fbpx
Сьогодні
Розбір 17:05 12 Тра 2021

В'їзд в ЄС і Шенгенську зону відкриють: чи зможуть подорожувати українці?

З якими вакцинами буде можливий в'їзд, коли в ЄС зможуть потрапити українці і які ще є вимоги та рекомендації

English version here

Європейський Союз знову порушив питання про перетин кордонів країн ЄС і Шенгенської зони туристами, адже тривалий карантин істотно підкосив економіку, і, особливо, туристичну сферу — один з секторів, на який найбільше впливають обмеження на вільне пересування та інші запобіжні заходи проти поширення коронавірусу. Цей сектор генерує 10% ВВП ЄС і представляє 12% робочої сили ЄС, але криза COVID-19 викликала збитки від 85% до 90% для багатьох економічних суб'єктів, таких як готелі та ресторани, туроператори та транспортні компанії. У 2020 році кількість ночей, проведених в установах з розміщення туристів в ЄС, склала 1,4 мільярда, що на 52% менше, ніж у 2019 році. Найсильніше постраждали Кіпр, Греція і Мальта, де спад перевищив 70%.

На початку травня був опублікований проєкт, який передбачає концепцію відкриття кордонів для туристів з третіх країн, зокрема і для українців. Він ще підлягає обговоренню, але основні положення можуть залишитися незмінними. Поки зміни в нього не внесені, а сам документ не прийнятий всіма країнами ЄС, ми можемо тільки приблизно знати, на яких умовах можна буде потрапити в країни Європи вже найближчими місяцями. 

  • В яких країнах діятиме Рекомендація?

Положення діятиме в 4-х країнах Шенгенської зони: Ісландії та Норвегії, Швейцарії та Ліхтенштейні, а також у всіх країнах ЄС, крім Данії, яка ще протягом 6 місяців після прийняття цієї рекомендації буде вирішувати, чи підтримає її, і Ірландії.

  • На яких умовах можна буде в'їхати в Європу?

В'їхати в ЄС можна буде за умови, якщо не пізніше, ніж за 14 днів до в'їзду ви отримали другу дозу вакцини, внесеної до списку рекомендованих ВООЗ. До таких відносяться Pfizer, Astrazeneca, CoviShield, Moderna, Sinovac і CanSinoBio.

Дітям сертифікат про вакцинацію не потрібен. Оскільки осіб до 18 років не вакцинують, то для перетину кордону дитиною необхідно, щоб дитина подорожувала з одним вакцинованих батьків і мала при собі негативний тест на COVID-19, зроблений не пізніше, ніж за 72 години. У положенні сказано, що деякі країни також зможуть вимагати додатковий тест після прибуття. 

Въезд в ЕС и Шенгенскую зону

  • Як підтвердити свій статус вакцинації?

До тих пір, поки не буде прийнятий Регламент про цифрові зелені сертифікати (Digital Green Certificates) або ЄС-Сертифікат СOVID-19 (EU COVID-19 Certificate), держави-члени будуть приймати сертифікати третіх країн на підставі національного законодавства, перевіряючи справжність, дійсність і цілісність сертифіката, а також того, чи містить він всі відповідні дані.

В Україні поки що ніяких довідок про те, що ви отримали другу дозу вакцини, не видають. Однак головний санлікар України Віктор Ляшко пояснив, що міжнародними медико-санітарними правилами чітко визначені вимоги до міжнародного свідоцтва про вакцинацію, тому «імунних паспортів» Україна впроваджувати не буде, але якщо вони все-таки знадобляться, отримати їх можна буде «у два кліки».

  • Чи можна буде в'їхати на територію ЄС, якщо ти не щеплений?

Так, але тільки після того, як буде впроваджений Зелений сертифікат або Сертифікат ЄС COVID-19. Вирішено, що цей сертифікат можна буде отримати в паперовому або електронному вигляді в одному з трьох випадків: 

  • людина була вакцинована проти COVID-19;
  • вона отримала недавній негативний результат тесту;
  • вона видужала від інфекції.

Въезд в ЕС и Шенгенскую зону

  • Кордони відкриють назавжди?

Попри те, що кордони нібито будуть відкриті, за Європейським центром з профілактики та контролю захворювань (ECDC) залишається право забороняти в'їзд з окремих країн в залежності від епідеміологічних обставин. Список країн, звідки дозволено в'їзд, буде переглядатися кожні 2 тижні та в разі, якщо в країні відправлення буде знайдений новий штам або епідеміологічна ситуація різко погіршиться, в'їзд з цієї країни буде закритий.

  • Для яких країн зняті обмеження на в'їзд?

Поки що в'їхати в ЄС і країни Шенгену можна з Австралії, Ізраїлю, Нової Зеландії, Руанди, Сінгапуру, Південної Кореї та Таїланду. Межі для громадян Китаю відкриють за умови підтвердження взаємності Китаєм. Також слід поступово знімати обмеження на поїздки для особливих адміністративних районів Китаю: Гонконгу і Макао, за умови підтвердження взаємності.

Жителі Андорри, Монако, Сан-Марино і Ватикану будуть вважатися резидентами ЄС в рамках даної рекомендації, тому також зможуть в'їжджати за наявності Зеленого сертифіката.

  • Які критерії для в'їзду в країни ЄС і Шенгенської зони діють зараз?

Зараз Рада Європи регулює список країн, в'їхати з яких можна, спираючись на рекомендацію, яку рада прийняла 2 лютого 2021 року. Так, в'їзд дозволений з країн, де:

  • не більше 25 нових випадків COVID-19 на 100 тисяч жителів за останні 14 днів
  • стабільна або така, що зменшується, тенденція нових випадків за цей період у порівнянні з попередніми 14 днями
  • більше 300 тестів на 100 тисяч жителів за попередні 7 днів, якщо дані доступні ECDC
  • не більше 4% позитивних тестів серед всіх тестів на COVID-19, проведених за останні 7 днів, якщо дані доступні ECDC
  • характер вірусу, присутнього в країні, зокрема, чи були виявлені нові штами вірусу

Також може братися до уваги те, як країна регулює і стримує поширення COVID-19, зокрема доступна інформація щодо таких аспектів, як спостереження, відстеження контактів, локалізація, лікування і звітність, а також надійність доступної інформації та джерел даних і, за необхідності, загальний середній бал по всіх параметрах.

Въезд в ЕС и Шенгенскую зону

  • Для українців в'їзд в ЄС поки закритий, але це не остаточне рішення

В Україні на 100 тисяч жителів припадає всього лише 12 хворих, за показника 926 тестів на 100 тисяч осіб, що є допустимим. Але з усіх зроблених тестів, позитивних, за даними, які збиралися за останні 2 тижні, — від 25% до 20%, замість запитуваних 4%, тому поки що кордони ЄС для нас все ще залишаються закритими. Втім, запропонована рекомендація — лише рекомендація, вона не обов'язкова до виконання на всій території ЄС.

3211

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: