fbpx
Сьогодні
Небайдужа 11:25 03 Сер 2020

Історія The Devochki: як відкрити медіа, яке зламає стереотипи

Сім років тому Оксана Павленко створила жіноче медіа, без інвестицій, своїми силами, разом з однодумницями. Як вона це зробила?

Як працюють інтернет-видання? На чому заробляють ЗМІ і як зробити свій сайт, звільнитися з роботи і займатися улюбленою справою, роблячи світ кращим? Відповіді на ці питання знає Оксана Павленко, засновниця The Devochki.

Видання з'явилося у 2013 році, а ідея зробити чесний сайт дозріла за рік до цього, завдяки численним розмовам з подругами і колегами.

"У 2012-2013 роках нам здавалося, що українському інтернету не вистачає сайту для реальних дівчат з їхніми проблемами і переживаннями. Від статей у жіночих медіа залишалося враження, що їх пишуть для неіснуючих дівчат, а не тих, яких ми бачимо на вулиці, у кав'ярнях, в офісах. Тоді у нас вже був великий досвід роботи в медіа, тому знали, як робити перші кроки. Заковика була тільки у створенні сайту. У 2013 році його зробила Леся Мазаник, зараз ми з нею разом ведемо всю роботу над проектом".

Через рік Оксана звільнилася з основної роботи, щоб більше займатися сайтом. "Влітку 2014 роки я пішла на вільні хліби. Звичайно, проект був головною рушійною силою, але ще я втомилася працювати в офісі в графіку з 10 до 19".

Оксана Павленко The Devochki

Фото: Лера Польська

Що потрібно, щоби зробити своє ЗМІ?

Унікально в цій історії те, що проект вдалося реалізувати без інвестицій. Дівчата витратилися тільки на домен. The Devochki і зараз існують без стороннього фінансування.

"Мені було 25 років, а це час, коли ти на межі свого юнацького максималізму. Тобі здається, що все можеш змінити і зробити класно. Думаю, це відчуття зіграло важливу роль. Ми нічого не вкладали на перших етапах, ось тільки домен купили, навіть захостити сайт нам було де. Пощастило, що самі могли робити контент і просувати його, а ще наші подруги безоплатно писали тексти, тому що кайфували, що немає ніяких цензурних рамок. Через деякий час почали трохи вкладати в проект, але це мінімальні суми, коли сайт почав приносити гроші — стали платити гонорари".

"Я б нікому не порадила робити медіа без грошей, якщо реально хочеться розгорнути великий проект. Якщо мова йде про особистий блог — все простіше. Тягнути медіа на альтруїзмі — невдячна справа. Якщо бажання сильніше за здоровий глузд, то я би все одно починала з прописування бюджету і бізнес-плану. Звичайно, основне — ідея проекту і той контент, що ви будете створювати. Потрібно розуміти, про що ваше медіа, для кого це буде, чим відрізнятиметься від інших на ринку, і який план заробітку".

Оксана Павленко The Devochki

Фото: Стелла Мельниченко

Маючи і бюджет, і класну ідею, можна зробити крутий проект  

"Коли людина продає товар, то її ніхто не питає "А на чому ти заробляєш?", але якщо створюєш медіа, то це питання чуєш постійно", — розповідає Оксана.

В основному медіа заробляють на рекламі — нативні спецпроекти, колаборації з брендами, піар-публікації. Починати працювати з продажами краще на старті і бюджети з часом будуть зростати. Може знадобитися рік-два, щоб вийти в нуль.

На перших порах потрібен інвестор, але є й інші способи знайти фінансування для медіа:

"Наше основне джерело доходу — реклама, але ми пробували всі можливі варіанти. Наприклад, проводили навчальні заходи для дівчат і трохи на цьому заробляли. У нас був досвід продажу майок і футболок, у цьому році ми хотіли запустити ще одну колекцію, але на плани вплинув карантин. Багато медіа працюють з грантовими програмами, ми часто дивимося в цей бік, але поки готових кейсів немає. На початку карантину, як і багато інших проектів, запустили донейти — читачки можуть оформити підписку на комфортну для них суму (100, 200, 300 гривень) або зробити внесок іншим зручним способом".

Оксана Павленко The Devochki

Фото: Олександра Злуницина

Яку користь можна принести, якщо писати про фемінізм?

Зараз The Devochki — феміністичний портал, який активно працює з різними соціальними темами, але так було не завжди. До фемінізму проект прийшов через кілька років існування.

"Зараз дивно бути сайтом для жінок і не підтримувати фемінізм. Ми зацікавилися фемінізмом досить давно і були одним з перших подібних сайтів у нашому інформаційному просторі. Вивчали досвід різних країн і розуміли, що для України тема рівних прав більш ніж актуальна. Ми дивимося на питання з різних сторін і даємо дівчатам місце, де можна висловити свою точку зору.

Читаючи нас, люди змінюють думку про деякі питання, що стосуються фемінізму і сексизму. Не раз чула, що завдяки нашим матеріалам за тему бралися й інші сайти. Зміни відбуваються і на побутовому рівні, наприклад, читачка розповіла, що звернула увагу на контекст привітань з восьмим березня в офісі і змогла його змінити. Тобто пішла від "троянди-мімози" у нагадування, що це день боротьби за права жінок.

Зараз сайт — певний майданчик для жіночого досвіду. Дівчата розповідають нам свої історії, діляться думками, переживаннями і проблемами, через які пройшли.

Знаєте, у складній ситуації може здаватися, що ти зовсім одна і ніхто не розуміє, що сталося. Коли читаєш про подібний досвід, трохи розслабляєшся і навіть знаходиш відповіді на свої питання.

Крім особистого досвіду, ми приділяємо увагу і бізнесам, які ведуть дівчата. У період розквіту українських виробників запустили каталог жіночих стартапів і сформували навколо нього рубрику The Devochki PRO, а через деякий час провели кілька сезонів заходів про маркетинг для цієї аудиторії.

З багатьма учасницями каталогу залишаємося у дружніх відносинах, дякуємо одна одну за надану підтримку. Мені здається, навколо сайту з'явилося потужне ком'юніті, яке готове спілкуватися".

Зараз аудиторія The Devochki — близько 100 тисяч переглядів в місяць. Для нішевого видання це непоганий показник. Аудиторія активно дискутує, найчастіше в соціальних мережах. Оксана каже, що не боїться поганих коментарів: "Якщо пишуть тільки хороше, то це насторожує, — вважає вона. — Істина народжується в дискусії".

Масштабуватися The Devochki не планують, комфортно почуваючись у тому форматі, що вдалося створити. А нам радісно, ​​що наш спецпроект "Небайдужа" ідейно в Україні не самотній.

2002

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: