fbpx
Сьогодні
Що відбувається 16:20 02 Чер 2020

Американська Врадіївка: чому у США громадяни повстали проти поліції

Американці б'ються з поліцією і палять автомобілі – усе це протести проти поліцейського насильства

Фото АР

"Кому дзвонити, якщо вбиває поліція?", – в Україні це чи не головна фраза минулого тижня після випадку у Кагарлику, де поліціянти цілу ніч катували дівчину. 

Неймовірно, але факт: у Сполучених Штатах Америки відбувається дуже схожа історія. З 26 травня і дотепер по всій країні тривають масові виступи вони почалися як протест проти жорстокості поліції, але переросли у сутички і погроми. Розповідаємо, що відбувається у Штатах.

1. Протести у США стали реакцією на поліцейську жорстокість

Затримання Джорджа Флойда, 46-річного афроамериканця з Міннеаполіса, мало бути рутинною подією 25 травня. За даними поліції, чоловік намагався заплатити у магазині підробними доларами. Коли прибули копи, кремезний Флойд начебто опирався поліції, тож його силою закували у наручники. Потім затриманому стало погано, а згодом він помер.

Затримання Джорджа Флойда,

А от справжню лють у американців викликало відео очевидців з місця події. На ньому добре видно: четверо поліціянтів повалили Флойда на землю, опору він уже не чинив. Після цього один із копів, офіцер Дерек Шовен, придавив коліном шию чоловіка (замість посадити його в машину). Джордж почав задихатися, він просив поліціянта прибрати ногу, багато разів повторював: "я не можу дихати", благав не вбивати його. Шовен душив затриманого 9 хвилин, троє його колег байдуже спостерігали за всім – потому Флойд затих і більше не приходив до тями.

У 2013 році мешканці містечка Врадіївка на Миколаївщині штурмували міліцейський райвідділок – усе через дії "правоохоронців", які жорстоко побили і згвалтували місцеву мешканку. Так от, жителі Міннеаполіса відреагували схоже. Наступного дня у місті зібрався кількатисячний мітинг з вимогами правосуддя. Розпочалося все з мирних вуличних протестів під відділком поліції. Однак потім люди побили вікна у будівлі, у копів полетіло каміння. Вночі 28 травня розлючені містяни захопили і просто спалили відділок, на вулицях з'явилися барикади

США протести

Фото Getty Images

"Поліцейських в Штатах поважають, але зазіхання на життя та гідність людини завжди генерує емоції та жорсткий, хоча часто і хаотичний спротив", – прокоментував ексголова МЗС України Павло Клімкін. Спочатку протестувальники вимагали покарання для чотирьох поліцейських (поки лише Шовену пред'явили звинувачення у вбивстві). Далі з'явилися гасла проти жорстокості поліції на та захист прав афроамериканців. 

США протести

Фото АР

2. Однак далі акції переросли у масові сутички з поліцією і погроми 

Однак вже з 28 травня у Міннеаполісі протести проти поліції несподівано переросли у хвилю погромів. Натовп нищив автівки, спалював будівлі – розгромили, наприклад, пошту, ряд заправок і навіть банки. 

У місті почалося банальне мародерство: люди розграбували супермаркети Target Store та Dollar Tree, крадене вивозили цілими машинами. За "підсумками" подій, 30 підприємств поскаржилися на напади, а сусідньому місті Сент-Пол таких – аж 170 (у результаті страждають такі ж прості американці).

"Це не траур і це не суспільна позиція, це не стосується смерті Джорджа. Це загроза життю, створення хаосу", – прокоментував губернатор Міннесоти Тім Волц. На захист міста вивели весь склад Національної гвардії штату, а Пентагон готується задіяти підрозділи військової поліції.

США протести

Фото Getty Images

А потім як мирні протести, так і погроми перекинулися на інші штати. Акції почалися у Атланті, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Маямі, Сіетлі і понад 100 інших містах. У них беруть участь як темношкірі, так і білі американці, але немає ні структури, ні офіційних лідерів.

Сценарій усюди однаковий: частина людей протестує мирно, інші ж – громлять усе навколо (особливо поліцейські машини) і б'ються з поліцією. В копів летять пляшки, каміння і інші замашні предмети. Так, у Лос-Анджелесі люди пошкоджували поліцейські автівки і грабували магазини, у Нью-Йорку дійшло до буквально рукопашних боїв з поліцією, Сіетл може "похвалитися" згорілими машинами. А у Атланті натовп штурмував офіс каналу CNN.

Тим часом влада і силовики відповідають силою на силу. Вже у 25 містах оголошена комендантська година, людям наказано розійтися. Копи "воюють" з учасниками протестів, в хід іде сльозогінний газ, гумові кулі, газові балончики а часто і кийки (хоча до жорстоких розгонів у стилі "Беркуту" справа все ж не доходить). От тільки дістається в боях не лише погромникам, а й мирним активістам і навіть журналістам. Частина ж силовиків висловлюють солідарність з протестувальниками. У Джорджії, Техасі та штаті Вашингтон також мобілізують Нацгвардію, а заарештовані вже понад 4 тисячі людей – але зупинити безлади це не допомагає.

Протести зачепили навіть зазвичай спокійну столицю США. Незадоволені американці пікетували Білий Дім і влаштували поряд кілька підпалів, але силовики їх відтіснили. Президент відповів у своєму стилі: мовляв, якби люди прорвалися, їх би зустріли "найлютіші собаки і наймогутніша зброя", яку Трамп бачив (звісно ж, він написав це у Twitter).

сша протести білий дім

The Guardian

Зрозуміло, хвиля протестів – топова тема у США. Вже згаданий Дональд Трамп назвав учасників акцій "головорізами" і натякнув: "коли почнеться грабунок, почнеться стрільба". Частина медіа тут же звинуватили Трампа у байдужості і закликах до жорстокості. Президент натомість обіцяє відправити до міст "важкоозброєних солдатів" і швидко навести лад. Його опонент на виборах Джо Байден відвідав протести у Делавері, пообіцявши "почути людей", однак прямо засудив насильство. А чимало знаменитостей – зокрема, Бейонсі, Майкл Джордан, Ріанна і Кім Кардашьян – висловили своє обурення та заклики до правосуддя.

Станом на 2 червня протести тривають, спрогнозувати їх завершення неможливо (наприклад, у 1967 році схожі заворушення не припинялися три місяці).

США протести

Фото Getty Images

3. А взагалі це протест за права афроамериканців

За українськими стандартами, влада США відповіла вкрай гідно: офіцер Шовен – уже підозрюваний, троє інших теж можуть опинитися під слідством, відреагував Дональд Трамп, до справи підключене ФБР. Однак людей на вулицях це не заспокоює.

Все тому, що події в Міннеаполісі – далеко не перший смертельний інцидент за участі копів. Так, два роки тому у Сакраменто поліціянти випустили 20 куль (!) у 23-річного Стефона Кларка, сприйнявши телефон у його руках за пістолет. 2016 році у Маямі спецпризначенець відкрив вогонь по беззбройному лікарю Чарльзу Кінсі, хоч він підняв руки вгору. 

Є і зовсім схожі епізоди: наприклад, у 2014 році нью-йоркські стражі порядку так само задушили при затриманні місцевого садівника Еріка Гарнера. 2015 рік, Балтимор, у поліцейському фургоні помер від травм затриманий Фредді Грей (цей випадок теж викликав масові протести). А найгрізніші бунти останніх років сталися у місті Фергюсон – після того, як під час суперечки правоохоронець застрелив 17-річного беззбройного студента Трейвона Мартіна

В усіх цих випадках вбиті були темношкірими. Організація Black Lives Matters, яка відстоює права афроамериканців, нарахувала понад 60 таких випадків поліцейського насильства. Не завжди це ситуації "добро проти зла", іноді самі жертви чинили опір поліції чи тікали з місця ймовірного злочину.

Однак учасники протестів певні: афроамериканці стають жертвами расистських нападів і відвертої ворожнечі з боку силовиків. Саме це штовхає багатьох на протести (ймовірно, саме це штовхає і до заворушень).

США протести

Фото АР

Мовляв, копи вважають усіх чорношкірих не повноцінними американцями, а потенційними злочинцями. Тому офіцери схильні за будь-якої підозри стріляти на враження, навіть у підлітків. І дійсно, у Нью-Йорку поліція у 12 разів частіше зупиняла і обшуковувала чорношкірих, ніж білих.

"Якщо ти темношкірий у Міннеаполісі, люди дивляться на тебе з підозрою. Поліція спитає тебе, чи ти заплатив за проїзд, як колись, коли я їхав зі своїм білим товаришем. А його вони не запитали", – коментує місцевий активіст Майк Гріфін, додаючи, що одного дня біля магазину він може наткнутися на "не того копа", який його вб'є.

4. Хоча проблема може бути не у расизмі, а у поліцейській системі

Можливо, поліціянти все ж керуються не ідеями Ку-Клукс-Клану, а "всього лише" стереотипами. Так, темношкірі американці частіше живуть у знайомих нам із фільмів районах "гетто", де заробітки менші і діють вуличні банди. У в'язницях сидить більший відсоток афроамериканців, ніж білих, і вони найчастіше стають жертвами кримінальних "розборок". 

США протести

Фото АР

Існує версія, що поліція підозрює людей, якраз спираючись на статистику. Більше того, американські силовики завжди діють жорстко і готові стріляти, до речі, і по білих громадянах також. Такий "мілітаризм" потрібен, аби протистояти бандформуванням, яких у США діє аж 33 тисячі. Але через безкарність поліціянтів (у 99% випадків їх не судять за вбивства), недоброчесні копи стають просто жорстокими і некерованими. На Шовена, до речі, 18 разів подавали скарги, але він досі працював у правоохоронних органах.

Водночас, з погляду частини чорношкірих американців, "корінь зла" у тому, що їх вважають людьми другого сорту, як до скасування рабства. "Я наступний?", – питають афроамериканці. "Життя чорношкірих важливі", – скандують люди, вимагаючи правосуддя і рівних прав.

США протести

Фото Minnesota Public Radio

5. А крім поліцейської жорстокості, винним може бути коронавірус і радикали

Грабунок магазинів, з яких виносили навіть овочі, і напади на банки все одно не надто схожі на боротьбу за права афроамериканців, тож у США шукають причини несподівано жорстоких протестів.

Імовірно, один із "винуватців" хаосу у США зветься COVID-19. Як і Україна, Штати відповіли на пандемію суворим карантином і режимом самоізоляції. Це зупиняє вірус, однак 40 мільйонів американців втратили роботу, навіть великі компанії банкрутують десятками. "Дехто з них безробітний, дехто не може платити оренду і вони лютують, вони незадоволені", – вважає Кіт Елісон, Генеральний прокурор штату Міннесота.

Простіше кажучи, частина людей, які втратили роботу і заощадження, зганяють свою злість на автівках і офісах тих, хто живе краще, і це вже соціальний бунт в стилі французьких "Жовтих жилетів". Показово, що у Лос-Анджелесі натовп увійшов у елітний район Беверлі-Гіллз з криками "З'їж багатих" (хоча якраз голівудська тусовка активно співчувала протестам).

США протести

Фото Getty Images

У Білому Домі натомість кивають на екстремістів, які ховаються за спинами мирних американців. Дональд Трамп і генпрокурор Вільям Барр звинувачують в безладах членів "Antifa", руху самопроголошених борців з фашизмом і анархістів, які хочуть позбутися поліції і побудувати "безкласове суспільство" в комуністичному стилі. Президент готовий оголосити їх терористами.

Інші джерела вказують на участь ультраправих екстремістів, відомих як "Boogaloo", які влаштовують хаос, бо хочуть спровокувати "Другу Громадянську війну". В уявленні частини з них, у ній білі американці воюватимуть проти чорношкірих, інші ж хочуть скинути уряд і влаштувати революцію.

Серед усіх цих припущень є один точний факт – президенту США (хто б не став ним у листопаді) таки доведеться реформувати поліцію. Інакше американські бунти повторюватимуться ще не раз.

4485

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: