fbpx
Сьогодні
еРубрика 09:40 29 Лис 2019

"Цифрова Україна": які нововведення за листопад здійснило Міністерство цифрової трансформації

Проект "держава у смартфоні" рухається невпинно. В Україні закінчується робота над потужним додатком "Дія", який покликаний перевернути свідомість українців та помістити всю життєвоважливу документацію у гаджети. "РУБРИКА" стежила за новинами у е-сфері нашої держави та розповідає про головні події у цифровій трансформації країни.

Електронні права та техпаспорти: як це, виходити з дому без пластикових прав

25 листопада міністр цифрової трансформації Михайло Федоров звітує: робота над мобільним додатком "Дія" завершується. Українці зможуть користуватися новим сервісом – електронні водійські права, страховий поліс та техпаспорт на машину і все це в телефоні.  Головна зброя для водія тепер – смартфон. Тобто можна спокійно виходити з дому та забувати свої пластикові права і не боятись перевірок поліцейських, адже у них вже будуть у системі ваші водійські права.  

Міністр каже, що наші такі е-картки цілком відповідають світовим вимогам, адже:

  • доступні як онлайн, так і в автономному режимі
  • володіють високим рівнем безпеки для захисту конфіденційності даних користувача
  • сумісні для різних органів видачі та перевірки
  • акумулюють у собі всі дані про водія: від реєстрації до процесу перевірки на місці

Що треба зробити, аби замовити собі електронне водійське посвідчення:

  • скачати додаток
  • пройти ідентифікацію
  • отримати особистий QR-код

Додаток та електронна система водійських прав вирішує одночасно декілька проблем, наприклад, якщо водій втратив права, то він зможе повідомити про це у додатку та йому надішлють ці права поштою. Міністр Федоров наголошує, що минулого року близько 108 тисяч українців втратили водійське посвідчення, тому електронна система буде якраз на часі. 

Електронні права

Автомобільний експерт Влад Антонов зауважує, що система електронних водійських прав – це дійсно крок уперед і навіть не потребуватиме телефона від водія. 

"Всі водійські посвідчення будуть оцифровані та перебуватимуть доступі в поліції. Це нововведення позитивне, проте є й інші важливі питання, які потребують нагального вирішення. Зазвичай, коли щось електронне впроваджується, то складно ним користуватись. Тому краще спочатку все устаткувати, щоб працювало ефективно", – каже Влад Антонов.

Робота над криптокампаніями в Україні

Міністр Федоров на початку листопада анонсував прихід в Україну відомої компанії Binance, що працює з криптовалютами та технологіями блокчейну з обігом в 1 млрд доларів. Ці кошти можуть певним чином надходити в бюджет України. Законодавство під роботу потужної криптобіржі планують підготувати до кінця цього року. 

"Прихід Binance – це сигнал для інших гравців криптовалютного ринку, що Україна створює сприятливі, а головне легальні умови для ведення криптобізнесу. Тож ми очікуємо на інші великі криптовалютні компанії, що теж офіційно розпочнуть бізнес у нашій країні", – каже міністр Федоров. 

Також зроблено перший крок на законодавчому рівні в регуляції ринку віртуальних коштів –  зареєстрований проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо оподаткування операцій з криптоактивами».

У документі на законодавчому рівні встановлений термін "криптовалюта", «віртуальний актив», «криптоактив», «операція з криптоактивами», «розподілений реєстр», "токен" та "токен-актив". Раніше багато експертів наголошували на необхідності законодавчо встановити терміни.

Визначені особливості оподаткування:

  • 5 відсотків – ставка податку на доходи фізичних осіб для інвестиційного прибутку від продажу криптоактивів строком на 5 років
  • інвестиційний прибуток від операцій з криптоактивами розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу криптоактиву, та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого криптоактиву та/або на створення такого криптоактиву
  • операції з продажу криптоактивів не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість

Експерт з криптовалют Антон Вокруг наголошує, що з введенням ринку криптовалюти треба буде платити податки 20-30%. Також він зауважує, що середні власники біткоїнів зараз розділені на два табори: 80% не хочуть легалізації, а 20% – хочуть. 

"Криптовалюти створювались для анонімного володіння грошима. Щоб держава чи банки, чи інші фінансові установи не контролювали, не бачили фінансів. Припустимо, що це так званий криптоанархізм. Коли ми не впускаємо ніякого контролера в наші фінанси. Як тільки власник біткоїна легалізує свої криптозаощадження, він потрапляє у податкове навантаження в 20-30%, менше держава не може встановити. Така система діє в Японії, де податок в 30%, тобто якщо ти маєш мільйон, то сплачуєш податок в 300 000 внікуди. Цьго ніхто не буде цього робити. Залишається 20% людей, які хочуть легалізації – це люди, які хочуть заробити на легалізації блокчейн-технологій та впровадженні їх у державні органи. Це скоріше якісь розробники, які хочуть сервера перевести, податкову, адже за криптовалютами стоїть крута технологія – створення блокчейну. Поки що це рамочна та неробоча історія", – каже Антон Вокруг. 

Малий та середній бізнес

Мінцифра і компанія Visa підписали меморандум про співпрацю у створенні консалтингових зон для малого і середнього бізнесу та в сфері державних послуг онлайн. Також на сайті та на Facebook-сторінці Федорова запустили опитування для власників середнього та малого бізнесу, яке дозволить визначити основні больові сфери у цій галузі. Мінцифра планує запроваджувати зміни, аби українському підприємцю жилось краще. 

еHealth: мапа аптек 

У листопаді зроблений ще один крок, аби кожен зміг обрати собі профільного спеціаліста: з 1 числа до системи eHealth можуть підключатися медичні заклади, в яких працюють профільні лікарі, такі як: отоларинголог, хірург, невропатолог, офтальмолог та інші.

еHealth медицина онлайн

Також є нововведення щодо програми "Доступні ліки". В Україні створили інтерактивну мапу, завдяки якій кожен український пацієнт зможе шукати аптеки, що надають ліки за цією державною програмою. Сервіс показує аптеки, що розташовані в радіусі 7 км від користувача. Доступний сервіс за посиланням.

"Як показав наш аналіз, у 66% випадків такі аптеки розташовані у радіусі щонайбільше 7 кілометрів від медичного закладу, де працюють сімейні лікарі, педіатри та терапевти, які і виписують рецепти на ліки", – кажуть на сайті Відкрита реформа. 

І трохи цифр: 1 132 аптеки і 7 тис. місць відпуску ліків, у яких діє урядова програма "Доступні ліки", вже також долучилися до системи eHealth.

До речі, у листопаді Мінцифри обрало та показало "обличчя електронної держави".

Нагадаємо, очільник Мінцифри впевнений, що Україна за 5 років стане світовим лідером за діджиталізацією.

5229

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: