fbpx
Сьогодні
Небайдужа 18:05 29 Лип 2021

Відпустка через критичні дні в Україні: необхідність чи дискримінація?

Розкладаємо по поличках за і проти, розповідаємо, як така практика працює у світі та що придумали українські компанії, які вже ввели подібні вихідні

English version here

«Якщо жінка в офісі йде по коридору з явним переживанням на обличчі, її руки стиснуті в кулаки, і вона не дає вам "п'ять", можливо, у неї в руці тампон», — сказала якось зі сцени одна стендап-комік. 

Незручності, пов'язані з питаннями гігієни, — лише частка проблеми. Багато жінок страждають захворюваннями, пов'язаними з менструальним циклом, такими як дисменорея, ендометріоз, кісти яєчників і розлади настрою, відчувають болі до і під час менструації, настільки сильні, що можуть втрачати через це працездатність, однак водночас, загальноприйнятої світової практики з надання лікарняних або вихідних на цей період жінкам не існує. Причиною і виправданням цьому може бути поширена фраза «Менструація — це не хвороба», що загалом правда, проте дає плідний ґрунт для втечі роботодавців від відповідальності, подальшого табуювання цієї теми й того, щоб стан справ залишався таким, як є.

"РУБРИКА" вирішила розібратися в питанні й дізнатися, як різні країни намагалися імплементувати вихідні, з чим при цьому стикалися, і чи можливо, що і жінкам в Україні будуть надаватися такі відпустки.

"За" та "проти". Чому навколо відпусток через менструацію все ще виникають суперечки?

Дослідження про гендерну проблематику, опубліковані на PubMed, які проводилися Селлі Кінг і присвячені саме темі менструальних відпусток, кажуть, що мотивація просування такої політики позиціюється як прогресивний розвиток здоров'я та прав жінок на робочому місці. Те, що жінки сприймають такі зміни в компаніях позитивно, — факт. Наприклад, індійська компанія Culture Machine в Мумбаї ввела «First day of period leave» (лікарняний для першого дня менструації) — опитані жінки на відео відзначили, що введення такої політики значно полегшить життя, оскільки залишатися на робочому місці в перший день менструації складно: у когось — сильні болі внизу живота, в інших — часті перепади настрою.

Разом з цим, супутньою проблемою є замовчування. В інших дослідженнях, проведених Рейчел Левітт і Джесікою Бернек-Тавларіс йдеться про те, що соціальна неприйнятність обговорення менструальних симптомів може привести до того, що суспільство буде змушене тримати менструальні розлади в секреті як від колег, так і від медичних працівників, а менструальна відпустка може дати жінкам можливість розповісти про свої проблеми зі здоров'ям, пов'язані з менструальним циклом, і знайти час, щоб одужати або звернутися за лікуванням.

Однак зворотний бік медалі, про яку говорить Селлі Кінг у своїй науковій статті, — це можлива дискримінація жінок на робочому місці й сексизм, адже «політика працевлаштування з урахуванням статі, така як менструальна відпустка, може легко, хоча і ненавмисно, зміцнити даремні й неточні соціальні міфи, які позиціюють "всіх жінок" як слабших, менш надійних або дорожчих співробітників, ніж чоловіки», — йдеться в науковій статті. 

Отпуск из-за критических дней в Украине: необходимость или дискриминация?

В якій країні можна сказати «У мене місячні» і піти з робочого місця? (і чи гарна це ідея)

На сьогодні політика менструальної відпустки існує або існувала в таких країнах як Тайвань, Китай, Південна Корея, Індонезія, Замбія і Мексика і Чилі ввели її й деякі великі компанії, наприклад, Coexist (Великобританія), Culture Machine (Індія), Gozoop (Індія) і Victorian Women's Trust (Австралія).

У Замбії жінкам надається одна менструальна відпустка на місяць. Ця політика називається «Днем матері», що підкреслює потенціал жінки стати матір'ю. Водночас в Чилі та Мексиці жінки повинні надавати довідку від лікаря — в разі, якщо страждають на дисменорею або ендометріоз. Три провінції Китаю (Хубей, Шаньсі та Нінся) нині пропонують менструальну відпустку, в Індонезії жінкам виділяється два дні на місяць. У 2001 році робітницям з Південної Кореї також було надано один день менструальної відпустки щомісяця.

У європейських країнах такої практики немає. У 2017 році Італія запропонувала парламенту законопроєкт про політику відпусток з приводу менструації, який гарантує, що компанії надаватимуть три оплачуваних дні відпочинку на місяць своїм співробітницям. Тоді дебати про менструальні вихідні розгорнулися в багатьох країнах, проте законопроєкт так і не був прийнятий. 

Цікава історія введення менструальної відпустки була в Японії — там про такі вихідні задумалися ще в 1947 році після того, як американські окупаційні сили порадили країні надати жінкам вихідні дні під час менструації. Політика Японії щодо менструальних відпусток дозволяла будь-якій жінці, що працює, скористатися відпусткою, якщо вона відчуває настільки сильні фізичні страждання в результаті менструації, що їй важко відвідувати роботу. У законі не було вказано кількість днів, умови оплати такої відпустки — компанії розбиралися «на місцях», що викликало суперечки між керівництвом і профспілками. 

В результаті жінки, які брали відпустку, зіткнулися з дискримінацією з боку роботодавців, а також з тим, що вихідні не оплачувалися і жінки робили вибір на користь роботи, а не свого репродуктивного здоров'я, що, загалом, нівелювало всю ініціативу. Про те, наскільки активно менструальна відпустка використовується в Японії сьогодні, загальнодоступних даних немає.

Золота середина: що пропонують теоретики

Питання про те, наскільки необхідно вводити менструальні відпустки та ініціювати появу таких на законодавчому рівні, вивчалося вченими зі сфери науки про гендер, про дослідження яких ми розповідали вище. Думки їх сходяться в одному: відпустка, виділена тільки для жінок через менструацію, може мати більше мінусів, ніж плюсів. 

Наприклад, Селлі Кінг зробила висновок, що для підтримки та поліпшення менструального здоров'я та гендерної рівності на робочому місці краще зосередити увагу на умовах праці та правах всіх співробітників, а не тільки жінок, а також на доступ до якісної інформації про репродуктивне здоров'я та медичного лікування, якщо це необхідно.

Разом з цим Рейчел Левітт і Джессіка Бернек-Тавларіс дають такі поради:

  • Обговорювати менструації серед співробітників. На думку вчених, в гетеро-патріархальній культурі циклує і без того занадто багато помилок, наприклад, «гормональний міф», який говорить про те, що під час ПМС або самої менструації жінки приймають не надійні рішення. Тому інформування людей про ці процеси — це важлива частина підтримки репродуктивного здоров'я жінок. 
  • Зробити гнучкий робочий графік. Можливість мати більше вільного часу, працювати з дому або мати гнучкий графік роботи допоможе багатьом жінкам почувати себе більш комфортно під час менструацій, а роботодавцям — переглянути ставлення до невиходу на роботу і трудову етику.
  • Вводити альтернативи менструальній відпустці — обладнати кімнати для відпочинку, робити перерви для всіх, хто погано себе почуває — фізично, розумово або емоційно. У деяких компаніях це називається «кімнатами добробуту», щоб співробітники могли відпочити у вільний від роботи час, випити на дивані чай, провести годину далеко від робочого столу або попрацювати в тихому місці. 
  • Забезпечити ванні кімнати необхідними засобами гігієни, тримати в офісі болезаспокійливі або покласти в кімнати відпочинку грілки з водою, якими жінки користуються, щоб зняти больові відчуття. 

Отпуск из-за критических дней в Украине: необходимость или дискриминация?

Як це працює на практиці в Україні?

«Рубрика» поцікавилася у жінок, наскільки корисною була б для них менструальна відпустка. Відповіді багатьох підтвердили теорію про те, що в суспільстві говорити про місячні не прийнято — не всім жінкам було комфортно говорити керівникам про причини своєї відсутності, проте з причини поганого самопочуття вони могли відпроситися. 

Також прозвучала думка про те, що для цих днів можна використовувати гарантовану трудовим законодавством неоплачувану 15-денну відпустку, розбиваючи її на частини.

Але найголовніше — відпустка не завжди потрібна лише через місячні. Причиною поганого самопочуття може бути зміна погоди або звичайне нездужання, через яке ми не звертаємося до лікаря, а значить, не беремо лікарняний. Вихідні, оплачувані або неоплачувані, або віддалена робота в таких випадках була б корисна для всіх. Цієї ж думки дотримуються і роботодавці. 

Про досвід запровадження unlimited vacation and sick leave policy — так це називається в компаніях, нам розповіла Анна Винокурова, HR бізнес-партнерка компанії Hive OS:

«Я працюю в продуктовій ІТ компанії зі штатом до 60 осіб, який з часом збільшується. Звичайно, у нас працюють і жінки. Ми ввели необмежені дні відпусток і лікарняних. Це означає, що над кількістю днів відсутності на роботі переважає безпосередній результат і розвиток.

У ці відпустки можуть входити й ті дні, якщо під час перших днів місячних ти настільки погано себе почуваєш, що не можеш працювати. Тобто не обов'язково уточнювати, що у тебе місячні; я думаю, не всі настільки відкриті й у багатьох менеджери — чоловіки, які банально можуть не розділити переживання. І це значить, що тобі не потрібно придумувати іншу причину, щоб в ці дні не працювати», — розповідає Анна про свій досвід. 

Оплачувані вихідні є в багатьох компаніях, проте, не у всіх ця відпустка може використовувати щомісяця: іноді виділяється 2-3 дні відгулу на пів року або рік, і цього може бути недостатньо. Анна також згадала про ризик для бізнесу, коли співробітники можуть просто «філонити», використовуючи відпустки тоді, коли вони, за фактом, не потрібні, і самопочуття людини дозволяє їй бути присутньою на робочому місці й виконувати завдання. У таких випадках Анна радить компаніям:

  • Ввести медичне страхування, з яким жінка може безплатно пройти консультацію лікаря та отримати ліки за потребою;
  • Поповнити офісну аптечку знеболювальними;
  • Давати можливість працювати віддалено в ці дні, якщо дозволяє сфера діяльності.
1
5600

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: