fbpx
Сьогодні
Світ 14:17 05 Лис 2020

Втрачені бюлетені, погроми і непередбачуваний результат: як Трамп і Байден воюють за президентське крісло в США

English version here

Фото Reuters

У США триває плутанина з президентськими виборами. Попри досить швидкий підрахунок у більшості зі штатів, назвати нового лідера країни на найближчі 4 роки поки не можна.

І Дональд Трамп, і Джозеф Байден мають шанси перемогти. Правда, шанси ці вже не рівні. За попередніми даними, у Байдена ситуація набагато краще і в разі перемоги в Неваді президентство буде у нього в кишені. Трамп же готується до тривалої, але запеклої боротьби в американських судах.

Хто ж переможе на виборах в США і чи варто очікувати масових зіткнень — в матеріалі «Рубрики».

Демонстрация с плакатами

Демонстрація з плакатами

Хто в лідерах?

Поки неясно. По-перше, не підраховані результати голосувань у всіх штатах країни. Через досить складну систему, а також пандемію коронавірусу, процес підрахунку загалом займе кілька днів. Так, частина американців голосували достроково, частина використовували спеціальну поштову процедуру.

У зв'язку з цим спірними залишаються відразу кілька штатів, де ще до кінця не зрозуміло, хто саме переможе. Йдеться про Неваду, Джорджію, Північну Кароліну, Пенсільванію та Вісконсин. Найзапекліша боротьба йде в першому та останньому штатах зі списку, де де-факто вирішується доля майбутніх виборів.

Станом на полудень по Києву, 5 листопада, у демократа Джозефа Байдена 264 голоси вибірників (представників штатів), а у Дональда Трампа лише 214. При цьому для перемоги необхідно набрати 270 голосів. На перший погляд, Байден попереду, але і тут не все так просто.

Поддержка кандидатов / ВВС

Підтримка кандидатів / BBC

По-перше, Трамп поки лідирує в штатах Пенсільванія, Аляска, Північна Кароліна і Джорджія. В сумі вони дають йому аж 54 голоси. Тобто в разі перемоги у всіх цих штатах його шанси на перемогу з Байденом практично зрівняються.

По-друге, реальна боротьба вже розгорнулася навколо Невади. Там у Байдена 49,3% голосів, а у Трампа 48,7%. При цьому підраховано лише 75% бюлетенів, тобто шанси у кандидатів приблизно рівні.

По-третє, не все однозначно в Вісконсині. Там в останній момент чинний президент набрав відсотків і відстає від свого конкурента всього на 0,7%.

Ось так цю ситуацію коментує американіст Владислав Фарапонов: «Зараз Байден отримав підтримку у двох критичних штатах — Мічигані та Вісконсині. Тут у 2016 році перемагав Трамп, а зараз несподівано вирвався вперед демократ. Саме ці сумарні 26 голосів і можуть вплинути на результат битви. У Неваді поки зупинили підрахунок, там 75%.

сша після виборів

Трампу зараз потрібно перемагати в одному зі спірних штатів, бажано в Мічигані. Картина для нього несприятлива, хоча, звичайно, він ще буде оскаржувати ці результати. Перерахунок же — справа тривала, може затягнутися на два тижні, майже до кінця листопада».

За інформацією американських ЗМІ, підрахунок голосів може зайняти кілька днів. Тим паче вже є, м'яко кажучи, «неприємні» інциденти. Як повідомляє Fox-News, Американська поштова служба втратила близько 300 тисяч бюлетенів. Пошта не дійшла в зокрема й в штаті Вісконсин, де шанси обох кандидатів на перемогу приблизно рівні.

Ще одна цікава деталь, за яку вхопилися республіканці, — аномальний ривок підтримки Байдена в Вісконсині та Мічигані. В один момент кандидат-демократ різко вирвався вперед, що неозброєним оком помітно на графіку підрахунку бюлетенів.

На тлі численних повідомлень команди Трампа і Байдена вже заявили про те, що подаватимуть документи до судів. Адвокат президента Рудольф Джуліані вже подав позов до суду Пенсільванії з вимогою перерахунку всіх голосів.

Чи можуть такі перипетії суттєво вплинути на результат кампанії та виборів загалом? Цілком.

«Спершу питання буде вирішуватися на рівні федеральних судів, куди юристи Трампа вже подали позови з вимогою тимчасово зупинити підрахунок голосів в Мічигані, Джорджії та Пенсільванії. Вони також заявили, що вимагатимуть перерахунку голосів у Вісконсині.

У 2000 році Верховний суд пригальмував перерахунок голосів у Флориді, що зіграло на руку Джорджу Бушу-молодшому, який в підсумку тоді й переміг. У Верховному суді перевага зараз у Трампа 6 до 3. Якщо рішення федеральних судів його не влаштують, то він напевно подасть позов до Верховного.

Тепер важливо, які розклади сил у федеральних судах. У будь-якому випадку, з огляду на мінімальний розрив між конкурентами на виборах, можна стверджувати, що США вступають в період Конституційної кризи, оскільки варіантів розвитку подій маса, а однозначно і чітко прописаних законів немає. 14 грудня проголосує колегія вибірників. Але є варіанти, що будуть створені паралельно кілька колегій на рівні штатів. І від того, хто губернатор в штаті, буде залежати рішення.

Прецеденти були у Флориді у 2000 році, коли Альберт Гор намагався створити свою колегію. Але Джеф Буш, молодший брат Джорджа, затвердив свою, яка зрештою і принесла перемогу брату разом з рішенням Верховного суду тимчасово зупинити перерахунок голосів у Флориді. Так що все тільки починається і найцікавіше нас чекає ще попереду», — пояснив «Рубриці» міжнародник Максим Ялі.

Чи чекають країну заворушення?

На тлі напруги в штабах двох кандидатів неспокійно стає і на американських вулицях. У багатьох містах проходять акції незгодних демократів і республіканців.

Наприклад, в Аризоні натовп прихильників Трампа всю ніч стояв біля виборчого центру округу Марікопа. Люди були в брендованих кепках з плакатами «ні шахрайству з голосами» і закликами до чесного підрахунку. Неспокійно і в Портленді. Туди вночі увійшла Національна гвардія через заворушення. Уже затримано 11 осіб.

Протесты в Орегоне / Фото АР

Протести в Орегоні / Фото АР

Протесты в Фениксе / Фото АР

Протести в Феніксі / Фото АР

Трамп і Байден поки не робили публічних заяв із закликом до прихильників виходити на вулиці. Але кожен з кандидатів вже створив свій фонд із захисту виборів.

Ще одна проблема нинішніх заворушень — істотне збільшення попиту на зброю серед американців. Як пише The Guardian, тільки у 2020 році жителі країни купили 17 мільйонів стволів. У серпні було закуплено зброї більше, ніж за весь 2019 рік, а в вересні, ніж за будь-який рік за останні 20 років. На думку експертів, причина криється не тільки в майбутніх виборах, але і в пандемії коронавірусу, а також численних актах мародерства.

Американцы скупают оружие

Американці скуповують зброю / Фото Getty

Раніше «Рубрика» вже писала, що напередодні виборів у великих містах магазини та торгові центри забивають вітрини, чекаючи атак беззаконня.

Як вважає Владислав Фарапонов, все ж очікувати глобальних потрясінь або громадянської війни не варто. У США сильні цивільні та державні інститути, а також поліція. Правда, в нинішньому році може трапитися всяке.

«Я сподіваюся, що в США лідери партій розуміють наслідки масових заворушень. Адже це мобілізує прихильників з обох таборів і в разі конфлікту нічого хорошого точно не буде. Затятих шанувальників вистачає що в одного, що в іншого. Тому розв'язувати питання силою там точно не варіант. З того, що я бачу, Байден навіть більше схильний до того, щоб бути миротворцем в даній ситуації», — підкреслив міжнародник.

Загалом ситуація по країні може змінюватися щогодини. Єдине, що можна сказати — нинішня кампанія буде найскандальнішою та найбільш непередбачуваною за останні десятиліття. Не виключено, що прізвище нового президента США весь світ дізнається незадовго до його інавгурації 20 січня 2021 року.

1064

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: