fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 12:21 24 Лис 2020

Як впливати на ситуацію в місті. 7 інструментів урбан-адвокації

Розповідаємо, як змінити своє місто на краще вже сьогодні

English version here

Знову проблеми з незаконними забудовами публічних просторів і немає фінансування на громадський проєкт. Вам здається, що полетіти в космос простіше, ніж отримати відповідь від депутата? Зміни можливі!

 В рамках Форуму інклюзивності від громадської організації Доступно.UA відбулася перша онлайн-лекція про механізми боротьби із проблемними об'єктами публічних просторів, громадський бюджет та благоустрій міста. Влад Самойленко, голова ГО «Урбан Крю», ініціатор міських проєктів, поділився власним досвідом, а також назвав 7 дієвих перевірених інструментів, застосування яких покращить життя вашої громади.

Заява депутату

Влада не контролює стан справ у вашій місцевості: чи лежить десь гілля, вкрали люк чи не там паркують авто чиновнику потрібно все повідомляти, а зокрема писати листи, на які вони зобов'язані відповідати.

Наприклад, у Києві є служба 1551, куди громадяни можуть звертатися. Депутат довго не відповідає на лист? Не забудьте поставити ваш особистий підпис, інакше заяву не розглянуть.

"Смикай" чиновника

Отримуєте відмазки на кшталт "немає коштів" звертайтеся на особистий прийом до депутата або чиновника, що відповідає за ту чи іншу сферу.

Якщо ваше перше звернення було не зовсім вдалим, наприклад, звернулися з проблемою, що не відповідає сфері високопосадовця, не бійтеся просити допомоги у юриста міської ради, громади.

Влад Самойленко Форум інклюзивності

Електронна демократія

Приміром, на вулиці перегоріли лампочки на стовпах і потрібно збудувати нову гілку освітлення. Що робити? У цьому випадку хорошим інструментом може бути електронна петиція або громадський бюджет участі. 

Електронні петиції вимагають великої кількості підписів або голосів, після здобуття яких вашу проблему можуть розглянути.

Щодо громадського бюджету участі це своєрідний міський конкурс проєктів, куди громадяни подають пропрацьовану ідею з кошторисом та розумінням строків реалізації вирішення проблеми. Якщо виграли ваш проєкт буде реалізованим на 99.9 % у наступному році. 

Вулична акція

Якщо на листи і зустрічі з депутатами немає ніякої реакції, тоді варто застосовувати перформанси. Це привертає увагу ЗМІ, більшої кількості містян та чиновників.

Наприклад, у Києві були акції від велосипедистів, активістів за безбар'єрність міста, що мали позитивний результат: велосипедистам після чергової аварії надавались продовольчі доручення та починались зміни інфраструктури. Так само вдалось досягти успіхів в облаштуванні наземного пішохідного переходу поблизу метро Театральна саме після привернення уваги до акції.

Влад Самойленко Форум інклюзивності

Самоорганізація або "зроби сам"

Є питання, які можна вирішити без чиновників, бо не завжди їх вирішення є комфортними для громад. До прикладу, у місті розставили лавки, які не є зручними. Якщо ви знаєте надійного спонсора або підприємця, який би міг поставити вам інші або ж зробити додаткові бесідки просіть про допомогу у таких соціально-орієнтованих підприємств.

Так у Києві є ініціатива "Києве, мий!". Активісти організовуються, донейтять, збирають волонтерів та відмивають будинки, стіни та споруди. Хоча й це — робота комунальних служб.

Влад Самойленко Форум інклюзивності

Просвітництво або виховання

Якщо держава не виконує комунікаційні кампанії по підвищенню культури поведінки у місті, то жителі самі мають організуватися. Зокрема, є ініціатива "СтопХам". Люди не витримують і виходять спілкуватися, пояснюють порушникам, що те, що вони роблять неправильно.

Такі ініціативи будуть корисними для швидшого переходу до діалогу культури спілкування на вулицях. Є також приклад з підлітками на Оболоні, які намагалися спілкуватися з порушниками-автомобілістами, що гасали по їхніх дворах. Отже, молодь відкрита до змін.

Депутатський тип

Якщо ваші друзі вже мають досвід, експертизу і навички з реалізованих проєктів, а також мають бажання потрапити на посаду депутата підтримуйте їх, адже вони можуть знати більше, ніж деякі чинні депутати. Відчуваєте в собі сили долучайтеся. Але зберігайте в собі «людину», яка дійсно вирішує проблеми у своїй громаді і пам'ятає про кінцеву мету своєї діяльності.

Наостанок, зміни можливі. Головнеправильно користуватися інструментами, що допоможуть вам зробити ваше місто доступнішим, а життя кращим.

Дивіться більше у відео лекції Влада Самойленка "Як впливати на ситуацію в місті?"

"Рубрика" — інформаційний партнер Форуму Інклюзивності 2020. Стежте за всіма новинами у нашому спецпроєкті та долучайтеся до онлайн-заходів на сторінках Доступно.UA.

3842

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: