fbpx
Сьогодні
Розбір 10:27 25 Бер 2021

Третя хвиля всупереч вакцинації. Що відбувається в Україні і світі, та чого чекати від коронавірусу?

Пандемія не закінчиться, поки у 70% українців не буде колективного імунітету. Розповідаємо, чому ситуація з коронавірусом не покращується

English version here

Nursing Times

Минуло більше року з початку локдауну. Двотижневий карантин затягнувся і на носі у нас — вже третя хвиля коронавірусу. Європа продовжує посилювати карантин, попри початок вакцинації, а в Україні, за чутками, знову хочуть ввести повний локдаун. 

Що відбувається у світі та коли все це закінчиться — розбираємося у новому матеріалі «Рубрики». 

Про те, що третя хвиля в перших місяцях 2021 року — неминуча, в ВООЗ попереджали ще в листопаді минулого року. Сумні прогнози збулися, на брифінгу офіційний представник Єврокомісії Дана Спінант оголосила, що в Європі настала третя хвиля пандемії коронавірусу. 

третя хвиля пандемії

Sky News

Третя хвиля коронавірусу в Європі та Україні

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і регіональні лідери домовилися жорстко ізолювати Німеччину на Великдень, щоб спробувати розрядити «третю хвилю» інфекцій Covid-19, викликаних швидшим поширенням мутацій, — передає Bloomberg. «Кількість хворих зростає в геометричній прогресії, і ліжка у відділеннях інтенсивної терапії знову заповнюються», — сказала вона, додавши, що кількість інфікованих повинна знизитися, щоб кампанія з вакцинації в країні почала діяти. За останні 2 тижні там подвоївся рівень захворюваності, у зв'язку з цим з 1 квітня на п'ять днів будуть закриті всі магазини, за винятком продуктових магазинів, які відкриються 3 квітня.

Польща оголосила національний локдаун з 20 березня, Болгарія — планує, незабаром за ними піде й Угорщина, яка вже запізнилася з введенням локдауну і тепер лідирує за кількістю смертей від вірусу. Там лікарі закликали уряд ввести більш жорсткі обмеження, щоб послабити безпрецедентний тиск на лікарні. «Уряд повинен негайно закрити торгові центри, обмежити кількість покупців в магазинах, які все ще працюють, і заборонити групи з більш ніж трьох осіб в громадських місцях, крім сімей», — йдеться в заяві Угорської асоціації лікарів.

Норвегія також бореться з третьою хвилею епідемії — там активно поширюється новий британський штам коронавірусу. Добовий приріст хворих в березні вперше перевищив 1 тисячу осіб — епіцентр захворювань знаходиться в Осло. Школи, гімназії, дитячі садки знову переходять на дистанційку. У Сербії також ставлять антирекорди — недавно оголосили про те, що кількість хворих за один день перевищила 5 тисяч осіб. Там уже скасували масові заходи, закрили громадські заклади — відкриті тільки аптеки та продуктові магазини.

На карантині сидить й Ірландія. Як повідомляється в ua-times, на сьогодні там закритий весь несуттєвий бізнес (заклади громадського харчування, салони краси, фітнес-клуби, басейни, кінотеатри, розважальні центри, магазини одягу та взуття тощо). Заборонені поїздки далі 5 км від будинку, виключення лише для відвідування лікаря, поїздка в магазин або в аптеку, на роботу або навчання. Знову введені карантинні заходи також в Італії та Франції

третя хвиля пандемії

Shutterstock

Чому захворюваність зростає, попри початок вакцинації?

Девід Набарро пропрацював в ООН і Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) кризовим менеджером понад два десятиліття. Народжений в Лондоні лікар керував боротьбою ООН з пташиним грипом, лихоманкою Ебола і холерою на Гаїті. У 2017 році Набарро програв чинному президенту як кандидат на пост голови ВООЗ. Нині він є спеціальним посланником ВООЗ з боротьби з Covid-19. 

Раніше, ще під час першої хвилі, він заявляв про те, що європейська реакція на пандемію була недостатньою: не була побудована необхідна інфраструктура після подолання першої хвилі. Водночас Набарро вказав на те, що альтернативної стратегії боротьби з коронавірусом немає, крім як реалізації описаних раніше стратегій. Це ізоляція хворих, збереження соціальної дистанції та збереження карантинних обмежень до того моменту, поки захворюваність не стане стабільно низькою. Багато країн не дослухалися цієї поради — локдауни поступово ставали м'якшими, відкривалися громадські заклади. Багато посилалися на те, що стримувати дистанціювання людей стає все важчим завданням. 

Всі надії покладалися на швидку вакцинацію, але й тут все пішло не за планом. Як ми писали вище, світові лідери констатують занадто повільні темпи вакцинації. Велику роль також зіграла відмова деяких країн, таких як Італія, Франція, Іспанія, Португалія, Словенія, Данія, Нідерланди та Швеція відновити вакцинацію препаратом компанії AstraZeneca через повідомлення про ризик утворення тромбів у щеплених. Ці країни очікують остаточного вердикту Європейського агентства лікарських засобів щодо вакцини AstraZeneca. І хоча вчені наводили статистику, що з 17 мільйонів пацієнтів тромби виявили тільки у 40 вакцинованих, а у ВООЗ підкреслили, що користь від вакцини перевершує всі ризики, чиновники видали заборонні постанови.

Колективний імунітет і зниження темпів зростання захворюваності

Ентоні Фаучі, головний спеціаліст з інфекційних захворювань в США, сказав, що до нормального життя країна може повернутися тільки після того, як буде вакциновано від 70% до 85% населення США. 

За нинішніх темпів зростання 11,3 мільйона осіб на день будуть потрібні роки, щоб досягти значного рівня глобального імунітету. Так, в США вакциновано вже 19,4% населення, в Чилі — 22,4%, у Великобританії — 22,7%, ще 29,7% — на Мальдівах, в ОАЕ — 34,3%, рівно 47% — на Сейшелах, а лідирує, як і раніше, Ізраїль, де препарат отримали вже 53,9% жителів. В Україні вакцину отримали лише 0,1% громадян. 

третя хвиля пандемії

Карта: Bloomberg.com

Аналітики в галузі охорони здоров'я Сарун Чарумілінд, Метт Крейвен, Джессіка Лемб, Адам Сабоу і Метт Вілсон спрогнозували спад епідемії до третього кварталу 2023 року — однак це стосується лише США, де темпи вакцинації значно перевищують темпи в Україні. Фахівці говорять про те, що до цього часу навіть за умови, що вакциновано буде не все населення, виробиться колективний імунітет, який знизить рівень захворюваності. 

третя хвиля пандемії

График: mckinsey.com

«Перехід до норми станеться, коли смертність від COVID-19 знизиться, а хвороба стане винятковою в суспільстві. COVID-19 не зникне під час цього переходу, але стане нормальною частиною хвороб в суспільстві (наприклад, як грип), а не особливою загрозою, що вимагає виняткової реакції суспільства. Під час цього переходу для боротьби з поширенням SARS-CoV-2 як і раніше будуть потрібні заходи громадської охорони здоров'я (такі як продовження тестування на COVID-19 і використання масок у багатьох умовах), але смертність значно знизиться, що дозволить більшою мірою нормалізувати бізнес і соціальну активність… Колективний імунітет може бути досягнутий не раніше 2022 року або пізніше», — сказано в прогнозі.

В Україні також є відповідний прогноз. Лікар-інфекціоніст, епідеміолог, колишній голова Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта ще минулого квітня говорив про те, що пандемія не закінчиться, поки у 70% українців не з'явиться колективного імунітету. 

Чого чекати Україні найближчим часом?

Цього березня Володимир Курпіта прогнозує сплеск захворюваності у квітні, спокійне літо і нові спалахи ковіда восени — про це інфекціоніст пише своїй колонці УНІАН:

«Поки у нас не з'явиться великий прошарок імунного населення — або в результаті вакцинації, або в результаті перенесення захворювання — на нас чекають нові й нові хвилі епідемії, — пояснює лікар. — всі дії, які робилися у нас, були з надією на те, що через три-чотири тижні ситуація з захворюваністю покращиться, а далі все вирішиться саме собою. Насправді все не так: коронавірус показав, що ситуація поліпшується лише на деякий час, а потім все починається знову, з більшою силою. Якщо ми почнемо говорити про середньо- або довгострокові плани, ми зможемо взяти епідемію під контроль», — пише Курпіта. За його прогнозами, Україна потребує негайного загальнонаціонального карантину:

«Локдаун точно призведе до збільшення соціальної напруженості та погіршення економічної ситуації, але це точно буде "меншим злом" у порівнянні зі зростанням кількості смертей від Covid-19», — переконує нас експерт.

Ті заходи, які вводяться зараз, Курпіта вважає запізнілими, оскільки приймаються вони у відповідності не з тенденціями захворюваності, а з фактом. Виходить, що до моменту введення локдауну лікарні вже перевантажені, ліжок вже не вистачає, а хворих — вже занадто багато. 

Попри такі рекомендації, вводити загальнонаціональний локдаун МОЗ поки що не планує. Це підтвердив 23 березня голова міністерства Максим Степанов: «Не плануємо. Будемо йти по регіонах. Умовно кажучи, ми зараз ввели (в червону зону) Київ, Сумську, Одеську область, а Івано-Франківська область через пару днів, думаю, вже вийде з червоного рівня», — заявив він в ефірі телеканалу 1+1. 

15106

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: