Корисності

Респіратори замість випускного. Як школярі допомагають медикам

Що робити, якщо ти хочеш допомогти, але тобі менше 18-ти і ти ще учень?

Україна, як і весь світ, зіткнулася із кризою небачених досі масштабів. Коронавірус став справжнім викликом для медичних систем різних країн, і українська система охорони здоров'я – не виняток. Готовність українських лікарень до пандемії бажає кращого, і волонтери та просто небайдужі люди по всій країні вже зголосилися у різний спосіб допомагати медикам у цей непростий час. Допомогти може кожен. Так вирішили і в одній із тернопільських шкіл.

У Тернополі базовою для лікування пацієнтів з діагнозом коронавірус визначили Міську лікарню швидкої допомоги. Дітей же приймають у Міській дитячій лікарні. Силами місцевої влади та благодійників обидва заклади повноцінно забезпечені засобами індивідуального захисту, медичними препаратами та обладнанням. На останній сесії депутати міської ради виділили на забезпечення ще 47 млн грн. З цих коштів усім медичним працівникам, які у Тернополі задіяні у боротьбі  з коронавірусною інфекцією, щомісяця доплачуватимуть до заробітної плати 10 тис. грн. І все ж, лікарні досі потребують допомоги. І на допомогу може прийти кожен навіть школярі.

Добра справа замість випускного

29 одинадцятикласників однієї з місцевих шкіл передали інфекційному відділенню Міської дитячої комунальної лікарні Тернополя 130 респіраторів і 17 настінних дозаторів для дезінфекційних розчинів. Акцію назвали «Дітям від дітей».

"Батьки 11-В разом з дітьми минулого тижня вирішили ту суму, яку вже зібрали на випускний, що мав би відбутися 26 червня, зараз пожертвувати на допомогу", поділилася директорка Тернопільської спеціалізованої школи №3 з поглибленим вивченням іноземних мов Руслана Петрокушин. Що я скажу: свідомі діти свідомих батьків".

Настінні дозатори закупили на усі 17 палат, що є у відділенні. Вартість респіраторів FFP-3 в середньому 250 грн. Загалом на все витратили 25 тис. гривень.

Ірина Турська, мати однієї з випускниць, розповідає, що вони, організовуючи цю допомогу, і не очікували на розголос і увагу зі сторони ЗМІ абощо. Просто вирішили допомогти, чим можуть. Так батьки з учнями і прийшли до того, щоби ті гроші, що збирали на випускний по 1000 гривень, направити на допомогу медикам і закупити для них респіратори. Позаяк в аптеках респіраторів FFP-3 зараз не знайти, то їх замовляли через інтернет з різних сайтів. 

"Багато хто з наших батьків – лікарі. Половина учнів планують вступати в медичні. У батьківському чаті заговорили про те, щоб допомогти дитячій лікарні міській.  Запитали у лікарів, що їм потрібно і нам дали список. Що знайшли, те закупили. Медсестри, коли ми привезли все у лікарню, вийшли до нас у найпростіших медичних масках. Тому цей захист їм дуже у нагоді. 

Зараз уже думаємо, що то можна було зробити від школи чи від усіх випускних класів. Але тоді просто швидко вирішили і зробили. Можна сидіти вдома і нічого не робити, а можна зорганізуватися, ще й дітям приклад подати"

Такий вчинок одинадцятикласників могли би повторити ще у багатьох школах до випускних уже не далеко, а у зв'язку з поширенням епідемії їх можуть і відмінити. 

Як ще можна допомогти?

Втім, школярі можуть  допомогти у боротьбі з вірусом, не лише жертвуючи на це гроші. 

📌 Найважливіше – дотримуватися карантину і сидіти вдома.

📌 Шити маски для людей, як це зробила одинадцятирічна Аліса Пономаренко з Харківщини

📌 Шити одноразові комбінезони для лікарів. Для цього потрібен матеріал "спанбонд"  щільністю вище 50 і фурнітура: потаємні блискавки 50-60 см та резинки 0,5 см. Лекала можна скачати тут.

📌 Віддавати кишенькові гроші у благодійні фонди, що допомагають лікарням із забезпеченням.

📌 Регулярно мити сходову клітку/ліфт.

📌 На сайті Української волонтерської служби скачати плакати з інформацією про допомогу під час коронавірусу і розвісити у своєму під'їзді. 

Автор: Мар'яна Чорнієвіч

Фото пресслужби Тернопільської міської ради та з Facebook-сторінки Ігоря Турського

Свіжі дописи

  • Корисності

Як приготувати спаржу: рецепти, лайфхаки та все про продукт

Сезон спаржі розпочався! Та оскільки цей продукт ще відносно новий для нас, не всі мають… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Екорубрика

Екостанція “Супій”: місце, де кожен може стати дослідником

Свій заміський будинок Євгеній Довгалюк перетворив на науковий хаб для громадських науковців. Тут займаються бьордвотчингом,… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Що відбувається

Ukraine at Eurovision: top 5 best performances

Relive the magic of Eurovision with Rubryka's countdown of Ukraine's top 5 performances, showcasing a… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • eРубрика

Віртуальна речниця МЗС Вікторія Ші: необхідність воєнного часу чи спосіб відвернути увагу?

Першого травня Міністерство закордонних справ опублікувало вітальне слово нової консульської представниці. Нею виявилась цифрова особа… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Що відбувається

Eurovision 2024 Ukraine: meet Jerry Heil and alyona alyona

From talented vocalist Jamala to entertaining performer Verka Serducka, Ukraine has always offered strong and… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Корисності

У кого є ревінь, той має обід, або що приготувати з румбамбару: сім рецептів на всі смаки 

Пироги, джем, салат, соус до мʼяса і навіть борщ — усе це можна приготувати з… Читати більше

Friday May 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.