fbpx
Сьогодні
Що відбувається 10:37 10 Січ 2023

Наступна станція — Незламності. Як українське метро стало точкою опори країни

Метрополітен у Києві, Харкові та Дніпрі захищає тисячі українців. Метро стає укриттям, місцем для навчання й роботи, локацією для весіль і концертів та навіть майданчиком для спілкування зі світовими ЗМІ. Як українське метро стало точкою опори країни — у нашому матеріалі.

English version here

У чому проблема?

10 січня метро святкує свій день народження. Першу підземку запустили у Лондоні ще в 1863-му році. Коли під час Другої світової нацистська Німеччина бомбардувала Великобританію, Лондонський метрополітен став притулком для багатьох людей. Згодом метро в Україні будували вже з урахуванням британського досвіду.

З 24 лютого українське метро перестало бути просто способом пересування. З початку повномасштабної війни саме сюди бігли люди, щоб знайти порятунок від російських ракет. Безпечно перечекати повітряні тривоги у метро можна й зараз. Втім, станції підземки не просто захищають від обстрілів. За 10 місяців російської агресії метро перетворилося на своєрідний хаб незламності: культурний, освітній, гуманітарний. Метро стало одним з символів українського спротиву та єднання.

Яке рішення?
Метро як прихисток

хлопець і собака

Після вторгнення росії Київський метрополітен перестав працювати у звичному режимі — потяги ходили раз на годину, у перервах між повітряними тривогами, частина станцій  не працювала взагалі. Метро стало головним бомбосховищем для тисяч киян, які не поїхали з міста. З перших днів повномасштабної війни колектив підземки самовіддано допомагав десяткам тисяч людей, які шукали прихистку на станціях метрополітену. 

Так, очільниця станції метро "Лук'янівська" Леся Снігур згодом стала всесвітньо відомою — про неї написав журнал VOGUE. В рамках циклу "Портрети українок на війні" Леся Снігур розповіла про ситуацію на станції, де у перші дні війни переховувалося близько 800 осіб. Серед них були діти, люди похилого віку й тварини. Майже місяць жінка й сама фактично жила поруч з ними. Леся Снігур не могла поїхати додому, бо відчувала відповідальність за людей і співробітників.

"Незнайомі люди знайомилися один з одним, допомагали один одному. Всі з усіма ділилися, потім почали допомагати волонтери, ми десь знайшли хліб і сало, почали разом робити бутерброди. Я просто розплакалася, усвідомлюючи умови, які нам нав'язали. Ми жили мирно, а тепер довелося ховатися в метро", — розповіла в інтерв'ю жінка.

Метро як дім

люди живуть у метро

Зупинене 24-го лютого, харківське метро стало для містян не просто найбільшим укриттям, а і домом. Люди жили просто на платформах та у вагонах. Встановлювали намети, приносили сюди побутову техніку, облаштовували кухні й місця для сну. Щоб створити бодай ілюзію домашнього затишку, у вагонах вішали штори, прикрашали "кімнати" милими серцю дрібницями. Мили підлогу та виносили сміття. Встановлювали чергування та дбали про власну безпеку — чатували на ймовірних диверсантів. Розважали та навчали дітей. До харків'ян на платформи спускалися навіть перукарі.

весілля в метро

Там люди святкували й дуже особисті події. Весільне фото харківських молодят Анастасії та Антона потрапило до списку найкращих фото року за версією The Guardian. Молодята святкували весілля серед руїн Харкова, а сама церемонія одруження відбулася на станції метро "Університет", яка тоді працювала лише як укриття. 

Харківська підземка функціонувала в режимі укриття 89 днів. Багато тих, хто знайшов прихисток у харківському метро, залишаються жити тут і зараз — їм просто нікуди йти, їхні домівки знищила росія.

Метро як амбулаторія

Сергій Алхімов

У Харкові студент п'ятого курсу медуніверситету Сергій Алхімов організував на станції метро "23 серпня" медпункт та допомагав людям, які через війну були вимушені жити під землею. На станцію Алхімов прийшов 24 лютого, щоб захиститися від російських обстрілів і того ж дня допоміг першій дівчинці, у якої було отруєння.

За три дні хлопець почав приймати пацієнтів у вагоні. Через холод більшість людей мали застуду. Пізніше волонтери почали привозити на станцію ліки, й метрополітен виділив Сергію кабінет. Студент жив і працював у метро до кінця травня. На день приймав близько сотні пацієнтів. Деякі пацієнти телефонують і досі.

Метро як освітній простір

діти, метро

Весною та влітку у Харкові педагоги допомагали в організації навчання та дозвілля, а також психологічної підтримки дітей, котрі жили на станціях метрополітену. Так, імпровізований шкільний клас з'явився на станції "Спортивна". Тут і на інших станціях метро педагоги консультували школярів з різних навчальних дисциплін та допомагали засвоювати матеріал, який діти вивчають дистанційно. Крім того, з дітьми працювали психологи та соціальні педагоги.

Для проведення занять дітей забезпечили підручниками, меблями та іншим шкільним приладдям, спланували роботу майстер-класів, а також спортивних змагань, квестів та рухомих ігор.

випускний

У Дніпрі під землею провели традиційне свято для випускників "Золота надія". Цьогоріч задля безпеки 255 золотих медалістів запросили на одну зі станцій дніпровського метрополітену. Тут для дітей, батьків і вчителів влаштували святковий вечір з привітаннями, подарунками та виступами відомих дніпрян.

домедична допомога

В метро навчаються і дорослі. Безкоштовні тренінги з домедичної допомоги у київському метро вже стали звичними для киян та гостей міста. Тут їх організовують з початку повномасштабної війни. Програма тренінгу складена так, щоб за короткий час навчити людину основ надання домедичної допомоги — правильно оцінити стан постраждалого, зупинити кровотечу, надати допомогу при порушенні прохідності дихальних шляхів, зупинці кровообігу, термічних опіках. За листопад минулого року курс відвідали близько 3000 людей! З огляду на попит, тренінги в метро планують проводити кожної третьої п'ятниці місяця із 12:00 до 17:00.

навчання під час тривоги

А на фото вище студенти одного з київських театральних університетів проводять заняття у столичному метро під час повітряної тривоги. 

Метро як коворкінг

пункт незламності у метро

Саме так виглядає метро у Києві під час повітряної тривоги — метрополітен працює як укриття. Люди читають книги, моніторять новини. Дехто приходить з домашніми улюбленцями. У київському метро завжди є інтернет і зв'язок. А це можливість подзвонити рідним, дізнатися новини і навіть попрацювати. Особливо така опція актуальна, якщо вдома немає світла. "І це — наша маленька перемога", — говорять працівники метрополітену. 

Зараз на 19 станціях київська влада облаштувала Пункти незламності з USB-зарядками, де можна підзарядити мобільні телефони та інші ґаджети. 

Метро справді довело статус Пункту Незламності, бо саме звідси:

  • 1,5 мільйона хвилин говорили з рідними 24–26 лютого;
  • 600 тисяч хвилин розмовляли із близькими 10 жовтня, щоб заспокоїти;
  • у дні масованих обстрілів на 95% більше використовували інтернет-трафік, скролячи стрічку новин та працюючи онлайн.

метро

Крім того, як повідомили у КМДА, у новорічну ніч під час повітряної тривоги київським метрополітеном як безпечним місцем скористалися близько 5200 людей. Із них майже 400 — діти. 

Метро як сцена

З початку війни метрополітени Києва, Дніпра та Харкова почали активно використовувати для проведення важливих зустрічей та як концертні майданчики. Зірки з різних куточків світу виступають на підтримку українських бійців та їхніх родин, рятувальників, волонтерів.

  • На Великдень гурт "Океан Ельзи" дав благодійний концерт у київському метро. Як глядачів на концерт запросили українських волонтерів, медичних працівників та військових. Водночас під час трансляції збирали пожертвування на допомогу дітям, які постраждали від війни.
  • Завітали до Києва з концертом й учасники ірландського гурту U2. Вони відіграли концерт 8 травня посеред станції метро "Хрещатик". Як розповіли музиканти у твіттері, вони виступили на прохання президента України Володимира Зеленського.

концерт в метро

  • Суперфінал 12 сезону "Голосу країни", який виходив у прямому ефірі, провели на станції метро "Майдан Незалежності". У залі для глядачів, розташованому на пероні метрополітену, сиділи відомі волонтери, військові, у тому числі звільнені з полону.

голос країни

  • У вересні у Дніпрі на одній зі станцій метро відбувся благодійний концерт до 246-річчя міста. Глядачі мали можливість побачити виступи гуртів "TVORCHI", "Wellboy" та задонатити на карету швидкої допомоги для однієї з бригад Збройних сил України.

Метро як місце для свят та заходів

Підземка стає не тільки прихистком, але й епіцентром життя та різних активностей для дітей і дорослих. На станції метро "Театральна" у Києві танцюють літні пари — війна не перервала традицію. В підземці співають не лише зірки, а і звичайні кияни, перечікуючи тривоги. Під землею святкують дні народження і різні сімейні події.

ялинка в метро

Цьогоріч влада Харкова відмовилася від святкувань Нового року на майдані Свободи у зв'язку з повномасштабною війною. Проте ялинку встановили — під землею на станції метро "Університет".

Станція метро" Університет" стала і центром зустрічі Нового року. 31 грудня з міркувань безпеки тут провели і всі новорічні заходи для дітей. На станції працювала резиденція Святого Миколая, відбулася новорічна вистава для дітей, а ввечері — святкова програма з нагоди зустрічі Нового року за участю харківських артистів та музичних гуртів.

вертеп

У столиці на станції метро "Театральна" відбулася ціла різдвяна вистава!

санта у метро

А на фото вище, не дивлячись на обстріли, головний новорічний чарівник дарує дітям подарунки у київському метро.

Метро як майданчик, з якого говорить Україна 

пресконференція у метро

23 квітня президент України Володимир Зеленський провів пресконференцію в метро Києва. Це була перша велика пресконференція президента для українських і закордонних ЗМІ з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Зеленський відповів на запитання українських та іноземних журналістів про Маріуполь, переговори з путіним, постачання зброї, план рф дійти до Придністров'я та перспективи відновлення України за посередництва інших країни.

Зеленський

Спецвипуск ток-шоу американського телеведучого Девіда Леттермана із Володимиром Зеленським "My next guest" теж знімали у метро. Ця програма виходить на Netflix з 2018-го року. За цей час в гостях у Леттермана вже побували Джордж Клуні, Раян Рейнольдс, Барак Обама, Біллі Айліш та інші знаменитості першої величини.

Випуск із президентом України записали на станції метро "Майдан Незалежності", коли вона була ще закрита для пасажирів. Під час запису пролунав сигнал повітряної тривоги. Леттерман запитав, що це означає. Зеленський відповів, що цей звук — показник того, що війна не закінчилася:

"Це нагадування про те, що хтось віддає своє життя за твоє".

Він констатував, що українці починають звикати до сигналів тривоги. Але такі сигнали — не те, до чого має звикати людина.

Прихисток, що теж страждає

Метро, що вже майже рік залишається надійним прихистком для українців теж потерпає від російських атак.

зруйноване депо

Ось так виглядало депо Харківського метро після рашистського ракетного удару у липні 2022. А після одного з грудневих ракетних обстрілів рф на станції метро "Лівобережна" у Києві знайшли уламок ракети. 

Але попри все українське метро продовжує працювати і розвиватися. Перевозити пасажирів і підтримувати нас всіх у боротьбі проти російської навали. Крім цього, 363 працівники тільки київського метрополітену несуть службу в лавах ЗСУ та стоять на захисті нашої країни. Як сказав один із них, "Київський метрополітен не тільки перевозить пасажирів, а й захищає!"

Цей матеріал створено онлайн-виданням "Рубрика" в межах програми "Український фонд швидкого реагування", яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключною відповідальністю онлайн-видання "Рубрика" і не обов'язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

URRF IREX РУБРИКА

3
6941

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: