fbpx
Сьогодні
Знай наших 11:30 09 Сер 2021

Підсумки Олімпіади в Токіо. Найбільш яскраві моменти і які нагороди взяли українці

Розповідаємо результати змагань, що стали легендарними, згадуємо дебюти та дізнаємося, що говорять спортсмени про свої перемоги.

English version here

Фото НОК України

Цього року Україна отримала 19 медалей: 12 бронзових, 6 срібних і 1 золоту. Ми пишаємося всіма спортсменами, які представляли нашу країну на Олімпіаді 2020-2021. Хлопці та дівчата відстоювали честь країни й виграли на 8 медалей більше, ніж на попередніх Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро 2016 року. 

Змагання, які проходять цього року, мають назву 2020 року, оскільки рік тому ігри довелося відкласти через пандемію. Літні Ігри в Токіо стали найдорожчими в історії. Кошторис, згідно з офіційними даними, перевищив 15,9 мільярда доларів. Попередній рекорд був у Лондона у 2012 році — 14,9 млрд. Через поширення коронавірусної інфекції організаторам довелося повернути гроші за 4,48 млн проданих квитків на суму близько 800 мільйонів доларів.

Нагороди від держави для призерів з Олімпіади 2016 року залишаться незмінними. Міністерство молоді та спорту пообіцяло переможцям за золото — 125 тисяч доларів, за срібло — 80 тисяч, і 55 тисяч доларів — за бронзу. Але найголовніша нагорода для самих спортсменів — це гордість за них в очах близьких, членів сім'ї, друзів і всіх нас — їх земляків. Подивімося на переможців і дізнаємося про них і їхні перемоги трохи більше, адже вони гідно представили нашу країну на світовій арені спорту.

Дзюдо. Дзюдоїстка Дар'я Білодід принесла Україні першу медаль на Олімпіаді 2020-2021

Українка Дар'я Білодід завоювала бронзову медаль у змаганнях з дзюдо в ваговій категорії до 48 кг. У протистоянні за третє місце вона перемогла представницю Ізраїлю Ширу Рішоні, яку називала однією з двох своїх конкуренток. Друга — косоварка Дістрія Краснічі — в результаті взяла перше місце.

Дар'я Білодід

Фото Reuters

Дар'я Білодід принесла Україні першу медаль на Олімпіаді-2020. Дівчина розповіла, що дуже засмутилася, коли програла японці Фуне Тонакі в півфіналі, але зібралася з силами й все-таки виборола місце на п'єдесталі призерів. Даші всього 20 років, і вона вже виграла два чемпіонати світу: у 2018 році як наймолодша чемпіонка світу в історії та у 2019, а ще — два чемпіонати Європи у 2017 і 2019 роках.

Дар'я Білодід

Бронзова медаль за стрільбу Олегу Омельчуку та руйнівниці міфів Олені Костевич

Українська змішана пара Олена Костевич і Олег Омельчук стали бронзовими призерами літніх Олімпійських ігор в Токіо зі стрільби з пневматичного пістолета з 10-и метрів. За олімпійським повір'ями, удача Олені не мала всміхнутися: вона несла прапор на урочистому відкритті ігор, а прапороносцям медаль не світить — чомусь вважають спортсмени. Але все склалося вдало.

Елена Костевич и Олег Омельчук

«Ми довго і наполегливо йшли до цієї нагороди. І сьогодні все ж був нелегкий день — удача змінила невдачу і навпаки. Олег — великий молодець і ця нагорода для нас дуже цінна. Як золото. Говорили, що прапороносець не може отримати медаль. Я ніколи не вірила в це. Мала велику честь нести прапор своєї держави та щаслива, що нам вдалося завоювати цю нагороду для країни», — цитує Костевич пресслужба Національного олімпійського комітету.

Плавання. Дві медалі та новий олімпійський рекорд!

Український плавець Михайло Романчук посів перше місце на попередньому запливі на дистанції 800 метрів, пропливши дистанцію за 7 хвилин і 41,28 секунди, встановивши олімпійський і національний рекорд. Але в фіналі йому пощастило менше — дистанцію він подолав за 7 хвилин і 42,33 секунди й все-таки взяв бронзову медаль. Михайла випередив американець Роберт Фінке. Він фінішував першим, на 0,36 секунди швидше, взявши золото, а слідом за ним йшов італієць Грегоріо Пальтріньєрі з результатом 7 хвилин, 42,11 секунди. Однак перший результат, рекорд Михайла Романчука на попередньому запливі так ніхто і не побив.

Романчук

На попередньому запливі вільним стилем з дистанцією 1500 метрів Романчук знову був першим з результатом 14 хвилин і 45,99 секунди. На фінальному запливі він перевершив себе, пройшов дистанцію швидше на 5,33 секунди швидше, але зайняв друге місце, завоювавши для України ще одну срібну медаль.

Михайло Романчук

Не обійшлося на Олімпіаді без кумедних ситуацій. У плаванні батерфляєм взяла бронзу Маргарет МакНіл з Канади, яка стала мемом через те, що смішно примружилася, коли дивилася на результати запливу і не відразу зрозуміла, який у неї результат. Тепер у нас є новий мем з Олімпіади.

новый мем с Олимпиады

новый мем с Олимпиады

Бронзу за фехтування Ігорю Рейзліну, а перемогу — сім'ї

В чоловічому фехтуванні між українцем Ігорем Рейзліним і італійцем Андреа Сантареллі бій з рахунком 15:12 виграв Рейзлін. Українець взяв бронзу. Спочатку Сантареллі вийшов вперед з результатом 4:1, проте українець зумів перехопити ініціативу і довів зустріч до перемоги. Рейзлін приніс першу в історії України медаль на Олімпіаді в чоловічій шпазі на цій олімпіаді в віці 37 років, під час свого першого виступу на Олімпіаді. Перемогу Рейзлін присвятив своїм близьким:

«Я присвячую свою перемогу всій своїй сім'ї. Тату, мамі. Мама за мене найбільше переживає в цьому світі. Дружині, дітям, бабусі. Всій своїй родині», — сказав шпажист. 

Ігор Рейзлін

Це не перша велика перемога Ігоря у 2021 році: на Кубку світу в Росії українець переміг чинного чемпіона світу та отримав золоту медаль. Сьогодні збірна України з фехтування входить до трійки кращих у світі за рейтингом FIE, а Ігор Рейзлін — її лідер. Українці поступилися тільки італійцям і французам.

Ми взяли призове місце в тенісі! Або «Коли твоя дружина виграла бронзову медаль»

Шоста ракетка світу українська тенісистка Еліна Світоліна завоювала бронзову медаль.

У вирішальному матчі Світоліна «всуху» обіграла представницю Казахстану Олену Рибакіну з рахунком 1:6, ще два сети закінчилися з рахунком 7:5, 6:4. Гра тривала понад 2 години. 

Еліна Світоліна

Фото Reuters

Еліна Світоліна

Фото Reuters

Користувачів інстаграму розчулило «переможне» фото Еліни з чоловіком, французом Гаелем Монфісом. Він опублікував фото з підписом «Коли твоя дружина виграла бронзову медаль» — пара отримала масу привітань і компліментів від колег по спорту і підписників.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Gael Monfils (@iamgaelmonfils)

Українка вперше в історії Олімпійських ігор зійшла на п'єдестал в нових олімпійських змаганнях! Бронза та срібло в каное-спринті

Українка Людмила Лузан фінішувала третьою в дисципліні каное-одиночка на 200-метровій дистанції з результатом 47.034 секунди, обійшовши на 0.08 секунди польську спортсменку і чинну чемпіонку Європи Дороту Боровске, посівши третє місце і принісши Україні ще одну бронзову медаль. Цікаво, що перегони в жіночому каное-спринті були першими в історії Олімпійських ігор, а значить вперше на п'єдестал піднімуться спортсменки з США, Канади та України. Відмінний початок!

лузан

У ще одному запливі, але вже на каное-двійці та на дистанції 500 метрів Людмила Лузан разом з Анастасією Четвериковою взяли срібло!

Українські веслувальниці Людмила Лузан та Анастасія Четверикова

І знову перша медаль в історії України — за синхронне плавання. Перемога, яку не описати словами

Харків'янки Марта Федіна та Анастасія Савчук взяли бронзову медаль у змаганні дуетів в артистичному плаванні. За свій виступ у фіналі довільної програми українки отримали від суддів 95.6000 бали. З урахуванням технічної програми підсумковий результат Марти та Анастасії склав 189.4620 бали, які принесли їм третє місце на Олімпійських іграх. Ця нагорода — перша в історії українського синхронного плавання медаль Олімпійських ігор.

Українські плавчині завоювали

Фото Reuters

«Поки не можемо описати словами. Як можна підібрати слова, коли ти отримуєш першу історичну олімпійську медаль?! Відчуваємо, що ми зробили історію. Ще навіть не усвідомлюємо, адже у нас попереду група. Сподіваємося, що ми зарядили всіх наших дівчат на боротьбу», — сказали дівчата. «Золото» Олімпіади в дуетах дісталося росіянкам Світлані Колесніченко і Світлані Ромашиній, які виступають під нейтральним прапором. На другу сходинку п'єдесталу зійшли китайські синхроністки.

Українські плавчині завоювали

Фото Reuters

Першу перемогу в історії отримали українські синхроністки й в артистичному плаванні, де разом з Мартою Федіною та Анастасією Савчук виступали Єлизавета Яхно, Аліна Шинкаренко, Владислава і Марина Алексєєви, Ксенія Сидоренко і Катерина Резник.

Українські плавчині завоювали

Фото Reuters

Українські жінки вміють боротися!

З вільної боротьби серед жінок до 68 кг бронзу отримала 32-річна львів'янка, 2-кратна призерка чемпіонатів світу та 5-разова призерка Євро в жіночій боротьбі Алла Черкасова, перемігши японку, олімпійську чемпіонку ігор в Ріо-де-Жанейро. Раніше Черкасова відзначала, що привезти нагороду її просив син: «Син у мене просив медаль і я готова зробити все, щоб її привезти». 

Українська борчиня Алла Черкасова

Ще одну бронзу в категорії до 62 кілограм Україні принесла 22-річна Ірина Коляденко, спортсменка Центрального спортивного клубу ЗС України. Для Іри Олімпіада в Токіо — перші олімпійські ігри. Раніше у 2021 році вона виграла «золото» чемпіонату Європи, а у 2020 році була бронзовою призеркою цих змагань.

Ірина Коляденко

Греко-римська боротьба

22-річний Парвіз Насібов отримав срібло з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 67 кілограмів. У фіналі українець з рахунком 1:9 програв іранцю Мохаммеду Резе Гера. Для спортсмена це була важка сутичка: програючи в ході поєдинку, він здолав суперника з рахунком 7:6. До речі, за перемогу Парвізу після повернення в Україну подарували автомобіль, але не держава, а, як він написав у своєму Instagram, «старший товариш». 

Парвиз Насибов

На Олімпіаду вирушили навіть депутати! Так, нардеп від партії «Слуга народу», Жан Беленюк став олімпійським чемпіоном Токіо з греко-римської боротьби, і виграв першу золоту медаль для України! Після поєдинку Жан Беленюк вже традиційно станцював гопак з українським прапором в руках. Таким же чином він святкував перемогу на Європейських іграх в Мінську і чемпіонаті Європи в Бухаресті у 2019 році.

беленюк

«Біле золото» і бронза дісталася українським каратистам

Срібло за карате серед жінок до 55 кілограмів забрала красуня Анжеліка Терлюга! Як повідомляє Національний олімпійський комітет, після завершення змагань Анжеліка Терлюга попросила вибачення в українців: 

«Я мріяла про цю медаль, правда, сподівалася, що вона буде іншого кольору, але я сьогодні зробила все, що змогла. Вибачте, що не золото. Однак, для мене — це біле золото».

Ми пишаємося Анжелікою, і згодні з тим, що для всієї України її перемога — справжнє біле золото!

Анжелика Терлюга

Станіслав Горуна — багаторазовий чемпіон України з карате, срібний і бронзовий призер Чемпіонатів Європи — взяв бронзу на змаганнях з куміте і на Олімпіаді 2020-2021. 32-річний спортсмен не тільки займається карате, але й адвокат за освітою і депутат Львівської райради від «Самопомочі».

Станислав Горуна

Срібна медаль за бокс отримана за битву з «давнім» противником

26-річний полтавець Олександр Хижняк завоював срібло в боксі у вазі до 75 кг, програвши у фіналі представнику Бразилії, Еберту Соузі. Олександр вів весь бій, проте в середині раунду боксери пішли в жорсткий розмін ударами, Соуза потрапив в щелепу Хижняка лівим боковим і відправив в нокдаун. Хижняк моментально піднявся на ноги, проте рефері вирішив навіть не відкривати рахунок «до десяти», а відразу оголосив нокаут. Це була не перша зустріч Хижняка і Соузи: вони двічі зустрічалися на турнірі в Болгарії (у 2019 і 2020 роках), двічі перемагав українець, так що перемога бразильця була майже випадковою.

Александр Хижняк

Стрибки у висоту

Ярослава Магучіх, Ірина Геращенко та Юлія Левченко впевнено подолали висоту 1,95 і стали фіналістками Олімпіади-2020. Бронзова медаль за третє місце дісталася Ярославі Магучіх, яка завершила змагання з результатом 2 метри.

Ярославе Могучих

Я буду довго гнати велосипед!

Олена Старікова завоювала ще одну срібну медаль на Олімпійських іграх. У фіналі Старікова боролася за «золото» з канадською велосипедисткою Келсі Мітчелл, але поступилася їй у двох заїздах. У першому заїзді українка поступилася 0.061 секунди, а в другому — 0.064.

Елена Старикова

Ми пишаємося успіхами наших спортсменів, і віримо: успіх на Олімпіаді — хороший знак для України та кращий привід для гордості за нашу країну. 

8 серпня відбулося закриття Олімпіади. Урочиста подія почалася парадом спортсменів, на якому по одному з атлетів від кожної команди пронесли прапор своєї країни. На флагштоках підняли три державні прапори: Греції, Японії та Франції. Токіо передала олімпійський прапор Парижу, де пройдуть наступні літні ігри 2024 року, а потім олімпійський прапор спустили. Його урочисто пронесли перед центральною трибуною в розгорнутому вигляді, в чаші погас олімпійський вогонь і почався фінальний феєрверк.

Итоги Олимпиады в Токио

Итоги Олимпиады в Токио

Итоги Олимпиады в Токио

Итоги Олимпиады в Токио

Наступна літня Олімпіада пройде в Парижі, а після цього — 2028 року Ігри проведуть в Лос-Анджелесі. Столицею Олімпіади у 2032 році стане Брисбен, а вже взимку 2022 року почнеться зимова Олімпіада в Пекіні, чого ми з нетерпінням чекатимемо усією країною.

1
2373

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: