fbpx
Сьогодні
Рішення 12:03 31 Лип 2023

“Що далі, то більшій кількості людей потрібна підтримка”: як у Кривому Розі активісти створюють Центр відновлення постраждалих від війни

Криворізька громадська організація “Об’єднання відповідальних громадян” використовує ресурси команди й залучає краудфандинг, щоб надати постраждалим від війни соціальну, фізичну та психологічну реабілітацію.

English version here

У чому проблема?

Через війну в Україні зростає кількість поранених захисників і захисниць, а також цивільних громадян, які потребують подальшої реабілітації. Зростає потреба і в психологічній підтримці як для військових, так і для цивільних. А мільйонам вимушених переселенців необхідна повноцінна інтеграція в громади, що їх прихистили.

Ці проблеми потребують розв'язання як на рівні держави, так і на рівні окремих громад і населених пунктів. Зокрема в Кривому Розі перебуває вже понад 80 тисяч вимушених переселенців. А медичну допомогу в лікарнях міста з початку великої війни отримали вже майже 20 тисяч військових. Багатьох із них після лікування скеровують на реабілітацію.

Яке рішення?

Громадський культурно-реабілітаційний центр

Криворізька громадська організація "Об'єднання відповідальних громадян" організовує Центр відновлення людей, які постраждали від війни. 

Центр відновлення постраждалих від війни в Кривому Розі

Керівниця ГО "Об'єднання відповідальних громадян" Анна Ємельянова представила проєкт Центру під час Форуму громадянського суспільства "Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України". Фото Ольги Стукало

"Там у нас будуть і юридичні, і психологічні консультації, і фізична реабілітація. Але так само доєднаємо й елементи культурної діяльності. Ми її широко називаємо «соціальна реабілітація», маючи на увазі й різноманітні навчання, творчі активності, майстер-класи", — розповідає керівниця ГО "Об'єднання відповідальних громадян" Анна Ємельянова. 

Творчі напрацювання відвідувачів представлятимуть на виставках у самому центрі. Це будуть заходи, на які запрошуватимуть членів сімей військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб, щоб першим допомогти соціалізуватися після повернення з фронту, а других інтегрувати.

"Майже 80 тисяч переселенців — це досить велика цифра для Кривого Рогу, — каже Анна Ємельянова. — Так само ми розуміємо, що люди, які повернулися з війни, вже ніколи не будуть такими як, коли вони пішли на фронт". 

Як виникло це рішення?

На початку повномасштабного вторгнення рф "Об'єднання відповідальних громадян" спільно з організацією "Рух без меж" та у взаємодії з Офісом президента допомогла евакуюватися за кордон більш ніж 600 людям з інвалідністю та членам їхніх сімей. Тоді в Анни Ємельянової виникла думка так само допомагати й пораненим — шукати для них клініки за кордоном і допомагати з виїздом. Але врешті знайшли інше рішення.

Якраз напередодні великої війни громадська організація виграла грант від Європейської комісії на створення культурного центру на базі надшахтної будівлі. 22 лютого 2022 року мали відбутися фінальні перемовини, але їх відклали, а вже наступного дня проєкт заморозили. А потім цю ідею переосмислили відповідно до нагальних життєвих потреб — вирішити створювати Центр відновлення військових та цивільних.

Як втілюють це рішення?

Для втілення задуму в "Об'єднання відповідальних громадян" уже є:

  • Власна будівля. Учасники організації знайшли простору будівлю в історичній частині міста, поруч із зеленими зонами, за не захмарні як для такого рівня 69 тисяч доларів.
Центр відновлення постраждалих від війни в Кривому Розі

Будівля майбутнього Центру має площу майже 1800 квадратних метрів. Фото надане "Об'єднанням відповідальних громадян"

"Робити центр на базі комунального закладу було б дуже складною бюрократичною процедурою. Брати в оренду в принципі можна, але не хотілося б, щоб потім нам, наприклад, розірвали чи не продовжили договір оренди. Тому ми вирішили ризикнути й зібрати ці кошти через спільнокошт", — розповідає Анна.

Кошти почали збирати наприкінці 2022 року. Робили це і публічно, і через прямі звернення листами до всіх партнерів, з якими колись мали справу, зокрема і закордонних. Надходили дуже різні суми, але врешті все вдалося. Нещодавно будівлю в стилі баухауз з понад 100-річною історією таки придбали. "Об'єднання відповідальних громадян" планує її реконструювати так, щоб не зруйнувати історичного вигляду.

Центр відновлення постраждалих від війни в Кривому Розі

Придбана будівля зведена в стилі баухауз, якому властиві функціональність і відсутність зайвих елементів. Фото надане "Об'єднанням відповідальних громадян"

Кошти на ремонт першого поверху також є — завдяки отриманому гранту Європейської комісії. Ці роботи планують провести протягом року, каже Анна Ємельянова.

Анна Ємельянова

Керівниця "Об'єднання відповідальних громадян" Анна Ємельянова. Фото Миколи Тимченка

  • Власний фаховий ресурс. Загалом громадська організація має 11 співзасновників і об'єднує активних жителів громади з дуже різних галузей, які вже провадять різнобічну діяльність з підтримки військових і цивільних.

Фахові юристи вже надають консультації військовослужбовцям — наприклад, щодо виплати заробітної плати, переведення в інший підрозділ, порушень прав військових медичними працівниками.

Юрист Дмитро Смик проводить юридичні консультації для військових та їхніх сімей. Наприклад, у разі невиплати коштів він дає дві основні поради:

  1. Самі військові можуть подати рапорт на адресу командування з проханням письмово повідомити про причини невиплати заробітної плати (та додаткової грошової винагороди, якщо йдеться і про неї) і вже після відповіді реагувати. За потреби юрист може допомогти у складанні проєкту такого рапорту.
  2. Якщо у військового немає можливості подати рапорт, його родичі можуть письмово зафіксувати факт порушення прав військовослужбовця та передати інформацію у Військову службу правопорядку у Збройних Силах України.
Центр відновлення постраждалих від війни в Кривому Розі

Юрист Дмитро Смик надає консультацію членам родини військовослужбовця. Фото надане "Об'єднанням відповідальних громадян"

Однак кожен випадок варто розглянути індивідуально, аби вибудувати якомога чіткіший алгоритм дій, каже фахівець.

Юридично й адаптаційно допомагають і ветеранам, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій.

У команді вже є психологиня, яка відповідатиме за лікувальну фізкультуру.

Центр відновлення постраждалих від війни в Кривому Розі

Метод арттерапії допомагає працювати зі складними переживаннями дбайливо та обережно, переконана психологиня Євгенія Журавель. Фото надане "Об'єднанням відповідальних громадян"

Психологиня Євгенія Журавель проводить індивідуальні та групові консультації для військовослужбовців і членів їхніх родин, залучаючи методи арттерапії. У майбутньому Центрі вона куруватиме напрямок психологічної підтримки.

Як працює психологічна підтримка?

Психологиня працює з "усім, що напружує":

  • коли у людини розлади сну;
  • коли стаються панічні атаки;
  • коли людина відчуває розпач і безсилля;
  • коли бачить, що не може дати раду агресії;
  • коли просто не має з ким поділитися наболілим.

Усі консультації конфіденційні та безоплатні. Індивідуально людина може отримати до трьох консультацій, групові заняття проводяться для жінок і для родин військовослужбовців. Нещодавно завершився такий 8-тижневий курс групової підтримки.

"Ми вже всі перебуваємо в хронічному стресі війни. І, звичайно, що далі, то більше ми потребуватимемо допомоги. Особливо люди, які безпосередньо стикаються з найжахливішою частиною війни, — це військовослужбовці й звичайно, їхні родини", — каже Євгенія Журавель.

Психологиня Євгенія Журавель

Психологиня Євгенія Журавель. Фото надане "Об'єднанням відповідальних громадян"

Вона ділиться, що військовослужбовці рідше за інших звертаються за допомогою, хоча найбільше її потребують. 

Військові страждають від розладів сну, їм часто сняться жахіття. Також часом відчувають, що стали більш агресивними, каже Євгенія про запити, з якими працює.

Дуже часто звертаються члени родин з приводу того, як вибудовувати комунікацію один з одним.

"Частіше тим, хто залишається в цивільному житті, складно налагоджувати стосунки з військовими, але і військові хочуть спілкуватися зі своїми сім'ями, але бояться їм зашкодити, травмувати своїми розповідями. Тоді психологічна допомога полягає в тому, щоб вони просто розказали про те, що переживають. Поділилися тим, з чим їм важко бути наодинці", — пояснює фахівчиня.

Тому Центр відновлення військових і цивільних, на її думку, буде своєрідною сплатою боргу суспільства людям, які зараз ризикують життям і втрачають здоров'я заради нашої свободи.

Ще більше корисних рішень!

"Об'єднання відповідальних громадян" також допомагає:

  • військовим на фронті — збирає кошти й передає їм автівки (уже понад 50), БПЛА, аптечки тощо;
  • постраждалим громадам Херсонщини і Дніпропетровщини — гуманітарною допомогою тим, хто постраждав від повені через руйнацію росіянами Каховського водосховища. Також людям запропонували прихисток у благодійному хостелі на базі Центру підтримки ВПО "24".

Раніше організація передала генераторами для води кільком селам, у яких були пошкоджені обстрілами комунікації; 

  • вимушеним переселенцям — разом з благодійною організацією. "Шелтер +" передає гігієнічні набори для людей з інвалідністю, організували секондхенд, дають велосипеди, щоб вони могли пересуватися у досить великому місті.
Центр відновлення постраждалих від війни в Кривому Розі

Допомога постраждалим громадам Херсонщини і Дніпропетровщини — один із напрямків роботи ГО. Фото Ольги Стукало

Крім того, працює проєкт "Центр готовності цивільних" — тут можна здобути навички поводження зі зброєю, а також опанувати домедичну підготовку.

Центр відновлення постраждалих від війни в Кривому Розі

На базі громадської організації працює проєкт, у межах якого цивільних навчають поводження зі зброєю. Фото надано "Об'єднанням відповідальних громадян"

Рубрика:
Кейси
1946

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: