fbpx
Сьогодні
еРубрика 10:57 31 Січ 2020

Січнева діджиталізація: тест-драйв для Е-малятка та повноцінна робота "Трембіти" для державних органів

Е-рішень з кожним місяцем в Україні все більшає. Розповіли про штучний інтелект, електронне резидентство, цифрову освіту та решту нововведень початку 2020 року

Фото unsplash.com

Новий 2020 рік стартував, а поки всі ми виходили з двотижневого новорічного святкування, е-реформи не спали, а невтомно працювали. Нам є що вам розповісти про систему е-трансформації нашої країни. Зробили для вас добірку новин зі світу цифрової трансформації Україні у нашій постійній рубриці «е-рішення за місяць».

Трембіта для промисловості: систему запущено

Система «Трембіта» пройшла етап тестового режиму роботи та повністю готова до експлуатації. 

Наразі вже 47 державних органів підписали угоди щодо підключення до «Трембіти». Міністерство цифрової трансформації опублікувало суху статистику щодо використання системи, яка дозволить державним органам обмінюватись інформацією в електронному режимі. Отже вже: 

  • більше 300 000 разів держоргани обмінялись даними через «Трембіту»
  • 14 державних реєстрів підключені до «Трембіти»
  • 16 взаємодій побудовано між органами влади
  • 17 веб-сервісів опубліковано для взаємодії між реєстрами держорганів

Бібліотеки підтримали «Дія. Цифрова освіта»

З 11 січня 2020 року Міністерство цифрової трансформації України та Українська бібліотечна асоціація почали співпрацю, яка означає, що бібліотеки нашої країни стануть першими, хто розповідатимуть про цифрову грамотність. Мета проєкту, нагадаємо, навчити 6 мільйонів українців цифрової грамотності.

У бібліотеках можна буде отримати доступ до безкоштовного навчання на національній онлайн-платформі з цифрової грамотності. Платформа запуститься 21 січня 2020 року і буде доступною за посиланням osvita.diia.gov.ua.

Е-малятко

Фото unsplash.com

Е-малятко: батьки новонародженого вперше отримали 6 послуг за 1 е-заявкою

У грудневому дайджесті Рубрика розповідала, що Харків стане першим містом, у якому запрацював центр цифрової трансформації при облраді. У січні Харків так само відзначився: уперше харківська сім'я скористалась системою е-малятко, а саме отримала: 

  • державну реєстрацію народження
  • визначення походження дитини
  • призначення допомоги при народженні дитини
  • реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків
  • визначення належності новонародженої дитини до громадянства України
  • внесення інформації про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням унікального номера запису в ньому

Поки що система е-малятко доступна у Харкові, проте її планують запустити ще у 10 містах: Києві, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Кривому Розі, Львові, Луцьку, Вінниці та Маріуполі.

Читайте також: Цифрові рішення в Україні за грудень: е-ліцензія для фармацевтів, додаток "Дія", Digital Харків

Національна онлайн-платформа з цифрової грамотності

В Україні запрацювала Національна онлайн-платформа з цифрової грамотності у тестовому режимі. Стартує 30 січня остаточно. Переглянути можна за посиланням https://osvita.diia.gov.ua На платформі є три серіали: базовий серіал із цифрової грамотності, серіал із цифрової грамотності для вчителів і серіал для батьків «Онлайн-безпека дітей». У серіалах зможете побачити акторку Ольгу Сумську; телеведучу Марію Єфросініну; українська телеведуча Надію Матвєєву; режисер Руслан Ханумак.

діджиталізація

Фото unsplash.com

Також у січні уряд дозволив використовувати додаток держави у смартфоні «Дія» для посвідчення особи під час подорожей літаком чи поїздом.

А ще Херсонська область стала першою, де призначили заступника голови обласної державної адміністрації, що відповідатиме за цифрову трансформацію.

Плани у розробці: 

📲 Щодо податку на IT-галузь

У Міністерстві цифрової трансформації з початку 2020 року згадали про IT-шників: пропонують створити єдиний податок для юридичних осіб в IT-сфері без обмеження обігу на рівні 4-7%. Поки що це озвучив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, і він вважає, що це запустить в Україні галузь і виведе IT-шників з розрізненої системи ФОПів

Читайте також: Чи дійсно нові податки в IT "драконівські"? 5 питань до програмістів

📲 Е-резидентство: нові перспективи для держбюджету

Міністерство цифрової трансформації у січні лише анонсувало запуск нового проєту: іноземці отримають можливість дистанційно засновувати та провадити бізнес в Україні. Проєкт називається е-резидентство, а е-резидент отримає тим самим доступ до інформаційно-консультаційних сервісів, спрощених процедур отримання адміністративних послуг і укладання цивільно-правових угод. Першочергово цільовою аудиторію визначено було 5 країн, які надають IT-послуги на аутсорсі: Індія, Бангладеш, Пакистан, Китай, Філіппіни. 

У Мінцифра вважають, що е-резидентство надасть наповнення державного бюджету за рахунок оподаткування е-резидентів і оплати послуги щодо надання статусу е-резидентства; а також можливість покращити національний імідж на міжнародному ринку IT.

📲 eHealth: в перспективі нові послуги

У січні в Мінцифрі анонсували нові послуги, які повинні запустити до квітня 2020 року, а саме: введуть в дію електронну медичну картку пацієнта; приєднають заклади спеціалізованої медичної допомоги до електронної системи; запрацюють електронні направлення на обстеження.

📲 Штучний інтелект в Україні

Відтепер Мінцифра працює над створенням сфери штучного інтелекту в Україні, і вже сформований експертний комітет для цього. До складу комітету входять представники бізнесу, українських та зарубіжних IT-компаній, сфери охорони здоров'я та медицини тощо.

4081

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: