fbpx
Сьогодні
Світ 13:15 26 Лип 2018

Трамп скасував зустріч із Путіним у США

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп прийняв рішення відкласти другий саміт із московським лідером Володимиром Путіним до наступного року, заявили у Білому домі в середу.

Фото: Win McNamee/Getty Images

Минулого тижня Трамп запросив Путіна до Вашингтона для зустрічі восени, це рішення було піддано критиці як республіканців, так і демократів у Конгресі. Радник Президента США з питань національної безпеки Джон Болтон у заяві про затримку саміту посилався на розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо втручання Росії в президентські вибори 2016 року.

«Президент вважає, що наступна двостороння зустріч з президентом Путіним повинна відбутися після того, як закінчиться це «полювання на відьом», пов'язане із Росією, тому ми погодились, що це буде після початку наступного року», – заявив Болтон.

«Полюванням на відьом» у апараті Трампа називають розслідування Роберта Мюллера щодо московського впливу на президентські вибори 2016 року у США. Розслідування вже призвело до арештів ряду посадовців Адміністрації Президента США та представників штабу виборчої кампанії Дональда Трампа. На співпрацю із прокуратурою пішли Ґейтс, Флінн, Попадопулос, у в'язниці в очікуванні суду Пол Манафорт, колишній консультант Віктора Януковича та Партії регіонів України. Напередодні зустрічі Трампа із Путіном у Гельсінкі Департамент юстиції США висунув обвинувачення 12-ти співробітникам російського Головного розвідувального управління (ГРУ), звинувативши їх у втручанні у вибори, а пізніше була затримана громадянка РФ Марія Бутіна, яка за даними ФБР налагоджувала відносини з американськими політиками з метою «встановлення приватних, або обхідних каналів комунікації». Крім того, генеральний прокурор штату Меріленд Брайан Фрош відкрив кримінальну справу після того, як стало відомо, що інвестор з РФ купив ІТ-компанію, яка частково керує системою з реєстрації виборців штату, і тепер подібні випадки шукають в інших штатах.

Тобто, відкидати розслідування Мюллера як «полювання на відьом» є абсолютно невірним рішенням для пана Болтона, адже існує реальна загроза імпічменту чи навіть арешту Дональда Трампа та представників його адміністрації. Родичі та персональні друзі Трампа також знаходяться під розслідуванням Мюллера, і це розслідування триватиме ще багато місяців. Не оголошувалося кінцевого терміну для розслідування Мюллера, і сам він не давав ніяких вказівок щодо того, що розслідування буде завершено до кінця року. Протягом декількох місяців команда юристів Трампа намагалася тиснути на Мюллера, вимагаючи завершення свого розслідування, яке триває більше року. Затримка візиту Путіна  конкретно до «початку наступного року» свідчить про чергову спробу Білого дому встановити штучний термін на розслідування та змусити припинити його якомога скоріше.

Цікаво, що оголошення Білого дому про перенесення зустрічі відбулося лише через день після того, як провідний кремлівський чиновник таємничо відповідав на запитання щодо запрошення Путіна до Вашингтону: у вівторок представник Кремля Юрій Ушаков відмовився відповісти, чи погодиться Путін на запрошення Трампа. «Існують й інші варіанти [проведення зустрічі], які наші лідери можуть розглянути», – заявив Ушаков, натякаючи на зустріч лідерів G20 у Аргентині наприкінці цього року.

Цілком можливо, що відміна зустрічі у Вашингтоні та відкладення її до наступного року допоможе уникнути невдоволення, яке може завдати шкоди республіканським кандидатам на виборах у листопаді. Крім того, Трамп може отримати нагоду зустрітися із кремлівським ватажком ще до інших зустрічей світових лідерів, у тому числі на щорічному засіданні Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку у вересні.

З моменту початку розслідування принаймні 30 особам були пред'явлені звинувачення у скоєнні злочинів, серед них п'ятеро визнали себе винними (найважливішим серед підсудних став, напевно, Майкл Флінн, колишній радник з питань національної безпеки), а також оголошено офіційні звинувачення 13 російським громадянам (серед них 12 офіцерів розвідки).

8
4302

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: