fbpx
Сьогодні
Новація 10:50 20 Кві 2020

Перші українські мобільні ізолятори. Як і де виробляють капсули для хворих на коронавірус

Бокс-ізолятор для заражених пацієнтів виготовили на сільгосппідприємстві за 7 днів. Як це було та що з цього вийшло?

Минулого тижня відбулася прес-конференція Всесвітньої організації охорони здоров'я, на якій гендиректор Тедрос Адханом Гебрейесус заявив про стурбованість організації масовим ураженням коронавірусом серед лікарів. Він навів сумну статистику: в деяких країнах вже заразилося до 10% медперсоналу. Однією з причин, на думку інфекціоністів з Імперського коледжу Лондона, є високе вірусне навантаження: медики знаходяться в безпосередній близькості до інфікованих та піддаються не просто зараженню, а отриманню вірусу в великих дозах.

В Україні ця проблема відчувається особливо гостро, оскільки наші лікарі дуже погано оснащені індивідуальними захисними засобами. Закуповувати з-за кордону їх дорого, а власне виробництво потрібно перебудувати. Цю проблему взявся вирішити лікар-хірург Ростислав Валінховскій з Києва. Він став ініціатором запуску виробництва спеціальних капсул для транспортування інфікованих коронавірусом. З командою лікарів він розробив модель мобільного ізолятора за зразком таких самих ізоляторів в США. Виготовленням зайнялася компанія "Креатив-Агромаш" в Кременчуці, і вже через 7 днів був створений перший зразок.

Що таке капсула-ізолятор?

Мобільні капсули-ізолятори не новий винахід. Вони існують вже давно і використовуються медиками у випадках, коли пацієнта потрібно перевезти в стерильних умовах, наприклад, при сильних опіках або для будь-якого іншого захисту від контакту з навколишнім середовищем. Їх також використовували для транспортування пацієнтів, заражених особливо заразними вірусами. У Китаї хворих на коронавірус пацієнтів почали перевозити в мобільних боксах ще у січні.

капсула коронавірус

Завдяки системі фільтрації повітря і можливості подавати кисень з окремих резервуарів, бокси здатні повністю ізолювати пацієнта від осіб, які перебувають поруч з ним. Ризик передачі інфекції лікарям значно знижується.

Як виглядає українська капсула-ізолятор?

Українські капсули-ізолятори почали виробляти на заводі, який спеціалізується на сільгосппродукції. Юрій Цимболя з відділу продажів "Креатив-Агромаш" розповів:

"Наше завдання дати продукт і зберегти робочі місця. Наші конструктори проаналізували, що ми могли б виробляти. На жаль, такі "інтелектуальні" продукти, як апарати ШВЛ нам не під силу, але ми зрозуміли, що можемо робити мобільні госпіталі, шлюзові модулі для медперсоналу і капсули для переміщення хворих. Ми швидко налагодили виробництво і готові приймати замовлення".

капсула коронавірус

Герметична капсула зроблена з поліхлорвінілової плівки, яка використовується для тентів на фурах. Вона багаторазова, добре дезінфікується. Всередині – матрац, ремені фіксації, киснева маска. Повітря в герметичну капсулу нагнітається за допомогою компресора, а його надлишок виходить через два знезаражувальних фільтра. Вона оснащена 8 парами рукавичок, які дозволяють лікарям ставити крапельниці пацієнту, брати аналізи і взаємодіяти з ним ззовні. Також капсулу можна під'єднати до апарата штучної вентиляції легенів або кисневого концентратора. Вона дозволяє транспортувати хворого на значні відстані, оскільки має автономний акумулятор, розрахований на 8 годин роботи. Вся конструкція важить 16 кілограм.

капсула коронавірус

14 квітня капсула пройшла випробування в Полтавському обласному центрі екстреної медицини та катастроф, а 15 квітня капсулу привезли на презентацію в Клініку Доктора Валінховского. Без зауважень не обійшлося: лікарі відзначили, що бокс повинен бути вище і ширше, а для зручності проведення маніпуляцій потрібно змінити розташування отворів для рукавичок. Тому при виготовленні другого примірника конструкцію капсули трохи змінять.

Чи поставлять виробництво капсул на потік?

У відділі продажів на виробництві "Креатив-Агромаш" нам повідомили, що процес виробництва налагоджений, а його обсяги збільшені. Завод готовий отримувати замовлення, і багато організацій вже відгукнулися. За словами Юрія Цимболі, в компанію звернулося Командування міністерства оборони, Департамент охорони здоров'я, багато приватних клінік і волонтерів. Також відомо, що Полтавська держадміністрація вже замовила першу партію капсул, і незабаром у місцевих лікарів з'явиться 50 таких перенесок.

"Ми готові виготовляти капсули в необхідному обсязі і забезпечувати ними українські автомобілі швидкої допомоги", прокоментували в "Креатив-Агромаш".

капсула коронавірус

Фото пресслужби Полтавської облдержадміністрації

Читайте також:

Нестандартні рішення у боротьбі з COVID-19 у Харкові: що робити, якщо апаратів ШВЛ не вистачає

Антивірусні рішення: як волонтери в Бердянську друкують маски для лікарів на 3D принтері

У Дніпрі створили захисні маски для лікарів із масок для дайвінгу

6776

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: