fbpx
Сьогодні
Корисності 12:45 21 Чер 2020

Час займатися йогою: як подружитися зі своїм тілом

З чого починається йога, як в неї прийти і чим вона може допомогти — історія тренера в Міжнародний день йоги

Сьогодні — 21 червня, а значить, в світі відзначають Міжнародний день йоги. У 2014 році свято було ініційовано президентом Індії Нарендра Моді — у цьому його підтримала Генеральна Асамблея ООН, і тепер щорічно у день літнього сонцестояння по всьому світу проводяться масові заняття йогою. Заходи з метою залучити якомога більше людей до вчення, адже користь йоги нітрохи не переоцінена.

"Якщо говорити про тих, хто займається йогою не тільки фізично, а й духовно — вони частіше відзначають індуїстські свята, типу Махашіваратрі або днів явища різних богів. А ось Міжнародний день йоги спрямований скоріше на маси, щоб популяризувати йогу і зробити її більш доступною", — розповідає йогиня Марина Шимкова.

йога Марина Шимкова

Марина Шимкова

Вона вже 6 років викладає йогу, запустила онлайн-курси і проводить марафони жіночності. Чоловік Марини — теж йог. Вони разом їздять зимувати на острови з маленьким сином, співають йому мантри замість колискових і швидше за все, будуть виховувати його відповідно до вчення, якого дотримуються і самі. Зараз Марина знає про йогу все або майже все, але колись вона теж починала з нуля, прийшовши на перше заняття без певної мети. Її історія — про те, як практика допомогла їй розкрити себе і вирішити серйозні проблеми зі здоров'ям.

Йога як безпечне місце

Йога в житті Марини з'явилася рано — у підлітковому віці. Зовсім несвідомо (спочатку) вона поринула в неї як в вчення, а вже потім — як у спорт.

"Ще у школі я почала шукати відповіді на запитання — від чого залежить моє внутрішнє самовідчуття. Інтернет був не такий популярний, про відповідну літературу я нічого не знала, і я стала шукати себе у творчості — малювала, слухала музику, спостерігала за тим, як усе це на мене впливає. Одного разу я послухала мантри, і мені сподобалося, що вони діють на мене заспокійливо — я стала слухати їх частіше і навіть іноді сама собі їх співати. Наді мною сміялися у школі, родичі не могли зрозуміти, що я в цьому знайшла. через якийсь час я зіткнулася з ще однією проблемою — мігрені, болі у спині. Лікарі порадили зайнятися спортом, а тато — піти на бокс. я походила туди пару місяців, скинула негатив, який у мені накопичився, але це не допомогло знайти якусь внутрішню гармонію — пошуки довелося продовжити. Спина почала боліти ще сильніше, і мені порадили йогу".

Після цього життя Марини круто змінилося. Коли вона розповідає про перше знайомство з йогою, то перетворюється. Про таких людей кажуть, що вони по-справжньому закохані у свою роботу.

йога Марина Шимкова

"Я пішла на заняття до індуса, який викладав англійською — я мало що розуміла, англійська був so-so. Я звернула увагу на те, як легко люди, будучи у великій групі, занурюються в себе. У голові пульсувала думка: "Я все своє життя шукала і чекала саме цього, просто не знала, де знайти". У мене аж мурашки по шкірі, коли згадую той момент. Я закохалася в йогу," — говорить і посміхається Марина. — Це був шлях до того, щоб знайти себе і своє джерело. Відчути енергію всередині себе. Я зіткнулася з цим на першому занятті, у мене був колосальний підйом енергії — я не очікувала такого від свого тіла. Практика йоги з індусом стала частиною мого життя. Потім я спробувала сходити і до інших тренерів і зрозуміла, що у кожного свій підхід, але мені запам'ятався мій перший учитель, який передавав йогу як стан. Він вчив працювати з тілом у розслабленому стані — не через напругу, не через насильство величезними фізнавантаженнями, якими ти хочеш виправити своє тіло від нелюбові до себе. На йозі будь-які тренування йдуть від любові до себе. Ти любиш себе і приймаєш, як є.

На самому початку було важко регулярно займатися — на вулиці якраз йшли дощі і у мене весь час була спокуса пропустити тренування. Але я знала, що якщо я зараз не піду, це відіб'ється і на емоційному, і на фізичному стані. Я бачила, як мені допомагає йога і я не хотіла повертатися у минулий спосіб життя. Не хотіла відчувати, що я ні на що не годжуся. З йогою я знала, що все в моїх руках, адже хто, як не я здатний вплинути на моє здоров'я і емоційний стан. Тому коли мене долала лінь, я говорила собі, що я вибираю піклуватися про своє тіло, бути щасливою і здоровою і прикладати до цього зусилля.

Зараз не можна сказати, що я жодного дня не пропускаю — перерва була, найбільша — після народження дитини. Але йога підтримує мій емоційний стан, з її допомогою я відновлюю внутрішній резерв, тому займаюся регулярно".

йога Марина Шимкова

Вчитися відчувати себе 

Марина розповідає, що йога допомогла впоратися з багатьма проблемами — розвинути емоційний інтелект, стати більш гнучкою, і найголовніше — навчитися відчувати себе:

"У мене перестала боліти голова і спина. Згодом я перестала їсти м'ясо — і пройшов гастрит. Пройшли мігрені, від яких раніше допомагало тільки снодійне — звичайне знеболююче не допомагало. Раніше через болі в спині я не могла довго гуляти з друзями — болісно було стояти, ходити і сидіти. Навіть лежати було дискомфортно, але так біль відчувався найменше, тому я багато часу проводила в ліжку. Буквально після першого заняття біль пішов. Я зрозуміла, що моє тіло може так працювати.

йога

Я увійшла в контакт з ним — почала відчувати кожен м'яз, відчувати, що я перебуваю всередині свого тіла, усвідомлювати свої потреби, розуміти себе і свою справжню природу. Я навчилася керувати своїм станом через практику йоги. Наприклад, коли у мене поганий настрій, я можу позайматися — піднімається рівень гормонів, поліпшуються внутрішні процеси в організмі. У цей момент я відчуваю, наскільки тіло вдячне мені за таку увагу. Виходить, що кожне заняття — це як маленька подорож всередину себе.

У 18 років Марина вже стала викладачем: "До мене приходили дорослі люди, навіть лікарі — їм заняття допомогли полегшити біль у спині навіть при протрузіях; у деяких нормалізувався гормональний фон і робота шлунково-кишкового тракту," — ділиться наша героїня. Вона вважає, що йога доступна для всіх, почати можна з найпростішого, і навіть проста "зарядка для йогів" буде приносити користь.

йога

З чого почати йогу?

Марина радить починати з розминки вранці. "Прокинувшись і ще не відкривши очі — покрутіть зап'ястями, ступнями. Якщо є час і сили, можна зробити розминку і комплекс "Сурья намаскар" — він найбільш базовий і простий, підійде для новачків, майже немає протипоказань. Після цього можна лягти на підлогу і розслабитися — це називається Шавасана. Шавасана завершує будь-яке заняття йогою і вона — ключ до того, щоб день був класним.

Ви можете спробувати помедитувати. Це робиться у тихому відокремленому місці, де ви відчуваєте себе безпечно, де ніхто вас не чіпає і де є свіже повітря. Сядьте, спина повинна бути рівною. Закриваєте очі і починаєте концентруватися на диханні, відчувати свій вдих і видих. Кожен раз, коли приходять думки — а вони неминуче будуть приходити, за це не варто себе лаяти — повертайтеся назад до дихання. Така практика направлення уваги — це і є спосіб почати медитацію. Цей варіант медитації, який підійде для сучасної міської людини. І від шавасани, і від медитації нервова система і тіло розслабляються — це допомагає боротися з тривожністю, сконцентруватися і налаштуватися на потрібний лад.

йога Марина Шимкова

Не варто боятися йоги. Навіть якщо у вас щось не виходить на самому початку — будьте впевнені, що при регулярних тренуваннях прогрес буде. У моїй практиці він був у 100% випадків серед тих, хто продовжував працювати над собою. Коли мої клієнти стикалися з труднощами і не вірили в себе, я на своєму прикладі показувала, що впоратися можна з чим завгодно, адже коли я прийшла в йогу — була абсолютно дерев'яна, а зараз — сідаю на шпагат і прекрасно гнусь у спині.

Що ще важливо — заняття з тренером, який вам підходить. Важливо бути в контакті з ним — тоді тобі буде легше надихнутися від нього і отримати заряд енергії, а результат буде помітний вже після першого заняття.

4147

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: