fbpx
Сьогодні
Світ 14:04 19 Лют 2019

Стіна понад усе: навіщо і як у США запроваджений надзвичайний стан

Американська політика дедалі більше нагадує популярний серіал «Картковий будинок». Президент США Дональд Трамп оголосив у країні надзвичайний стан і тепер близький до своєї мети – будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Цей проект для Білого Дому остаточно перетворився у національну ідею.Але сама ідея серйозно розколола і республіканців з демократами, і американське суспільство – а це означає нове політичне загострення у США, про яке і розповідаємо.

Фото Reuters

Make Стіна Great Again 

Нова серія трилера «Трамп і стіна» стартувала 15 лютого, коли президент США запровадив надзвичайний стан на півдні країни. У своїй звичній манері політик заявив, що ситуація на кордоні з Мексикою стала критичною через наплив мігрантів – його Трамп порівняв із вторгненням і назвав загрозою нацбезпеці.

Надзвичайні повноваження лідеру країни потрібні зовсім не для диктатури. Він мріє відкрити шлях для будівництва захисної стіни на мексиканському кордоні. Це давня ідея Дональда Трампа: з 2015 року політик обіцяє звести на південному кордоні США Велику Стіну в дусі античних Адріанових валів (зараз 1435-кілометровий кордон прикритий, але лише частково).

Дональд Трамп не раз заявляв: бар'єр, мовляв, захистить традиційну і законослухняну Америку (яку він обіцяє зробити "знову великою") від потоку нелегальних мігрантів та наркотрафіку.

Проблема в тому, що на цю акцію потрібні 5,7 мільярда доларів, а Конгрес ще в грудні відмовився їх давати. Демократи, які контролюють Палату Представників, не вірять у ефективність стіни, а президента люто зневажають за вороже ставлення до мігрантів, інтереси яких партія традиційно захищає. «Сині» закликають приймати як біженців (бо це гуманно), так і заробітчан (бо це дешеві і мотивовані працівники). Через цей спір Трамп з грудня (!) не підписував бюджет, лишивши уряд без фінансування, а 800 тисяч службовців без зарплат.

"Стіна між країнами є аморальною. Це застарілий спосіб мислення. З точки зору витрат вона неефективна", – не поступалася лідерка демократів Ненсі Пелозі.

Війна – то й війна, вирішив Трамп. Надзвичайний стан дає очільнику Білого Дому додаткові повноваження – зокрема і витрачати кошти на «проекти у сфері військового будівництва» без згоди Конгресу. За наявними даними, Трамп виділить на стіну одразу 6,7 мільярда з військового бюджету (ще 1,3 йому таки видав парламент). Виграш не лише в грошах: до будівництва об'єкту також можна залучити військових. Між тим, реальну вартість будівництва Білий Дім досі не назвав, і видання Foreign Policy припускає, що знадобиться аж 21 мільярд. Але можливість почати будівництво вже є.

З іншого боку, НС не дає Трампу мегаповноважень на зразок розпуску Конгресу чи цензури. А ще більше радує країну завершенню шатдауну. Того ж 15 лютого Трамп підписав новий бюджет – а відтак США більше не загрожує зупинка уряду, яка викликала б економічне падіння.

Трамп

Фото Reuters

Чому стіна (не)важлива

Важливо розуміти, що для Трампа боротьба з нелегальною міграцією – це дійсно питання нацбезпеки і оборони. Як, наприклад, стримування Північної Кореї.

"Ми говоримо про вторгнення у нашу країну: з наркотиками, з торгівлею людьми, з усіма видами злочинців і цілими бандами", – заявив президент. "Перекритий кордон зупинить мексиканську наркоторгівлю", – це важливий аргумент для країни, де у 2016 році наркотики забрали 63 тисячі життів.

А ще праве крило республіканців вже давно вважає нелегальну міграцію загрозою (та й легальну також). Портрет іммігрантів у версії соратників Трампа приблизно такий: вони відповідальні за сплеск злочинності, вливаючись до етнічних банд (1), вони живуть на соціальні виплати (2), або згодні працювати на менші зарплати і начебто відбирають роботу (3) у власне американців (це спірно). Дональд Трамп та республіканські коментатори відчутно залякували американців "мексиканською загрозою" – і обіцяли врятувати від неї.

Неважко здогадатися, як ця агітація вплинула на республіканських виборців. Так, 43% американців підтримували ідею стіни навіть у розпал шатдауну. «Врятувати країну може лише бар'єр» – фактично, у цьому переконував людей Білий Дім. І якщо президент тепер відступить від свого ж популізму, то назавжди втратить рейтинг і шанси переобратися у 2020 році. Дональд Трамп не може не будувати стіну – це питання політичного виживання.

І найабсурдніше: реальна ефективість стіни сумнівна. По-перше, під такі об'єкти можна підкопатися, що вже роблять сотнями. По-друге, наркомафії і тунелі не треба: заборонені препарати переважно ввозять через легальні КПП у сховках контрабандистів. Відтак, критики пропонують захищати кордон мобільними патрулями і технічними засобами. Зрештою, ніхто не пропонує впускати всіх нелегалів.

Стіна США

Фото Reuters

Хто проти

Політична війна – так можна коротко описати те, що зараз відбувається серед американських еліт.

Очікувано проти надзвичайного стану і Трампа виступає Демократична партія. "Це явне захоплення влади розчарованим президентом, який вийшов за межі закону, аби досягти того, чого не зміг у конституційний спосіб", – йдеться у заяві партії. Становище на кордоні не критичне, відтак Трамп не мав права на Emergency Act, як і права розпоряджатися бюджетом – таким є кредо його опонентів.

Ось план бою демократів. Ненсі Пелозі і соратники заявили, що готуються скасувати НС у судах (заблокувати його у Конгресі нереально – Трамп накладе вето). І за оцінкою консервативного юриста Джорджа Конвея ІІІ, найпевніше президент програватиме. До речі, кілька позовів уже подані. Позиватись готові не лише політики: так, сьогодні колективну заяву подали 16 штатів. Позивачі стверджують, що Трамп сфабрикував підстави для НС. Однак у господаря Білого Дому є шанс добитися перемоги у Верховному Суді, де переважають консервативні судді. Словом, знову пат.

Імовірно, демократи сподіваються бодай «розкрутити» публічний процес на зразок французької справи Дрейфуса, аби звинувачувати Трампа у диктаторських замашках. Політичні активісти уже анонсують масові маніфестації, де, зрозуміло, вимагатимуть скасувати надзвичайний стан і критикуватимуть Трампа.

Але і пропрезидентську Республіканську партію таке рішення розкололо. Так, свій протест висловили впливовий сенатор Мітт Ромні та його колеги Марк Рубіо і Мен Сьюзен Коллінз. Усі вони суто по-американськи вважають, що Трамп руйнує американську демократію і порушує Конститутцію. Зрештою, зараз він протиснув сумнівне будівництво стіни, а завтра президент (чи наступник) самовільно підвищить податки? Адже Emergency Act дозволяє і так дії. Імовірно, незгодних більше. Є і глибша причина. Поміркованим республіканцям – наприклад, тому ж Мітту Ромні – давно не подобається войовничо-популістична політика Трампа в стилі Марін Ле Пен.

То чи виступить Great Old Party проти Дональда Трампа і його стіни? Наразі ні. Політики явно побоюються розвалу партії на два табори і поки діють обережно. Показово, що лідер сенатської більшості Мітч Макконнел підтримав надзвичайний стан, хоча раніше виступав проти.

Втім, авторитарні звички Трампа та регулярні скандали створюють "токсичний" імідж політика і знижують його шанси стати кандидатом від республіканців на виборах-2020. А якщо розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера таки доведе зв'язки президента з Кремлем, рідна партія явно почне шукати йому заміну.

Що і стане фіналом цієї драми.

1924

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: