fbpx
Сьогодні
20:17 27 Сер 2019

Зважте, будь ласка, дві собаки та одного котика: кожна друга домашня тварина страждає ожирінням

Проблема ожиріння у домашніх тварин набирає масштабів епідемії. Кількість тварин з надмірною вагою та ожирінням в різних країнах складає від 17 до 59% у котів та 11-57% у собак.

Головною причиною такої статистики є те, що господарі не завжди усвідомлюють небезпеку, яку несуть за собою зайві кілограми для їхніх тварин. Більше того, дехто з власників котів та собак вважає, що чим товстіший його улюбленець, тим він миліший. Звідси й беруться прізвиська «обжорка», «товстунчик», «пухлик», «пампушка».

Однак, постійні підгодовування зі столу, ненормовані прийоми їжі, «диванний» спосіб життя призвели до того, що ожиріння стало чи не найстрашнішою проблемою для домашніх тварин, яка веде за собою цілий ряд інших захворювань.

😾 Поганий господар, поганий!

  • 50% власників домашніх тварин ніколи або рідко ретельно відмірюють кількість їжі, якою годують домашню тварину;
  • 40% власників домашніх тварин завжди або часто годують тварин домашньою їжею, яка призначена для людей;
  • 1 з 5 власників котів та собак іноді підгодовує свою тварину, щоб вона була щаслива;
  • 50% власників зважують тварину тільки під час візиту до ветеринарного лікаря (дослідження, проведене Mars Petcare)

+1 кілограм на вагах — не така вже дрібниця для вашого улюбленця. Припустимо, що кішка важить 5 кілограмів, тоді одне зайве кіло — це 20% її загальної ваги. У еквіваленті для людини 1 кг зайвої ваги у вашого кота — це + 16 кілограмів для вас.

В рамках глобальної програми схуднення, в якій взяли участь коти та собаки різних порід та з різних країн, було виявлено 3000 тварин, які за своїми параметрами підходили для участі у проекті.

Однак, лише 2213 власників погодились приймати в ньому участь зі своїми улюбленцями. З них лише 60% закінчили програму та пройшли усі 5 візитів до ветеринарного лікаря. Чому так?

По-перше, не всі усвідомлюють проблему ожиріння у своїх тварин.

По-друге, період дієтотерапії виявився занадто довготривалим для деяких учасників і без огляду на рекомендації лікарів, власники не завжди годували тварин за правилами. Для тих, хто пройшов програму схуднення до кінця, результат був помітний і 97% тварин привели свою вагу до норми.

😼 Що означає їжа для котів та собак?

«У собак їжа має «соціальне» значення. Вони просять не лише, коли голодні, а й коли хочуть підвищити свій статус. Якщо ви покладете собі їжу в тарілку і собаці в миску, то ваша їжа для нього матиме більше значення»розповідає Наталія Гаврасьєва, лікар ветеринарної медицини, експерт Royal Canin з наукових комунікацій.

Окрім того, присутність іншої собаки відіграє не останню роль, оскільки це спонукає тварину їсти більше та швидше, не розгризаючи крокети корму. Через це вона переїдає та набирає зайву вагу.

Натомість, домашня кішка приймає їжу маленькими порціями 5-10 разів на день. Це нормальна харчова поведінка. Необхідно слідкувати, щоб у її мисці завжди був свіжий корм та постійний доступ до води. Але дбайте про те, щоб його кількість не перевищила добову норму, вказану на упаковці.

 🙀 Чого не варто робити?

1. Давати їжу зі столу. У стравах, що їсть людина, є багато солі, цукру та різних спецій, які сприяють появі зайвої ваги, псують зуби тварини та здоров'я в цілому.

2. Заохочувати випрошування. Пам'ятайте, що тварини просять їжу не завжди тому, що вони голодні.

3. Ігнорувати добову норму. У домашньої тварини має бути індивідуально підібраний збалансований раціон, який містить усі корисні елементи, а порція розраховується відповідно до ваги і віку тварини.

4. Ігнорувати потребу у воді. Слідкуйте, щоб миска з водою вашого улюбленця завжди була повна.

5. Ігнорувати кількість білків, жирів та вуглеводів. Наприклад, якщо в раціоні є лише м'ясо – це не говорить про його збалансованість. Він має складатися з комбінації інгредієнтів, підібраних у конкретній кількості так, аби забезпечити необхідний баланс поживних речовин, в залежності від породи, віку, розміру та фізіологічного стану тварини.

 ❓ Як дізнатися, чи є у мого улюбленця проблеми із зайвою вагою?

Ожиріння у тварини — це коли зайва вага становить понад 40% усієї маси тіла. Перед консультацією ветеринарного лікаря, ви можете самостійно провести перше обстеження, виконавши наступні дії.

☝️ Йдемо до ветеринара: 5 кроків боротьби із зайвою вагою

Якщо після огляду вдома, ви помітили, що у вашого собаки або кота є зайва вага, не зволікайте та відведіть улюбленця у ветеринарну клініку. Обстеження та лікування має складатися з 5 основних етапів:

1.  Важливо перед консультацією підготувати загальну інформацію про тварину: її спосіб життя, годування та лікування, вправи та поведінка, навколишнє середовище.

2.  На першій консультації тварина проходить повний клінічний догляд. Беруться необхідні аналізи (наприклад, загальний та біохімічний аналіз крові, аналіз сечі). Встановлюється маса та склад тіла тварини. Визначається норма тіла та індивідуальна схема зниження ваги, а також поради щодо способу життя.

3.  Повторні консультації кожні 7-21 день. Клінічне обстеження, вимірювання ваги тіла та при необхідності коригування дієти.

4.  При досягненні цільової маси тіла тварина проходить повний клінічний огляд. Далі визначається добовий раціон для підтримки стабільної ваги.

5.  Постійний контроль ваги, щоб уникнути повернення зайвих кілограмів.

«Господарі не придають ожирінню великого значення, а підгодовування сприймають як прояв любові до своєї тварини. Як результат, зайва вага у тварин призводить до цілого ряду захворювань, зокрема, цукрового діабету, хвороби серця та органів дихання, захворювання сечовивідної системи та проблем зі шкірою», — акцентує увагу на проблемі Наталія Гаврасьєва, лікар ветеринарної медицини, експерт Royal Canin з наукових комунікацій.   

📌 Як боротися із зайвою вагою?

Декілька нескладних правил здатні вберегти вашого улюбленця від зайвих кіло та зберегти його здоров'я.

1. Відміряйте добову норму корму та розподіліть її на декілька прийомів їжі.

2. Зробіть так, щоб тварина багато рухалась. Поставте будиночок для сну, миску з кормом та туалет на певній відстані один від одного. Що частіше ваш улюбленець буде рухатись від точки А в точку Б, то краще для його здоров'я.

3. Якщо у вас є декілька домашніх тварин, то не годуйте їх в одній зоні.

4. Використовуйте годівнички з лабіринтами або зробіть самостійно споруду із картону з отворами для їжі.

5. Будьте обережні з мірними чашками. Дослідження Royal Canin показало, що у 15% випадків кількість корму при використанні однією і тією ж людиною була щоразу різна, а коли мірну чашку брали інші люди, то варіативність зростала до 28%. До того ж, у 4 з 6 випадків шкала, що зображена на мірній чашці, виявилась неточною. Тому коли необхідно виміряти порцію, краще користуватися вагами.

Важливо! У процесі схуднення тварини, її власнику необхідно вести записи, які стосуються раціону домашнього улюбленця, його активності, настрою. Ці замітки допоможуть зрозуміти, як проходить лікування та як відчуває себе тварина. Тому важливо записувати все, навіть шматочок хліба, який ваш улюбленець вкрав зі столу.

Перше правило втрати ваги — сила волі. У нашому випадку, це сила волі не собаки чи кота, а його власника, адже не тварина відкриває двері холодильника.

6240

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: