fbpx
Сьогодні
Рішення 09:10 31 Тра 2021

Плюшки за вакцинацію: від тістечок до марихуани. Як у світі нагороджують за щеплення

Зробити щеплення дорогою на роботу та отримати за це безплатний коктейль? Або зробити щеплення в замку Дракули? Вибір ширше, ніж нам здається.

English version here

«Призи» за вакцинацію — символічні, і «купити» супротивників вакцинації на них не вийде — безплатний круасан в кафе або ваучер на покупки в торговому центрі не переконають прихильників теорії про таємну змову поставити вакцину, але зате такі рішення прекрасно розряджають атмосферу. 

Ось ви б не відмовилися зробити щеплення в замку Дракули? Або отримати грошовий бонус за поставлене щеплення? У всьому світі за щеплення від Covid-19 люди отримують найрізноманітніші бонуси аж до… марихуани. Здогадалися, де таке відбувається? Читайте підбірку від «Рубрики», щоб дізнатися напевно, а в коментарях діліться думками — що думаєте про такі «приколи» вакцинації? 

Отримайте ваше тістечко

Плюшки за вакцинацію: від тістечок до марихуани. Як в світі нагороджують за щеплення

Кафе «Бібліотека поблизу Мілютіна» вже сім років проводить особливий день відкритих дверей — всі охочі можуть прийти та здати кров. Цьогоріч кафе не стало зраджувати традиції, але замінило здачу крові на щеплення від коронавірусу. Вакцинованих пригощали биком на вертелі та тушкованою дичиною. Водночас варто відзначити, що люди мали право вибору вакцин — китайська Sinopharm і американо-німецька Pfizer/BioNTech. Подібне заохочення в кафе — швидше, сербський тренд, ніж виняток. Кафе і торгові центри Сербії готові робити знижки та пропонують безплатні тістечка та обіди тим, хто вакцинується. Наприклад, в одному з торгових центрів в Белграді проводилася акція: у пункті вакцинації, який розташовувався в ТЦ, перші 100 вакцинованих отримали ваучер від магазину на суму, рівну $30.  

Зараз серби мають один з найвищих показників з вакцинації в Європі — першу дозу вже отримало майже 30% місцевого населення. Проте, влада хоче прискорити процес. Щоб це реалізувати, президент Олександр Вучич оголосив про те, що кожен, хто зробить щеплення до 31 травня 2021 року отримає 3 тисячі динарів (близько $30). 

Укол від Дракули та ніякого вампіризму

Плюшки за вакцинацію: від тістечок до марихуани. Як в світі нагороджують за щеплення

Румуни вирішили відразу вбити двох зайців — розвинути туризм, популяризувати історичні місця, куди туристи практично перестали їздити, і вакцинувати населення. Центр вакцинації там відкрився в замку Дракули, за 170 кілометрів від Бухареста, побудованому в XIV столітті. Кожні вихідні в травні будь-який охочий може прийти сюди на екскурсію без попереднього запису та отримати в подарунок безплатний вхід на виставку середньовічних тортур. Але тільки за умови, що відвідувач погодиться зробити щеплення. Креативні медики носять маски зі шприцами замість іклів і обіцяють «вкусити» відвідувачів в центрі вакцинації, відкритому просто в замку. Приємний бонус: якщо раніше побічним ефектом від укусу Дракули був вампіризм, тепер максимум — легке нездужання або біль в руці, які проходять, щоб звільнити місце для суперсили крутішої за вампіризм: імунітету до коронавірусу.

Щасливий квиток в автобусі — це коли замість талончика ти отримуєш сертифікат про вакцинацію

Плюшки за вакцинацію: від тістечок до марихуани. Як в світі нагороджують за щеплення

Потрапити в «дорожню» історію можуть жителі Кишинева, де мобільні пункти вакцинації розгорнули в декількох автобусах і тролейбусах. Звичайно, як громадський транспорт вони не їздять, але й пасажирів без квитків не люблять — спланувати візит в такий пункт вакцинації можна за допомогою графіка, опублікованого мерією, а потрапити — на будь-якій зупинці. Автобус курсуватиме по самих жвавих місцях міста. 

Якщо щеплення можна ставити в кишинівських тролейбусах, то таке можливо і в київських маршрутках! Ви б погодилися зробити щеплення і заодно заповнити так час в столичних пробках?

Великий куш

куш словил

У Ізраїлі, який є світовим лідером за кількістю вакцинованих, громадянам з консервативної єврейської громади, члени якої відмовлялися від вакцинації через релігійні переконання, за зроблене щеплення роздавали продукти та соки. 

У школах також проводилися акції: поміж вакцинованих дітей проводився конкурс, за підсумками якого можна виграти квитки на культурні та спортивні заходи, якими можна скористатися після зняття обмежувальних заходів. А в Ізраїлі це цілком конкретна дата — вже з червня всі вакциновані жителі Ізраїлю зможуть повернутися до повністю допандемічного ритму життя, зняти маски в громадських місцях і насолоджуватися літом, ніби 2020 року і не було ніколи. Так що це лотерея, в якій так чи інакше виграють всі, згодні?

Черговий лототрон: хлібопічка за щеплення

Плюшки за вакцинацію: від тістечок до марихуани. Як в світі нагороджують за щеплення

У Алма-Аті на один день влаштували акцію: тим, хто встиг поставити щеплення 21 травня, дали можливість взяти участь в лотереї та виграти в «безпрограшній» акції, отримавши в подарунок щось з побутової техніки. Акція була проведена за державні та приватні кошти: акіматом Алатауського району та районними медичними організаціями за підтримки місцевих підприємців. Цікаво, а українців мотивувала б можливість виграти в такому розіграші?

Пиво, марихуана і бонус «за друга»

Плюшки за вакцинацію: від тістечок до марихуани. Як в світі нагороджують за щеплення

Відносно повільні темпи вакцинації в США пов'язані з тим, що кожен 5-й американець відмовляється робити щеплення, але ж уже до Дня Незалежності США, 4 липня, уряд розраховував прищепити не менше 70% населення.

У зв'язку з цим відразу в декількох штатах оголосили про нові ініціативи, які повинні переконати американців все ж погодитися на вакцинацію.

У штаті Нью-Джерсі жителі, які зробили перше щеплення в травні, отримають сертифікати на безплатне пиво або чарку міцного алкоголю в декількох барах. У Коннектикуті тим, хто отримав першу дозу, обіцяють безплатний алкогольний або безалкогольний напій в декількох ресторанах

Тільки ось пити після поставленої вакцини від covid-19 не рекомендується протягом, як мінімум, трьох днів. Тому ставити щеплення краще у Вашингтоні, де всім пообіцяли видавати марихуану, яка в листопаді минулого року була декриміналізована на федеральному рівні. Таку ініціативу проявили активісти компанії DC Marijuana Justice, яка займається популяризацією коноплі. 

Приєднуються до такої акції й роботодавці. Наприклад, гігант швидкого харчування McDonald's пропонує співробітникам своєї штаб-квартири та корпоративних ресторанів до чотирьох годин оплачуваного вільного часу для вакцинації, а Amazon видає бонус в розмірі $100 тим, хто вже поставив перше щеплення. 

Губернатор штату Мериленд пообіцяв, що всі співробітники бюджетних установ отримають чек на $100, якщо зроблять щеплення. Інші штати пропонують по $50 за кожного «приведеного» на вакцинацію пацієнта — в Детройті таким чином можна заробити до $600.

Ідея для українських супермаркетів

Плюшки за вакцинацію: від тістечок до марихуани. Як в світі нагороджують за щеплення

Фінансові бонуси для співробітників, які пройшли вакцинацію від COVID-19, вже почали з'являтися і в Німеччині. Так, гамбурзька мережа супермаркетів Edeka Nord запропонує подарункову карту на 50 євро для своїх магазинів як бонус співробітникам, які проходять вакцинацію.

Ось уже кілька місяців конкуренти Lidl і Aldi пропонують аналогічну угоду. З кінця січня Lidl видає по 200 доларів за вакцинацію від COVID-19 співробітникам, які поставили першу дозу вакцини. Aldi пропонує співробітникам оплату, еквівалентну оплаті за дві години роботи, за кожну дозу вакцини, і покриває всі пов'язані з цим витрати.

Напишіть хтось в Сільпо та АТБ! Здається, у нас є для них одна ідея… 

Роботодавець, який зміг

Плюшки за вакцинацію: від тістечок до марихуани. Як в світі нагороджують за щеплення

А ви б хотіли, щоб ваш роботодавець забезпечив вам щеплення? (Звичайно, якщо ви, наприклад, не вчитель або держслужбовець — тоді роботодавець про вас уже подбав). А що якби він ще й заохотив вас поставити його — хай невеликим, але бонусом? У Канаді це так і працює. М'ясопереробна компанія у Квебеку Olymel видає співробітникам по $25 за зроблене щеплення — завдяки програмі, за повідомленням cbc, вакцину вже отримали 350 співробітників фірми. 

Така тенденція роботодавців обумовлена тим, що спалахи вірусу на фабриках і в офісах можуть буквально зупинити виробничий процес, а сама компанія зазнає величезних збитків — цього бізнесменів навчив сумний досвід попереднього року, тому $25, видані кожному співробітнику, який гарантовано не заразиться COVID-19 — найменше, що може зробити підприємство на благо собі та своїм робітникам.

3419

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: