fbpx
Сьогодні
Репортаж 18:00 02 Лис 2021

Адреналін на мокрій трасі та баггі з єдинорогами: як пройшов Чемпіонат України з автокросу

Що таке автокрос? Для спортсменів це можливість стати найшвидшим, для глядачів перегонів — емоційне шоу, де машини перевертаються та пролітають над землею у спробі обігнати одна одну. 30-31 жовтня у Дніпрі ми бачили все: і швидкість, і емоції, і навіть здійснення дитячої мрії.

English version here

Цими вихідними у Дніпрі пройшов фінал Чемпіонату України з автомобільного кросу. Брали участь спортсмени віком від 5,5 до 65 років — найкращі гонщики з усієї України! Про те, як пройшли перегони, чому цей спорт збирає сотні глядачів і що робити, якщо ваша дитина хоче займатися автоспортом, читайте у нашому репортажі.

Найкращі з усієї України

Околиця Дніпра, майже виїзд, у полі зібралося кілька сотень людей. Вони стежать за тим, що відбувається на трасі. З-під коліс машин грудками летить бруд та пил, раз у раз ми бачимо різкі повороти та польоти на спусках — кожен із водіїв хоче прийти на фініш першим. Швидкий рух авто та рев моторів глядачі зустрічають захопленими зітханнями. Коментатор ледве встигає описувати все, що відбувається на дорозі.

На трасі — найкращі з найкращих з усієї країни. Ці спортсмени пройшли відбіркові етапи Чемпіонату України з автомобільного спорту, а до Дніпра приїхали, щоб позмагатися за кубки переможців. Брати участь міг кожен, хто має ліцензію від Автомобільної федерації та підготовлену машину.

«Інші етапи Чемпіонату з автокросу проходили у Харкові, Чернівцях, Запоріжжі, Кременчуці. Але в Дніпрі є одна з найкращих трас для гонок — Dnepr-Cross, тому саме тут у День автомобіліста та автодорожника ми зібралися визначити переможців», — розповів віцепрезидент Автомобільної федерації та організатор заходу Олександр Фельдман.

Чемпіонат України з автокросу

Спортсмени заздалегідь обрали їздити мокрою трасою — кожні кілька заїздів її поливали водою. На такій дорозі простіше загрузнути, іноді бруд повністю заліплював лобове скло, тому спортсмени їздили майже наосліп. 

Дорослі змагалися у кількох класах: Sprint, 8, 8 С, 10, 12 — залежно від технічних характеристик машин. Окремі групи — дитячі. Маленькі гонщики брали участь у Чемпіонаті на баггі — це невеликі легкі автомобілі для бездоріжжя. 

Чемпіонат України з автокросу

Олександр Фельдман каже, що цього року трохи складніше було організувати фінал через пандемію.

«Ситуація з ковідом змушує пристосовуватися. У деяких регіонах було складніше залучати рятувальників, швидкі. А вони стежать за безпекою під час змагання. Але ми все одно намагалися провести всі заходи, адже це позитив. Ми генеруємо не менше позитивних емоцій, ніж той самий футбол. Тому на наші заходи завжди приходить стільки людей», — наголошує Олександр Фельдман.

Рожевий баггі з єдинорогами

Її баггі видно здалеку — він рожевий, у блискітках і з мордочками єдинорогів. Коли ця машина проїжджає, глядачі посміхаються та сміються. За кермом у чорно-рожевому комбінезоні сидить дівчинка.

«Ми дуже довго шукали саме цей відтінок фарби. Потім я не могла вибрати якого саме єдинорога хочу», — свою машину показує Таня Яроменко з Черкас. Їй 9 років, і ось уже 2 роки вона ганяє за кермом.

Чемпіонат України з автокросу

«Це цікаво і прикольно, ти отримуєш адреналін. А ще — я як почала займатися перегонами, — сміється дівчинка, — щотижня в мене беруть інтерв'ю».

Таня на Чемпіонат України з автокросу приїхала зі своїм тренером та татом. Це одна людина — дворазовий чемпіон країни з трекових перегонів Андрій Яроменко. Спортсмен розповідає: довго займався слалом, ралі, а автомобільним кросом захоплюється останні чотири роки. На змагання возив із собою доньку, ось вона за кермо й захотіла.

Чемпіонат України з автокросу

«На нагородження тато мене завжди возив спортивною машиною. І мені це дуже подобалося. І потім, коли запропонував ганятися, я з радістю погодилася», — розповідає Таня. Дівчинка зізнається — за кермом їй зовсім не страшно, не переживає за неї й тато.

«Вона прив'язана, в шоломі та в захисному каркасі. У принципі по максимуму дотримуємося техніки безпеки. Нехай навчається і тренується», — додає Андрій.

Зазвичай з дітьми займаються тренери, а Андрій тренує Таню сам. Спортсмен розповів, що робити, якщо ваша дитина захопилася перегонами.

Чемпіонат України з автокросу - 6935

«Насамперед треба зайти на сайт Автомобільної федерації України та знайти підрозділ у вашій області. Його представник розповість, де і як можна займатися».

Баггі Тані два роки тому обійшовся сім'ї у три тисячі доларів. Ця машина вітчизняного виробництва — зроблена в Маріуполі. Але можна не купувати свій автомобіль, додає Андрій, а користуватися орендованим — це теж підкаже представник автофедерації

«Займатися бігом, звичайно, вийде трохи дешевше. Перегони — технічний вид спорту, який потребує витрат. Ось ми вже готуємося міняти баггі, бо скоро Таня перейде до старшої групи. Братимемо нову раму, кузов та інший мотор. Це вже інші вимоги. Машини там швидші й потужніші».  

Кубки для переможців

Андрій Яроменко став найкращим у своєму класі. Різноколірний Citroen, який спортсмен обклеював разом зі своєю донькою, під 53 номером прийшов першим у своєму заїзді. Швидше за все це було одне з останніх змагань 20-річної машини, Андрій збирається наступного року придбати потужнішу машину.  

Таня на рожевому баггі не увійшла до трійки найкращих спортсменів, але теж отримала приз. Разом із родиною Яроменко нагороди отримали ще трохи більше десяти спортсменів.

Чемпіонат України з автокросу - 6935

Вручав кубки Олег Зонтов, керівник управління комунікацій BGV Group Management. Українська інвестиційна компанія Геннадія Буткевича стала генеральним партнером перегонів. Підприємство розвиває бізнеси, проєкти в секторах видобутку, перероблення, енергоефективності, рітейлу та девелопменту.

Чемпіонат України з автокросу

«Ми — генеральний партнер ФК "Полісся", підтримуємо дитячий футбол та бокс. Засновник BGV Group Management — ​​спортивна людина, і наша компанія — спортивна. Адже важливо розуміти: бізнес інвестує в економіку країни, але її розвиток неможливий без людей. І люди — їхній добробут та здоров'я — це основа розвитку економіки. Тому компанія підтримує як соціальні, так і спортивні проєкти», — розповів керівник управління комунікацій BGV Group Management Олег Зонтов.

Чемпіонат України з автокросу - 6935

"Рубрика" публікує повний список переможців

  • Клас Sprint – Сергій Юнашев, Київ 
  • Клас 8 – Андрій Яроменко, Черкаси 
  • Клас 8 С – Олег Пантелей, Донецьк
  • клас 10 — Сергій Лакушев, Запоріжжя 
  • клас 12 — Володимир Кондратенко, Київ 
  • Командний залік — УКРТРАНС МІСТ, Київ
  • І молодша залікова група — Богдан Марущак, Чернівці
  • І старша залікова група — Микита Ботук, Чернівці
  • ІІ залікова група — Олексій Нечитайло, Мелітополь
  • ІІІ залікова група — Andrei Maxian, Кишинів

Більше фото дивіться у нашому фоторепортажі:

1
2093

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: