fbpx
Сьогодні
Поради 09:45 17 Гру 2019

Токсичний начальник: як розпізнати та врятуватися

Відчуваєте дискомфорт на роботі, постійне виснаження, а ранком ліжко не дає відштовхнутись від себе? На обличчя – нелюбов до роботи. Варто при цьому придивитись, що ж не так. Часто причина у керівництві, хоча, зазначаємо, завжди варто починати з себе.

Фото christianitytoday.com

"РУБРИКА" дослідила питання "токсичного керівника", поговорила з експертами та дає вам практичні поради щодо того, як не потрапити у пастку до такого керівника, як поводити, якщо внутрішнє слідство таки встановило токсичність керівництва для себе, а також юристи розкажуть, як правильно звільнитись при цьому, аби не потрапити у ще більшу пастку. 

Поради від HR: як розпізнати токсичність майбутнього керівництва на співбесіді

Чаплінська Юлія Сергіївна, кандидат психологічних наук, докторант та HR зазначає, що, перш за все, потрібно бути уважними на співбесіді та аналізувати відповіді, які ви отримуєте від керівника цієї компанії. Наприклад, запитайте, який стратегічний  план розвитку компанії керівник для себе створив. І якщо на вас подивляться з подивом, то керівник свою компанію розвивати не хоче або немає фінансової можливості. Так само відповідь його може бути не чіткою – тоді ви можете зробити висновок про те, що він про це не думав. Може запитати, як в компанії святкують дні народження працівників. І якщо вам скажуть, що всі колеги скидаються на подарунок імениннику, а компанія від себе нічого йому не дарить, то можна зробити висновок, що керівник жадібний та економить на своїх співробітниках або просто на просто їх не цінує та сприймає виключно як "робочу силу". Те, як компанія вітає свого працівника у День народження – дуже показовий критерій ставлення цієї компанії до своїх співробітників. Також запитайте про курси підвищення кваліфікації або тренінги. Чи вкладає компанія гроші у своїх працівників. 

Підвиди токсичних керівників та як робітнику розпізнати його на співбесіді

токсічний керівник 

Юлія Чаплінська виокремила декілька видів токсичних керівників та розповіла, як їх упізнати на співбесіді:

1. Керівник не поважає своїх працівників, їх особистісні та часові межі

Такий керівник дає завдання особистого характеру підлеглим, які не входять у зону їх відповідальності (сприймає підлеглих скоріше як "особистих рабів");  телефонує їм по робочим питанням у вихідні чи після закінчення робочого дня і це для нього норма (він навіть не вибачається за таку свою поведінку), може з легкістю заставити людей працювати понаднормово, загрожуючи їм звільненням і не оплачуючи таку роботу додатково); якщо манеру спілкування керівник обирає не професійну, а панібратську і навіть може дозволити собі "специфічний" гумор (наприклад, сесксистський); керівник може утримати бонуси, бо вважає, що вони "надто великі".

Про що працівник може запитати на співбесіді, що застрахувати себе від такого роботодавця?

📌 Чи трапляється в компанії понаднормова робота та як її оплачують?

📌 Чи є в компанії бонусна система, наскільки вона зрозуміла та прозора? Чи були випадки, коли бонуси комусь не виплачувались або утримувались? Який максимальний бонус може мати співробітник?

📌 Чітко питайте про контрактні форми роботи – тобто те, що не входить у список основних обов'язків, але керівник вимагає або просить виконати. Як часто це відбувається, як це компенсується (якщо не грошима, то привілеями)?

📌 Можна на співбесіді чітко проговорити, що для вас життя – ширше ніж робота, тому ви готові віддаватися на всі 100% за ті 8 годин робочого для, які зазначені у договорі найму, але після – то вже ваш особистий час (для сім'ї, друзів, батьків і т.д.) і подивитися, як на таку заяву відреагує керівник. Чи буде він розділяти такий ваш підхід, чи буде з повагою ставитися до особистого часу або одразу скаже, що в компанії так не прийнято.

📌 Чи штрафують працівників у цій компанії та за що саме?

📌 Який стиль спілкування прийняти у цій компанії? Чи любить шеф пожартувати з підлеглими?

📌 Можна запитати як ставиться керівник до алкоголю на святах (якщо зовсім ні або "помірно" – це може говорити про його цінності, варіант привити  колективу здоровий спосіб життя і т.д.; якщо варіант "добре", яке ж свято без алкоголю – можна уточнити, чи були випадки цікавих корпоративних відео, чи танцювали в них на столах і т.д.)

2. Керівник чує тільки себе

Досить егоцентричний керівник,  авторитарний, який не переносить критику на свою адресу взагалі, йому не потрібен  зворотній зв'язок.

Наприклад, керівник який вважає, що він на підприємстві цар і бог, досить негативно ставиться до випадків, коли хтось "із низів" критикує його план або пропонує його "удосконалення", може сприймати такі ідеї як особисту образу. Для нього нормально підвищувати голос на працівників, бо "так до них швидше доходить". І підлеглі його бояться, бо ефективність їх робочого дня залежить від його настрою. Керівник часто  вказує виключно на помилки і ніколи не хвалить. У такого керівника є улюбленці, які можуть знущатися з інших працівників і їм усе сходить з рук.

Про що можна запитати на співбесіді:

📌 Тут можна запитувати, як в компанії (або керівник) ставиться до ініціативи? Чи можна йти до керівника на пряму зі своїми ідеями?

📌  Яким чином в цій компанії мотивують працівників ?

📌 Чи впливає настрій шефа на загальну працездатність компанії?

📌 Чи бували такі випадки, коли керівник компанії кричав на своїх підлеглих?

📌 Чи були в компанії випадку травлі або булінгу?

📌 Чи існують дисциплінарні покарання на рівні правил компанії щодо несправедливого ставлення або знущання з боку інших правників?

3. Він заставляє вас відчувати вину за те, що у вас є діти (або можуть бути), за те, що ви "не того віку"

Такі керівники на перше місце ставлять свою компанію, а  людей розглядають виключно як "ресурси". Жінки в очах таких керівників завжди бути на другому місці порівняно з чоловіками, бо  "вони можуть піти у декрет", "в них може захворіти дитина" і т.д. В їх досвіді можуть бути ситуації, коли приймаючи жінку на роботу, вони вимагають від неї підписати заяву за звільнення за власним бажанням і попереджають, що якщо вона завагітніє, то вони пустять цю заяву в хід.  Керівники, які сповідують ейджизм і хочуть, щоб колектив у їх компанії був "молодим" і "не тупив".

 Про що варто запитати на співбесіді:

📌 Які цінності сповідує ця компанія? (Уважно слухати чи є "сімейні цінності". Якщо вам сказали про сімейні цінності – запитати у чому вони проявляються?)

📌 Попросити розказати процедуру виходу у декрет, яка є в цій компанії? Чи були випадки, коли робоче місце за працівником у декреті не зберігалося (можливо на декретну ставку прийшов супер спеціаліст, який сподобався керівнику більше – які були варіанти вирішення цієї проблеми).

📌 Чи оплачує компанія лікарняні по догляду за дитиною?

📌 Чи можна домовитися з керівником, якщо маленька дитина хворіє, щоб якусь частину роботи зробити із дому і сидіти з хворою дитиною?

📌 Який середній вік працівників компанії?

📌 Яка пропорція чоловік та жінок в компанії?

📌 Яка процедура виходу на пенсію прийнята тут?

4. Він не зовсім компетентний

Такому керівнику бізнес міг дістатися у спадок, або він міг зайняти посади через зв'язки. Або це молодий бізнес, власник якого тільки вчиться вибудовувати бізнес-процеси.

Цей керівник не завжди компетентний у тому, що робить і дуже хоче компенсувати це за рахунок інших. Він може часто збирати "засідання" (кожного дня або два рази на день), щоб колектив "нагенерував" йому ідеї просування бізнесу або того, як має відбуватися той чи інший процес. Він створює ілюзію своєї бурхливої діяльності за рахунок інших, відволікаючи їх від роботи (при цьому вимагаючи виконунати "план"). Такий керівник може часто ходити по різним тренінгам і приходити до свого колективу з новими ідеями майже кожного тижня. З ідеями, які змінюють стратегію просування компанії, товару. Він не послідовний. Такий керівник може не бажати брати на себе відповідальність за результати роботи, тому підкреслює, що всі працівники – то команда. І за рішення, що прийняла команда, відповідають всі і кожен, а він буде виступати суддею і роздавати покарання, якщо щось піде не так. Такий керівник може не завжди коректно  розподіляти обов'язки своїм підлеглим. У таких керівників часто дуже багато схем майже на всі випадки життя – схема, які відбувається преміювання, схема "зон відповідальності" кожного, схема штрафів і т.д.

 Про що варто запитати на співбесіді:

📌 Скільки років компанія вже на ринку?

📌 Які бізнес-цілі перед собою ставить власник?

📌  Чи всі ключові посади в компанії вже зайняті?

📌 Чи є якісь "засідання", "брейн-штормінги"? І як часто вони відбуваються?

📌 Чи відвідує керівник тренінги? Якої саме тематики? Як часто? Чи бере з собою на них підлеглих?

📌 Чи існує в компанії чіткий розподіл обов'язків і "зон відповідальності" для кожного працівника?

 📌 Як часто в компанії переглядають заробітну плату і як можна отримати підвищення (чи існують якість критерії)?

📌  Як часто змінюється у компанії курс?

📌 Чи схильний керівник часто змінювати свої рішення?

Щодо рекомендацій як себе поводити з такими керівниками

1. Чітко проговорити та означити свої особисті межі. Що ви будете робити, а що ні на цій роботі і за цю зарплату. Пам'ятайте – ви не раби, ви маєте право казати ні. І ви завжди зможете знати іншу роботу, де вас, як спеціаліста, будуть цінувати.

2. Пам'ятайте, що не тільки ви залежите від свого боса, але і він від вас, тому ніколи, за жодних обставин не знецінюйте свого професіоналізму. Не дозволяйте йому себе ображати або кричати. Можете так і говорити: "Я забороняю вам підвищувати на мене голос. Я нікому це не дозволяю і ви не виняток із правила. Вдихніть, видихніть і пробуйте нормально мені пояснити що саме вам не подобається, бо я могла виправити це. А крики – то неконструктивна комунікація. А ми працюємо на результат".

3. Не приймайте його критику близько до серця. Він точно не хотів вас образити. Будь-який керівник бажає, щоб робота була зроблена ідеально, у відповідності із його уявленням. Якщо ви знаєте, що це можна зробити краще, озвучуйте свою ідею, але її не підтримують. Тоді чітко і послідовно отримайте від шефа інструкцію, як він це бачить і як то зробити. І якщо він запитає – за що він вам гроші платить, якщо ви елементарно не знаєте, то відповідайте, що знаєте, але ви уточнюєте деталі, щоб він залишився задоволений вашою роботою. І якщо буде щось не так, то ви завжди зможете послатися на те, що отримали від нього чіткі інструкції.

Як правильно звільнитись, якщо зрозуміли, що ваш керівник токсичний

звільнення

Партнер юридичної компанії Legit Company, керівник напрямку податкового та юридичного консалтингу Соловйова Тетяна розповіла, як правильно звільнитись, якщо керівництво токсичне та не дає розвиватись професійно.

Працівник, на її думку, який цінує  себе, звісно не буде терпіти поведінку керівника, яка постійно негативно впливає на психіку та принижує самооцінку такого працівника. І в такому випадку працівник приймає рішення про звільнення з роботи. Трудовий договір може бути припинений як за ініціативою роботодавця, так і за ініціативою працівника.  Далі ми розглянемо, які є варіанти звільнення для працівника. 

Найпоширеніший спосіб припинення трудових відносин – це розірвання трудового договору за заявою працівника. Підстава – ст. 38 Законів про працю України (далі – КЗпП). 

Що потрібно зробити працівнику, щоб звільнитись за власним бажанням? 

📌 працівник повинен надати своєму роботодавцю письмову заяву про звільнення за власним бажанням за 2 тижні до запланованої дати звільнення 

📌 у заяві необхідно вказати: кому адресована заява – директору компанії, від якого працівника, текст заяви в довільній формі, дата та підпис.  Варто звернути увагу, що звільнення за власним бажанням передбачене для трудових договорів, які укладені на невизначений строк

📌 важливо зафіксувати факт отримання заяви про звільнення роботодавцем задля уникнення ситуацій з "загубленою" заявою і, як наслідок, виникнення у працівника неможливості звільнення через 14 днів з дати подання заяви

📌 потрібно зробити копію своєї заяви і зареєструвати заяву у відділі, відповідальному за прийом кореспонденцій (секретар чи канцелярія). На заяві працівнику повинні поставити  дату її реєстрації і підпис відповідальної особи. Якщо працівнику відмовляють в реєстрації заяви – необхідно діяти іншим шляхом. Потрібно надіслати заяву поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення й описом вкладення на юридичну адресу вашого підприємства. Дійсне місцезнаходження вашого роботодавця можна дізнатися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

 Чи потрібно відпрацьовувати 2 тижні?

Так, потрібно. Адже фактично трудовий договір буде чинним до видання наказу керівником підприємства про звільнення, і відповідно на працівника будуть розповсюджуватися трудові обов'язки. Але працівнику ніхто не забороняє перебувати у відпустці до дати звільнення. 

У законодавстві передбачені випадки, коли працівник може звільнитися в день, зазначений у заяві про звільнення. Тобто у працівника повинні бути поважні причини, які зумовлюють неможливість продовжувати роботу, серед яких:

📌 переїзд на нове місце проживання

📌 переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість

📌 вступ до навчального закладу

📌 неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком

📌вагітність

📌 догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю

📌 догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи

📌 вихід на пенсію

📌 якщо роботодавець не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору

📌 прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин)

Ще одним популярним способом звільнення – є угода сторін. Підстава – п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП. 

Що потрібно зробити працівнику, щоб звільнитись за угодою сторін?

У даному випадку ключовим моментом при такому звільненні є наявність взаємної згоди компанії-роботодавця та працівника. І основною "фішкою" припинення трудових відносин за угодою сторін є їх припинення у будь-який час, погоджений сторонами. Працівник повинен надати роботодавцю заяву про те, що він бажає звільнитися за угодою сторін із зазначенням бажаної дати звільнення. У свою чергу, директор компанії може надати згоду на це, проставивши відповідну візу на заяві.  Або сторони трудового договору можуть укласти двосторонню письмову угоду про припинення трудового договору за угодою сторін. 

Обов'язки роботодавця при звільненні працівника

📌 у день звільнення роботодавець повинен видати працівнику заповнену трудову книжку, а також провести остаточний розрахунок з працівником

📌 працівнику виплачується заробітна плата, грошова компенсація за усі невикористані дні щорічної відпустки, а також соціальної додаткової відпустки на дітей, якщо працівник мав на неї право

📌 при звільненні за угодою сторін або за власним бажанням працівника виплата вихідної допомоги законодавством не передбачена

📌 працівник може претендувати на виплату вихідної допомоги у разі  порушення роботодавцем законодавства про працю або колективного, чи трудового договору. У такому випадку розмір вихідної допомоги становить не менше тримісячного середнього заробітку працівника

Захист прав працівника

Якщо роботодавець порушує порядок звільнення, наприклад, не здійснює розрахунок при звільненні або не видає трудову книжку, працівник може звернутися за захистом своїх прав до територіального органу Державної служби України з питань праці або до суду. 

29253

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: