fbpx
Сьогодні
Що відбувається 14:59 17 Чер 2020

Повернути солдатів додому: чому Трамп виводить частину військ з Німеччини

10 тисяч американських вояків можуть повернутися додому – однак річ не у бажанні Штатів кинути Європу

Фото POOL

Дональд Трамп повертає американських солдатів до США – такий сюжет у різних варіаціях світ бачив уже не раз. Політик виводив війська із Сирії і готується завершити війну в Афганістані (бо ця операція дорога і непопулярна у США). 

А от далі сталася несподіванка: Трамп прагне повернути додому американські війська, що базуються у Німеччині. 

Розповідаємо, що стоїть за цим рішенням і чи варто Україні готуватися до сценарію "США кидають Європу, а Росія користується цим і затягує континент у свою сферу впливу".

Дональд Трамп виводить війська з Німеччини – але лише частину

Про відхід військ США з Німеччини офіційно стало відомо 16 червня. Президент Дональд Трамп публічно заявив, що Штати виведуть з території ФРН 10 тисяч військовослужбовців (підрозділи Армії США базуються там ще з часів Холодної війни). 

А у ЗМІ цю тему обговорюють з 5 червня – тоді видання Wall Street Journal вперше повідомило про план Трампа. Потому цю інформацію підтвердив і офіційний Берлін.

Однак це все-таки не повне згортання американської військової присутності у центрі Європи. Всього у Німеччині несуть службу близько 35 тисяч вояків Армії США, тож американський контингент скоротиться на 30%.

На німецькій землі базуються доволі різнопланові військові підрозділи: не лише наземні війська з бронетехнікою, а й морська піхота, бойова авіація та безпілотники, інженерні та логістичні підрозділи. Також у Штутгарті розміщене Командування сил США у Європі – своєрідний символ американської оборонної "парасольки" над континентом. 

Крім захисту власне Німеччини, американці у Європі можуть бути резервом НАТО – наприклад, якщо потрібно посилити війська у Литві чи Польщі. А авіабаза у Рамштайні слугує стартовим майданчиком для повітряних рейдів проти терористів у Ємені чи Сирії. Тож США мають чимало військових і політичних переваг від базування у Німеччині. 

Які саме підрозділи поїдуть додому – поки невідомо.

Це рішення вже стурбувало німців і обурило опозицію у США

Можливо, ця історія не була б такою скандальною, але все ускладнив Дональд Трамп. За даними "Радіо Свобода", Білий Дім і особисто президент заздалегідь не пояснив ситуацію, жодних попередніх консультацій теж не було (хоча у світовій дипломатії це якраз прийнято). Схоже, німецьких політиків такий сюрприз стурбував.

"Німецько-американські відносини можуть зазнати серйозного впливу через таке рішення президента США", – заявив Петер Бейер, німецький урядовець, відповідальний за взаємини зі США та Канадою. Тож попри загравання з Росією навколо "Північного потоку – 2" у ФРН серйозно розраховують на американську дружбу і захист.

А це гарна новина для України, бо відтак Німеччина, наприклад, підтримуватиме політику санкцій щодо РФ, оскільки у цьому наполягають у Вашингтоні.

До речі, незадоволення висловили навіть соратники Дональда Трампа. 22 конгресменів-республіканців, що входять до "військового" комітету Палати представників, 9 червня опублікували відкритого листа, у якому заявили стурбованість. 

Опоненти ще критичніші. "Володимир Путін, мабуть, радий, що американський президент бореться з нашим власним стримувальним фактором проти російської агресії в Європі", – відзначив голова комітету з закордонних справ Палати представників Конгресу, демократ Еліот Енгель. Резюмуємо: Трамп знову не порозумівся з американськими політичними елітами.

Офіційна причина виведення військ – суперечка через військові бюджети країн НАТО

Насправді виведення частини військ із Німеччини готувалося вже давно – стверджують джерела видання Reuters, тож йдеться не про спонтанне рішення Дональда Трампа, а про певний план. А найімовірніша мотивація президента США – зовсім не "злити" Європу Путіну, а суперечка з Берліном, особливо актуальна перед президентськими виборами-2020.

трамп меркель

Фото DW

Офіційно Дональд Трамп звинувачує уряд Меркель у прагненні жити на всьому готовому. Це давній спір: очільник США у попередні роки вимагав від усіх країн НАТО збільшити витрати на оборону до 2% ВВП, однак пацифістськи налаштовані німці на це так і не пішли. 

Команду Трампа це не влаштовує, з їхнього погляду, американці натепер змушені платити за захист німців, а ті замість танків і винищувачів витрачають гроші на розвиток власної економіки. 

"Отже, ми захищаємо Німеччину, а вони не дотримуються правил. Це не має сенсу. Тому я сказав, що ми маємо зменшити кількість до 25 тисяч солдатів", – підсумував президент.

