fbpx
Сьогодні
Розбір 11:37 24 Бер 2019

Туберкульоз: 10 фактів та розвінчання міфів

Сьогодні – Всесвітній день боротьби проти туберкульозу

24 березня 1882 року лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу, що стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Туберкульоз – поширене, й іноді смертельне, хронічне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше хвороба вражає легені, також може розвиватися патологічний процес в інших органах і тканинах.

Епідемію туберкульозу в Україні було зафіксовано ще в 1995-му році, і до сьогодні вона не подолана. Більш того, вона досі є серйозною проблемою для системи охорони здоров'я. За даними в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, наша країна посідає друге місце у Європі за захворюваністю на туберкульоз, 50% населення є носіями туберкульозу, а вірогідність того, що інфекція перейде зі сплячого режиму в активний упродовж життя складає 10%.

І це при тому, що раннє виявлення туберкульозу та регулярне вживання ліків дають змогу повністю вилікувати туберкульоз "навіть без госпіталізації". За словами Супрун, ліки можна отримати безкоштовно у свого сімейного лікаря.

Лікування туберкульозу в Україні – безкоштовно у сімейного лікаря

Епідемію туберкульозу в Україні було зафіксовано ще в 1995-му році, і до сьогодні вона не подолана.Поки в країнах з розвиненими системами охорони здоров'я зосереджувалися на ранньому виявленні і амбулаторному лікуванні туберкульозу, в Україні система була сфокусована на діагностуванні вже важких форм хвороби та ізоляції пацієнтів. Це стало однією з причин розповсюдження стійких до ліків форм туберкульозу.50% населення є носіями туберкульозу, а вірогідність того, що інфекція перейде зі сплячого режиму в активний впродовж життя складає 10%. Тому регулярна діагностика хвороби стосується кожного!Раннє та своєчасне виявлення туберкульозу і регулярний прийом ліків дозволяє повністю вилікувати хворобу навіть без госпіталізації. Кожен може отримати ліки у свого сімейного лікаря безоплатно.Пройдіть тестування на туберкульоз у свого сімейного лікаря та заохочуйте близьких та знайомих зробити те саме!Дякую за привернення уваги до проблеми Центр громадського здоров'я МОЗ України Infection Control in Ukraine/ Інфекційний контроль в Україні All-Ukrainian Network of People Living with HIV

Posted by Уляна Супрун on Tuesday, December 11, 2018

 

У цьому матеріалі «Рубрика» зібрала 10 наукових (цікавих) фактів про туберкульоз та розвінчала найпоширеніші міфи про цю хворобу.

ФАКТИ

☝️ Туберкульоз зародився майже 70 тисяч років тому

Швейцарські вчені доказали, що туберкульоз з'явився на Африканському континенті майже 70 тисяч років тому. Результати дослідження вони опублікували  в науковому журналі Nature Genetics.

Цього висновку вони прийшли, провівши розшифровку геномів 259 штамів палички Коха (Mycobacterium tuberculosis) – збудника туберкульозу. Згодом, ґрунтуючись на отриманих даних, вчені з'ясували, що батьківщиною смертельно небезпечної хвороби є Африка. Крім того, виявилося, що у збудника досить солідний вік – йому близько 70 тисяч років.

Поширенню хвороби і появі мутованих штамів сприяло активне переселення людей.

☝️ У світі майже 10 мільйонів хворих на туберкульоз

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу (МБТ). У світі майже 10 мільйонів хворих на туберкульоз.

Велика частина з них проживає у країнах Азії і Океанії, а також в Індії, Китаї та Африці. Щорічно туберкульоз вбиває більше людей, ніж будь-яка інша інфекція – понад 1,5 мільйона осіб.

☝️ Вакцинація проти туберкульозу є найбільш широко застосованою вакциною в світі

Науковці з усього світу довели, що вакцинація проти туберкульозу є одним з найбільш дієвих превентивних методів у захисті від хвороби. Саме тому вона являється найбільш широко застосованою вакциною в світі.

Щеплення сприяє зниженню інфікованості та захворюваності серед дітей, попереджує розвиток гострих та смертельних форм туберкульозу. Варто зазначити, що серед невакцинованих БЦЖ в період новонародженності, захворюваність дітей раннього віку в 15 разів вище, ніж у щеплених.

☝️ Котики можуть заразити людей туберкульозом

У 2014 році у Великій Британії вперше було задокументовано два випадки розповсюдження туберкульозу від кішки до людини. Агентство суспільної охорони здоров'я Англії повідомило, що зразки інфекції, взяті у домашніх тварин і хворих людей, не відрізнялись і кішка була найбільш імовірним джерелом захворювання.

☝️ У Європу туберкульоз прийшов 7 тисяч років тому

Шотландські вчені довели, що туберкульоз прийшов до Європи приблизно тисяч років тому.

До такого висновку вони прийшли, вивчивши людські останки часів неоліту, захоронення на території Угорщини. Зокрема, було встановлено, що в них містяться супутні гіпертрофічній легеневій остеопатії ознаки.

У той же час захворювання, відоме під назвою синдром Марі-Бамбергера, могло бути викликано лише туберкульозом.

☝️ Бактеріолог родом з Вінниччини створив антибіотик ефективним проти туберкульозу

У 1944 р., американський бактеріолог, засновник мікробіології ґрунтів, лауреат Нобелівської премії по фізіології та медицині Соломон Якович Ваксман (в американському варіанті – Зелман Абрахам Ваксман), що народився на Вінниччині, у Новій Прилуці Липовецького району, а навчався в Одесі, отримав антибіотик стрептоміцин, який виявився ефективним проти туберкульозу.

Так завершилась доантибактеріальна ера, і розпочалася антибактеріальна ера боротьби з туберкульозом.

☝️ На поширення туберкульозу впливають соціальні фактори

Дослідники з'ясували, що на поширення туберкульозу впливають у першу чергу соціальні чинники.

Група вчених провела секвенування генома 163 штамів Mycobacterium tuberculosis, зразки яких були взяті в 11 селах канадського Нунавік – одного з трьох районів регіону Північного Квебека. Вперше штам мікобактерії з'явився в Нунавік на початку XX століття і з того часу активно поширювався по сусідніх селах.

Вчені довели, що на поширення мікобактерій впливали в першу чергу соціальні фактори, а не популяційнная стійкість Mycobacterium tuberculosis.

У Нунавік люди захворюють на туберкульоз в 50 разів частіше, ніж в середньому по країні.

☝️ Сонце ефективніше знищує збудник туберкульозу, ніж мороз

Сонце вбиває мікобактерії туберкульозу у часовий період від 7-10 хвилин (прямі промені) до 2-6 годин (розсіяні промені).

При цьому, за температури -23°С збудник туберкульозу не гине 7 років.

☝️ Борсуки можуть заразити домашню худобу на туберкульоз

Британські вчені з'ясували, що більш ніж у 50% випадків борсуки відповідальні за зараження туберкульозом.

До такого незвичайного висновку вчені дійшли, ґрунтуючись на створених ними математичних моделях, які базувалися на даних, зібраних в період з 1998 по 2005 рік.

Вчені виявили: у 52% випадків в районах з високою часткою бичачого туберкульозу худоба заражається саме від борсуків, в інших районах борсуки заразили приблизно 38% з числа хворих тварин.

☝️ Флюорографія є неефективною для виявлення

Флюорографія є неефективною для виявлення туберкульозу. Про це заявила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Ми зараз спілкуємося з лікарями та експертами щодо нових протоколів і профілактики, ранньої діагностики та лікування, щоби вони перейшли на нову сучасну методологію. Флюорографія – неефективний спосіб виявлення туберкульозу, тому ми крок за кроком будемо міняти протоколи і змінювати вимоги", – сказала вона.

На думку Супрун, анкетування має переваги перед флюорографічним обстеженням.

"Зараз найбільш поширений спосіб, щоб визначити, які пацієнти перебувають у групі високого ризику, – це анкетування. Там є питання, чи має пацієнт ВІЛ, чи мав пацієнт контакт із людиною з туберкульозом, чи має кашель або температуру без пояснення. Тоді ми можемо визначити, які люди в групах високого ризику, і направити їх на рентген легенів. Робити флюорографію для всіх – це не дуже ефективний спосіб для виявлення туберкульозу", – пояснила очільниця МОЗ.

МІФИ

❌ Туберкульоз – це «хвороба бідних», тому багаті, благополучні люди нею не хворіють

Збудник туберкульозу не розрізняє соціального статусу і з однаковою ефективністю заражає бідних і багатих. Підтвердження тому – численні випадки захворювання в елітних столичних кругах, а також довгий список знаменитостей, які в різний час хворіли на туберкульоз.

Високий темп життя, інформаційний натиск, постійна "нестача часу", а, отже, нерегулярне і незбалансоване харчування – це усе стресові моменти, які призводять до зниження захисних сил організму і сприяють розвитку захворювання. У той же час, туберкульоз – безумовно, соціальна хвороба, що безпосередньо залежить від способу життя людини та якості харчування.

❌ Туберкульоз легко лікується

Ця хвороба досі не переможена. Коли з'явилися різні ефективні лікарські препарати, туберкульоз повернувся до людей у своїй новій, стійкій до більшості ліків формі.

У лікуванні туберкульозу найголовніше – чітке дотримання усіх рекомендацій лікаря. Неправильне лікування (нерегулярний прийом препаратів, прийом не усіх, призначених лікарем ліків, раннє припинення лікування) приносить більше шкоди, ніж користі, оскільки воно перетворює легко виліковну форму хвороби у важко виліковний лікарсько-стійкий туберкульоз. Якщо такий хворий заразить когось своїми лікарсько-стійкими паличками туберкульозу, то шанси на лікування у цієї людини теж невеликі. Сьогодні для лікарів-фтизіатрів – це значна проблема!

❌ Туберкульоз не виліковний

Правильне лікування звичайного (чутливого) туберкульозу майже завжди закінчується повним одужанням. Щодо лікарсько-стійкого туберкульозу, то сьогодні близько 65% хворих від нього виліковуються.

❌ Від вакцинації немає ніякої користі, а всі ліки від туберкульозу – отрута

Науково доведено дієвість вакцинації проти туберкульозу, саме тому вона являється найбільш широко застосованою у світі.

Ліки від туберкульозу нічим не відрізняються від інших медичних препаратів, тому, звісно, можуть призвести до появи побічних реакцій. Проте якщо туберкульоз не хворий помирає.

Самі по собі ліки від туберкульозу отрутою не є, а лікування має проходити під постійним наглядом лікаря.

❌ Туберкульоз можливо повністю вилікувати народними методами

Навіть сучасні лікарські заходи не дають можливість вилікувати лікарсько-стійкий туберкульоз у 100% випадків. Народні методи не здатні вилікувати цю хворобу, вони можуть лише притупити її прояви.

Туберкульоз без лікування – це некерована хвороба, і лише протитуберкульозні ліки можуть її зупинити.

Як перевіритись?

Майже кожен четвертий випадок туберкульозу в Україні – це мультирезистентний туберкульоз (МРТБ). Тобто такий, що не піддається лікуванню дуже ефективними протитуберкульозними препаратами. За кількістю хворих із такою формою туберкульозу Україна є одним зі світових лідерів.

Щоб перевірити та попередити наявність хвороби, Супрун закликає українців пройти тестування на туберкульоз у свого сімейного лікаря та заохочувати близьких та знайомих зробити те саме.

39039

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: