Що відбувається

Чи потрібен Україні президент?

4 причини ліквідувати наразі ключову посаду у державі. Як виглядатиме країна без президента?

Президентські вибори 2019 – це чергова спроба жителів України обрати між двома кандидатами за принципом «меншого» зла. Щоразу вибори в Україні побудовані саме на цьому протистоянні: кожен для себе обирає за своїми критеріями ту особу, яку вважає найбільш здатною очолити ключовий пост у країні. Але давайте поставимо питання глибше – чи взагалі нам потрібен президент?

Хто головний?

В Україні вже дуже довгий час тривають дискусії з приводу форми державного правління, яка має бути в країні. Зазвичай пропонують три форми, які найбільш поширені у світі: парламентська республіка (класичний приклад – Німеччина, а також Австрія та Італія), президентська (класичний приклад – США, але сюди також можна віднести і РФ), та змішана форма президентської чи парламентської форми. Україна сьогодні формально є країною з парламентсько-президентської формою правління.

Змішана форма правління має як свої плюси, так і мінуси, але головний з них, принаймні в контексті України – постійне перетягування канату на свій бік сильнішим політичним центром. Відповідно перевагу отримує той, хто в даний момент сильніший, а сила, так вже заведено в політиці, визначається не професійними якостями, а фінансово-економічними показниками, впливовими друзями, надійними партнерами. Часи президентства Ющенка, коли відбувалися постійні баталії між президентом і прем'єр-міністром – тому класичне підтвердження. Така система буде завжди намагатися знайти точку рівноваги: або влада повністю опиняється в руках президента, або роль президента нівелюється і важливі політичні рішення не приймаються.

Влада неодноразово намагалася перекроїти форму правління "під себе". Перше десятиліття незалежної України пройшло під знаком президентсько-парламентської республіки з поступовим збільшенням повноважень президента під час другого терміну Леоніда Кучми. Після того, як наприкінці 2004 року стало зрозуміло, що владний кандидат Янукович не отримає президентське крісло в «спадок», Ющенкові обмежили повноваження – таким чином шальки терезів у владній верхівці змістилися на бік парламенту. Коли Янукович все ж таки прийшов до влади, Конституційний суд скасував реформу 2004 року, повернувши президентсько-парламентську форму правління, яка протрималася до 2014 року. І хоча зараз в Україні формально парламентсько-президентська форма правління, по суті це мало що змінює, адже президент залишається чи не найвпливовішим державним інститутом у системі влади і не лише через наявність своєї фракції у Верховній Раді, але і завдяки широким повноваженням.

Постійне перетасовування місця президента і парламенту в системі влади, боротьба за владу і вплив на прийняття рішень – згубне явище для країни, оскільки це внутрішній центр боротьби, який відволікає увагу від нагальних проблем. Очевидно, що незважаючи на те, хто б не став президентом України після виборів 21 квітня, система у нинішньому вигляді буде залишатися хиткою. Тому потрібно шукати вихід. Чи є він? І який він? Які варіанти існують?

Президент – на вихід

Найоптимальнішим варіантом може стати ліквідувати посаду президента: або повністю, або в її нинішньому вигляді. Останнє передбачає запровадження формальної посади президента на прикладі ФРН та Австрії. Є декілька причин чому це важливо зробити.

Перша – Україна вперше за часи незалежності отримає чітку вертикаль влади і стане чистою парламентською республікою на чолі з парламентом, як ключовим законодавчим органом, та прем'єр-міністром, який очолює виконавчу гілку влади. Україна перетвориться на класичну парламентську республіку з чітким розподілом повноважень між трьома основними гілками влади: законодавчою, виконавчою і судовою.

Друга – на сьогодні президент хоча формально є арбітром, який перебуває над усіма гілками влади – законодавчою, виконавчою і судовою, він, тим не менш, впливає на всі три і може визначати хід прийняття більшості рішень. Ба більше, президент часто є структурною одиницею виконавчої гілки влади, дублюючи велику кількість функцій уряду, що нераціонально.

Третя – зменшення видатків державного бюджету. В сьогоднішніх умовах Україні потрібно скорочувати державний апарат. Однією з «жертв» має стати саме президент та Адміністрація президента. Ці сотні людей, які працюють на забезпечення функціонування апарату президента є непотрібними, оскільки вони а) дублюють функції багатьох міністерств та інших органів центральної влади, б) часто втручаються в роботу інших органів влади, перешкоджаючи їхньому нормальному функціонуванню. У період виборів ці люди за кошти державного бюджету працюють на владного кандидата. Тому ліквідація одного з центрів впливу – це значна економія для державного бюджету. Гроші є куди спрямувати.

Четверта – Україна у 2019 році має пройти 2 виборчі кампанії: президентську і парламентську. Ліквідація інституту президента означає, що українці будуть обирати лише парламент. Знову ж таки, враховуючи скільки ресурсів доводиться витрачати на вибори, це закономірний крок. Тому забезпечення бюджетної ефективності має бути в пріоритеті. Одночасно має бути прийнятий абсолютно новий виборчий кодекс, який би відображав найкращі виборчі традиції європейських парламентських республік, в першу чергу Німеччини.

Створення такої системи може мати і свої ризики, але очевидно, що нинішня система теж, м'яко кажучи, далеко не ідеальна. Щоб нова система запрацювала, потрібно посилювати не лише повноваження, але й обов'язки та відповідальність уряду і парламенту, підвищувати їхню підзвітність та відкритість перед суспільством завдяки інформаційним технологіям, створити програмно-орієнтовані партії, а не групи за інтересами, які створюються під конкретні вибори або особу, а також чітко розподілити важелі впливу між трьома гілками влади і створити надійну систему стримувань і противаг. 

Свіжі дописи

  • Кейси

“Створюємо спільноту, де місце є кожному”: як на Одещині працює театр “Толерантність”

Тут молоді з ментальною інвалідністю допомагають самореалізуватися, відкрити нові таланти та знайти свою спільноту. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Що відбувається

Обмеження консульських послуг для чоловіків призовного віку: пояснюємо, що з цим не так

Українським чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном, обмежили доступ до послуг українського консульства. Такі… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Ми не просто місце трагедії, ми хочемо бути місцем українського успіху”: головні рішення з ідеатону Unlock Bucha

У Бучі 18-20 квітня 2024 року провели ідеатон Unlock Bucha. Він об’єднав між собою представників… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Інвестиційні рішення

Інвестиції у мистецтво: як це працює в Україні й скільки коштів треба для старту

“Рубрика” пояснює, яким може бути інвестування у мистецтво, на яких українських митців слід звернути увагу… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейси

У Пущі Водиці хочуть відбудувати теплицю для дітей: навіщо це рішення та як допомогти?

“Рубрика” розповідає про маленький, але важливий кейс відбудови, якому ще належить відбутися. Долучитися до допомоги… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоров’я

Що дають тейпи і як не змарнувати час та кошти на недієве лікування? Відповідають лікарі

Тейпи продовжують набирати популярність. Проте чи така вона заслужена? “Рубрика” вирішила розібратися, що таке тейпи… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.