А неофіційна – все через президентські вибори (або давній конфлікт з Меркель)

Справді, річ може бути тут не лише у принципі, а й у очікуваннях виборців Трампа. Чинний президент у минулу кампанію спирався на ізоляціоністів (переважно це консервативна "глибинка" США), обіцяючи їм: Америка більше не буде витрачати мільярди доларів на захист країн НАТО. А ці гроші Трамп вкладе у економіку Штатів, бо "Америка передусім". 

До того ж, критика Трампа таки змусила Ангелу Меркель дещо збільшити військовий бюджет. Тепер Дональд може вивести частину військ і подати це виборцям як свою перемогу: мовляв, німці будуть зміцнювати армію і захищатимуть себе самі, а США заощадять гроші. 

Ще більше в це віриться після продовження історії. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, вирішив скористатися моментом і запропонував Дональду Трампу перевести частину військ до Польщі. Однак замість швидкої і щирої згоди тут також почалися довгі і складні перемовини, зокрема навколо теми "чи платитиме за це Польща". "Економний Трамп, який не витрачатиме американські гроші заради інтересів інших країн", – це теж гарний сюжет для виборів. 

Втім, має право на життя і інший сценарій, за яким Трамп вирішив дошкулити німцям, бо у нього зіпсувалися стосунки з Ангелою Меркель. Німецька лідерка навіть відмовилася їхати на саміт "великої сімки" у Вашингтон. Причина може бути у суперечці щодо "Північного потоку – 2" (який німці все ж хочуть добудувати), або планах Трампа розширити "вісімку", включивши туди Росію (тож за кого тут вболівати Україні – неясно). Проти цієї версії говорить той факт, що Дональд Трамп публічно не критикував Ангелу Меркель через її незгоду, хоча у таких випадках зазвичай не мовчить.

Насправді ж США не відмовляються захищати Європу від будь-якої агресії…

Хоча історія ще не завершилася, але порадіти можна вже тому, що Сполучені Штати точно не припиняють захищати Європу, не йдеться і про повний розрив між Вашингтоном та Берліном. 

Навіть навпаки: цієї весни США планували провести військові навчання "Defender-Europe", наймасштабніші за останні 25 років. Їхній сценарій передбачав перекидання з Америки до Старого Світу 20 тисяч солдатів та бойової техніки (зрозуміло, пандемія COVID-19 порушила ці плани).

Імовірно американці хотіли потренуватися і заодно показати Кремлю та всьому світу: Штати досі можуть виступити в ролі супергероя і швидко захистити європейських союзників від будь-чиїх зазіхань. Крім того, на європейських військових базах US Army має близько 150 ядерних боєголовок – і це теж гарний захист від будь-яких провокацій.

трамп

Фото Reuters

Але дії Трампа можуть зіпсувати стосунки Штатів з Німеччиною та іншими європейцями

Втім, російське вторгнення на територію НАТО – то поки фантастичний сценарій, а от шкода іміджу США і стосункам з Німеччиною значно реальніша. Якщо війська таки виведуть, то цим Дональд Трамп покаже, що не рахується з Берліном по-союзницьки (не забуваємо, німці підозрюють тут ще й помсту). 

Сама Ангела Меркель, попри газову дружбу з Кремлем, все ще лишається послідовним партнером Штатів. Однак частина її рідної партії ХДС давно і активно виступає за тіснішу дружбу з Росією. Наприклад, саме такі погляди має заступник Меркель Армін Лашет

 Так от, суперечки зі США щодо виведення військ можуть лише посилити позиції "американоскептиків" і дати їм додатковий аргумент на зразок: "США все одно нас не поважають і невідомо ще, чи не відмовляться захищати в разі чого, то чи не краще зробити крок у бік Китаю та Росії, які віддячать за це дружбою і інвестиціями?". До речі, аналогічні сумніви на тему "чи воюватимуть американці за нас?" можуть з'явитися і у інших європейських столицях. 

Парадокс: хоч немає доказів, що у Трампа був якийсь злий задум, удару по позиціях США у світі він таки може завдати.

Тож Україні слід брати курс на прагматичнішу співпрацю зі США та Європою

На перший погляд, рішення Трампа прямо не впливає на Україну, однак його цілком можна вважати онлайн-уроком на тему "як змінюється світ".

А все тому, що світова політика стає дедалі меркантильнішою. І США, і Німеччина керуються вже не тільки політичними ідеалами, як питаннями "скільки це коштує і хто заплатить?". Для України це означає, що марно очікувати тотальної міжнародної підтримки лише за те, що ми боремося за справедливість і співали гімн Євросоюзу на Майдані.

Натомість ми маємо пропонувати тим же США співпрацю, вигідну обом країнам. Наприклад, будувати спільні проєкти у енергетиці, залучати до України американських інвесторів. А головне – посилювати і реформувати армію, оборонну промисловість та спецслужби, аби Вашингтон та Брюссель бачили у нас потужного союзника, який підтримує мир у Європі. Саме цього громадянам слід вимагати від української влади.

2106

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: