fbpx
Сьогодні
Екорубрика 13:35 02 Кві 2021

Мистецтво зі сміття: як чернівчанин просуває треш-арт

Спойлер: пластик — це те, звідки він бере колір для своїх картин. Розповідаємо, як і чому.

English version here

Андрій Пілат

Проблема переробки пластикового сміття — найактуальніша в світі. Щорічно людство виробляє мільйони тонн відходів. При цьому на переробку йде лише близько 10% пластику. Приблизно стільки ж спалюється, а більше 70% потрапляє на звалища і у навколишнє середовище. Пластикове сміття забруднює грунт, воду, повітря, завдає непоправної шкоди екосистемі. Люди в усьому світі думають над тим, як вирішити питання пластикового забруднення. У цьому є певні успіхи, але універсального рішення утилізації відходів, на жаль, так і не знайдено.

Але що для одного сміття, для іншого — джерело натхнення і матеріал для творчості.

Треш-арт (в перекладі з англ. "сміттєве мистецтво") як напрям у мистецтві з'явився не так давно. На початку ХХ століття художники, втомившись від традиційних форм та матеріалів, почали експериментувати. Метою новаторів стало бажання довести глядачам, що шедеври можна створювати з чого завгодно, навіть з нікому непотрібного мотлоху, який зазвичай валяється під ногами. Колажі з використаних трамвайних квитків, винних етикеток, огризків мотузок та порожніх консервних банок сподобались публіці і критикам, треш-арт почав набувати світової популярності. Услід за художниками почали творити з міського сміття і скульптори.

Українське мистецтво-маніфест проти сміття

Український художник Андрій Пілат з Чернівців вважає фарбами саме сміття. Вже кілька років він збирає у своєму місті пластикове сміття і створює з нього фантастичні полотна.

"Для мене взагалі споживацький стиль життя є чужим, — розповідає художник. — Якось я вийшов прогулятися до річки у рідних Чернівцях. Побачене вразило — увесь берег був захаращений мотлохом: пластикові пляшки, пакети, упаковки для їжі. Скільки міг — зібрав, було неприємно і гірко за містян. Розумів, якщо кину до смітника, нема ніякої гарантії, що через деякий час воно знов не опиниться у воді. Спочатку спробував сплавити зі сміття масу та зробити з неї стіл, але нічого не вийшло, зате в процесі побачив, що в кожного шматка пластику є своя текстура і колір, він чудово плавиться і може служити фарбою. Так виникло бажання зробити картину".

картини з пластику

За освітою Андрій — інженер-технолог харчової продукції, але працює стендапером. А у вільний від роботи час "малює" пластиковими пакетами.

"Я бачу простір, але насправді його важко помітити — він занадто засмічений. У непотребі розчиняється багато важливих моментів, а ми самі перетворюємося на сміттєзвалища будь-чого, не встигаючи навіть це осягнути. Ми — ходячі смітники з їжі, інформації, самих себе. Емоції і істинні переживання стали периферією, вони витіснені невпинністю і короткочасністю".

картини з пластику

Про це художник говорить кольором. На питання про тему або назву своїх полотен знизує плечима, бо важливим для нього є не "про що", а "яким чином".

Як створити картину з пластику?

Матеріалами для картин є пластик і поліетилен (HDPE2 / LDPE4), трохи білого акрилу. Інструменти — праска та фен. У роботі з полімерами найбільше митця приваблює їхня некерованість під час термообробки, і ця непередбачуваність і спонтанність — запорука того, що картина вийде живою.

Для того, щоб підібрати потрібні кольори і фактури, потрібно багато часу — від кількох днів до кількох місяців. На полювання за сміттям зазвичай виходить один, відходи збирає на сміттезвалищах і вулицях. У тому, щоб знайти потрібні "фарби" нічого складного немає — "дякуючи" прогресу пластиковий непотріб зараз на кожному кроці. Час від часу в пошуках йому допомагають безхатьки, з якими хлопець розраховується їжею або грошима, одному з них Андрій навіть купив годинник, щоб той не запізнювався на зустрічі. Також прибирати місто художнику допомагають діти зі школи мистецтв — він організовує для них суботники.

картини з пластику

"Мене надихає життя і природа. Головне — спостерігати за життям і тим, що відбувається. Мої картини — теж простір, хочеться залишити його якомога більше відкритим до діалогу, аби той, хто буде на нього дивитися, заповнював його сам. Для мене творчість — це завжди розмова. Співбесіда з сами собою, кольору з емоціями, зображення з глядачем. Я приймаю весь спектр емоцій і не боюся бути провокаційним. Я ніколи не знаю, який відгук може знайти цей колір і ця форма. Ми робимо сюжет разом: полотно і уява споглядача".

картини з пластику

Але під час процесу — жодного внутрішнього діалогу, тільки спокій.

"Це блаженний стан", — зізнається Андрій. Певно так і повинно виглядати повне погруження у потік несвідомого і спілкування зі всесвітом, про які так часто говорять художники та поети. Готові роботи доводиться переробляти не один раз, тому що автор часто не задоволений результатом. 

картини з пластику

На створення однієї картини йде приблизно пакунок сміття. Картини досить великі – 81 на 120 см, а триптих має 245 на 120 см. Часу зі збором і виконанням весь процес вимагає десь 3-4 дні. Якщо сміття заготовлене, то можна впоратися і за день. Андрій Пілат не ставить рекордів, він взагалі без особливої уваги відноситься до якихось конкретних термінів і цифр. 

За чотири роки створено близько 40 полотен. Загалом всі картини продаються, серед покупців — жителі нашої країни та європейці. За цей час відбулося і декілька виставок: незвичайні картини приймали Львів, Київ, Чернівці, Івано-Франківськ, Хмельницький, Тернопіль.

картини з пластику

Сміття — це теж наша історія

У чому особливість картин Андрія Пілата, окрім матеріалу?

"В історії, — так вважає сам автор. — У тому, що кожен знайдений матеріал — це історія якоїсь людини, про яку ми не дізнаємось. Кожна річ теж здатна розповісти свою історію, викинуті плоди цивілізації в моїх роботах стають символами взаємодії людини і природи, сучасного і минулого. У тому, що колись моя бабуся допомагала пакувати ці картини. Дуже любив на те дивитись. У тому, що це – постійний експеримент, який ніколи не закінчиться".

картини з пластику

Пластикові відходи зараз всюди. Те, що створювалося задля того, щоб полегшити людям життя, перетворилося на безсмертного спрута, від якого неможливо сховатися. Те, що ми бачимо на наших вулицях і сміттєзвалищах, є лише верхівкою айсбергу. Речі, які віджили своє, одноразовий посуд, пакети, пляшки і упаковки ми відправляємо у смітник, у кращому випадку сподіваючись, що вони потраплять на переробку, і вважаємо, що на цьому нашу місію завершено. Дійсно, з пунктів прийому пластик відправляється на виробництво вторинної продукції. Але на думку Андрія Пілата, це замкнене коло. Пластик будуть знов і знов виробляти доти, поки ми самі не відмовимось від його використання.

"Мої картини — не лише самовираження, вони ще й відбиток совісті. Я не вміщую це в концепт трьох R (Reduce. Reuse. Recycle), хоча це і лежить десь на поверхні. Але я, певно, відмовився б від такого мистецтва взамін на відсутність пластику навколо.

Тоді б я шукав колір деінде. А поки що плавлю усе, що ще вчора було у вас під рукою, а сьогодні я знаходжу у себе під ногами. І таким чином теж вчуся жити".

Ще більше мистецького на знання зі сміття

Осмислення людством кризи перевиробництва побутових речей привело до трансформації свідомості і у митців. До жаги епатувати приєдналася підтримка філософії ресайклінгу. Сьогодні багато художників, створюючи свої роботи, не тільки дивують і захоплюють, а і вносять вклад в екологію, тому що працюють виключно з відходами. 

картини з пластику

Французький художник Жиль Сеназандотті збирає сміття на березі моря і робить з нього скульптури тварин, які страждають від сучасної екології. 

картини з пластику

Канадійка Тесс Фелікс теж збирає пластик, який прибиває до берега хвилями, і викладає з нього портрети активістів-борців за очищення світового океану.

картини з пластику

Професор Гі Ріфлер з США перетворює токсичні відходи на фарби, які потім використовують художники. Він винайшов свій метод очищення води і створення пігменту та об'єднався з іншим університетським професором, фахівцем з мистецтва і художником Джоном Себроу, який першим став використовувати фарби Рифлера для своїх картин.

А ще проходьте наш тест: Ти живеш екологічно? Тест-ревізія звичок від "ЕкоРубрики"

5772

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: