fbpx
Сьогодні
4 роки тому 14:19 24 Чер 2018

Трагічний виліт: збитий Мі-8 під Слов’янськом

Боротьба з української авіацією, яка наносила серйозних втрат противнику, стала основною для проросійських бойовиків протягом всієї операції зі звільнення Слов'янська. Тим більше, що Росія поставила велику кількість переносних зенітно-ракетних комплексів. Були і грамотні фахівці, які могли застосовувати ці засоби протиповітряної оборони.

Фото: Ілюстративне

Останнім вертольотом армійської авіації, збитим в небі під Слов'янськом став Мі-8 МТ (бортовий номер «63 жовтий») зі складу 16-ї окремої бригади армійської авіації ЗСУ, в районі гори Карачун 24 червня 2014 року близько 17:15.

Тому що сталось саме тут було багато причин. Перш за все Карачун – це панівна висота в 167 метрів, яка була зайнята нашими військовими ще у квітні 2014 року. З цієї висоти контролюється перш за все рух по одній з головних доріг Донецької області – траси Н20: Слов'янськ – Донецьк – Маріуполь.

Карта місця падіння вертольота Мі-8МТ 24.06.2014 р.

Карта місця падіння вертольота Мі-8МТ 24.06.2014 р.

Але навколишні населені пункти та «зеленка» контролювалась бойовиками «Стрєлкова-Гіркина» і тому гарнізон Карачуна забезпечувався виключно по повітрю – вертольотами армійської авіації. Це прекрасно розуміли і бойовики, постійно обстрілюючи бойові машини.

Цього разу наш вертольот повертався з українського блокпоста після виконання спеціального завдання з монтажу, налагодження та контролю телекомунікаційного обладнання з метою організації моніторингу простору, фіксації фактів порушення першого за цю війну перемир'я в зоні проведення АТО. Бойовики, випустивши ракету, зникли в найближчому селі Билбасівка

Внаслідок потрапляння ракети у вертоліт останній вибухнув та впав на землю в районі c. Красноармійське, почалася пожежа, відбулося детонування боєкомплекту.

Загиблі у катастрофі

Загиблі у катастрофі

В результаті катастрофи загинули всі 9 осіб, яки знаходились на борту:

– екіпаж у складі командира підполковник Андрія Бєлкіна (кадровий, брав участь у миротворчих місіях під егідою ООН у Ліберії з 2007 р.), штурмана майора Дмитра Шингура та бортового техніка майора Руслана Мазунова (мобілізований весною 2014 р.);

– два бортових стрілка старші солдати Олексій Волохов та Олександр Кондаков зі складу 3-го окремого полку спецпризначення;

– четверо співробітників СБУ:  офіцер зв'язку Центру спеціальних операцій «А» підполковник Ігор Горбенко, старший оперуповноважений в особливо важливих справах Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки підполковник Володимир Шкіра, капітан (посмертно) Олександр Петрищук та старший прапорщик Марко Шпак з Центру спеціальних операцій «А».

Ідентифікація тіл загиблих проводилася за експертизою ДНК та тривала 10 днів.

Місце катастрофи вертольота

Місце катастрофи вертольота

Зі збиттям 24 червня Мі-8МТ потрібно підвести гіркі підсумки участі 16-ї окремої бригади армійської авіації ЗСУ у звільненні Слов'янська. За період з квітня по червень бригада понесла тяжкі втрати: бойовиками були збиті  2 вертольоти Мі-8 та 2 Мі-24, загинули 8 військовослужбовців льотно-технічного складу.

Сама бригада була створена на аеродромі «Броди» львівської області у кінці 1990-х років в рамках реформування ЗСУ за зразком бригад армійської авіації США та деяких інших держав-членів НАТО. Льотчики мали досвід участі у миротворчих операціях під егідою ООН в Ліберії, Сьєрра-Леоне, Кот-д'Івуарі.

83
9904

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: