fbpx
Сьогодні
Корисності 10:45 01 Лис 2022

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

Першого листопада щорічно відзначається Міжнародний день вегана. Цьогоріч вирішили поділитися з вами книгами та фільмами, які допоможуть надихнутись спробувати веганство.

English version here

Люди вирішують стати веганами з різних причин. Для декого це вирішення серйозних хронічних захворювань, для інших — спосіб допомогти планеті уникнути екологічної кризи. А хтось прагне припинення страждання тварин. Веганство справді вирішує багато різних проблем на Землі, а відсоток веганів зростає. Швидше за все, перегляд одного з фільмів чи навіть прочитання книг не зроблять з вас вегана, проте, можливо, допоможуть зрозуміти тих, хто став, та спонукне бодай спробувати веганство на якийсь час. Кампанія UA Plant-Based зібрала найцікавіші.

ТОП-5 найкращих фільмів

  • Змінюючи гру / The Game Changers

США, 2019

Режисер: Луї Псіхойос

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

"Змінюючи гру" — це революційний документальний фільм про м'ясо, білок і силу. За участю колишнього тренера Ultimate Fighter та елітного спецназу Джеймса Вілкса, фільм намагається кинути виклик білковому міфу та відповісти на запитання, яке найчастіше задають веганам: "Звідки ви берете білок?". "Змінюючи гру" відповідає на це запитання, демонструючи відомих спортсменів, які дотримуються рослинної дієти, зокрема олімпійських спортсменів, гравців NFL, боксерів, важкоатлетів і бодібілдерів. У фільмі також представлені пристрасні прихильники рослинної їжі, зокрема Арнольд Шварценеггер і Льюїс Гамільтон.

Переглянути фільм у мові оригіналу можна на Netflix. У 2019 році українською мовою фільм можна було переглянути в кінотеатрах.

  • Девід Аттенборо: Життя на нашій планеті / David Attenborough: A Life on Our Planet

Велика Британія, 2020

Режисери: Аластер Фотергрілл, Джонатан Хьюз, Кіт Шолі

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

Документальний фільм "Життя на нашій планеті" — це страшна розповідь 93-річного Девіда Аттенборо про глобальну екологічну кризу — зміну клімату, вирубку лісів, надмірний вилов риби та експоненційне зростання населення. Цей чудово знятий фільм також розповідає про незвичайне життя Аттенборо, зокрема про його подорож до тропічних лісів Борнео та інших чудових місць. Останні 30 хвилин фільму переходять від трагедії до дії, розглядаючи багато способів, якими ми можемо допомогти врятувати планету.

Переглянути фільм мовою оригіналу можна на Netflix

  • З'їсти тебе живцем / Eating You Alive

США, 2018

Режисер: Пол Девід Кенамер мол.

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

У докладному аналізі зв'язку між дієтою та здоров'ям "З'їсти тебе живцем" наводить переконливі докази того, що наші харчові звички можуть бути причиною та вирішенням серйозних хронічних захворювань, таких як ожиріння та хвороби серця. Документальний фільм розповідає про американську харчову промисловість, велику фармацевтику та лікарів, щоб показати, як вони лише лікують симптоми, а не саму хворобу. "З'їсти тебе живцем" — це спроба об'єднати якісні дослідження способу харчування і його впливу на життя людини.

Переглянути фільм мовою оригіналу можна за допомогою сервісу Apple TV.

  • Виїдаючи наш шлях до вимирання / Eating Our Way to Extinction

Великобританія, 2021 рік

Режисер: Лудо Броквей, Отто Броквей

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

Наші сучасні харчові звички та спосіб життя призвели до безпрецедентного рівня руйнування довкілля, включаючи зміну клімату та зменшення біорізноманіття. "Виїдаючи наш шлях до вимирання" розкриває сувору правду за допомогою переконливих відгуків, шокуючих образів, потужної статистики та графіки, які показують, як наше харчування безпосередньо впливає на стан планети. Брати-режисери Лудо та Отто Броквей досліджують вплив тваринництва на клімат, землекористування та біорізноманіття планети. Цей переконливий документальний фільм розповідає про те, як споживання м'яса та продуктів тваринного походження руйнує землю, тим самим змушує людей проявляти сумнів та переглядати свій вибір їжі.

Переглянути фільм мовою оригіналу можна на офіційній  YouTube-сторінці фільму

  • Велика рогата змова / Cowspiracy: The Sustainability Secret

США, 2014 рік

Режисери: Кіп Андерсен, Кіган Кун

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

"Велика рогата змова" — один із найвідоміших документальних фільмів від Netflix. Режисери Кіп Андерсен і Кіган Кун продовжили розслідувати ситуацію, що склалася в промисловому сільському господарстві й знайшли чимало "підводних каменів". У центрі уваги виявилися плачевні умови утримання тварин та руйнівний вплив тваринництва на довкілля. Масштаби проблеми справді вражають. Весь автопарк планети разом з промисловими підприємствами завдає набагато менше шкоди, ніж тваринництво. Від людей приховують правду про це. Екологічні організації мовчать і діють у своїх рамках і вузьких інтересах.

Переглянути фільм мовою оригіналу можна на Google Play.

ТОП-5 найкращих книг

  • Колись ми їли тварин / Once Upon a Time We Ate Animals

Нідерланди, 2021

Авторка: Роан ван Ворст

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

Як майбутні покоління дивитимуться на нас, живучи у світі, який характеризується надмірним споживанням тварин для їжі, одягу та інших предметів? У книзі "Колись ми їли тварин" відома антропологиня Роан Ван Ворст запрошує читачів дослідити це питання, переносячи фокус із сьогодення, дивлячись вперед, на майбутнє, озираючись назад. Уявляючи світ, у якому вживання тварин більше не є нормою, ця потужна книга, що спонукає до роздумів, обов'язково змінить уявлення людей про споживання м'яса.

Книжка доступна для продажу англійською тут.

  • М'ясо / Eating Animals

США, 2010

Автор: Джонатан Сафран Фоєр

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

У цій документальній літературі відомий автор Джонатан Сафран Фоєр розглядає питання про те, що означає їжа для людей. Чому ми їмо тварин, якщо існує безліч рослинних альтернатив? Чи їли б ми тварин, якби знали, як вони страждають? Ці та інші питання стали більше хвилювати Фоєра після того, як він став батьком і відчув зростаючий інтерес до суті самого життя. Нарешті він вирішив провести власне дослідження. Вночі він заходив на тваринницькі ферми, щоб задокументувати жорстокі умови, у яких тварини змушені існувати. Він також спілкувався з численними захисниками прав тварин і експертами з питань харчування про зв'язок між харчуванням і етикою у відношенні тварин.

Книжку мовою оригіналу можна придбати тут

  • Чому ми любимо собак, їмо свиней і носимо корів: Знайомство з карнізмом / Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows: An Introduction to Carnism

США, 2009

Авторка: Мелані Джой

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

Чому ми їмо одних тварин, а інших — ні? Соціальна психологиня Мелані Джой застосовує психологічний підхід до явища споживання тварин, досліджуючи систему вірувань навколо вживання м'яса, яку вона називає "карнізмом". У цій складній і повчальній книзі читачі дізнаються, як наша поведінка зумовлена домінуючими системами переконань, оскільки тут описано багато способів, якими ми втрачаємо наше природне співчуття до тварин. Обов'язковий матеріал для всіх людей, які критично мислять та хочуть глибше зрозуміти психологію вживання м'яса.

Книжка (мовою оригіналу) доступна для продажу в соцмережах ГО "Відкриті клітки Україна".

  • Звільнення тварин: остаточна класика руху тварин / Animal Liberation: The Definitive Classic of the Animal Movement

США, 2009

Автор: Пітер Сінгер

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

У книзі  "Визволення тварин" Пітер Сінгер, філософ і вчений-етик, використовує теоретичний, але одночасно й практичний підхід до великої теми спешисизму — нерівного ставлення до живих істот лише на тій підставі, що вони належать до певного біологічного виду. Серед іншого, Сінгер критикує всюдисущу експлуатацію тварин для харчових і дослідницьких цілей. Книга пропонує вичерпний погляд на історію спешисизму, забезпечуючи базовою інформацією для новачків без попередніх знань.

У 2019 році видавництво Pabulum опублікувалиоукраїнський переклад "Звільнення тварин". Купити книжку можна за посиланням.

  • Рослинне харчування на бюджетній основі / Plant-based on a budget

США, 2019

Авторка: Тоні Окамото

ТОП 5 книг та фільмів, які надихнуть спробувати веганство хоча б на один день

Одне з найпоширеніших помилкових уявлень про рослинну їжу полягає в тому, що рослинна дієта дорожча, ніж дієта, що містить м'ясо та молочні продукти. Проте правда полягає в тому, що рослинна їжа може бути дуже доступною — і Тоні Окамото тут, щоб довести це! Завдяки 100 рецептам, які можна змінювати на свій смак, Акомото заохочує своїх читачів створювати власні рослинні альтернативи на основі інгредієнтів, які є у них під рукою, таким чином заощаджуючи гроші, а також зменшуючи харчові відходи. Коротко кажучи, книга надає вам усе необхідне, щоб зробити харчування легким, смачним та, головне, доступним.

Купити книжку мовою оригіналу можна за посиланням.

Безплатно отримати безліч бюджетних рецептів рослинних страв можна на сайті кампанії UA Plant-Based. А спробувати веганство можна, реєструйтесь на безплатний 10-денний Plant-Based Challenge.

Автори статті: Артем Караянов та Ніна Новосельська, представник кампанії UA Plant-Based

1
1372

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: