fbpx
Сьогодні
Подорож 12:21 14 Лют 2020

Тур в Антарктиду: де і як живуть підкорювачі Південного полюса?

Розповідаємо про те, як вирушити у мандрівку на континент пінгвінів і що для цього потрібно знати.

Фото unsplash.com

Не так давно відбулася річниця відкриття найбільш холодного материка нашої планети 30 січня відзначили 200-річчя з дати, коли британська і російська мореплавні експедиції (досі ведуться суперечки, хто зробив це першим) виявили 6-й материк.

Дослідження обледенілої землі починалися з малого: перші «станції» були побудовані з дерева і нагадували сільські хатинки.

Згодом їх кількість збільшувалася, а будівлі ставали більш практичними: їх облаштовували для постійного перебування вчених, намагаючись забезпечити експедиторів необхідним провіантом, ліками та паливом. Зараз в Антарктиді налічується близько 90 наукових станцій різних країн світу: і це далеко не межа. Материк розвивається, і відповідно до міжнародного правила, свій науковий пункт на Південному полюсі може розташувати будь-яка країна. Більш того, материк поступово відкривається для туристів серед льоду і снігів є табори для бажаючих підкорити снігову пустелю. Редакція «Рубрики» дізналась, як потрапити на Полюс, як вижити в антарктичному холоді і хто може дозволити собі таку подорож.

Тур в Антарктиду

Як потрапити в Антарктиду, якщо ви не вчений?

Звичайно, навіть якщо ви вчений, потрапити в Антарктиду шансів не так вже й багато. Незважаючи на те, що експедиції тривають від кількох місяців до року, а жителі станцій істотно обмежені у зручностях і комунікації із зовнішнім світом, конкурс на одне місце досить великий: у 2020 році було 147 претендентів, які бажають відправитися на українську полярну станцію «Вернадський» при тому, що запропонованих вакансій лише 10. Серед них 7 вчених, які будуть вивчати рослинний світ, геологію, сейсмологію і метеорологію материка, а також один лікар, один системний адміністратор і кухар, теж один.

На щастя всіх інших мандрівників і мрійників, які бажають потрапити на найпівденніший материк планети, існують цілі тури, придбавши який можна проплисти на кораблі вздовж материка на поромі або навіть пожити в антарктичному таборі якийсь час.

Найвідоміший та найбільший з них Юніон Глейшер. Приїхати сюди можна тільки з березня по листопад, діставшись на літаку з Чилі. Підготовка до подорожі триватиме чимало часу: потрібно зібрати все необхідне спорядження, провести його деконтамінацію, перевірити здоров'я і пройти 2-тижневий інструктаж. Тільки після закінчення підготовки призначається дата відправлення, до якої ви повинні бути готові за добу до вильоту: пілоти підлаштовуються під погодні умови, і часто буває так, що вирушати в дорогу доводиться на кілька годин раніше. Політ до холодного материка займає приблизно 4,5 години.

Як живуть в Антарктиді

Як живеться в полярних таборах?

Сама назва «табір» уже натякає на те, що на комфортні готельні умови розраховувати не доведеться: гості Антарктиди живуть у наметах. І це при тому, що середня температура в місяці відвідувань від -25 ° до -45 ° C!

Таке імпровізоване житло не обладнане обігрівачами: доводиться розраховувати на те, що чорна тканина наметів нагрівається на сонці, яке, як ви знаєте, під час полярного дня не сідає.

Блогер Сергій Доля, який побував в Юніон Глейшер розповідає, що температура в наметах може піднятися до +15° C, проте особливість табору в тому, що вночі сонце не сідає, але опускається доволі низько, тож територія потрапляє в тінь від гори, розташованої поруч з поселенням. Цього часу вистачає, щоб повітря всередині охолонуло.

"Іноді вночі в наметі було нижче нуля. Ми зрозуміли це по обледенілим шнуркам на черевиках, які стояли біля ліжка", розповідає мандрівник.

Щоб не змерзнути вночі, спати туристам доводиться в двох дуже товстих спальних мішках. В цілому надане житло досить просторе: там вільно поміщається 2 розкладачки, столик, і навіть залишається небагато місця для імпровізованої шафи.

Доступні для туристів і блага цивілізації: на станції є будка, з якої можна зателефонувати на материк, будиночок лікаря з боксом для хворих, ліками навіть мінімальне обладнання, яке дозволить лікарю прооперувати пацієнта. Також є 2 великі їдальні, кімната відпочинку з телевізором, приставкою і найголовніше світлонепроникними шторами коли полярний день триває дуже довго, мандрівникам хочеться сховатися від сонця. У всіх цих приміщеннях є підігрів.

Теплий туалет з душем теж присутні спеціальні бокси стоять особняком. Однак поніжитися під теплою водою, як ми любимо це робити вдома, не вийде. Щоб прийняти душ у вас буде тільки 30 літрів води. Весь механізм працює так: з бойлера в звичайне відро ви набираєте гарячу воду. Потім виходите на вулицю і розбавляєте її чистим снігом, який спеціально приносять до душових. Далі в відро занурюється спеціальний шланг, з'єднаний з насосом.

Сергій Доля продемонстрував роботу механізму в одному зі своїх роликів. За його словами, такого "запасу" вистачає максимум на 2 хвилини, а через обмежену кількість ресурсів водні процедури рекомендують приймати не частіше двох разів на день.

Антарктида

Чи варто летіти в Антарктиду і скільки ж це коштує?

Однозначно варто. На материку вам точно не доведеться нудьгувати, адже судячи з відгуків мандрівників, відчуття там незрівнянні. Ніби знаходишся на іншій планеті.

Крім того, гостям пропонують екскурсії різних рівнів складності. Наприклад, можна вирушити в похід на льодовик і випробувати свої сили, піднімаючись по прямовисній крижаній скелі.

Деякі туристи приїжджають сюди, щоб піднятися на гору Тайрі найвищу точку Антарктиди. Правда, таких мандрівників одиниці, і щоб підкорити цю гору, потрібно мати нелюдську витривалість. Зазвичай з цією метою приїжджають професійні альпіністи, які вже встигли піднятися на найвищі точки інших п'яти материків.

Пересуваються між локаціями в Антарктиді на гусеничних всюдиходах, що є окремою розвагою.

Як живуть в Антарктиді

Коштує такий тур недешево від 5 000 доларів на 7 днів і вище. Найдорожче задоволення побувати безпосередньо на Південному полюсі Землі. Добиратися туди потрібно літаком з вильотом з Антарктичної станції. Шлях в одну сторону займає 4 години, ще 4 години ви проводите, поки йдете до Південного полюса. Квиток на такий політ коштує 29 200 доларів, а якщо ви хочете купити відразу весь тур з трансфером до Антарктиди, він обійдеться в 50 000 доларів.

Звичайно, зараз така далека, і мабуть, найнебезпечніша з існуючих подорожей здається недосяжною, але поїздки на Полюс поступово стають все більш популярними, і цілком очікувано, що їздити на "крайній Південь" незабаром стане новим трендом. Так чи інакше, освоєння Землі людиною ще не закінчено, і на нашій планеті є безліч місць, на які не ступала нога людини, і цілком можливо, що цей материк перший за кількістю таких локацій.

Тур в Антарктиду

Фото unsplash.com

9240

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: