fbpx
Сьогодні
Розбір 10:46 02 Січ 2023

Трав'яні чаї, що оздоровлюють та надихають: які рослини легко виростити

Трав’яні чаї смачні, ароматні й корисні. Останнє підтверджують численні медичні дослідження, які доводять, що регулярне вживання трав’яних чаїв уповільнює процес старіння і нормалізує обмінні процеси в організмі. Вони здатні зупинити прогресування багатьох хронічних захворювань і просто зігріти в зимову негоду.

English version here

Разом із лекторкою проєкту "Сади" і кураторкою колекції пряносмакових рослин Національного ботсаду імені Гришка Марією Газнюк розповідаємо, які трави стануть вашим ідеальним чаєм і як виростити навіть на малій площі.  

У чому проблема?
Українці незламні, імунітет — ні

З приходом осені та зими приходять і хвороби. Стається це не лише через холод, а й через нестачу вітамінів, яка з'являється через брак сонця і свіжих ягід та фруктів. Та є рішення, що можуть не тільки підтримати здоров'я, а й потішити своїм смаком, щодня зміцнювати імунітет та надихати на нові звершення. 

чай, трави, тепло

Яке рішення?
Пряно-ароматичні трави власними руками

Маючи навіть трохи простору або невелику ділянку землі, варто створити ароматний куточок з улюбленими травами. Приємні аромати поліпшують настрій, розслаблюють нервову систему, надихають на нові звершення, зрештою, покращують здоров'я. 

Природні аромати найбільш виражені в травах, які так і називають – пряно-ароматичні. Це дуже велика група рослин, але всі вони мають спільну властивість – містять у своєму складі ефірну олію, що може включати десятки компонентів, які обумовлюють унікальний аромат для кожної рослини. Наявність ефірних олій обумовлює і лікарські властивості рослин, тобто всі ароматичні рослини — лікарські.

Щоб мати ароматні трави для чаю взимку, можна весною почати вирощувати їх на власній ділянці і навіть  вдома. Важливо:

  • зібрати трави саме під час цвітіння;
  • швидко висушити їх в пучках у сухому темному місці;
  • скласти окремо за видами та зберігати у сухому темному місці.

Міксувати трави можна на свій смак. Та спершу кожну рослину слід спробувати окремо, щоб простежити реакцію свого організму на неї. На кожну рослину може бути індивідуальна чутливість.

Що вирощувати?
Гісоп лікарський (Hyssopus officinalis L.)

Гісоп лікарський

Яка користь: рослину здавна використовують як лікарську та пряну. Вона має протизапальні, бактерицидні та противірусні властивості. Налагоджує травлення, допомагає під час застуди при надмірній кількості слизу.

Гісоп лікарський – декоративний багаторічний напівкущ висотою до 80 см, що може зростати на одному місці до 20 років. Він буває синього, білого та рожевого кольору. Квітує у другій половині літа до приморозків. Молоді листки надзвичайно багаті на вітамін С та мікроелементи – їх вживають навесні в салати, а квітучі пагони заготовляють для запашного чаю. Він має спокійний, в міру пряний смак та аромат. А ще соління та маринади з гілочкою гісопу у звичному рецепті надають стравам нових смакових відтінків. 

Як виростити: посів проводять ранньою весною, можна на зиму. Глибина загортання насіння — до 1 см, відстань в рядку 2-5 см, міжрядь 50-70 см. Гісоп можна висіяти вдома у горщик на розсаду, а коли паростки вже будуть 5-7 см — висадити у відкритий ґрунт чи окремі горщики.

Гісоп зимостійкий та добре переносить посухи. При ранньому посіві у березні-квітні частина рослин зацвітає наприкінці літа, але масове квітування почнеться з другого року життя. Для довготривалого життя рослині знадобляться відкрите сонце і сухе середовище. У домашніх умовах гісоп можна виростити навіть у холодний період, але доведеться забезпечувати рослині не менше 12 годин світла на день. 

Котяча м'ята лимонна (Nepeta cataria)

котяча м'ята, чай

Яка користь: рослина має антимікробні властивості, заспокоює нервову систему, покращує травлення. В кулінарії  котячу м'яту використовують у напоях та солодощах.  

Аромат цитрусів, притаманний котячій м'яті, вирізняє її серед інших рослин. Тонкий лимонний запах добре зберігається у сушеній сировині, яку заготовляють під час квітування з червня по серпень. У саду можна розміщувати в напівтіні або на сонці, рослина краще росте на поживних вологих ґрунтах. Живе в середньому 2-4 роки, але добре розмножується самосівом. 

Як виростити: вирощування котячої м'яти лимонної дуже просте. Цей вид вирощують висівом насіння рано навесні, щойно зійде сніг. Ця культура швидкоросла, тому підходить для вирощування у квіткових горщиках чи контейнерах, але їхній об'єм має бути не менше 1 літра. Оптимальні умови для швидкого росту: температура від +15 до +25 градусів, розсіяне сонце, помірна вологість ґрунту. Дорослі кущі у відкритому ґрунті потребують додаткової вологи лише у період тривалої посухи, при цьому полив повинен бути рясним.

Меліса лікарська (Melissa officinalis)

чай з меліси

Яка користь: меліса є фармакопейною рослиною — насамперед з седативною та заспокійливою дією. Також вона покращує травлення, має болезаспокійливу та жарознижувальну дію. Проте важливо, що у великих дозах рослина може спричинити депресію. В кулінарії зазвичай використовують свіжу мелісу в напоях та солодких десертах. 

Ця рослина має повзуче коріння та яскраво зелене, трохи пухирчасте листя. Це відрізняє її від попереднього виду. Аромат майже не зберігається у сушеній сировині, проте лікарські властивості зберігаються повністю. Рослина багаторічна, сягає висоти 50-80 см, добре переносить легкий затінок, любить помірно родючі та вологі ґрунти.

Як виростити: легко вирощувати з насіння або поділом кущів. Насіння висівають рано навесні на глибину 1 см, можна у горщики. Через 2 місяці мелісу слід розсадити. Ця рослина в перший рік не цвіте, тому для вирощування вдома краще висаджувати у горщики вже дорослі рослини, обираючи для них широкі посудини. 

Лофант ганусовий або багатоколосник фенхелевий (Agastache foeniculum, Lophanthus anisatus) 

Лофант ганусовий

Яка користь: цьому виду притаманний легкий квітково-ганусовий солодкий аромат, що добре зберігається у сушеній сировині. Рослина має антиоксидантну, м'яку імуностимулюючу, бактерицидну та фунгіцидну (таку, що запобігає розвитку грибів та бактерій, — ред.) дію.  

Як виростити: це багаторічник, квітує бузковими або білими китицями тривалий час — з липня до приморозків. Потребує для вирощування легких та родючих ґрунтів, вологолюбний, помірно посухостійкий. У спекотливих районах потребує легкого притінення. Вирощують рослину лише з насіння. Оптимальні умови для лофанта — температура від 20 до 25 градусів тепла, родючий, пухкий та помірно вологий ґрунт. 

Рослина відносно недовговічна — живе 2-5 років, але добре відновлюється самосівом. В умовах приватної ділянки чудово почувається в напівтіні плодових дерев. Використовують як свіжу, так і сушену сировину лофанта у холодних та гарячих напоях, десертах, фруктових салатах та соліннях. На зиму заготовляють під час цвітіння.

Полин однорічний (Artemisia annua)

полин

Яка користь: на відміну від гіркого полину, полин однорічний має приємний багатий аромат та пряний смак. Рослина добре вивчена — доведена її противірусна дія на широкий спектр вірусів, має протизапальні та знеболювальні, антиоксидантні та антибактеріальні властивості, чинить протипухлинну дію. 

Як виростити: однорічник невибагливий до ґрунтів. Рослина здатна сама насіватися, та контролювати її досить легко. У догляді невибаглива, головне захистити її від бур`янів. Насіння висівають на поверхні ґрунту рано навесні, ретельно зволожуючи. Також вона підходить для вирощування у горщику, від об'єму якого залежатиме висота рослини. Полин потребує багато сонця та тепла. Заготовляють його під час цвітіння.

Монарда (Monarda)

Монарда, трави

Яка користь: рослина працює як антисептик широкого спектра дії, іншими словами — природний антибіотик. Додавання в невеликих кількостях сприяє профілактиці та лікуванню на початкових стадіях запальних процесів різного походження. 

Особливістю монарди є яскравий пекучий смак з перцевими нотами. Чай з додаванням цієї рослини нагадує терпкий чорний чай. Також молоді листки монарди використовують у салатах та тушкованих стравах і у соліннях замість чорного перцю. Яскраво виражений смак рослини потребує підбору індивідуальної комфортної дози.

Як виростити: монарда — багаторічник висотою 60-120 см з повзучим кореневищем. Помірно вимоглива до ґрунтів та вологи, гарно квітує лише на освітлених місцях.

1
32249

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: