fbpx
Сьогодні
Інтерв'ю 14:11 07 Чер 2018

Український оборонний Хакатон. Як інновації проникають у Збройні сили

Напевно, наразі не існує галузі, де заради її розвитку та успішного існування не залучають фахівців з високих технологій, програмістів, програмних інженерів, загалом креативно мислячих людей, здатних вирішувати проблеми та завдання на рівні моделей та алгоритмів. Так само і оборонна й безпекова сфера потребують інноваційних рішень, нестандартних підходів та ідей у сенсі автоматизації, міжвідомчої комунікації, моделювання ситуацій, зокрема кризових, та формування кейсів з готовими оперативними відповідями на загрози чи ризики.

Із 23 по 27 липня в Києві, в інноваційному парку Unit City, відбуватиметься перший «Український оборонний Хакатон». Він спрямований на покращення взаємодії між силовими структурами в контексті розробки програмних продуктів для вирішення актуальних питань оборонно-безпекової сфери.

Такі ж оборонні хакатони у себе проводять країни-учасники НАТО. Представники українського оборонного відомства вже двічі брали участь у цьому ІТ-змаганні. Команда Збройних Сил України навіть стала переможцем змагань з програмування «TIDE Hackathon 2018» в італійській Генуї. Звісно, це надзвичайно корисна річ. Адже на таких майданчиках відбувається своєрідний аудит національних спроможностей або певного сектора (приміром, збройних сил, цивільної оборони, поліції тощо) зі здатності швидко та ефективно знаходити програмні рішення для конкретних завдань чи ситуацій, а також для системи управління на різних її рівнях. Від спроможності знаходження правильних відповідей критично залежить час та використання певних обсягів ресурсів, вкладених у процес пошуку рішення. Рішення, нехай і ідеальне, вже не потрібне тоді, коли ми не змогли впоратися із завданням чи коли, образно кажучи, ворог вже у наших окопах. Тобто, потрібні команди, які буквально прогнозують реальність, можуть її просторово уявляти й будувати моделі взаємодії всіх елементів цієї реальності. Це надзвичайно складно, але цілком можливо. Не випадково серед цілей Стратегічного оборонного бюлетеня України та загального його курсу до імплементації стандартів Альянсу є цілком конкретні позиції, які нам життєво необхідно втілити. Зокрема, і це підтверджує досвід реальних бойових дій, на часі створення єдиної інтегрованої системи управління, зв'язку, розвідки та спостереження.

Варто підкреслити, що, особливо в умовах операції Об'єднаних сил чи в контексті інших спільних дій, така система має допомогти ефективніше виконувати завдання складовими сектору безпеки і оборони України. Зрозуміло, що київський «Хакатон-2018» не дасть нам якихось готових рішень, проте він може стати прологом формування активної спільноти однодумців, здатної до тривалої та масштабної творчості, генеруючи реальні зміни. Як заявляють організатори заходу, він є інструментом персонального і професійного розвитку учасників, які звикають мислити за категоріями «проблема-спосіб вирішення», а не «запитання-відповідь».

Тому рішення України проводити у себе Хакатон варто лише вітати й сподіватися на успішний розвиток цієї ініціативи в подальшому. Від скорішої апробації новинок військового сегменту ІТ-галузі залежить як наша упевнена безпека на довгі роки, так і виконання завдань з відбиття ворожої агресії й відновлення українського суверенітету над усіма загарбаними Московією теренами. Імовірно, що в разі вдалого проведення цьогорічного форуму, до якого залучені фахівці НАТО, повноформатний «натовський» Хакатон за участі його провідних гравців відбудеться саме в Україні.

– Що таке «Український оборонний Хакатон»? Хто і заради чого там змагатиметься? – запитую в заступника начальника Генерального штабу ЗС України генерал-майора Родіона Тимошенка.

 Родіон Тимошенко

Генерал-майор Родіон Тимошенко

– Існує проект з обміну досвідом та знаннями в рамках Трастового фонду НАТО з удосконалення системи командування, управління та зв'язку. Задля активізації співпраці заплановано цьогоріч провести національне змагання фахівців з програмування «UKRAINIAN DEFENSE HACKATHON 2018». Це змагання фахівців ІТ-технологій, які розуміються на проблемних питаннях у сфері оборони. До участі запрошені команди Національної гвардії, ДСНС, Державної служби спецзв'язку та захисту інформації України, Збройних сил України, військових закладів вищої освіти тощо. Вважаю, що київський Хакатон покликаний передусім створити умови для ефективної взаємодії талановитої молоді та професійних експертів України і НАТО з метою формування інноваційних та технологічних рішень в контексті реалізації концепції мереж для майбутніх військових місій НАТО. Також тут можна відпрацювати певні архітектурні рішення та програмне забезпечення для сектору безпеки і оборони України. Найнагальнішим наразі завданням є створення єдиної інтегрованої системи управління та розвідки. Такі змагання, добре відомі в Альянсі, також є місцем обміну досвідом і навчання для ІТ-фахівців. Суть Хакатону – знайти краще рішення за трьома напрямками завдань – моделювання, кодування та в комбінованих задачах. Спектр завдань широкий. Зокрема, це об'ємний аналіз великих масивів даних, аспекти міжвідомчої взаємодії, комунікації поміж окремими структурними підрозділами, захищеність такої взаємодії. Також – розгортання об'єднаних мереж для проведення операцій. Словом, завдання ці близькі до практичних викликів, які можуть вирішувати фахівці ІТ-галузі.

У процесі підготовки до «Українського оборонного Хакатону» ми спираємося на позитивний досвід Альянсу і зокрема Трастового фонду НАТО з удосконалення системи командування, управління та зв'язку, й вдячні його керівництву за надання консультативно-дорадчої допомоги і направлення фахівців задля неупередженої оцінки результатів змагань.

–  Який очікуваний практичний результат від змагань?

–  Хакатон не є змаганням заради змагання. Він направлений на вирішення існуючої проблематики. Так, є передовий досвід НАТО, зокрема його Ситуаційного центру в Брюсселі, але нам не допоможе сліпе копіювання. Ми маємо десятки, а може і сотні своїх особливостей, які навіть у рамках стандартів Альянсу потрібно обов'язково враховувати. Тому співробітництво України із НАТО в ІТ-секторі має призвести до створення ефективних і унікальних автоматичних систем управління, проте сумісних із такими ж натовськими системами. І для того нам потрібні фахівці, яких треба залучати і мотивувати. Також уже зараз важливо, щоб залучені до ООС підрозділи різних відомств, які фактично є партнерами, розуміли одне одного та ефективно взаємодіяли.

– Що маєте на увазі?

–  У кожному з цих відомств є власна автоматизована система, і напевно не одна. А нам потрібен надійний і робочий уніфікатор чи інтегратор, не важливо як його назвати, для їхньої взаємодії. На Хакатоні – і це одна з його цілей – ми можемо побачити людей, які долучаться до створення такої єдиної системи та інших проектів. Звісно, одразу нам все не вирішити, але згенерувати певний пул ідей чи елементів однозначно зможемо.

Цікаво, що під час Хакатону для його учасників експерти НАТО та ІТ-індустрій прочитають лекції, зокрема, щодо практик (кейсів) використання інноваційних технологій в оборонному секторі як у світі, так і в Україні.

14
1644

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: