fbpx
Сьогодні
Спецпроект 16:06 17 Сер 2018

Міні-Брюссель в київській школі. Учнівська модель НАТО

«Рубрика», як інформаційний партнер премії Social Project Awards, публікує тексти конкурсантів про свої соціальні проекти. Восени стартує відкрите голосування за кращу ініціативу у кожній з номінацій

Як школярі у Києві заснували першу учнівську конференцію,під час якої імітується засідання справжніх комітетів та органів Північноатлантичного Альянсу

Крок перший

Сьогодні ти можеш змінити світ. Не будь пасивним. Генеруй ідеї і не бійся!

Саме з вірою в це виникла ідея учнівської науково-практичної конференції «Учнівська Модель НАТО». З'явилась вона не на пустому місці – уже шостий рік учні НВК №167 м. Києва беруть активну участь у роботі «Моделей ООН». За цей час ми встигли взяти участь не тільки в учнівських «Моделях ООН», а й змагатися і здобувати звання кращих дебатерів і делегатів у студентських і навіть міжнародних «Моделях ООН». Але, шкода, що подібні конференції доступні лише для старшокласників (учні 9-11 класів, іноді допускаються восьмикласники). А учні 5-х – 8-х незаслужено залишаються поза увагою. В учительському середовищі традиційно вважається, що ця категорія учнів ще маленькі і не готові до подібних заходів. Це хибна думка. Кажу це як куратор дебатного клубу «Ракурс» для учнів 5-х – 8-х класів та куратор «Моделі ООН – 2017 Junior». Так, працюючи з цією віковою категорією учнів, треба ретельніше готуватися, їх треба контролювати. Але й результат потішить. Своїм колегам, вчителям та кураторам хочу сказати: не бійтесь експериментувати.

Нові можливості та виклики

Модель НАТО покликана сприяти усвідомленню учнями,що кожна людина може через діалог змінити світ на краще; формувати або покращити рівень обізнаності молоді проправа людини таосновні аспекти реалізації цілей сталого розвитку, а також привернути увагу дітей та молоді до сьогоднішньої політичної, економічної та соціальної ситуації світу та глобальних проблем суспільства.

Мета Моделі НАТО: навчити майбутнє покоління українців свідомо та критично мислити; формулювати свої думки та генерувати ідеї; вирішувати проблеми людства мирним, дипломатичним шляхом та підняти рівень обізнаності учнів у міжнародному праві, економіці та міжнародних відносинах.

Хочемо змін!

– Отже, що ж може змінити ця ініціатива? Саме з таким запитанням я звернулась до своєї команди. І ось як відповіли учні 8-го класу: «…Навчити майбутнє покоління нашої планети свідомо та критично мислити;правильно проявляти свої думки та ідеї; вирішувати проблеми людства мирним, дипломатичним шляхом та підняти рівень обізнаності учнів у міжнародному праві, економіці та міжнародних відносинах».

Підтримайте на злеті

– Чому варто проголосувати за цей проект?

Все дуже просто. Бо це унікальний продукт – результат співпраці учителів та учнів. Саме старшокласники є кураторами та наставниками для своїх молодших колег, а роль вчителя – вирішувати організаційні питання. Учителі не тиснуть на учнів та не нав'язують свою думку, учні вчаться не тільки поважати думку опонентів, а й брати відповідальність за прийняті рішення та резолюції.

Така конференція дає можливість учням не тільки поглибити свої знання з ряду шкільних предметів: географії, історії, англійської мови, правознавства. Але найголовніше завдання кожного дорослого – підтримати на злеті своє майбутнє.

Розширюючи можливості

– Що значить бути активістом в Україні?

Вважаю, що мені пощастило жити саме в Україні. Я добре розумію, що у нас є недоліки. Але ж класно, що з ними можна працювати і перетворювати їх на наші спільні здобутки. Це не так і легко, а часом буває зовсім тяжко. Але мені пощастило! У мене найкраща у світі команда невгамовних позитивних зарядів, які весь час готові експериментувати.

На конференції «Учнівська Модель НАТО» школярі виступають у ролі дипломатів, та представляють свою країну у відповідному комітеті. Під час роботи в комітетах, делегати обговорюють теми, що стоять на порядку денному у Північноатлантичному альянсі.

Організаторами Моделі НАТО є учні старших класів, яких обирає Генеральний Секретар та його Перший заступник за активністю у інших конференціях.

Модель НАТО є першою учнівською конференцією у Києві, тому кількість учасників буде визначена після першої її організації.Саме вони не дають мені зупинятися. Ці діти прагнуть змінити світ на краще, але через діалог. Ми віримо, що наша ініціатива знайде відгук у суспільстві.

Підтримати проект у Конкурсі соціальних ініціатив можна за посиланням.

Ірина Крушеницька, педагог-організатор НВК №167 м. Києва

Нагадаємо, що до 29 серпня активісти з усієї України можуть подати заявку на другу щорічну премію соціальних проектів Social Project Awards. Після закінчення прийому заявок триватиме онлайн-голосування, де кожен може віддати голос за три проекти. "Рубрика" запрошує номінантів премії розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

1
6052

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: