fbpx
Сьогодні
Знай наших 11:08 09 Лис 2020

З якими рекордами українці потрапляють до Книги Гіннеса: марафон поезії Шевченка, "Мрія", колекція сонечок

9 листопада відзначають День "Книги рекордів Гіннеса" — однієї з найпопулярніших книг у світі. Ми точно вас здивуємо: українці стають часом дуже несподіваними рекордсменами!

English version here

Збірка різноманітних вражаючих рекордів за кількістю тиражів стоїть поряд з такими книгами, як Біблія і Коран, видається майже у 100 країнах світу та перекладається 37 мовами, кожен рік продається більше 100 мільйонів екземплярів цього незвичайного довідника. Книга Рекордів Гіннеса оновлюється щорічно і потрапити до неї зовсім не складно — треба тільки зробити те, що ніхто і ніколи до цього не робив, або ж побороти вже існуючий рекорд.

Історія знаменитої книги починається у 1951 році. Керівник ірландської пивоварної компанії «Гіннес» Хью Бівер після невдалого полювання посперечався з друзями про те, який птах найшвидший. Оскільки ніхто точно так і не зміг відповісти на це питання, у Гранта з'явилася ідея створити книгу пташиних, а до купи, і інших рекордів. Перший примірник Книги рекордів Гіннеса вийшов у 1955 році і спочатку позиціонувався як серйозний довідник. Автори займалися збором наукових даних, консультуючись з різними експертами в різноманітних галузях. Згодом книга стала неймовірно популярною, потовстішала майже вдвічі, і в неї стали заносити навіть безглузді і курйозні «досягнення».

Щорічно, святкуючи день знаменитого бестселера, багато людей намагаються потрапити на його сторінки, але стати рекордсменом можна не тільки 9 листопада, а і в будь-який день, головне, щоб при встановленні рекорду був присутній офіційний представник книги, який зафіксує досягнення за всіма правилами. Втім, далеко не всі рекорди потрапляють до Книги рекордів Гіннеса з етичних міркувань. Одного разу до книги потрапив рекорд з найтовстішим котом. Після виходу видання зі згадкою цього досягнення, багато людей почали насилу перегодовувати своїх домашніх тварин, сподіваючись поставити схожий рекорд. Не дуже вітаються і рекорди, пов'язані з небезпечними трюками, вживанням алкоголю і прийомом їжі, бо люди такими «рекордами», а особливо їх побиттям, можуть завдати собі шкоди.  

Без сумніву, кожна нація хоче в чомусь бути кращою, першою. За роки видань в Книзі рекордів Гіннеса знайшли своє місце і чимало українських досягнень. 

  • Український Ан-225 "Мрія" – найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова. З ним пов'язані одразу чотири рекорди у книзі.

Ця машина з максимальною спорядженою масою 640 тонн є найважчою на планеті. "Мрія" – найбільший у світі літак, що піднявся в повітря більше одного разу. Розмах крил велетня сягає 88 метрів. Саме на розробці українців було перевезено в найбільший в історії авіації моновантаж вагою в 187,6 тонни. Ще один рекорд "Мрії" встановили в 2012 році: компанія "Антонов" та мистецький центр "Бойко" організували на борту українського красеня найвищу в світі мистецьку виставку.

Український Ан-225

  • У 2014 році в Національному університеті "Острозька академія" студенти читали вірші Шевченка протягом 19 днів! А це — 456 годин і понад 11 тисяч творів (збірку перечитали 45 разів від початку й до кінця). Для порівняння: попередній рекорд поставили мексиканці, а тривали читання не 19 днів, а 19 годин.
  • Через п'ять років Острозька академія потрапила до Книги рекордів Гіннеса вдруге — за наймасовішу археологічну лекцію, яку прочитали для 299 студентів. Вони слухали археолога, кандидата історичних наук Богдана Прищепу, який понад годину виступав для студентів.

Острозька академія – єдиний вищий навчальний заклад України, який є в Книзі рекордів Гіннеса.

Острозька академія

  • Українці можуть не лише рекордно довго читати, а і співати. У 2012 році встановлено рекорд за тривалістю музичного телемарафону національної пісні. Лише українські композиції лунали без перерви на рекламу в прямому ефірі 110 годин. У цей час на сцені виступило понад 350 груп, а також 1800 співаків.

рекорд за тривалістю музичного телемарафону національної пісні

  • Два роки тому до Книги рекордів потрапив силач зі Львова Олег Скавиш, більш відомий, як Олег Тягнизуб — зубами він протягнув корабель вагою у 614 тонн більше ніж на 15 метрів. Під час вручення сертифікату Книги рекордів Гіннеса Олег Скавиш знову продемонстрував свій трюк. Однак цього разу підняв зубами не корабель, а жінку.

"Свій світовий рекорд я присвятив захисту безпритульних тварин, взяв такого песика з притулку, звати Стів, і всім раджу це робити", – розповів рекордсмен.

Олег Скавиш

Олег Тягнизуб

  • Найсильніша жінка планети — дончанка Ольга Лящук, яка зараз живе у Києві. У Книгу рекордів Гіннеса Ольга Лящук потрапила, коли розчавила своїми стегнами три кавуна за 14 секунд. Це сталося в 2016 році. У 2018-му жінка поліпшила свій же результат. Кавуни тріснули під її натиском за 7 секунд. 

А ще ця атлетка може підняти будь-який зручний для цього об'єкт вагою в 200 кг чи більше, підняти і перекинути через себе кам'яну кулю вагою в 140 кг.

Ольга Лящук

Ольга Лящук

  • Криворізький каскадер Олександр Турчанинов увійшов у світову галерею слави зі своїм неперевершеним досягненням — він виконав рекордно максимальну кількість мертвих петель на мотоциклі в металевій сфері діаметром 10 метрів.

Незважаючи на те, що один із заїздів ледь не закінчився трагедією, рекорд Олександра зафіксували і визнали найкращим у світі.

 Олександр Турчанинов

  • Львів'янин Павло Рєзвий у 65 років перетнув Атлантичний океан на звичайному човні! Зробив він це за 61 добу. А за 57 діб він потім перетнув ще й Індійський океан. Цей рекорд побив швидкість попередників удвічі, тож чоловік у своєму досягненні став не тільки найстаршим у світі, але й найшвидшим.

Павло Рєзвий

  • До анексії Криму у Балаклавській бухті відбувався унікальний для України фестиваль шампанського. Там і зафіксували світовий рекорд Книги рекордів Гіннеса. Наповнили ігристим напоєм гігантський келих зроблений вручну зі справжнього скла. Рекордний келих є збільшеною копією звичайного келиха. І вмістив 75 пляшок — 55 л ігристого вина. Келих має вагу 50 кг, висоту 1,5 м, а діаметр його у найширшій частині становить 40 см.

фестиваль шампанського

  • До 2014 року саме українець носив титул найвищої людини світу. Зріст Леоніда Стадника – 2 метри 57 сантиметрів. Якщо поглянути на сторінку Вікіпедії зі списком найвищих людей, починаючи з 1835-го року, то українець опиниться на четвертому місці. Теперішній рекордсмен Гіннеса нижчий за Леоніда на 6 см. З 1835-го року українець посів четверте місце серед усіх зафіксованих гігантів світу. Взуття Леонід носив – 62-го розміру, а одяг – 70-го. Все шилося на замовлення.

українець носив титул найвищої людини світу

  • Олексій Гуцуляк з Коломиї у січні 2013 року пробув під снігом без одягу 1 годину 20 секунд. Відповідно до вимог, товщина шару становила 70 сантиметрів, а діаметр снігового шару – 1,5 метри. При цьому 32-річний українець перевершив попередній світовий рекорд 2011 року. Тоді китаєць протримався під снігом 46 хвилин 7 секунд. Для встановлення індивідуального рекорду Олексій використовував техніку тибетської медитації і довгі роки гарту. 

Також у 2018 році Олексій Гуцуляк без гідрокостюма і на затримці дихання проплив під льодом відстань в 61 метр.

Олексій Гуцуляк

Олексій Гуцуляк

  • Цьогоріч Надія Комарова з Дніпра стала 52-тою українкою, яка потрапила до Книги Рекордів Гіннеса. Жінка прославилася завдяки своїй колекції «сонечок», що нараховує 11 680 екземплярів.   

музей сонечок в дніпрі

  • Український яхтсмен Сергій Найдич без перерви рухався на віндсерфі 71 годину 30 хвилин. Рекорд встановлено в 2003-му, а сертифікат агентства Гіннеса видали 31 березня 2004-го.
Сергій Найдич

Сергій Найдич

  • Гордість нашого спорту Сергій Бубка — найвідоміший український рекордсмен. Він занесений до Книги рекордів Гіннеса як володар найбільшої кількості світових досягнень. На його рахунку 35 спортивних світових рекордів! Стрибок легкоатлета на 6 метрів з жердиною став світовим рекордом, який він зміг повторити ще 44 рази.

У вересні 2020 року шведський спортсмен Арман Дюплантіс побив світовий рекорд Сергія зі стрибків з жердиною. Рекорд Бубки тримався 26 років.

Сергій Бубка

Сергій Бубка

  • Сергію Бубці не щастило на олімпіадах, він побував на чотирьох Олімпіадах і зміг завоювати всього лиш одну золота медаль. Чого не скажеш про іншу знамениту українську спортсменку — Ларису Латиніну, одну з найбільш титулованих у світі гімнасток. З 1964 по 2012 роки вона здобула найбільшу кількість олімпійських нагород за всю історію. Лариса перемагала на Олімпійських іграх 14 разів! 9 разів українка привезла додому золото.
Лариса Латиніна

Лариса Латиніна

  • Спортсмен з Івано-Франківська Мирослав Федорчак лежачи зігнувся та розігнувся на одній руці 780 разів. Попередній рекорд книги рекордів Гіннеса належав канадійцю Дугу Прудену, який 9 листопада 2005 року в місті Едмонтон виконав вправу на витривалість "згинання та розгинання в упорі лежачи на одній руці тильною частиною долоні протягом години" 677 разів за 60 хвилин.
Мирослав Федорчак

Мирослав Федорчак

  • Микола Куценко пройшов 42 кілометри, жонглюючи м'ячем.
  • Дмитро Халаджі підняв трубу вагою 1022 кілограми.
  • Тарас Корніюк виконав 1303 підйоми переворотом на перекладині. Це тривало 3 години 15 секунд, без відпочинку.
  • Ніна Геря підкинула кег з пивом на висоту 3,9 метра.

українці рекорди

  • У Книзі рекордів Гіннеса можемо бачити не лише імена славетних українців. Шестиреакторна Запорізька атомна електростанція має найбільшу загальну одиницю виробництва – 6000 МВт. Ця станція найбільша не лише у нашій державі, а і в Європі, третя у світі. Рішення про будівництво ЗАЕС було ухвалено в 1978 році.

Запорізька атомна електростанція

  • Поміж усіх рекордів України виділяються ще два: найбільша аварія ядерного реактору в Чорнобилі та "приручення коня".

Аварія у Чорнобилі є чи не найвідомішим фактом, про який знають у світі про Україну. А ось приручення коня у Книзі рекордів для багатьох стане несподіванкою.

"Дані з України вказують, що там могли їздити верхи на конях раніше, ніж 4 тисячі років до нашої ери", — йдеться у записі про цей рекорд.

кони

Всього за весь час існування Книги рекордів Гіннеса до неї внесено більше п'ятдесяти українських досягнень. 

Заробити на встановленні рекорду не вдасться — жодні матеріальні винагороди рекордсменам не виплачуються. Усі рекорди встановлюються повністю на добровільній і безоплатній основі.  Головний приз для шукачів — суспільне визнання їх досягнення.

Українським аналогом світової добірки рекордів є Книга рекордів України, щороку з'являється повноформатне друковане видання. Книга містить ілюстровану інформацію про найбільш яскраві і незвичайні рекорди українців у всіх проявах та сферах життя. Серед українських рекордів, що увійшли до книги, є й такі, що зареєстровані Національним Реєстром Рекордів спільно з Книгою Рекордів Гіннеса.

Керівник Національного Реєстру Рекордів Лана Вєтрова розповідає, що щорічно до реєстру надходять сотні заявок від українців з усіх куточків нашої країни. Іноді рекорди можуть здатися досить таки чудернацькими, але Лана Вєтрова так не вважає: «Я ніколи не називаю рекорди безглуздими, каже вона, — Навпаки, я щиро радію всьому, що урізноманітнює наше сприйняття світу. Погодьтесь, було б не цікаво, якби у своїх прагненнях встановити рекорд люди просто тягали штанги або стрибали на довжину. Якщо рекорд, наприклад, підіймає вам настрій, ви щиро смієтеся та розповідаєте своїм друзям – він точно вже має сенс».

8988

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: