fbpx
Сьогодні
Розбір 16:53 02 Тра 2020

Відпустка в умовах COVID-19. Як тепер виглядатиме туризм в різних країнах

Чи варто українцям розраховувати на поїздку за кордон влітку? І куди вже точно не потрапити до наступного року? Що ж робити натомість? На ці та інші запитання про літній туризм розповідаємо у матеріалі

Маленькими та дуже обережними кроками світ починає виходити з карантину. 

І хоч кількість захворювань COVID-19 ще тримається на досить високому рівні, глобальні економічні втрати, спровоковані пандемією, виглядають не менш страхітливо.

Особливо це актуально для країн, у яких туристичний бізнес, що практично впав в двомісячну кому, є одним з головних джерел доходу держави. 

Так, в Італії та Іспанії, третьої і четвертої за розміром економіках ЄС, загальний внесок туризму оцінюється приблизно у 12-13% ВВП, у Португалії — близько 20%, у Греції вплив туризму на економіку ще вищий —  до 25-30%.

За оцінками Всесвітньої туристичної організації очікуване в 2020 році 20-30% падіння кількості міжнародних туристів призведе до зниження надходжень від міжнародного туризму (експорту) на суму 300-450 млрд доларів. Це становить майже третину минулорічного доходу галузі.

Підраховуючи збитки, деякі країни і території почали планувати відновлення туристичного бізнесу. Частина з них може дозволити туристичні поїздки вже через місяць — у червні. Уряди інших країн поки що не готові знімати обмеження, але вживають заходів для підвищення безпеки туристів, проводячи спеціальну сертифікацію готелів та інших об'єктів.

Тату, де море?

Потенційні туристи, які засиділися вдома, теж починають потроху цікавитись, а що буде після завершення карантину: ми що, так нікуди і не поїдемо?

туризм коронавирус каранти

Болгарія, Nesebur Beach © windu, Shutterstock

"Ми плануємо розпочати підготовку з 15 червня, а активний літній сезон розпочати з 1 липня", —  заявила Ніколіна Ангелкова міністерка туризму Болгарії, — "Ми працюємо над тим, щоб болгарський туристичний продукт був високої якості, у нас є багато туристичних можливостей". 

Також на онлайн-нараді міністрів туризму ЄС міністр запропонувала встановити єдині правила поступового відкриття кордонів Європейського союзу: "Таким чином наша робота буде набагато легшою, а хаосу — значно менше".

22 квітня державний міністр Греції Акіс Герапетрітіс сказав: "Туристична індустрія країни відновить роботу в червні". За словами міністра, гостинність греків ніяк не постраждала від пандемії, тому Греція стане "дуже популярною цього літа". 

Ситуація з вірусом у Греції цілком оптимістична. Там на кінець квітня коронавірус захворіло  2576 людей, а видужали 577. Зважаючи на кількість населення у країні, то картина по захворюваності схожа на українську, тільки відсоток видужавших більший.

"Обмеження на подорожі (за урядовим планом) будуть зняті в середині червня або на початку липня, ми очікуємо поступову нормалізацію на туристичному напрямку", — пише грецьке видання Ekathimerini.

Однак, є ризик, що іноземні туристи принесуть новий спалах вірусу. Тому Греція пропонує ввести так званий "паспорт здоров'я" з доказом того, що людина не хвора на COVID-19.

туризм коронавирус каранти

Кіпр, Shutterstock

Кіпр розраховує прийняти своїх перших туристів у липні.

Але навіть якщо Кіпр відкриє свої аеропорти для туристів, це не означає, що вони відразу ж зможуть приїхати. За оцінками міністерства туризму, є країни, які справляються з пандемією краще за інших: Німеччина, країни Скандинавії, Австрія, Швейцарія, Греція та Ізраїль. Громадяни цих держав, мабуть, зможуть подорожувати на Кіпр раніше, ніж громадяни інших. Голова міністерства Саввас Пердиос підкреслив, що для того, щоб почати приймати людей з тієї чи іншої країни, необхідно буде довести, що цій державі вдалося впоратися з хворобою.

Уряд Туреччини планує почати з відкриття туристичних об'єктів для своїх громадян. "Внутрішній туризм почнеться в кінці травня", —  запевнив міністр культури і туризму Мехмет Нурі Ерсой. Якщо все буде йти добре, країна відкриється для іноземців. Ймовірно, це відбудеться не раніше червня. Першими  відвідують Турцію громадяни країн, які краще за всіх справляються з коронавірусом. Тож українцям слід розраховувати на турецькі курорти не раніше серпня.

Сама Туреччина ретельно готується до прийому туристів. Запроваджено обов'язкову сертифікацію на відсутність коронавирусу для готелів, ресторанів, транспортних засобів, пам'яток культури, аеропортів та магазинів. Кількість місць в готелях буде скорочено вдвічі, крім того, систему all inclusive в новому сезоні відмінять, тепер пригощати туристів будуть стандартними комплексними обідами.

туризм коронавирус каранти

Таїланд, CoolTimes

До речі, готелі Таїланду, Португалії та Іспанії з травня теж повинні будуть мати сертифікати безпеки.

Але навіть із сертифікатами готелі та пляжі Іспанії, однієї з лідерок у Європі по числу захворювань на коронавірус,  не відкриють свої двері для іноземних туристів аж до 2021 року. Інформацію підтвердили і в Exceltur, провідній організації іспанських підприємців, які обслуговують туристичну галузь.

Щоб підтримати готельно-ресторанне господарство, транспорт і частину торгівлі, розглядається відкриття морських курортів для громадян Іспанії. У якості запобіжної міри нових спалахів хвороби, пропонується відправляти людей на відпочинок у напівпорожніх поїздах та літаках, завантажених лише на дві третини. Безпечної дистанції пропонують дотримуватися також у ресторанах та на пляжах.

Адміністрація Канарських островів, наголошуючи, що архіпелаг значно менше постраждав від коронавірусу, попросила уряд дозволити островам у винятковому порядку приймати влітку не тільки іспанців, а й іноземців, дотримуючись при цьому всіх запобіжних заходів. Але влада в Мадриді ніяк не відреагувала на цю пропозицію.

Влада Єгипту продовжила надзвичайний стан ще на три місяці, щоб перечекати пік захворюваності коронавірусом і мати можливість відкрити країну в жовтні, на початку традиційного туристичного сезону для цього регіону. Втім, остаточне рішення щодо осінньо-зимового пляжного сезону буде прийматися в серпні в залежності від настрою туристів і загрози пандемії.

А чи не випити кави в опері?

туризм коронавирус каранти

Один з провідних музичних театрів Європи, Віденська опера, ще 8 квітня оголосив про те, що вистав не буде до 30 червня. 

Міністерка туризму Австрії Елізабет Кестінгер в інтерв'ю Die Presse сказала: "Нам треба готуватися до різних видів відпусток в цьому році. Але оскільки поширення коронавірусу зараз під контролем, ми як федеральний уряд вже можемо обіцяти поступове пом'якшення заходів і ми переконані, що туристичні поїздки цього літа можливі". І хоч в основному австрійські туристичні агенції орієнтуються на німецьких туристів, є надія, що українці теж будуть мати змогу відвідати Відень цього літа. Ресторани та готелі планують поступово  відкривати з середини травня.

Сумувати за Парижем, ймовірно, доведеться до серпня. Орієнтиром для ймовірного відкриття кордонів стало перенесення на останній місяць літа знакової спортивної події — гонки "Тур де Франс". А поки що президент Франції Еммануель Макрон радить співвітчизникам не поспішати з плануванням літніх відпусток.

туризм коронавирус каранти

Незважаючи на те, що найвідоміші культурні пам'ятки країни — Колізей та Помпеї, будуть відкриті в травні, українцям у 2020 році на Італію навіть не варто розраховувати.

Міністр культури Італії Даріо Франческіні заявив, що через загрозу поширення коронавірусу кордони країни залишаються закритими для туристів до 2021 року, пише La Repubblica.

За словами Франческіні, приймати рішення про відкриття кордонів уряд буде в залежності від розвитку епідеміологічної обстановки в Італії, а також від дій інших країн.

Влада Німеччини також побоюється нового витка пандемії, країна не готова до прийому туристів. Якщо країна все-таки відкриє свої кордони влітку, то відвідати її зможуть лише туристи з країн Шенгенської угоди. Для інших Німеччина може відкритися не раніше вересня.

Для самих німців літо 2020 року відбудеться без вечірок і концертів.

Але працювати іноземцям в Німеччини буде можна вже найближчим часом. Уряд Німеччини планує пом'якшити карантинні обмеження для іноземних трудових мігрантів, щоб забезпечити посів та збір врожаю, повідомляє DW.

туризм коронавирус каранти

Брно, Чехія

Президент Чехії Мілош Земан повідомив громадянам, що туристичні поїздки за кордон до кінця 2020 року будуть заборонені, щоб "нова хвиля пандемії не наздогнала країну", — цитує голову республіки газета Prague Morning. Те ж саме стосується іноземних туристів — передбачається, що їх не пустять до Чехії до кінця року.

Швеція — єдина країна Євросоюзу, яка вирішила не застосовувати жорсткі заходи для боротьби з пандемією коронавірусу. На території держави немає режиму надзвичайної ситуації або карантину. Влада зробила ставку на свідомість своїх громадян, і поки ця модель продовжує існувати. З 19 березня до 15 травня 2020 року діє тимчасова заборона на в'їзд з усіх країн, крім ЄС. Міністерство закордонних справ Швеції рекомендує не виїжджати за межі країни без крайньої необхідності до 15 червня 2020 р. Очевидно, і не в'їжджати теж. 

Крила є!

туризм коронавирус каранти

Трохи позитиву від авіа перевізників.

✈️ Wizz Air з оптимізмом дивиться у майбутнє. Вже у липні планується відкриття 7 нових напрямків зі Львова та Харкова у Португалію, Данію, Естонію, Німеччину та Польщу, а також два нових напрямків з Харкова: Таллінн та Берлін. Квитки вже доступні для бронювання з ціною від 399 гривень.

"Ми раді повідомити про розширення нашої української маршрутної мережі", — сказав головний комерційний директор Wizz Air Джордж Міхалопулос, розповідаючи про відкриття нових напрямків, — "ця інвестиція підкреслює нашу довготривалу відданість вашій країні".

В авіакомпанії також зазначають, що відтепер кожен пасажир буде зобов'язаний носити маску під час польоту, про наявність якої доведеться піклуватися самим пасажирам, а бортпровідники роздаватимуть дезінфікуючі серветки під час польоту.

Також зазначимо, що Wizz Air стала однією з перших авіакомпаній Європи, яка повідомила про відновлення польотів – з 1 травня лоукостер планує розпочати рейси з Відня у 20 міст Європи.

✈️ Ірландський лоукостер Ryanair після зняття карантину готується до цінової війни на авіаперельоти і готовий продавати авіаквитки від 0,99 євро. Про це заявив генеральний директор компанії Майкл О'Лірі в інтерв'ю Reuters, пише LowcostAvia.

О'Лірі передбачає, що в червні можуть частково відновитися пасажирські авіарейси в Європі і можна очікувати значних знижок на перельоти в липні і серпні, адже це популярний сезон відпусток.

✈️  Неймовірно низькі ціни пропонує на прямі перельоти з Києва, Одеси, Львова, Запоріжжя, Харкова та Херсона в Стамбул по закінченню карантину Turkish Airlines. Авіаквитки туди-назад можна придбати за €71!

Дешеві квитки є майже на всі дати у період з листопада 2020 року до кінця березня 2021 року, включно із зимовими та весняними святами. Для всіх придбаних квитків є можливість безкоштовної зміни дати подорожі або відкритий статус квитка.

✈️  З огляду на продовження режиму ізоляції, запровадженого багатьма країнами світу з метою протидії розповсюдженню Covid-19, і невизначеністю щодо термінів відкриття кордонів, авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" повідомляє про подальше вимушене скасування рейсів. Ознайомитися з переліком скасованих через Covid-19 рейсів та можливостями заміни і обміну авіаквитків можна на цій сторінці. Зауважимо,що чартерні рейси з заробітчанами для ЄС МАУ все ж таки виконує.

Шанс для внутрішнього туризму

Експерти вважають, що у 2020 році українці нарешті мають можливість переорієнтуватися на внутрішній туристичний ринок. 

туризм коронавирус каранти

Карпати / Фото Віталія Башкатова

Справді ж, в Україні є все, що туристичній душі завгодно – високі гори і просторі степи, морські узбережжя, ріки і озера, затишні містечка і гучні мегаполіси, мальовничі природні панорами та розкішні рукотворні парки. Україна — край, де пам'яток стільки, що вистачить не на один рік мандрівок. Не обов'язково їхати за кордон, щоб побачити щось нове і відпочити. В нашій країні є свої неймовірні та  унікальні місця, які вражають масштабами і красою.

До речі, ви знаєте, що ще на початку року Національна туристична організація України оголосила 2020 рік Роком сільського туризму? Розвиток цього напрямку було заплановано на державному рівні. Ціль — зробити сільську місцевість популярною не тільки для українців, а і для іноземців. Як зазначають у Національній туристичній організації України, розвиток сільського туризму мінімізує міграцію з сільських територій до міст, забезпечує можливості працевлаштування сільської молоді, зменшує бідність, зберігає національну культуру і спадщину. 

А може, на дачу?

Впевнені, якщо у вас є дачний будиночок або дім у селі, ви вже там. А якщо немає?

туризм коронавирус каранти

Вартість оренди дачі в Україні коливається від 2 тисяч гривень до 700-1500 доларів на місяць. Чим вище ціна, тим більше комфорту. За кілька сотен доларів орендарю будуть надані в користування 2-3 і більше кімнат з якісним ремонтом, меблі, сучасні кухня і санвузол. За 1500-2500 і більше — можна винаймати розкішний будинок під Києвом. Найдешевші пропозиції натякають на те, що ви будете не тільки відпочивати на дачній ділянці, але й займетеся її прибиранням та вдосконаленням. 

Чудова можливість для міського жителя повернутися до землі і не тільки відпочити, а ще і трошки попрацювати на свіжому повітрі.

Залишилось небагато — дочекатися завершення карантину

Цілком природно, що навіть місцевий туристичний сезон не може стартувати без повноцінного транспортного сполучення.

У Міністерстві інфраструктури планують почати відновлення структури пасажирських перевезень з 12 травня, заявив голова відомства Владислав Криклій.

За словами міністра, мова в першу чергу йде про відновлення приміського і міжміського сполучення, зокрема автобусних і ж/д перевезень. Наступний крок — внутрішні авіаперевезення. Чиновник підкреслив, що багато буде залежати від показників поширення вірусу до 12 травня.

351197

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: