fbpx
Сьогодні
09:49 26 Бер 2020

Допомога літнім людям: українці можуть "підвісити" продуктові набори

ROZETKA, «Нова пошта» та фонд «Життєлюб» за підтримки міських адміністрацій запустили проєкт допомоги літнім людям. Відсьогодні на сайті rozetka.ua можна оплатити продуктовий набір, який доставлять пенсіонерам.

Наразі проєкт працює в тестовому режимі в трьох містах: Києві, Дніпрі та Львові.

«Підвішений» пакет — це набір базових продуктів для людей похилого віку, що входять до найбільш вразливої до коронавірусу категорії. Завдяки проєкту тисячі пенсіонерів зможуть залишатися вдома і не наражати себе на небезпеку, виходячи надвір.

«Протягом останніх двох тижнів ми постійно отримували звернення людей із проханням створити "підвішені" пакети для пенсіонерів, — говорить співзасновник ROZETKA Владислав Чечоткін. — Тисячі українців хочуть допомогти літнім людям у цей непростий час, але не знають, як саме. Тепер вони можуть придбати за собівартістю продукти, які закривають базові потреби пенсіонерів. Набір коштує 225 гривень і складається з гречки, макаронів, рису, цукру, пшеничної крупи, м'ясних консервів, соняшникової олії, солодощів та туалетного паперу. Ми дуже просимо долучатися до проєкту усіх небайдужих, адже кожний такий пакет може врятувати чиєсь життя».

Механіка проста: кожен може оплатити на сайті ROZETKA продуктовий набір «Життєлюб». Наприкінці дня фонд «Життєлюб» розподіляє усі «підвішені» пакети між містами, які беруть участь в ініціативі. «Нова пошта» формує та  доставляє їх до соціальної служби кожного міста, а далі команди соцпрацівників та волонтери розвозять набори пенсіонерам.

Набір складений фондом «Життєлюб», який уже 5 років постійно допомагає людям похилого віку.

«Люди 60+  — найбільш вразлива категорія під час карантину, вони потребують нашого захисту, — коментує співзасновник благодійного фонду «Життєлюб» Гарік Корогодський. — Я дякую мерам міст, які першими впроваджують проєкт, Віталію Кличку, Борису Філатову та Андрію Садовому, за включеність і причетність. Ми гарантуємо безпечну доставку, за якої адреси літніх людей не будуть передані стороннім особам. Сподіваємось, кожен із нас підтримає цю ініціативу і придбає декілька пакетів на місяць, бо чужих батьків не буває».

«Я дуже прошу всіх долучатися до проєкту, адже потреби великі, — говорить співвласник «Нової пошти» Володимир Поперешнюк. — За даними соціальних служб, Київ потребує 60 тисяч пакетів на місяць, Дніпро — 12 тисяч, Львів — 5 тисяч. І це тільки ті люди, що стоять на обліку. Ми розуміємо важливість цього проєкту і плануємо масштабувати його на всю Україну».

Допомога літнім людям: українці можуть

Відзначимо, що особливому ризику в ситуації з поширенням коронавируса схильні насамперед літні люди, при цьому рівень смертності зростає в геометричній прогресії приблизно з 65 років.

У Китаї, наприклад, рівень смертності серед інфікованих у віковій групі до 40 років склав 0,2%, але у віці від 70 до 79 років цей показник підвищився до 8%, а з 80 років – до 14,8%.

Таким чином, в період пандемії коронавируса люди похилого віку повинні бути особливо захищені, тим більше якщо вони страждають хронічними захворюваннями, що підвищують небезпека летального результату. Вхідні в цю групу ризику повинні уникати будь-яких скупчень народу, будь то масові заходи або зустрічі в людних місцях.

Літніх батьків не варто просити доглянути за онуками в разі карантину або в будь-яких подібних ситуаціях. Необхідно також виключити їх походи по магазинах – родичі повинні подбати про те, щоб принести їм продукти на будинок.

короновірус старший вік

Раніше у Мінсоцполитики заявили, що на період карантину мережа супермаркетів АТБ забезпечить продуктами біля 1 мільйону людей з вразливих верств – продуктові набори планується надавати одиноким особам: віком понад 80 років, громадянам похилого віку, які потребують догляду, та особам з інвалідністю.

Крім того, мережа супермаркетів "АТБ" спільно з поштовою службою "Нова пошта" та онлайн-магазином "Розетка" запускають доставку готових наборів продуктів додому.

Важливі статті:

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Як бізнес в Україні та світі допомагає у боротьбі з коронавірусом

Підтримка у коронавірусний час: як в Україні гуртуються і допомагають один одному

Як допомогти медикам під час епідемії коронавірусу

13776

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: