, повинен бути виконаний повною мірою: «Про те, чому прийшло тільки 215 тисяч доз, то це — питання до компанії, яка її постачає. За невчасні постачання ця компанія платить штрафні санкції. Але ми сподіваємось, що найближчим часом буде виконано контракт, а це — 1,9 млн доз вакцини», — повідомив він. Міністр охорони здоров'я Степанов доповнив, що інші 1,7 млн доз будуть поставлені у квітні-травні. Протягом 10 днів проходила перевірка якості вакцин, а вже 13 квітня українці почали отримувати перші дози препарату

Китайская вакцина SinoVac

Що це за вакцина?

Препарат CoronaVac розроблений китайською компанією Sinovac Biotech, його використовують в 14 країнах світу, а його ефективність в середньому — 73%. Вакцина CoronaVac — рідка інактивована цільновіріонна вакцина, яка використовує частини клітин неживого вірусу. Тобто вакцина має такий самий механізм дії, як і AstraZeneca або Covishield, а також російський Супутник. Ослаблений вірус потрапляє до організму, не заражаючи його, а лише провокуючи появу антитіл, які активують імунну систему, на відміну від вакцини Pfizer, яка містить РНК. РНК «доставляє» інформацію клітинам тіла і змушує їх генерувати спайковий білок, виявлений на поверхні коронавірусу, який ініціює інфекцію. Вказівка клітинам генерувати спайковий білок стимулює імунну відповідь, зокрема утворення антитіл, специфічних до спайкового білка SARS-CoV-2.

Китайская вакцина SinoVac

Вакцина CoronaVac зберігається за температури від +2 до +8 градусів. Препарат вводять внутрішньом'язово. Для повної імунізації від COVID-19 потрібно дві дози вакцини, інтервал введення яких становить 28 днів.

Вакцина випробовувалася на 14 572 людях з різних вікових груп, зокрема й старше 60 років. Вони знаходились під наглядом протягом 28 днів після першого та другого щеплення, а більш довгострокове спостереження проводиться лікарями досі. Водночас ВООЗ все ще не завершила тестування препарату.  

Про які побічні ефекти попереджає виробник?

Згідно з інформацією, яка представлена на сайті виробника вакцини, під час випробувань вакцини в Китаї, дуже частими побічними ефектами (у більш ніж 10% пацієнтів) були біль в місці ін'єкції, головний біль, стомлюваність. 

Часто (у 1-10%) пацієнти скаржилися на набряк, свербіж шкіри, еритему, ущільнення в місці ін'єкції, у них також зустрічалася нудота, діарея, біль у суглобах, кашель, озноб, свербіж, втрата апетиту, ринорея, біль в горлі, закладеність носа, біль в животі. 

У 0,14% пацієнтів, тобто у 2 з 14 572 осіб, в місці ін'єкції з'являвся опік, також з'являлася блювота, гіперчутливість, аномалії шкіри та слизових оболонок, лихоманка, тремор, почервоніння, набряк, запаморочення, сонливість. У рідкісних випадках, за заявленою виробником інформацію, вакцина може викликати м'язові спазми, набряк повік, закладеність носа, здуття живота, запор, гіпосмію, закладеність очей, гикавку, закладеність кон'юнктиви. 

Такі побічні реакції реєструвалися протягом 28 днів після вакцинації. Випробування, які проводилися в Бразилії, показали, що побічні ефекти зустрічалися у 36,83% щеплених, а симптоми переважно включали нежить (7,01%), біль в горлі (6,93%), закладеність носа (2,74%). %), болі в животі (1,34%) і запаморочення (0,66%).

Китайская вакцина SinoVac

Наскільки вакцина ефективна?

За даними, заявленими виробником про випробування вакцини, що проводилися в Бразилії, ефективність препарату CoronaVac становить лише 50,65% проти симптоматичних випадків Covid-19, однак проти випадків госпіталізації, а також важких і смертельних випадків захворювання COVID-19 препарат має 100% ефективність, а проти симптоматичних випадків, які потребують лікування — 83,7%. 

Хто отримає вакцину CoronaVac?

Загалом зараз в Україні щеплено близько півмільйона людей. За даними Міністерства охорони здоров'я, в п'ятницю 16 квітня загальна кількість українців, що отримали дозу, становила 445 861 особу. 

Перша партія вакцин CoronaVac буде розподілена насамперед серед маломобільних груп населення та їх доглядальниць, а також соціальних працівників.Щеплення цим препаратом отримають педагоги, які беруть участь в організації та проведенні ЗНО, українські олімпійські та паралімпійські спортсмени, які готуються до Токійської олімпіади, представники Національної поліції та Збройних сил України.

Як отримати щеплення?

Ми нагадуємо, що для того, щоб встати в чергу на отримання безплатної вакцини, необхідно зареєструватися на онлайн-порталі «Дія». Детальний алгоритм записи розписаний на порталі за посиланням.

Після реєстрації необхідно буде вказати рід діяльності та місто, в якому ви будете вакцинуватися. Водночас працівникам закладів охорони здоров'я, освіти, соціальної сфери, інтернатів, будинків для людей похилого віку та інших спеціалізованих установ, військовослужбовцям та працівникам структур державної безпеки не потрібно записуватися. Роботодавець самостійно внесе вас у списки та повідомить про дату щеплення. 

Запис в лист очікування не є записом на прийом до лікаря. Портал сповістить вас, коли ви зможете потрапити на вакцинацію. 

Також можливо отримати вакцину з «залишків» — коли в місцевих поліклініках і амбулаторіях залишаються вакцини, від яких відмовилися люди, чия черга до вакцинування підійшла. Щоб отримати вакцину із «залишків», потрібно поговорити з вашим сімейним лікарем і записатися в лист очікування у нього — тоді вам подзвонять в разі, якщо буде можливість зробити щеплення раніше черги.

12138

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: