fbpx
Сьогодні
Корисності 18:45 07 Лип 2020

Коли туалет на вулиці: 4 рішення для свідомих собачників

Вигуляв – прибери! Що робити, якщо відсутня інфраструктура (або культура) для прибирання за своїми улюбленцями.

Відповідальний господар завжди має при собі пакетик (або лопатку абощо), аби прибрати купу за своїм пухнастим улюбленцем. Проте логічний ланцюг «прибрав – викинув» в Україні часом стикається із суворою реальністю. Прибрав – а викинути нема куди. І доводиться у пошуках сміттєвого контейнеру гордо йти вулицею з «пакетиком щастя» в одній руці, та повідком з собакою в іншій.

«Рубрика» вже детально писала про те, як законом регулюється вигул тварин. І про те, що цим законом недопрацьовано. Зокрема, стаття 30-1 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» встановлює, що  органи  місцевого самоврядування мають організовувати спеціалізовану інфраструктуру для вигулу тварин, проте на практиці її, здебільшого, не існує. 

У цьому матеріалі «Рубрика» разом з інтернет-магазином екотоварів Ecogrizzly зібрала практичні рішення того, як собачники самостійно можуть робити вигул своїх улюбленців більш комфортним. 

Економне рішення: створити вбиральню власноруч

створити вбиральню власноруч

Зазвичай, собачники – товариська спільнота, яка постійно спілкується між собою. Тож у такій дружній компанії можна створити ініціативну групу, яка самостійно організує саморобну собачу вбиральню/вбиральні в місці вигулу собак.

Створити саморобну вбиральню можна з міцної картонної коробки, яка слугуватиме базою для смітника, та щільного сміттєвого пакету (бажано біорозкладного).

Таку коробку з великим сміттєвим пакетом можна встановити у місці вигулу собак, а пакет виносити у контейнер для сміття по мірі наповнення. Так само, за необхідністю потрібно буде заміняти пакет та саму коробку. Для зручності, можна створити своєрідний лист чергування з відповідальними за підтримку чистоти.

Якщо є бажання, то поруч із саморобною собачою вбиральнею можна встановити саморобний контейнер з пакетами для прибирання. Для цього підійде звичайний кухонний пластиковий контейнер з кришкою, до якого кладуть пакетики для прибирання за своїми улюбленцями. У цьому випадку витрати на утримання вбиральні будуть більшими, бо ж запаси пакетиків потрібно буде поповнювати. Але якщо громада собачників цінує зручність, то таке рішення створить майже повноцінну інфраструктуру, захистить від форс-мажорів та, можливо, мотивуватиме прибирати тих собачників, які цього не робить.

До речі, у переліку товарів Ecogrizzly є біорозкладні пакети з крохмалю для прибирання за собаками. Бренд дотримується концепції Zero Waste, а товари добираються за суворими вимогами: сам продукт має бути максимально біорозкладним і безпечним для довкілля, а упаковка – придатною для вторинної переробки. Продукція має українські та міжнародні сертифікати, які підтверджують її безпечність як для природи, так і для людини. 

Професійне рішення: звернутися до спеціалістів

Проблема відсутності інфраструктури для собачників дійсно нагальна, тому не дивно, що виникли компанії, які створюють та встановлюють спеціальні собачі вбиральні за гроші.

Якщо собачники мають можливість замовити професійну вбиральню, то це – найкраще рішення.

В Україні діє команда «ЛавГав», яка на професійному рівні створює собачі вбиральні. Вони є автором, офіційним розробником та постачальником конструкцій «Собача вбиральня», які можна зустріти у парках різних українських міст.

Сьогодні «ЛавГав» співпрацює з багатьма громадськими організаціями та органами місцевого самоуправління, а 30% з прибутку від продажів продукції спрямовується на обслуговування мережі «Собачих вбиралень» у місті Києві. Крім того, кожна десята конструкція абсолютно безкоштовно передається Громадській організації «Це наш Київ» для збільшення мережі.

Вартість собачої вбиральні коливається від 2500 грн. Крім того, в компанії є послуга встановлення конструкцій у бажаному місці. Вартість доставки та установки складає 500 грн.

Детальніше дивіться на сайті ініціативи.

Варто зазначити, що як і в першому випадку, підтримувати чистоту вбиральні та забезпечувати її пакетами для вигулу собак буде саме громада собачників.

Інноваційне рішення: зібрати місця з собачими вбиральнями на мапі

онлайн платформа «Прибери»

Цього літа громадська організація «Це наш Київ» запустила онлайн платформу «Прибери», яка є одночасно і картою місць цивілізованого вигулу собак у місті, і краудфандинговою платформою для обладнання подібних майданчиків.

За допомогою сервісу можна не тільки знайти найближчу конструкцію, але і додати нову, створити кампанію зі збору коштів для встановлення конструкції або фінансово підтримати тих киян, які самостійно вирішили встановити урни в парку чи сквері.

Наразі платформа «Прибери» працює в тестовому режимі. До неї щодня додають «Собачі вбиральні» – спеціальні конструкції для прибирання за собаками. За даними громадської організації, за останні 4 роки в Києві встановили понад 200 конструкцій. Автори проекту сподіваються, що ця цифра буде рости ще швидше з новою платформою.

«Основна мета платформи — об'єднати жителів міста в бажанні розширити межі свого персонального комфорту. Сьогодні він закінчується порогом власної квартири, а то й спальні. І саме в цьому криється основна причина такого безвідповідального ставлення до навколишнього середовища  міської інфраструктури та містян. Ми всі відповідаємо за місто, в якому живемо, і саме ми формуємо простір навколо. Так давайте це робити відповідально», – каже керівниця ГО «Це наш Київ» Катерина Алимова.

Якщо у вашому місті також існує хоча б мінімальна мережа собачих вбиралень, а у команді собачників-активістів є умільці з використання можливостей Карт Google, то створення аналогічної мапи стане чудовим рішенням. Так ви точно знатимете, де «законно» можете позбутися собачого пакетика.

Створити мапу з собачими вбиральнями вашого міста можна за допомогою сервісу Google Мої карти.

Ідеологічне рішення: мотиваційні заклики до несвідомих собачників

Часто собачники, які завжди прибирають за своїми улюбленцями, жаліються: «Прибираєш-прибираєш, а собачі «міни» все одно з'являються!». Просто деякі господарі не вважають за потрібне прибрати за своєю твариною.

Більше того, в Україні щодо цього статистика виглядає доволі похмуро. Близько 30% українців (а це 12 млн осіб), утримують вдома чотирилапих. Проте лише 2% з них прибирають на вулицях за своїми домашніми улюбленцями. Тобто мінімум чотири мільйона собачих «подарунків» лишається на вулиці щодня. При цьому анонсований механізм штрафів у нашій країні не працює.

Для того, щоб спробувати «пробудити» свідомість собачників, можна використовувати метод мотиваційних оголошень у місцях великого скупчення собачників.

Це можуть бути афіші чи листівки із закликами прибирати за своїми улюбленцями, нагадування про наслідки не прибирання, які торкаються всіх, або креативні оголошення, які точно привернуть суспільну увагу.

Дивіться нижче у горталці яскраві приклади:

8748

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: