fbpx
Сьогодні
Нововведення 18:11 02 Тра 2019

Як змінити оператора і зберегти номер: в Україні тепер працює послуга MNP

Інструкція у 3 простих кроки

Змінити номер телефону – це майже душевна травма і клопіт. На ньому зареєстровані  банківські картки, акаунти у соцмережах, доступи до сайтів та мобільних додатків, його знає вся ваша телефонна книга.

Раніше ви були "кріпаком" свого мобільного оператора. Але тепер те, чого українці чекали 9 років, нарешті сталося. Відповідний закон в Україні був прийнятий ще у 2010 році, але включення MNP постійно відкладали. З 1 травня 2019 року  українці офіційно можуть змінювати оператора без втрати свого номера. Ця послуга називається MNP (Mobile Number Portability), і завдяки їй ваш номер належатиме вам, а не мобільним операторам.

MNP (Mobile Number Portability) – послуга повного перенесення номеру до іншого оператора. Можна змінити оператора мобільного зв'язку, зберігши весь свій номер, включно із кодом.

У світі вважається, що збереження номера абонента при зміні оператора – це законне право споживача, сьогодні ця послуга діє більше, ніж у 80 країнах. І тепер Україна також входить у перелік цих прогресивних країн.

Згідно з рішенням Національної комісії з держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації, послуга MNP стане доступна для всіх абонентів телекомунікаційних послуг. Тож перенесення номера повинен бути доступний не тільки між «великою трійкою» GSM-операторів (Київстар, Vodafone і Lifecell), а й серед CDMA-операторів (Intertelecom і 3mob).

Послуга MNP для прямих міських номерів також буде реалізована, але пізніше.

Для своїх читачів «Рубрика» підготувала покрокову інструкцію, як користуватись новою послугою, та відповідає на поширені питання.

Крок 1. Переконатися, що номер зареєстровано на вас

Для цього необхідно зателефонувати своєму операторові, або відвідати його офіційний магазин. Співробітники магазину або call-центру скажуть вам, чи зареєстровано номер на вас. Якщо так – сміливо починайте процедуру перенесення номеру.

Якщо ні – пройдіть процедуру реєстрації у поточного оператора.

Реєстрація номеру – це процедура необхідна абонентам передплаченого зв'язку для того, щоб прив'язати свій номер до свого імені і мати повне право забирати його з собою, переходячи від оператора до оператора.

Як мені зареєструвати мій номер?

Щоб зареєструвати номер онлайн, потрібно зайти у персональний кабінет на сайті вашого поточного оператора, перевірити його статус (зареєстровано чи ні), та, за потреби, заповнити заявку, завіривши її електронно-цифровим підписом (ЕЦП).

Зареєструвати номер також можна офлайн, в будь-якому фірмовому магазині вашого поточного оператора, надавши будь-який документ, що засвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт / посвідчення водія / посвідка на постійне чи тимчасове проживання / ІПН або інший документ для ідентифікації).

Крок 2. Подати заявку на портацію новому оператору

Це можна зробити онлайн на сайті мобільного оператора, заповнивши спеціальну форму. Для цього знадобиться ЕЦП.

Або ж подати заявку можна особисто у центрі обслуговування абонентів.

Варто зазначити, що абоненту можуть відмовити в перенесенні номера. Але на це має бути підстава.

Основні причини відмови у портації поточним оператором:

  • номер не зареєстрований;
  • номер зареєстрований на іншу особу;
  • у заяві про перенесення подані неповні або недостовірні дані;
  • надання послуг було припинено з причин, передбачених законодавством (шахрайство та інше).

Основні причини відмови у портації системою:

  • після останнього перенесення абонентського номера не минуло 30 календарних днів;
  • абонент подав заявки на перенесення номера кільком операторам мобільного зв'язку.

Крок 3. Отримати SIM-карту в нового мобільного оператора

Коли оператор, від якого ви ідете, дасть згоду на перенесення вашого номеру, ви зможете прийти до найближчого фірмового магазину свого нового оператора та отримати там нову SIM-картку, на яку після цього буде автоматично перенесено ваш номер.

Перехідний період триватиме три робочих дні, при цьому абонент може вільно користуватися своїм номером.

ВІДПОВІДІ НА ПОШИРЕНІ ЗАПИТАННЯ

Скільки коштує послуга?

Послуга MNP, включаючи видачу нової SIM-карти, безкоштовна.

Після переходу в нову мережу абонент може самостійно вибрати один з доступних тарифних планів, або покладатися в цьому питанні на автоматику.

Якщо абонент не вибере тариф самостійно, то за нього це зробить оператор.

Якщо я передумав змінювати оператора, хоча вже подав заявку?

Перервати операцію можна лише у перші 36 годин після подачі заявки.

Якщо не встигнете відмовитись від переносу за цей період, то по завершенні перенесення номера вам видадуть SIM-картку нового оператора замість старої.

Якщо я абонент передплаченого зв'язку, чи можу скористатися послугою?

Абоненти передплаченого зв'язку також можуть скористатися послугою, тому що вона доступна абсолютно для всіх. Але для переходу необхідно пройти обов'язкову реєстрацію з підтвердженням особистості в оператора, від якого йде абонент передплаченого зв'язку.

Це додаткова міра захисту, щоб ніхто інший не міг забрати ваш номер телефону.

Контрактні абоненти зможу одразу подати заявку без необхідності проходження процедури підтвердження особи, корпоративні клієнти зможуть подавати групові заявки.

Що робити, якщо оператор або система відмовили в перенесенні номера?

При відмові оператора, переконайтеся, що ваш номер зареєстровано саме на вас, і в реєстрації правильно вказані ваші ПІБ. Пам'ятайте, що відсутність бланків заяв, відповідних електронних форм чи некомпетентність персоналу не можуть бути причинами відмови у реєстрації. Якщо ви прийшли у магазин поточного оператора з відповідним документом, вимагайте негайно розпочати процедуру оформлення номера на вас.

При відмові системи. Якщо у перенесенні номеру відмовлено через те, що з дати останньої портації не пройшло 30 днів – просто зачекайте;

Якщо відмова прийшла через те, що ви подали заяву про перенесення свого номеру одразу до декількох операторів, це означає, що заяву було відхилено у всіх випадках. Тепер оберіть одного оператора, і переносьте номер до нього.

Як після перенесення номера перенести й кошти на рахунку?

Повернути грошові кошти, які залишилися на рахунку, можна подавши особисто відповідну заяву із зазначенням реквізитів банківського рахунку для зарахування залишку в найближчому центрі обслуговування абонентів старого оператора.

Як дізнатися, що ви телефонуєте на портований номер?

При здійсненні дзвінка на портований номер абоненти будуть чути автоматичне голосове повідомлення. Оператори запустять спеціальну інформаційну послугу.

Детальніше ознайомитися із специфікою роботи послуги MNP можна на офіційному сайті.

11271

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: