fbpx
Сьогодні
Розбір 14:32 24 Лип 2020

Тероризм в Україні: в чому причини загострення і як врятуватися від смертельної небезпеки

Фото: УНІАН

В Україні — розгул тероризму. Саме таке враження може скластися у людей після прочитання стрічки ЗМІ за останні дні.

Захоплення заручників в автобусі в центрі Луцька, захоплення поліцейського в Полтаві, вибух біля київської станції метро "Мінська" і це лише найгучніші події. Дивних і страшних новин стає все більше.

У чому причина такої активності криміналу, чи причетні до цього російські спецслужби і як діяти у ситуації, коли став жертвою терору — у матеріалі "Рубрики".

Що відбувається в Україні і які є цьому пояснення

За останні пару днів країну струсонули два терористичні акти. Перший і найгучніший — захоплення заручників у Луцьку.

Вранці 21 липня у місті був захоплений автобус. Злочинець Максим Кривошей (Максим Поганий) озброївшись автоматом і гранатами взяв у заручники 13 осіб. Терорист виставив ряд вимог до перших осіб держави, у тому числі і президенту Володимиру Зеленському.

Після того, як глава держави виконав вимогу, записавши короткий ролик з анонсом фільму "Земляни", Кривошей відпустив людей і здався поліції.

Ще один гучний випадок стався буквально через день, 23 липня в Полтаві. На одній з вулиць міста раніше судимий Роман Скрипник, якого підозрюють у незаконному заволодінні авто, пручався поліцейським і погрожував підірвати гранату.

Він захопив у заручники працівника карного розшуку, якого після переговорів обміняв на начальника Управління карного розшуку Нацполіції у Полтавській області полковника Шияна Віталія. Разом вони поїхали на автомобілі "Богдан" за межі міста, в бік Києва.

Проїхавши кілька десятків кілометрів він відпустив заручника і сховався в лісі. Його шукають досі.

Але не заручниками єдиними. Ще один показовий випадок — вибух біля станції київського метро "Мінська". 21 липня правоохоронці знешкодили шляхом підриву саморобну бомбу, встановлену під мобільною точкою швидкого харчування, яка торгує шаурмою. А ще раніше, 17 липня, вибух пристрою стався біля станції "Шулявська". У результаті чого постраждав 22-річний студент, його довелося госпіталізувати. Теракти спровокували широке обговорення у суспільстві. Заговорили як про низьку кваліфікацію правоохоронців, так і про можливе інсценування.

Проаналізувавши те, що відбувається, можна зробити кілька припущень про те, що відбувалося в останні дні.

Перше — Україна дуже гучно зіткнулася з побутовим тероризмом. Коли мова йде не про операцію іноземних спецслужб, а про самодіяльність фанатиків або бандитів.

Друге — все це задум російських спецслужб по дестабілізації ситуації у країні, а також тиску на владу. Особливо під цей опис підпадає випадок у Луцьку, куди прямо довелося втручатися президенту країни.

Прихильники ідеї вважають, що через помилки Зеленського, у майбутньому можливі терористи можуть висувати владі вже політичні умови. У тому числі і щодо врегулювання війни на Донбасі.

Третє — те, що відбувається, це ніщо інше як інсценування подій українською владою для отримання політичних вигод. У цій версії йдеться як про спробу відвернути увагу від соціально-економічних проблем, так і у бажанні наростити рейтинг окремих фігур.

поліція теракт

Фото Reuters

Як вважає заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко, у суспільстві досить передумов для подібних сценаріїв.

По-перше, це деструктивна робота російських спецслужб. По-друге, проблеми соціально-економічного характеру в суспільстві (криза), наслідки коронавірусу і карантину, поляризація. По-третє, підготовка до місцевих виборів.

"Більшість людей виявляють агресію на побутовому рівні і не переходять межу. А є люди, злочинці, які готові піти на кардинальні кроки. У випадку з Луцьком, то можливо зіграв ефект "доміно". Думаю, на дії терориста вплинув недавній випадок із захопленням моста "Метро" у Києві, особливо перший раз. Там йдеться про колишнього воїна АТО, якого після затримання навіть стали героїзувати, виправдовувати.

У випадку з Полтавою, думаю, це вже наслідок захоплення заручників у Луцьку. Людина зрозуміла, що є модель поведінки, коли ти береш заручника і можеш висувати свої вимоги владі. З іншого боку, такі захоплення були завжди в Україні, просто у них не було особливого політичного підтексту", — розповів Петренко в коментарі "Рубриці".

Якими б не були реальні причини злочинів, суспільство все більше розжарене. Крім глибоких політичних, соціальних проблем, українці стикаються ще й з бандитизмом. Не виключено, що це може спровокувати попит на покупку зброї або інших засобів самооборони.

Що робити в екстреній ситуації

Адвокат Володимир Луньов, який раніше працював у правоохоронних органах пояснює, в екстрених ситуаціях потрібно в першу чергу заспокоїтися. Поводитися адекватно і думати про збереження свого життя. Робити з себе героя не варто, важливо реально оцінювати ризики.

"Перше — це не панікувати. Як би не було страшно, важливо зберігати спокій і тверезість розуму. Не робіть різких рухів, не намагайтеся самостійно звільнитися, тому що у загарбників є перевага.

В основній масі це може бути зброя або вибухівка. Навіть якщо загарбники тільки про це говорять, краще їм повірити і дочекатися реакції правоохоронців. У нашій країні є спеціальні служби, які навчені працювати в екстрених ситуаціях, тому вони знають, як діяти правильно", — пояснив "Рубриці" Луньов.

9165

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: