fbpx
Сьогодні
Розбір 16:07 06 Кві 2020

В Україні палає сухостій: як це впливає на здоров'я людей під час коронавірусу

Опинившись на карантині через пандемію відомого вірусу, тепер ми маємо ще і двічі подумати перед тим, як відчинити вікно у кімнаті. Рівні забруднення повітря суттєво зросли — розповідаємо, у чому небезпека, і вкотре — чому не варто палити сухостій

Останні тижні Україна горить у вогні. Через "роботу" паліїв трави, страшні пожежі спалахнули у Долині нарцисів, Чорнобильській зоні, дельті Дністра, під Рівним, на Чернігівщині, Донеччині та інших куточках нашої країни. І наслідки цих пожеж для людини катастрофічні.

Як пожежі сухостою впливають на здоров'я людей, що робити, коли побачив пожежу, і до чого тут коронавірус, запитали у науково-технічного радника міжнародного проєкту "Чисте повітря для України", експерта з екологічної безпеки Максима Сороки.

Вплив на здоров'я людини

Варто розуміти, що вплив пожежі залежить від того, що саме горить. Якщо ми говоримо про сухостій, підпалене листя тощо — тут вплив одразу в трьох напрямках.

Перше. Виділення дрібнодисперсного пилу

Це тверді РМ-часточки малої фракції, які мають маленький аеродинамічний радіус і довго залишаються в атмосферному повітрі. В останні 10 років дрібнодисперсний пил визнаний у країнах ЄС як один з найбільш небезпечних видів забрудників. Тому що тільки нещодавно почали його контролювати та знаходити зв'язок зі станом здоров'я і не інфекційною захворюваністю.

Друге. Під час горіння виділяється велика кількість різних токсичних речовин 

Справа в тому, що пожежі сухостою чи паління листя кардинально відрізняються від виділення викидів з печі чи труби при контрольованому горінні. Тому що, наприклад, коли палять купу листя (часто на власній території дачі тощо) — це неконтрольоване горіння. Ми не можемо контролювати температуру, кисневий баланс та інше, що робить для нас пічка. І під час неконтрольованого горіння утворюється велика кількість продуктів неповного згоряння сировини.

Дослідження показали, що під час паління листя чи неконтрольованих пожеж, поблизу місця пожежі підвищується рівень вмісту таких токсичних, отруйних сполук як оксид азоту, сірчистий ангідрид, оцтова кислота та оцтовий ангідрид, рештки чорного вуглецю. Знаходили всі групи альдегідів, представники групи фенолу, кетонів тощо. Є дослідження Китаю, Індії та Канади, які показали, що під час неконтрольованого спалювання сухостою, особливо якщо він не є повністю сухим, утворюються понад 500 високотоксичних органічних сполук. І всі вони потрапляють в атмосферне повітря.

Третє. Довге розсіювання викидів

На відміну від організованих джерел викидів, такі пожежі є неорганізованими. І через це вони не так швидко розсіюються, як, наприклад, викиди з труб. Труби встановлюють для того, щоб розсіювати на велику відстань усю цю масу забруднюючих речовин. Тому що потоки атмосферного повітря не однорідні і, в залежності від висоти, там абсолютна різна аеродинаміка.

Коли ж спалювання відбувається поруч з нами, умовно кажучи, на відстані 2 метрів, то воно все залишається на місці і не розсіюється. Створюється така "подушка" з аерозолю та отруйних речовин. Через це нерозсіювання у першу чергу страждають діти і люди, чия зона дихання знаходиться 1,5 метрів і нижче. Тому що тут спостерігається найбільша концентрація таких речовин. 

Під час пожеж утворюється вторинний аерозоль — туман, який ми бачимо, коли горить, особливо коли листя вологе. Це конденсується волога, яка була у цьому листі під час згоряння. Вона конденсується — і одночасно поглинає всі ці отруєнні речовини, і пар переходить у смог. Утворюються локальні смоги.

Наприклад, в місцях опалого листя індекс забруднення атмосфери збільшується мінімум на 14 пунктів. 10 пунктів — це вже небезпечно для здоров'я. Якщо враховувати, що в наших містах і так індекс в середньому 8 – 9, а у промислових і до 13. І коли ми додаємо ще фактор пожеж — то отримуємо забруднення в районі 25 пунктів. А вони є катастрофічно небезпечними. 

До чого тут коронавірус?

коронавірус

Фото Depositphotos

Швидке поширення. Останні опубліковані превью (це наукови статті, які ще офіційно не видані, але вже є у публічному доступі) пов'язують швидкість поширення вірусу, який передається повітряно-крапельним шляхом, із вмістом РМ-часточок. 

Чому? Тому що вірус залишається "активним" на поверхні РМ-часточок до 5 днів. І є гипотеза, що саме це викликало таке масове поширення коронавірусу в Китаї та північній Італії. Тому що саме в тому, північному регіоні Італії, завжди була дуже висока концентрація РМ-часточок.

Подразнення легенів. Вірусні захворювання такого типу у першу чергу вражають дихальні шляхи. Верхні, середні та нижчі. В період з 2006 по 2012 рік у звітах ВООЗ можна було побачити факти про зв'язок між забрудненням атмосферного повітря, яке призводить до алергічного чи фиброгенного подразнення тканин легенів, яке далі буде інтенсифікувати вже інфекційні хвороби.

У чому суть? У тому, що вірусу, як і будь-якій інфекції, простіше атакувати клітини тканини, які вже є трохи ослабленими, кволими, ураженими. 

Коли ми вдихаємо такі "аерозолі" від пожеж, то йде відразу потрійний вплив. 

  1. Фіброгенне подразення. Ми, наче наждачкою, проводимо по найтоншим тканинам легень. 
  2. Термічний опік. Частки мають іншу температуру.
  3. Хімічно-алергічна дія. Небезпечні речовини, які виділяються від неконтрольованого згоряння, викликають алергічну або хімічну реакцію. 

Наприклад, сірчистий ангідрид, який розчиняється у воді (конденсат з вологої сировини, яка спалюється та перетворюється на туман-смог), перетворюється у сірчисту кислоту. І уявіть, ми дихаємо невеликими концентраціями сірчистої кислоти. Так, це не сірчана, але все одно небезпечна кислота. І ця кислота опалює, подразнює тканини.

У звичайних умовах через це виникають бронхити тощо. А зараз це потенційна небезпека коронавірусу, який впливає на легені. Якщо буде сильне подразнення тканини, то людину від коронавірусу не врятують жодні ІВЛ.

І люди, які підпалюють сухостій та палять листя, не розуміють, що вони найперші постраждають від своїх дій. І за півгодини отримують таку дозу забруднення, наче вони знаходяться біля величезного промислового виробництва без жодного захисту.

Що робити, якщо бачиш пожежу або спалювання листя? 

на Хустщині горіла Долина нарцисів

Якщо ви побачили, що спалюють листя.

1. Не мовчати. 

Якщо ви знаєте, де відбувається спалювання листя, зробіть зауваження паліям. Навіть якщо це ваші сусіди, з якими ви живете душа в душу, і вони образяться. Це колективна безпека. Ми маємо зробити зауваження.

Повідомте про проблему голові сільради або ОТГ. 

2. Якщо люди не йдуть на діалог — звертайтеся до поліції 

Поліція зобов'язана реагувати на такі виклики, виїжджати на місце, шукати порушника і складати протокол про адміністративне правопорушення. Це є безумовний обов'язок поліції. І практика свідчить про те, що вони справді виїжджають.

3. Не бійтеся відстоювати колективну безпеку

Проте бувають ситуації, коли люди, які викликали поліцію, роблять "крок назад". 

Є цікаве дослідження ГО "Право є" з Кривого Рогу щодо таких адміністративних правопорушень. Згідно дослідженню, дуже часто людина може повідомити про порушення, але коли поліція приїде — відмовляється від своїх слів та не хоче свідчити. І через це поліція не може скласти адміністративний протокол. 

Але в більшості випадків люди просто проходять повз. 

Якщо ви стикнулися з горінням сухостію.

Така ситуація — екологічна катастрофа, яка знищує екосистему регіону. У такому випадку потрібно повідомити ДСНС

У повідомленні потрібно сказати, що ви бачите полум'я і максимально чітко описати, де це відбувається.  Тому що ви телефонуєте на загальний номер і почути повідомлення може людина, яка не знаходиться у цьому регіоні, і їй необхідно максимально чітко передати повідомлення на місцевий відділ, щоб вони якомога швидше прибули на місце.

Якщо ви стали свідком пожежі, вам може спасти на думку діяти тут і зараз: адже у будь-якій машині знайдеться якесь покривало, запасна вода, яку можна використати для гасіння пожежі. Втім, не можу радити намагатися загасити пожежу самотужки. Тому що потрібно оцінювати ризики власної безпеки.

Ще раз підкреслимо, що головне — повідомити ДСНС про пожежу. Зараз ми бачимо скільки повідомлень про масштабне горіння сухостою. За останній тиждень кількість точок неконтрольованого вогню виросла у десятки, а по деяким даним, у сотні разів. І причина масштабності таких ситуацій — наша неуважність та байдужість.

Проходьте тест: чи знаєш ти, як врятувати себе від забрудненого повітря?

22505

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: