fbpx
Сьогодні
Листівки для тебе 08:00 24 Сер 2021

Творці рішень. Спецпроєкт "Рубрики" до Дня Незалежності

30 листівок та… бонус, в якому впізнає себе кожен.

English version here

Хто такі Творці рішень?

Це люди, рішення яких так чи інакше вплинули на ту Україну, яку ми знаємо, а отже, без них її б такої не було.

Це люди, які приймають рішення, що змінюють нас та нашу країну.

Які будують її щодня.

Вони сміливі. Сильні. Різні.

Вони беруть на себе відповідальність.

До 30-річчя Незалежності України "Рубрика" запустила разом з ілюстратором Олександром Греховим проєкт — серію листівок #ТворціРішень, у рамках якої ми згадуємо про 30 особистостей, які творили і творять Україну в роки її незалежності. 30 років — 30 людей; усе просто. Сьогодні ми знайомимо вас зі всіма тридцятьма героями "Творців Рішень".

З днем народження, Україно! З Днем Незалежності, українці!

1. В'ячеслав Чорновіл

Спецпроєкт

Не дивно, що перший нашим героєм став саме В'ячеслав Чорновіл — український політик та ініціатор Декларації про державний суверенітет України. Саме він став лідером національно-визвольного руху України у 1985-1991 роках, а до того через активну політичну позицію та відстоювання ідеї вільної України неодноразово потрапляв під дію радянських репресій — Чорновіла ув'язнювали та засилали до Якутії

Але це не спинило його на шляху боротьби за українську незалежність. В'ячеслав Чорновіл вирішив, що це справа, варта продовження — і ось, тридцять років по тому, ми точно знаємо, що він був правий.

2. Андрій Шевченко

Спецпроєкт

Рішення тренера − ключ до успіху команди!

Цього року Україна вперше потрапила до чвертьфіналу Чемпіонату Європи з футболу — матч відбувся у Римі 3 липня. Україна грала з командою Англії, але побороти англійців наші гравці не змогли

Втім, потрапити до чвертьфіналу для української збірної вже було великою перемогою — і чи не впершу чергу їй варто завдячувати тренеру збірної — Андрію Шевченку. Андрій Шевченко — легендарний футболіст, за свою кар'єру він грав за київське "Динамо", "Мілан" та лондонський "Челсі" і своєю блискучою грою прославив Україну на весь світ. Якщо в іноземця запитати, чи знає він, хто такий Шевченко, то той знатиме — але не Тараса, а Андрія. 

З 2015 по 2021 роки Андрій Шевченко не залишає посади головного тренера збірної України, і за цей час наша збірна, безумовно, сильно виросла.

3. Сергій Жадан

Спецпроєкт

"Країна, яка не тримає зла.

Країна, яка тут завжди була.

Країна, в яку повертають дощі,

про яку так легко писати вірші", –

пише Жадан, і за це ми його і любимо.

Герої #ТворціРішень створюють рішення в усіх сферах — від української державності до культури. Сергій Жадан — український письменник, автор чотирьох романів та шістьох збірок віршів, а ще — фронтмен гурту "Жадан і Собаки".  

Жадан — один з найвідоміших українських письменників не лише в Україні, а й поза її межами. Його рішення писати українською про Україну тепер перетворилася на вітчизняну культурну візитівку, а романи "Ворошиловград", "Депешмод", "Месопотамія" та "Інтернат" давно стали культовими. 

4. Леонід Каденюк

Спецпроєкт

#ТворціРішень творять не лише рішення, але й історію!

Так Леонід Каденюк вирішив, що хоче літати в космос, і став першим астронавтом незалежної України. Першим і (поки що) єдиним.

"Я був першим, хто полетів у космос із українським прапором і виконав завдання українського уряду. 1997 року вперше український гімн пролунав у відкритому космосі", — говорив космонавт.

Не кожне рішення стає історичним, але вся історія створена з рішень — прийнятих кимось або за когось. Рішення Леоніда Каденюка назавжди вписало його в історію України. 

5. Антоніо Лукіч

Спецпроєкт

Ми не могли обійти у нашій добірці #ТворціРішень натхненника талісмана "Рубрики" — Крижня Рішень.

Тому зустрічайте героя нашої наступної листівки — режисера Антоніо Лукіча. Так-так, це він у 2020 році подарував українцям фільм "Мої думки тихі", що вже став культовим, а "Рубриці" — ідею про Крижня Рішень 🤫 Пам'ятаєте, чий спів мав записати головний герой фільму Вадим? Рахівського крижня або ж крижня метушливого. Урешті Вадим знайшов свого Крижня, а ми знайшли свого.

6. Еліна Світоліна

Спецпроєкт

Українська тенісистка і третя ракетка світу Еліна Світоліна не могла не опинитися в нашій добірці. Вона вирішила грати в теніс і стала однією з найкращих тенісисток світу, прославивши Україну далеко за її межами. Еліна — найуспішніша спортсменка в історії українського тенісу, яка своїм прикладом не може не надихати, а ще змушує повірити: мрії здійснюються, якщо ти працюєш для них. А ще цього року Еліна завоювала "бронзу" на Олімпійський іграх у Токіо.

7. Іван Малкович

Спецпроєкт

Ця листівка у серії #ТворціРішень цілковито магічна.

Тому що її герой — Іван Малкович, український письменник та поет, а ще — видавець. Це він подарував українським читачам Гаррі Поттера у видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" і прищепив любов до книжок не одному поколінню українців.  Його рішення зробило дитинство десятків тисяч українців!

Окрім того, Іван Малкович — сам автор культових творів, як-то відомого ледь не кожному українцю вірша "Із янголом на плечі" (цього вірша неймовірно талановито проспівали музики з гурту "Плач Єремії").

8. Георгій Гонгадзе

Спецпроєкт

Георгій Гонгадзе — журналіст, засновник видання "Українська правда", який робив свою роботу чесно, і за це його вбили. Георгій Гонгадзе не боявся правди і не боявся говорити про неї, без нього українська журналістика була б іншою.

Вбивства журналістів, на жаль, не до кінця ще відійшли в минуле в Україні. 20 липня, через 16 років після вбивства Гонгадзе у Києві вбили ще одного журналіста — Павла Шеремета. Розслідування про підрив автомобіля, у якому той знаходився у цей день, триває досі. До сьогодні ні вбивць Георгія Гонгадзе, ні вбивць Павла Шеремета не встановлено і не покарано.

Хто їх замовив?

Хочемо вірити, що справедливість буде встановлено.

І продовжуємо справу чесної журналістики.

9. Джамала

Спецпроєкт

Нова листівка у серії #ТворціРішень — і це картинка зі звуком.

Адже коли мова йде про Джамалу, неможливо не чути її голос. Джамала — співачка, яка привезла Євробачення в Україну, коли вирішила чесно співати про депортацію кримських татар і своєю піснею підкорила Європу.

"Я знайду.

Я знайду свiй шлях додому,

Хоч важко буде йти крiзь спогадiв шалену втому", —

співає Джамала вже в іншій пісні і змушує нас вірити, що справедливість буде встановлено, і Крим повернеться додому в Україну.

10. Пауль Пшенічка

Спецпроєкт

#ТворціРішень — це люди, які творять сучасну Україну. Тож особливо потрібно згадати вчителів.

Саме вони відкривають дітям світ, повний можливостей, і так щодня своєю кропіткою працею формують нове покоління України та світу. Кожен учитель, небайдужий до своїх учнів, заслуговує на визнання.

Ми ж зробили героєм наступної листівки у серії #ТворціРішень одного з найкращих учителів фізики у світі — Пауля Пшенічку. Завзяття та натхнення, з якими цей педагог з Чернівців знайомить дітей із законами роботи світу, — це те, що й стає рушієм змін. І не лише за шкільною партою.

Дякуємо вчителям за їхню надважливу роботу! Переконані, що у кожного з нас був бодай один учитель, який допоміг повірити в себе та знайти свій шлях у світі.

11. Ліна Костенко

Спецпроєкт

"Страшні слова, коли вони мовчать…"

Наступна героїня серії листівок #ТворціРішень — майстриня слова Ліна Костенко.

Вона є авторкою безлічі віршів і трьох романів, а ще — живою класикинею української літератури.

Її слова "Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову" стали провідниками захисту та просування української мови в Україні. 

Слова Ліни Костенко не мовчать — а мовлять гучно про те, що важливо. на рівні людини, на рівні суспільства, на рівні країни. 

12. Левко Лук'яненко

Спецпроєкт

Звісно, ми не могли не згадати про одного з творців нашої незалежності — Левка Лук'яненка.

Левко Лук'яненко був творцем одного з найважливіших документів в історії України  — саме він був автором "Акту проголошення незалежності України", який 24 серпня 1991 року було ухвалено Верховною Радою. Відтоді починається історія сучасної незалежної України. Сам же Левко Лук'яненко велику частину свого життя присвятив тому, щоби наблизити цей момент для України — він довгий час був палким дисидентом, що просував ідеї незалежності та самостійності нашої держави.

13. Катерина Павленко

Спецпроєкт

Наступна героїня нашої серії листівок #ТворціРішень точно наробила шуму!

Катерина Павленко, солістка гурту Go_a, що цього року представляв Україну на Євробаченні, вирішила, що буде співати попри все. У підлітковому віці вона пережила операцію з видалення пухлини з легені, після чого не може співати традиційним способом. А на головний пісенний конкурс Європи вперше за всю історію участі України в ньому вирішила поїхати з піснею українською мовою.

Варто казати, що Go_a миттєво завоювали Європу? Пісня "Шум" навіть очолила рейтинг найпопулярніших треків на платформі Spotify. Шум досі летить світом!

Неймовірно талановиті українці творять нашу історію тут і зараз. Катерина Павленко — безперечно, одна з них!

14. Сергій Нігоян

Спецпроєкт

#ТворціРішень — це творці України. України не було би без її героїв.

Сергій Нігоян — молодий вірменин та патріот України, який поклав своє життя за її незалежність під час Революції Гідності. Одним із перших він загинув на Майдані 22 січня 2014 року, і це жертва, яку ми ніколи не маємо права забувати.

Влітку йому мало б виповнитися 28, але назавжди залишився 21 рік.

Сергій Нігоян та Небесна сотня — це герої, які відстояли Україну на Майдані ціною своїх життів. Герої не вмирають — поки живуть у наших серцях.

Пам'ятаємо.

15. Лариса Денисенко

Спецпроєкт

#ТворціРішень — це люди, яким небайдужа доля України та українців. Саме тому ми не могли обійти увагою правозахисницю, письменницю та журналістку Ларису Денисенко у нашій серії листівок-ілюстрацій.

Хто ми без прав? Права людини — це те, що дозволяє нам жити повноцінним життям, без страху за свою безпеку та свої свободи. Усі люди народжені рівними. Кожен має бути в безпеці. Права кожного мають бути дотримані.

Та про ці прості істини повсякчас забувають. Лариса Денисенко та інші правозахисники — це ті, хто не дають забути та не дають несправедливості минати безкарно. Посланниця з питань толерантності ПРООН в Україні, офіційне обличчя кампаній проти дискримінації та домашнього насильства, феміністка, авторка книжки "Майя та її мами", Лариса Денисенко вирішила, що права людини мають бути дотримані, і стоїть на своєму. А слова — це її суперсила.

"У кожного слова кожної людини є своя сила і ціна", — це слова Лариса Денисенко. І ми з нею цілком погоджуємось.

16. Олександр Ройтбурд

Спецпроєкт

#ТворціРішень в Україні не могли б бути без Олександра Ройтбурда — художника, який прославив її у світі, та людини, яка перетворила Одеський художній музей на осередок громадського життя у місті.

8 серпня Олександр Ройтбурд пішов з життя. Директор Одеського музею, співзасновник теорії українського транс-авангарду та художник, чиї роботи виставляються по всьому світу, в тому числі у музеї сучасного мистецтва МоМА у Нью-Йорку, зробив неповторний внесок у розвиток українського мистецтва.

Олександр Ройтбурд — один з #ТворціРішень за правом. Його мистецтво прославило Україну на весь світ. Художник якийсь час жив та працював у Нью-Йорку, але повернувся до України. Останніми роками Ройтбурд очолював Одеський художній музей, перетворював його на комфортний громадський простір, чим змінив обличчя Одеси.

17. Олександра Матвійчук

Спецпроєкт

#ТворціРішень — це творці вільної України та провідники вільних її громадян.

Олександра Матвійчук — правозахисниця, координатора Євромайдан SOS та голова правління організації "Центр громадянських свобод" — це та людина, яка неустанно працює над питаннями прав людини в Україні.

Саме Олександра Матвійчук у 2018 році ініціювала кампанію #SaveOlegSentsov, яка пізніше стала основою для ширшого руху за звільнення українських політв'язнів. Її ж ОБСЄ визнала захисницею демократії, відзначивши відповідною нагородою. І сьогодні наша героїня продовжує боротися за права людини, за вільну, незалежну та єдину Україну. Щодня.

18. Жан Беленюк

Спецпроєкт

Спортсмени — гордість України і, безперечно, #ТворціРішень для неї! Ми, звісно, теж  не могли обійти їх стороною 😉 

Відгриміла Токійська Олімпіада, з якої представники та представниці України привезли 19 медалей! (Про медаль Еліни Світоліної ми вже згадали).  А єдину золоту медаль для України на цьогорічних Олімпійських іграх завоював Жан Беленюк у фіналі греко-римської боротьбі. Здобувши перемогу, спортсмен станцював гопака, зарядивши енергією всю Україну!

Вдячні кожному і кожній, хто представляв Україну на Олімпійських іграх цьогоріч. Ви творите Україну та її історію!

19. Сергій Кульчицький

Спецпроєкт

Українські військові — це люди, які тримають на своїх плечах мирне небо над Україною. Вони — Герої України, які творять її незалежність щодня, захищаючи батьківщину від ворога. А ще вони — безперечно #ТворціРішень, а отже — невід'ємна частина нашого проєкту. 

Сергій Кульчицький — український військовий та Герой України — один з них, один з творців незалежної України тут і зараз, хоча він уже і не з нами. Він героїчно поклав своє життя на захист України поблизу Слов'янська у 2014 році, але ми будемо вдячні йому та всім воїнам, які колись боронили Україну, або боронять Україну прямо зараз, завжди. І значення їхніх життів та вчинків ніколи не будуть забуті. 

Адже Герої не вмирають.

20. Юрій Андрухович

Спецпроєкт

Творці української літератури — це, без сумнівів, творці України і #ТворціРішень для неї. Одним із найвидатніших авторів сучасної України і є наступний герой серії наших листівок — Юрій Андрухович. Коли пан Андрухович вирішив писати, він подарував Україні можливість побачити саму себе та світ у його творах. А те, що письменник уже став живим класиком, свідчить принаймні про те, що дзеркала його творів, у які дивляться читачі, помічають найважливіше.

Авторові "Московіади", "Перверзії", "Дванадцяти обручів" та інших романів, повістей, оповідань, віршів належать слова "Опір злу є категоричним виявом людського в людині. Мистецтво також є категоричним виявом людського в людині. Опір і мистецтво взаємно доповнювані". І справді.

21. Ілля Чічкан

Спецпроєкт

Українські митці — не лише творці прекрасного, але і #ТворціРішень. Адже мистецтво — це таке собі дзеркало, у якому ми бачимо трохи більше про себе, суспільство, країну, епоху. А чим більше ми бачимо, тим більше ми розуміємо. Чим не рішення?

Ілля Чічкан — сучасний український художник, представник Нової хвилі в українському мистецтві. Він — один з найбільш екстравагантних українських художників, який своїми роботами ламає стереотипи та виводить глядачів з зони комфорту, а отже і розширює рамки, у яких ми мислимо. У 2009 році Ілля Чічкан представляв Україну на Венеційській бієнале і його роботи надовго запам'яталися глядачам зі всього світу своєю видовищністю. Але найбільш відомий художник, певне, зверненням до образу мавп у своїй творчості. Здавалося б, портрети мавп — що тут особливого? Але Ілля Чічкан таким чином звертає увагу на природу людини та суспільства. Йому вдалося масштабувати цю концепцію на багато років творчості, і досі мавпи є центральним образом для художника. 

22. Ірина Вітовська-Ванца

Спецпроєкт

#ТворціРішень — це, у першу чергу, творці. Своєю роботою вони об'єднують людей, допомагають усвідомлювати і проживати важливі суспільно-політичні події і багато в чому формують світосприйняття багатьох людей. Актори — важливі учасники цього процесу. Важливі творці України.

Ірма Вітовська-Ванца — одна з найвідоміших акторок сучасної України, яка грає у театрі і кіно з 1998 року і до сьогодні. Акторка "Молодого театру", зірка культового у нульових серіалу "Леся+Рома" та нового українського кіно режисерства Антоніо Лукіча "Мої думки тихі", Ірма Вітовська-Ванца гаряче улюблена глядачами та критиками. А ще акторка має чітку громадянську позицію, займається громадською діяльністю та відстоює реформи у сфері культури. І має рацію — мистецтво не може бути поза політикою.

Ірма Вітовська-Ванца стала першою лауреаткою Премії Women in Arts від HeForShe в категорії "Театр та кіно", створеної ООН та Українським інститутом. Та ще багатьох нагород. Ми ж вважаємо, вона варта кожної нагороди і навіть більше.

23. ​​Катерина Гандзюк

Спецпроєкт

#ТворціРішень — це творці змін. На жаль, часом зміни вартують нам забагато. Іноді — навіть життів людей. 

Катерина Гандзюк — депутатка Херсонської міської ради, радниця мера Херсона, національна волонтерка ООН, громадська діячка. У 2018 році Катерина загинула внаслідок нападу через її громадянську позицію та політичну діяльність. Напад на активістку та її загибель називають злочином проти гідності. Так і є — це злочин проти кожного українця.

Уже посмертно США нагородили Катерину Гандзюк міжнародною відзнакою "Women of Courage" за невтомні зусилля по боротьбі із корупцією та захистом свободи та демократії в Україні.

Замовників вбивства Катерини Гандзюк не покарано й досі.

Катю, ми пам'ятаємо. І віримо, що справедливість має перемогти, а Україна — дійсно стати демократичною та громадянською державою, де такі події будуть просто неможливі. 

24. Настя Мельниченко 

Спецпроєкт

#ТворціРішень — це ті, хто не бояться говорити і бути почутими. Люди, голоси яких змінюють тисячі життів. 

Активістка, правозахисниця та дитяча письменниця Анастасія Мельниченко — одна з цих людей. Саме вона у 2016 році запустила кампанію #ЯНеБоюсьСказати проти практик обвинувачення жертви та сексуального насильства. На той час світовий рух #MeToo ще не набув такого розголосу, як останніми роками: вона вибухнула у світі уже у 2017 році. Кампанія Насті Мельниченко вийшла на міжнародний рівень і мала охоплення за перший місяць після запуску у 16 335 157 осіб та дала за той же місяць 12 282 оригінальних постів з хештегом #ЯНеБоюсьСказати.

Вдячні Насті, що допомогла багатьом людям в Україні та за її межами знайти свій голос та правду.

25. Кузьма Скрябін

Спецпроєкт

Український співак та лідер гурту "Скрябін" не міг не опинитися у нашому списку #ТворціРішень для України. Пісні Андрія Кузьменка, або Кузьми, відомі всій Україні. Їх слухають та співають на вечірках, на самоті, ввечері біля вогнища, під гітару та підспівуючи записам фронтмена. Кузьма загинув у 2015 році в автокатастрофі. Посмертно його визнали Героєм України.

Але пісні Кузьми назавжди залишаються живими, а отже — живий і сам митець. 

"Не думай про завтра — це за тисячу років, а я завжди поряд, і що таке щастя не знають мільйони, а ми його творим", — співав Кузьма. І досі, слухаючи його голос, відчуваєш — справді, він поряд.

26. Оля Кудіненко

Спецпроєкт

#ТворціРішень — це небайдужі українці. Небайдужі до нашої країни, і небайдужі до доль інших людей. Оля Кудіненко — засновниця українського благодійного фонду онкохворим дітям "Таблеточк"», фандрейзерка та громадська діячка, доводить, що доброта та небайдужість — це те, що робить нас людьми, і те, що робить життя світлішим. 

"Таблеточки" працюють уже десять років і за цей час зібрали 363 986 539 грн на допомогу дітям. Щомісячно під опікою фонду — 500 дітей, і лише за червень 2021 року на допомогу ним було зібрано більше 7 мільйонів гривень. Фонд допомагає батькам оплачувати лікування важкохворих дітей, а життя цих дітей робить світлішими та добрішими. 

А ще "Таблеточки" та Оля Кудіненко показують, що творити добро не лише важливо, але і просто. Кожен добрий вчинок має значення. Допомога одне одному — має значення. 

На те ми і творці рішень. На те ми і люди.

27. Еміне Джапарова

Спецпроєкт

#ТворціРішень — це борці за справедливість, які роблять усе від них залежне, аби її було встановлено або відновлено. Еміне Джапарова — українська кримськотатарська політична та державна діячка, журналістка, а також перша заступниця міністра закордонних справ України. Саме вона займається активним просуванням  міжнародного координаційного механізму з деокупації Криму "Кримська платформа". Адже Крим — це Україна. 

Небайдужі українці — це ті, хто тримає долю України у своїх руках. Еміне Джапарова — без сумнівів, одна з них.

28. Уляна Пчолкіна

Спецпроєкт

#ТворціРішень не обійшлися би без Уляни Пчолкіної. Вона — українська професійна каратистка, громадська діячка і телеведуча. А ще Уляна Пчолкіна пересувається на колясці. Вона — багаторазова чемпіонка з карате в Україні і світі, Жінка ІІІ тисячоліття 2016, фіналістка першого у світі конкурсу краси Miss Wheelchair World 2017, Жінка України 2019. Уляна Пчолкіна займається також громадською діяльністю та просуває інклюзивність в Україні. Адже успішним може бути лише те суспільство, яке є інклюзивним. Уляна Пчолкіна допомагає творити його щодня. 

29. Богдан Чабан

Спецпроєкт

#ТворціРішень — це ті, хто не здаються. Донеччанин Богдан Чабан — активіст та доброволець — це людина, яка через російсько-українську війну мала повністю змінити своє життя, але не зламалася і не здалася. Натомість Богдан боронив Україну на передовій, а зараз в тилу підтримує побратимів та ветеранів, допомагаючи їм отримати роботу та розвиваючи бізнес, який це підтримує.

Небайдужість — необхідна якість для того, щоб бути творцем рішень. Богдан Чабан і справді небайдужий: до долі власної країни, до долі рідного міста, до суспільства та до людей, які пройшли крізь війну.

30. Альона Альона

Спецпроєкт

Альона Савраненко, або alyona alyona, — молода українська реперка, яка стала справжньою сенсацією в Європі. У 2019 році вона випустила свій дебютний альбом "Пушка". Пісні реперка виконує українською мовою. Альона Альона не лише стала зіркою репу (The New York Times включили її до списку 15 маловідомих європейських виконавців, про яких має знати кожен), але і підняла на новий рівень рух бодіпозитиву та бодінейтральності в Україні.  

А ще Альона Альона показує нам, що помилятися не страшно, головне — брати відповідальність за свої помилки. Ситуація з дрифтингом на Софійській площі під час зйомок реклами Red Bull, у чому взяла участь і реперка, і що сильно забруднило площу, а тоді — участь Альони Альони у відмиванні бруківки це показує і доводить.  

І бонус (і в ньому вся Україна). Кожен українець

Спецпроєкт

Та насправді усі ми — #ТворціРішень. Кожен з нас щодня приймає десятки, навіть сотні рішень, і всі вони разом складаються у те, що творить наше з вами життя та нашу з вами країну. Україна — це кожен з нас. Кожного дня. Кожної хвилину.

Творімо рішення разом. Творімо Україну! 💙💛

2
4032

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: