fbpx
Сьогодні
Екорубрика 11:05 11 Лис 2022

ТОП-3 рішення для енергоощадження: доступні гранти та пошук підтримки

До Міжнародного дня енергозбереження розповідаємо, де шукати фінансування та куди подавати грантові заявки, щоб покращити енергоефективність власного дому чи комунальних будівель.

English version here

У чому проблема?

Цієї зими ми як ніколи пильно маємо дотримуватись основних принципів економії енергії. По-перше, через те, що через атаки росії інтенсивність опалення буде знижена, тож маємо зберігати тепло, а по-друге, попри будь-які незгоди та війну, Україна все ж має рухатись ближче до нульових викидів вуглецю

"Рубрика" часто розповідає про екорішення, які були застосовані в різних громадах, ОСББ чи муніципальних закладах, але в цьому матеріалі ми розповімо про те, де знайти фінансування для втілення таких рішень у життя. 

Яке рішення? 

Зелені рішення, що рятують, коли немає світла, та допомагають економити електроенергію

Зробити будинок теплішим та менше платити за опалення. 

Програма "Енергодім" пропонує членам ОСББ повернути до 70% коштів за роботи, матеріали та обладнання ремонту для енергомодернізації будинку

Програма "ЕНЕРГОДІМ" від Фонду енергоефективності передбачає модернізацію ОСББ свого будинку з відшкодуванням до 70% за роботи, матеріали та обладнання. Водночас ОСББ мають можливість скористатися іншими державними та/або місцевими програмами співфінансування впровадження енергоефективних заходів. 

👉🏻 Що можна зробити? Щоб модернізувати будинок, необхідно почати зі встановлення індивідуального теплового пункту. Наступними кроками є балансування гідравлічної системи будівлі та теплоізоляція трубопроводів в неопалювальних приміщеннях. Багато будинків потребують поглибленої модернізації, тому в межах програми можна провести комплекс робіт із теплоізоляції стін, даху та підвальних перекриттів, замінити двері та вікна в місцях загального користування.

Членам ОСББ пропонується зменшення платіжок за комунальні послуги від 20 до 60%, в залежності від пакета модернізації, який вони оберуть. За орієнтовними розрахунками, пакет "Легкий" може надати в середньому 20% економії за опалення. За пакетом "Комплексний" економія на опаленні може досягнути 60%.

👉🏻 Скільки триватиме проєкт? Фонд енергоефективності фінансується програмами EE4U та EE4U-II, дію яких продовжено ще на три роки, тобто фінансування програм Фонду донорами буде продовжуватись ще три роки.

👉🏻 Де це вже працює? На сьогодні вже є 215 повністю або частково завершених енергоефективних проєктів за Програмою "ЕНЕРГОДІМ". Фонд продовжує працювати й під час повномасштабної війни — вже вдалось завершити 58 проєктів ОСББ загальною вартістю 376,3 млн грн. Станом на 3 жовтня Фонд енергоефективності вже отримав ще 196 нових заявок, і продовжує приймати наступні. 

👉🏻 Де отримати консультацію? За телефоном 044 222 9590 або запросити регіонального радника до будинку та отримати цілий комплекс консультацій ще до проведення попереднього енергоаудиту будинку. Контакти радників шукайте тут.

👉🏻 Подати заявку та дізнатись більше про програму можна тут.

Припинити підігрівати землю та перенести котельню 

Програма "Говерла" від USAID триватиме до 2026 року

Зелені рішення, що рятують, коли немає світла, та допомагають економити електроенергію

Взимку, особливо, коли випадає сніг, буває легко визначити, де проходить теплотраса — за відсутністю снігу та зеленіючою травою. Велика кількість тепла витрачається на обігрів землі — це недоцільно ані з економічної точки зору, адже доведеться купувати більше матеріалу для спалювання, ані з екологічної, адже в повітря потрапляє значно більше CO2. 

👉🏻 Що можна зробити? Логічне рішення в такому разі — перенести котельню. Таке рішення з енергоефективності вже вдалося втілити в одній з громад на Київщині. 

👉🏻 Де це вже працює? На кошти, надані проєктом "Говерла" від USAID у школах і дитсадках Циблівської громади в Київській області перебудували котельні. Зокрема, у селі Лецьки перенесли котельню на 300 метрів ближче до школи, встановили там сучасний економний котел українського виробництва й заготовили дрова. 

👉🏻 Скільки триватиме проєкт? Кінцева дата подачі заявок для проєкту цього року була 1 листопада, але проєкт буде реалізовуватись впродовж 2021-2026 років, тож ви можете слідкувати за новинами та оголошеннями проєкту та очікувати на нові можливості. Підтримка передбачає сприяння здійсненню  трансформаційних перетворень на місцевому рівні, посилення спроможності органів місцевого самоврядування та його посадових осіб здійснювати відповідні повноваження. Загальний обсяг фінансування Проєкту передбачений у розмірі 74 млн доларів.

👉🏻 Де знайти інформацію про проєкт "Говерла"? На офіційній сторінці проєкту у Facebook або на сайті

Реновація муніципальних будівель та більша енергоефективність з програмою NEFCO в Україні

Зелені рішення, що рятують, коли немає світла, та допомагають економити електроенергію

👉🏻  Що можна отримати? NEFCO веде співпрацю на рівні міста та пропонує відновлювати старі будівлі, роблячи їх енергоефективними. Реновації, що пропонуються за програмою, продовжують термін служби будівель приблизно на 30 років, коли утеплюють фасади, замінюють вікна та двері та встановлюють системи рекуперації повітря. 

Наразі спільно з містом Київ розробляється новий масштабний проєкт з енергоефективності, який охопить ще близько 450 громадських будівель: дитячі садки, школи та інші установи. Ремонт індивідуальних теплопунктів у цих громадських будівлях принесе користь ще 180 тис. дітей та персоналу дитячих садків і шкіл Києва. Загальний бюджет проєкт становитиме 7,25 млн євро.

👉🏻  Де це вже працює? Програма існувала в Україні з 2012 до 2019 рік, протягом яких реконструювали 328 муніципальних київських будівель. Основна увага була зосереджена на дитячих садках, які мали аномально високе енергоспоживання через зношеність систем опалення. У 17 дитячих садках проведено повну термомодернізацію, у 33 навчальних корпусах встановлено нове світлодіодне освітлення, а індивідуальні теплові пункти (ІТП) у всіх дитячих садках реконструйовано (254 корпуси) або заново встановлено (24 корпуси).

👉🏻  Де отримати більше інформації? Ви можете завітати на сайт NEFCO та слідкувати за оновленнями програми. Ви також можете знайти там контакти представників організації, до яких можна звернутись за додатковою інформацією. Слідкувати за оголошеннями та новинами також можна на сторінці проєкту у Facebook

1281

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: