fbpx
Сьогодні
Екорубрика 17:10 29 Кві 2020

На півночі України горять торфовища. Чому це найскладніші пожежі і як захиститися

У північних районах Рівненської та Житомирської області зараз триває гасіння торф'яних пожеж. Через суху погоду велика ймовірність, що проблема буде тільки наростати і захоплювати нові території

Фото rivnepost.rv.ua

Квітень 2020 року приніс безліч пожеж на території України. На початку місяця множинні осередки загоряння з'явилися в Чорнобильській зоні відчуження, а вже 16 квітня вогонь прийшов і в Житомирську область. Пожежі повністю знищили кілька сіл, а ліквідація вогню триває і донині.

За даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, ситуація знаходиться під контролем: найбільший осередок був погашений 26 квітня, а інші — локалізовані. Але за інформацією "Рубрики", вогонь вже дійшов до родовищ торфу.

Що таке торф?

Торф — це горюча речовина, що виникає з органіки, що не повністю розклалася, на кшталт болотних мохів. В Україні налічується понад 1500 покладів торфу з сумарним запасом в 1,3 млрд тонн. Житомирська область займає 4 місце за цими запасам в Україні. Тут знаходиться 220 родовищ із запасом у 50 млн тонн. Оскільки торф застосовується в сільському господарстві як добриво, в минулому болота на території області висушували, щоб відкрити доступ до торфовищ і налагодити видобуток.

Зараз багато хто з родовищ залишаються покинутими. Але через людського втручання, ці раніше осушені території стали пожежонебезпечними: низький рівень грунтових вод ніяк не дотягує до покладів торфу, який легко займаються. Регулярні підпали опалого листя та сухої трави і необережне поводження з вогнем часто призводять до пожеж торфовищ. Але на відміну від звичайних лісових або степових пожеж, погасити палаючі торфовища набагато складніше, а шкода для людини і природи від них — більше.

торфяники горять в україні

Як загасити торф'яну пожежу?

Основна складність при гасінні торфовищ полягає в тому, що поклади торфу знаходяться під землею. Вони залягають на глибині 1,5-2 метри — не дуже глибоко, але ліквідація вогню через це вимагає зовсім іншого підходу. Висока горючість і характер залягання перетворює горіння торфу у свого роду тління, ліквідувати яке можна тільки заливши торфовище водою. Це означає, що величезна кількість води має бути доставлено під землю, щоб залити всі осередки тління.

Ще одна проблема з торф'яними пожежами — це їхня тривалість. Торф, що залягає під землею, може тліти місяцями і навіть роками, виділяючи токсичний дим. При цьому тліюче торфовище залишається захищеним від холодів під шаром землі. Вигорівши, торф утворює під землею порожні "ніші", у які може провалитися транспорт, люди або тварини. Через те, що на місці зотлілого торфовища температура залишається дуже високою, провалившись таку нішу, людина отримує серйозні опіки і навіть може загинути.

На жаль, торф'яні пожежі трапляються не так уже й рідко. Їх ліквідація завжди вимагає величезної кількості ресурсів. Сама ліквідація тління можлива тільки при використанні спеціального обладнання, яке заливає торфовище великою кількістю холодної води. Для гасіння 1 кубометра палаючого торфу в середньому потрібно не менше тонни води, а техніки, яка подає воду, як правило, не вистачає. Тому торф'яні пожежі великих масштабів просто обкопують водяними канавами і намагаються запобігти подальшому поширенню пожежі іскрами.

Чим небезпечний дим торф'яних пожеж?

Але найнебезпечніше в пожежі торфу — це наслідки для природи і здоров'я людини. Оскільки торф не горить, а тліє, під час пожежі торфовищ виділяється величезна кількість диму. Цей дим може перевищувати густоту повітря в 10 разів, через що він не піднімається у верхні шари атмосфери і залишається на висоті до 2-5 метрів, на рівні дихання людини.

торфяники

Фото: ДСНС

Науково-технічний радник проекту "Чисте повітря для України", PhD з екологічної безпеки Максим Сорока каже, що вміст небезпечних речовин у такому димі набагато вище, ніж в димі від звичайних пожеж: "По суті, викиди тління торфовищ є аерозольною сумішшю слабких і середніх кислот — сірчаної, нітратної, і т.д. Він містить токсичні органічні сполуки, в основному — альдегіди, але іноді зустрічаються і речовини гомологічного ряду фенолу і ацетону. Такі сполуки нерідко є канцерогенними і мутагенними речовинами".

торфяники

Фото tsn.ua

Окремі сполуки з'являються в торф'яному диму через характер його виникнення: "Тління відбувається при високій температурі, дефіциті кисню і надлишку пару, а розсіювання — навпаки при низькій температурі і надлишку кисню. Тому розсіювання продуктів горіння відбувається в окислювальному середовищі. Через це викиди торф'яних пожеж містять не тільки звичайні забруднювачі на кшталт чадного газу, оксидів азоту і сірки, а і специфічні продукти. Серед них — чорний вуглець і токсичні органічні сполуки. Показник сумарного вмісту органічних речовин (TVOC) у таких викидах може перевищувати аналогічний зміст в диму від лісової пожежі у 20 разів".

Але крім шкідливих сполук в атмосферному повітрі, пожежі торфовищ забруднюють ще й грунтові води. "Після пожеж спостерігається різка зміна кисневого і гідрохімічного режиму цієї водозбірної поверхні. Грунтові води забруднюються сполуками азоту, фосфору, а також порушується карбонатная стабільність води. Люди, які в даній місцевості вживають воду з колодязів або неглибоких свердловин, виявляються в зоні ризику. Моя порада — після таких пожеж необхідно почати активний моніторинг підземних вод і продовжувати його як мінімум один водозбірний сезон".

Як з цим боротись?

Ліквідувати торф'яні пожежі — складно, а наслідки — надзвичайно небезпечні. Тому запобігти такій пожежі набагато вигідніше, ніж розбиратися з її наслідками. Для цього необхідно повністю усунути підпали сухостою і стежити за дотриманням правил пожежної безпеки на природі. Але абсолютної гарантії такі заходи не дадуть: встежити за всіма — неможливо, а формування відповідної культури поводження з вогнем у населення вимагає довгих років наполегливої ​​роботи.

горят торфяники

Фото: ДСНС

Інший, набагато більш ефективний вихід — це повернення рівня грунтових вод в місцях колишньої видобутку торфу. У 2012 році Програма Розвитку ООН і Європейський Союз запустили проект Clima East для збереження і сталого використання торфовищ. В інтерв'ю "Рубриці" аналітик з розвитку ПРООН в Україні Олена Маслюківська-Самберг розповіла, як цей проект допоміг суспільству в Чернігівській області. Завдяки комплексним заходам, рівень грунтових вод вдалося підняти на 1.8 метра. Як наслідок — пожежі торфовищ припинилися, грунтові води почали живити луки і поля, що допомогло розвитку сільського господарства.

Але такі заходи коштують величезних грошей: для проекту Clima East, ПРООН і ЄС виділили майже $2 млн. Сума, необхідна щоб провести подібні проекти на всіх родовищах торфу в Україні, буде просто колосальною.

Тому на даний момент нам залишається тільки сподіватися на те, що поточні пожежі в Житомирській області не доберуться до торфовищ. Ми повинні запобігати пожежам, бути акуратними з вогнем і повідомляти про всі випадки підпалу сухостою та пожеж якомога раніше. Інакше — регулярне задимлення міст токсичним димом стане для нас сумною, повсякденною реальністю.

Читайте також:

Лісові пожежі в Україні: чому гасити їх так складно і які технології існують

Відкладена небезпека. Як впоратися з наслідками Чорнобильських пожеж?

Чому повітря в Києві б'є світові рекорди по забрудненню?

5894

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: