fbpx
Сьогодні
Актуально 16:45 20 Лис 2019

Новий очільник Укравтодору – про 5 важливих питань роботи агентства

Фото LIGA.net

Вчора прем'єр-міністр України Олексій Гончарук представив нового очільника Укравтодору Олександра Кубракова, який отримав перемогу у відкритому конкурсі на посаду.

Рубрика "за гарячими слідами" поговорила з паном Олександром, та задала 5 важливих питань щодо подальшої роботи агенства. Далі – пряма мова.

Які найбільші проблеми агентства

Говорячи про найбільші проблеми агенства, які необхідно вирішити у першу чергу, то це:

Перше. Непрозорість.

Це стосується багатьох речей: тендерних закупівель, розподілу грошей тощо. Якщо проаналізувати те, що відбувається у системі ProZorro, то в нас є регіони, які отримували дуже велике фінансування в останні роки, є ті, які менше.

Друге. Відсутність конкуренції.

Якщо проаналізувати, хто працює у цих регіонах, можна побачити, що десь одна компанія базова, десь – інша. У деяких регіонах такі компанії отримують до 90% бюджету за останні роки. Зрозуміло, що це штучна ситуація, там відсутня конкуренція

Також новий керівник Укравтодору пояснив, як будуть вирішуватись ці проблеми.

Будемо змінювати це за допомогою типових тендерів умов, типових договорів, коли буде прописуватись якісь унікальні речі.

 Звідки взяти гроші для роботи Укравтодору

Важливе завдання – зробити на наступний рік перелік об'єктів, які будуть зроблені в наступному році.

Потрібно збільшити будівництво, у тому числі, й за рахунок коштів міжнародних фінансових організацій.

Будемо розпочинати співпрацю з місцевим кредитуванням, з програмою, яку запроваджує ЄБРР через кредитування обласних державних адміністрацій, за рахунок місцевих грантів.

Ми будемо допомагати регіонам. Якщо ми говоримо про кредитування ЄБРР проектів обласних державних адміністрацій під місцеві гранти на будівництво доріг, варто розуміти, що якісь області мають досвід співпраці з ЄБРР, а якісь – не мають. Тому потрібна буде якась координаційна структура, яка буде допомагати, готувати документацію, супроводжувати тощо.

Якщо цього не робити, то процес отримання кредитування на місцеві дороги може затягнутися. Ми з банком (ЄБРР – ред.) теж обговорювали, що будемо створювати координаційну команду.

❓ Які нововведення чекати

Нововведень буде багато. Якщо подивитись на ті законопроекти, які були прийняті Верховною Радою за останні місяці, то буде багато нових речей з точки зорю бюджетного законодавства, з точки зору запровадження типових договорів, з точки зору запровадження автоматичних систем вагового контролю.

Більшість нововведень будуть пов'язані з тими законодавчими ініціативами, які вже були підтримані.

❓Коли чекати платні дороги

Я сподіваюсь, що вони колись будуть. Але потрібно розуміти, що цикл таких проектів – це роки. Умовно кажучи, рік проектування, рік – відбір компаній, які цим будуть займатися, рік – візібіліті, як це називають західні компанії-інвестори. Вибір, структурування умов. Потім будівництво.

Я розумію, що перші проекти будуть із залученням державних гарантій. Це не один і не два роки. Найоптимістичніший сценарій – це три роки.

Ми будемо робити все залежне від нас, щоб це було швидше. Але тут не все залежить від української сторони. Бо інвестори, особливо інвестори інфраструктури, куди вкладаються великі кошти, хочуть бути впевнені, що їхні інвестиції будуть захищені.

❓ Чи будуть впроваджуватися IT-технології

Так, у роботі Укравтодору впроваджуватимуть ІТ-технології. Окремо ми розробимо дорожню карту, що будемо робити у цій сфері.

Спочатку – хоча б базові речі. Документообіг, розібратися з автоматичною системою вагового контролю, тобто, куди ці дані потрапляють. Є нагальні задачі, які потрібно вирішувати зараз.

Але паралельно ми розробляємо та презентуємо дорожню карту у напрямку ІТ.

2951

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: