fbpx
Сьогодні
Корисності 12:35 19 Січ 2022

"Плюшкін" в будинку. Що робити, якщо сусіди розводять антисанітарію

Безлад та антисанітарія в одній квартирі — це проблема для всього будинку. Розповідаємо, як діяти, якщо сусіди перетворюють дім на смітник.

English version here

Конфлікти з сусідами у багатоквартирних будинках — явище не рідкісне. Комусь заважає сусід, який полюбляє голосно співати караоке, іншим — нескінченні ремонти, третім — сморід від паління в під'їзді. Всі ці проблеми, хоч і не одразу, можна вирішити — часто люди можуть домовитися. Набагато гірше, коли сусіди розводять у своїй квартирі антисанітарію та безлад, накопичують сміття і нечистоти, а численні прохання змінити ситуацію не працюють. 

У чому проблема?

Що робити, якщо сусіди розводять антисанітарію

Синдром Плюшкіна. Так називають в народі схильність деяких людей, найчастіше похилого віку, тягнути в дім всілякий мотлох. Жага "колекціонування" буває настільки сильною, що Плюшкіни перестають виносити і власне сміття, складаючи його поряд зі своїм "багатством". Купи непотребу можуть сягати стелі, вивалюватися з дверей, розповсюджуючи бруд, сморід і паразитів по всьому будинку.

Синдром Плюшкіна або силогоманія — це не захоплення і не ознака бідності, а психічний розлад. Як і інші хвороби, силогоманія формується поступово. Спочатку людина відмовляється прощатися зі старими речами, яким пора відправитися на смітник. Потім починає складувати зламані речі, техніку, зношений одяг. Далі йде етап збирання: "Плюшкін" підбирає на звалищах і в сміттєвих контейнерах непотрібні речі, які йому здаються необхідними і корисними. Часто хворі пускають у будинок десятки бездомних тварин, перетворюючи його на притулок. Синдром Плюшкіна стає справжньою проблемою не тільки родичів хворого, але і його сусідів. Лише один такий мешканець може зробити нестерпним життя всієї багатоповерхівки.

Яке рішення?

Допомогти тут може тільки психіатр. Але поставити на облік такого хворого можна тільки з його згоди. Задача ця дуже складна, тому що хворими такі люди себе не вважають і всі розмови на подібну тему, як правило, викликають напади агресії. Але й сусідам терпіти комунальні тортури не треба. Юристи радять — яким би марним не здавався процес, збирайте докази і доводьте справу до суду.

Як це працює?

"Перше, що треба зрозуміти, — коментує для "Рубрики" Кристина Очкур, адвокатка, засновниця Адвокатського Агентства "Вертикаль", — виселення такого сусіда можливе в дуже рідкісних випадках. Доступ сусідів та представників поліції, ЖЕКу тощо в таку квартиру також значно ускладнений. Надання психіатричної допомоги таким людям із явними ознаками розладу також ускладнене. Адже тут зійшлися воєдино право на житло, право на недоторканність, право власності та заборона медичного втручання без згоди. Але боротися варто, бо насамперед таке сусідство — це трагедія у масштабах будинку, яка перетворює життя мешканців на пекло".

Що робити, якщо сусіди розводять антисанітарію

Як зазначає експертка, законодавство передбачає можливість звернення до суду із заявою не тільки про усунення безладу, а і про стягнення матеріальної та моральної шкоди з таких сусідів. Але на жаль, зазвичай це люди із низькою соціальною відповідальністю, люди, які зловживають, або психічно хворі. Тож сподіватися на реальну сплату ними компенсації не завжди конструктивно.

Тому, виходячи на шлях боротьби з такими "катастрофічними" сусідами, необхідно:

  1. Заручитися підтримкою оточуючих. Тобто не вступати у боротьбу самому. Це буде тривала історія і необхідно всі звернення підписувати колективно. Усіма сусідами, які згодні це робити.
  2. Обов'язково підключити Дільничного, ЖЕК або ОСМД та скласти акти обстеження житлового приміщення таких сусідів. Якщо буде відмова пускати до приміщення, треба зафіксувати цю відмову.
  3. Викликати поліцію та написати заяву, щоб сусіди були притягнуті до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачене статтею 42 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм) з накладенням штрафу. Також поліція повинна зафіксувати відмову допускати комісію у приміщення.
  4. Обов'язково провести фото- та відеофіксацію всіх можливих проявів забруднень, пошкоджень, підтоплень і під'їзду, і квартир сусідів.
  5. За можливості фіксувати агресивну поведінку таких сусідів або їхні відмови від допуску до їхнього помешкання.
  6. Обов'язково звернутися до органу санітарно-епідеміологічної служби із заявою про порушення санітарно-гігієнічних та епідемічних правил та норм. Органи СЕС мають право залучати для припинення подібних порушень працівників органів внутрішніх справ.
  7. Також є змога впливати на виселення таких людей, якщо їх помешкання неприватизоване. У такому випадку можливо виселити таку людину через суд за несплату комунальних послуг та порушення правил співмешкання та санітарних норм. Втім, на приватну власність це не розповсюджується.
  8. Якщо такі сусіди мають ознаки психічних розладів, треба бути готовими до того, щоб викликати швидку. Необхідно знайти родичів такого сусіда та обов'язково їх залучати до процесу пошуку компромісів та прийняття рішення щодо огляду у психіатра такої людини. Адже вона своїми діями наносить шкоду своєму здоров'ю та здоров'ю оточуючих. 

А це точно працює?

Що робити, якщо сусіди розводять антисанітарію

"Майте на увазі, — попереджає Кристина Очкур, — що в деяких випадках вам доведеться боротись роками і переживати постійні рецидиви захламлення. Адже досвід показує, що люди з таким способом життя не виправляються, а лише на деякий час можуть взяти себе в руки. Органи влади досить кволо реагують на такі звернення, тому тут буде працювати на вашу користь виключно колективність та наполегливість".

Та опускати руки не слід. Експертка розповіла про справу, де жінку притягли до відповідальності та стягнули з неї матеріальну і моральну шкоду в суді. Забезпечили доступ до квартири і за допомогою волонтерів та сусідів вичистили помешкання, провели дезінфекцію та дератизацію. 

Подібна історія трапилася недавно в Одесі. Знадобилися три вантажівки, щоб вивезти сміття з квартири, господиня якої завела зграю собак та стягувала мотлох з усіх звалищ. За кілька місяців в однокімнатній квартирі накопичилося близько 3 тонн сміття. Собак спіймала і відвезла до притулку служба вилову. "Плюшкіну" відвезли на місяць до психіатричної лікарні, а її 86-річну виснажену матір — до лікарні. 

 У Василькові, що на Київщині, представники поліції вилучили з захаращеної квартири 41 собаку та 28 котів. Тварини утримувалися в антисанітарних умовах та завдавали значних незручностей жителям будинку. Проти власниці квартири відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 299 (Жорстоке поводження з тваринами) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією тварин.

Ще більше корисних рішень!

Якщо сусід у себе в квартирі палить вогнища, можна скаржитися до ДСНС, бо це порушення правил пожежної безпеки. Обов'язково слід сповіщати поліцію, бо тоді ДСНС із поліцією об'єднають зусилля, щоб максимально захистити мешканців будинку від дій неадекватного мешканця. 

Якщо сусід викидає фекалії чи сміття з вікна, то слід зафіксувати такі факти на фото/відео та звернутись до комунальників й дільничного. Відповідальність за такі дії настає згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачає накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 гривень. 

Що робити, якщо сусіди розводять антисанітарію

Силогоманія — явище інтернаціональне. У США проблему "плюшкіних" вирішують не тільки за допомогою поліції. З 2010 року на американському каналі TLC існує телешоу "Накопичення: поховані заживо" (Hoarding: Buried Alive). Кожен його випуск — це окрема розповідь про долю "накопичувача". Ведучі шоу вивчають історію життя героя і спілкуються з його близькими, щоб зрозуміти, як йому краще допомогти. Потім з ним працюють лікарі, які допомагають позбутися патології. В результаті герої шоу, як правило, долають згубну пристрасть до "плюшкінізму" і так покращують власне життя, життя своїх родичів та сусідів.

1
11634

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: