fbpx
Сьогодні
Світ 14:15 11 Чер 2020

Віце-президентом стане жінка афроамериканка? Чи зможе Трамп перемогти протести і як це вплине на вибори в США

Фото Getty Images

Акції протесту, мародерство і страйки в США — це не тільки про коронавіруси і расові проблеми. У Штатах повним ходом іде передвиборча кампанія, де чинний глава Білого дому вийшов на нелегку прогулянку.

Ймовірний суперник президента Трампа, представник Демократичної партії Джо Байден — популярний і досвідчений. За ним стоїть істеблішмент і великі корпорації. Тому боротьба за крісло почалася задовго до офіційного старту, ще восени минулого року, коли були оприлюднені скандальні плівки Володимира Зеленського.

Чому Штати "трясе" і як це вплине на підсумки виборів — у матеріалі "Рубрики".

США протести і вибори

Фото Getty Images

Все обертається навколо Білого Дому

У Штатах — хвиля виборчих перегонів. Джозеф Байден і Дональд Трамп без двох хвилин офіційні суперники на виборах, які призначені аж на 3 листопада 2020 року. Але це ніяк не завадило кандидатам задовго до старту почати заочну війну.

На тлі передвиборної ненависті показовими є дві події — боротьба США з COVID-19 і хвиля антирасистських протестів, що охопила країну в останні тижні. Обидва ці процеси, на думку окремих експертів, вплинуть на розклади перед виборами.

По-перше, через пандемію коронавірусу економіка країни сильно похитнулася.

За даними Федеральної резервної служби, безробіття у 2020 році зросте з 3,5% до 9,3. У 2021 році рівень збережеться до 6,5%. ВВП країни також може впасти до 6,5%.

Для Штатів — це не трагедія, адже країна має багато важелів для вирішення проблем, у тому числі і емісія кількох трильйонів доларів. Проте, це істотний удар по іміджу Трампа-переможця. Адже вся його кампанія спочатку будувалася саме на фінансових успіхах країни, бізнес-хватці і захисті американського виробника.

До того ж, безробітних американців можуть цілком зацікавити соціалістичні ідеї лівих демократів. Таких як Берні Сандерс або Олександрія Окас-Кортес. Вони виступають за соціальну рівність, проти багатих і за рівний доступ до медицини. Можливо, прихильники цих поглядів і не фанати Байдена, але за Трампа вони голосувати точно не будуть.

По-друге, протести у багатьох містах країни через вбивство поліцейським Джорджа Флойда вносять смуту у звичне життя раніше спокійних американських міст. Погроми, мародерство, мітинги багато в чому розкривають величезний пласт соціально-економічних, етнічних і расових проблем, які роками накопичувалися у суспільстві. Якщо раніше вони мали більш точковий і стихійний характер, то зараз на тлі політизації, а також карантинних проблем спалахнули з новою силою.

США протести і вибори

Фото Getty Images

Так що ж з виборами? З початку карантину Дональд Трамп оголосив про першу виборчої поїздці в місті Талса (штат Оклахома). Американист Владислав Фарапонов пояснює "Рубриці", що зараз у Штатах демократи і республіканці борються за "перемогу над вулицею". Якщо у найближчі дні протести вщухнуть остаточно і без насильства, то Трамп вийде переможцем. Якщо ж ні — то Байден може забрати перемогу собі.

"Якщо президент всіх утихомирить, то це успіх. Його виборці і так зараз мобілізуються, а в разі успіху у цьому конфлікті, Трамп покаже себе ефективним менеджером. Мовляв переміг тут, впорається і з коронавірусом, а значить, він надійний глава держави. Але якщо конфлікти на ґрунті расизму будуть тліти, то Байден може переконати лівий електорат перейти на свій бік. У такому випадку є шанс йому заручитися підтримкою соціаліста Берні Сандерса, або пообіцяти місце віце-президента афроамериканці. У Штатах давно ходять розмови, що роль віце віддадуть Мішель Обамі або Памелі Гарріс", — підкреслив Фарапонов.

Зараз у виборчих перегонах настає наступний етап — активне спілкування з натовпом. На тлі ослаблення карантину Байден і Трамп почнуть турне по штатах у пошуках підтримки свого електорату. Тут варто нагадати, у країні діє складна виборча система з колегією виборців.

Саме тому точно спрогнозувати результати кампанії неймовірно складно. На виборах 2016 року, наприклад, Трампу допомогли стати президентом 3 ключових штати — Мічиган, Пенсильванія і Вісконсін. В останньому регіоні Гілларі Клінтон і зовсім відмовилася від мітингу, за що у результаті і поплатилася.

Яка соціологія

У США практично щотижня проводять загальнонаціональні опитування. Так, 8 червня CNN опублікувала опитування компанії SSRS, яка підготувала дослідження на замовлення телеканалу. Так, 55% респондентів віддали свої голоси Байдену і лише 41% Трампу.

У середині травня онлайн-опитування Reuters / Ipsos показало, що 46% зареєстрованих виборців вибрали Байдена і лише 38% Трампа. Якщо вірити цій статистиці, то проблеми останнього місяця сильно похитнули позиції нинішнього глави Білого Дому і переобратися йому буде неймовірно складно.

США протести і вибори

Фото Getty Images

Але, як показує практика, опитування у Штатах зазвичай не транслюють реальну картину. У 2016 році цифри давали перемогу на виборах кандидату-демократу Гілларі Клінтон з пристойним відривом. У підсумку вона навіть набрала на 2 млн голосів виборців більше, ніж Трамп, але через особливості ​​системи підрахунку у результаті програла.

До того ж, як пояснює Фарапонов, багато соцагентств у Штатах сильно ангажовані. "CNN відома своєю не любов'ю до Трампа, у них це обопільно. Тому брати їх дані за чисту монету не варто. І це ж загальнонаціональні вибори, а в США потрібно дивитися саме на заміри по кожному штату і вираховувати, що виходить за підсумком".

Саме тому реальну картину по регіонах можна буде побачити лише до осені 2020 року. Але, судячи з подій останніх кількох місяців, коронавірус і антирасистські мітинги будуть мати прямий вплив на результат виборів у країні.

У який бік — усе залежить від їх швидкоплинності, а також від рішучості Трампа і Байдена. Хто перший зможе переломити результат і взяти ситуацію під контроль, той і отримає підтримку громадськості, особливо у протестних штатах.

Що зараз відбувається з протестами

У США ще з кінця травня йдуть масові протести після смерті афроамериканця Джорджа Флойда від удушення з боку співробітника поліції Міннеаполіса Дерека Шовін. Акції, а за ними і випадки мародерства прокотилися по Атланті, Бостону, Вашингтону і десяткам інших міст країни. Всі акції об'єднував єдиний гасло-рух — Black Lives Matter (Життя чорних важливі, — Ред.).

А на початку червня вони переросли у масові заворушення і мародерство. Поліція і введена в окремі регіони Нацгвардія не встигала наводити порядки. "Рубрика" раніше вже писала, що у країні багато американців взяли в руки зброю і стали захищати свій бізнес від мародерів.

США протести і вибори

Фото Getty Images

В цілому по країні ситуація з акціями протесту стабілізувалася, але є одне але. У місті Сіетл, районі Кепітол Гілл була оголошена "автономія" без поліції. Спочатку у цьому районі були запеклі зіткнення з правоохоронцями, на тлі цих та інших протестів по країні. Але як тільки силовики покинули квартали, мітингувальники огородили місце барикадами і оголосили це місце автономною зоною. Зараз район патрулюють місцеві жителі зі зброєю, які різко виступають проти насильства поліції.

Конфлікт досяг і самого Білого дому, де президент Трамп уже заявив, що місто захопили "мерзенні анархісти" і "внутрішні терористи". Можливо, саме ця подія і стане апогеєм чергової хвилі американської передвиборчої кампанії.

4017

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: