fbpx
Сьогодні
Рішення 12:01 09 Гру 2022

"Теплиця" від "Солом’янських котиків": як цієї зими волонтери зігрівають киян 

Репортер “Рубрики” перевірив, як працює громадський Пункт незламності, поговорив з організаторами, зробив фото та написав цей текст в теплі, з інтернетом та електрикою від “Котиків”.

English version here

Фото: Рубрика

Фото: Рубрика

У чому проблема та яке рішення?

Пункт незламності Теплиця

Після жовтневих ударів по Києву, щоб забезпечити містян теплом, електроенергією та зв'язком, влада в місті активувала роботу "Пунктів Незламності". Але до їх створення долучився й громадський сектор. Благодійний фонд "Солом'янські котики" теж вирішив допомогти киянам у найнагальніших їхніх проблемах. Так з'явилася "Теплиця" — острівець безпеки на випадок тривалих відключень електроенергії та тепла в місті.

"Ми зрозуміли, що зима буде непростою, — розповідає співзасновниця фонду Ксенія Семенова. — Варто мобілізувати сили Солом'янських котиків, аби допомогти жителям міста пережити можливі блекаути. Ми готувалися, поступово закуповували необхідне і, коли ситуація стала критичною, ми були готові відкрити нашу Теплицю".

Як це працює?

Теплиця від Солом'янських котиків

У "Солом'янських котиках" кажуть, що "Теплиця" — насправді не зовсім "Пункт Незламності". Хоча, як і в "Пунктах Незламності", тут можна безплатно підживити гаджети, під'єднатися до стабільного інтернету від старлінка, випити води та гарячого чаю, скористатися аптечкою, у фонді "Теплицю називають" радше коворкінговою зоною. Найбільше людей тут збирається між 15 та 18 годинами — люди звідси вмикаються у зум-конференції, працюють, відвідують пари онлайн, вчать уроки. Одного разу до "Теплиці" прийшов хлопчик та попросив зайти всередину до відкриття пункту, щоб змогти під'єднатися до шкільних уроків онлайн. Школяру, звісно, допомогли.

Оксана Зінковська, комунікаційниця "Солом'янських котиків" пояснює: 

"Тут люди знайомляться між собою, можуть спілкуватися. На відкритті ми робили лекторій, запрошували спікерів, які розказували, як вижити в блекаут, ми проводили тренінг з домедичної допомоги. Поки триває така проблема з енергетикою, ми хочемо робити тематичні лекції, запрошувати людей, які можуть розказати щось цікаве, і навіть хочемо показувати тут фільми, мультики".

Теплиця від Солом'янських котиків

Пункт повністю обладнаний та працює коштом благодійників "Солом'янських котиків". За перші дні роботи його відвідали понад 500 людей, а водночас у приміщенні можуть перебувати не більше 150 осіб. Поки максимальна завантаженість у "Теплиці" була, коли її відвідали 120 людей одночасно. Оксана Зінковська зізнається:

"Ми переживаємо щодо завантаженості пункту. У нас максимальне навантаження на старлінк було 73 людини, і були складнощі, інтернет працював повільно".

Пункт незламності Теплиця

Але в правильності й потрібності ініціативи "котики" не сумніваються — щодня сюди приходять люди, яким справді потрібна допомога й підтримка. Оксана Зінковська пригадує:

"На другий день роботи прийшла жінка — у неї був розряджений телефон, вдома не було світла, і вона прямо на зарядці телефонувала доньці й казала, що в неї все добре, що вона жива й здорова. Маємо розуміння, що ми поєднуємо людей. Ми лиш організували розетку, а ця жінка змогла додзвонитися доньці".

Теплиця від Солом'янських котиків

У "Теплиці" раді всім гостям, в тому числі й чотирилапим. Попри те, що пункт знаходиться в шкільній будівлі й спершу через чотирилапих відвідувачів навіть виникнув невеликий конфлікт, врешті всі погодилися, що якщо тварина з'являється в пункті з власником та поводиться безпечно, то немає причин відмовити їй в теплі й безпеці.  

"Що добре в цьому приміщенні, окрім того, що можна попити чай чи плести сітки, тут є окремий вхід та вихід для відвідувачів «Теплиці» та школярів, і  ми ніяк з ними не перетинаємось, — додає Оксана Зінковська. — Це дуже убезпечує дітей. Я знаю, що багато батьків переживають, що пункти відкриваються на базі шкіл та садочків і дуже круто мати окремий вхід: ми не перетинаємося з дітьми, ми не заважаємо навчальному процесу, ми відповідаємо за безпеку в цій кімнаті. У нас є стійка реєстрації, усі люди проходять через наших волонтерів, ми знаємо ім'я, прізвище, номер телефону;  наші волонтери не пропускають людей на підпитку або коли бачать, що людина неадекватна. У нас є контакти місцевої поліції, але сподіваюсь, що таких інтендантів не буде, коли буде потрібно викликати поліцію. У перший день була польова кухня, ми ставили бочки, буржуйки, готували безалкогольний глінтвейн, пекли картоплю, варили грибний суп і хочемо таке й надалі робити".

Теплиця від Солом'янських котиків

А ще в "Теплиці" плетуть маскувальні сітки для наших захисників. Створення маскувальних сіток — це один із напрямків роботи "Солом'янських котиків", так він з'явився і в "Теплиці".

А це точно працює?

"Теплиця" — один з небагатьох пунктів, де до роботи залучають саме волонтерів, які й обслуговують пункт. Вони працюють з усім: від увімкнення генератора до допомоги відвідувачам.

Пункт незламності

"Пункт незламності — це не тільки генератор, — роз'яснює виконавчий директор фонду Андрій Єрофєєв, — це — люди, які можуть його ввімкнути, вчасно зробити паузу й долити паливо, можуть запустити старлінк і допомогти відвідувачам. У Теплиці постійно перебувають 5 наших волонтерів. Чергують позмінно по декілька годин".

За 10 годин роботи Теплиці витрачається близько 20 літрів пального. Пункт працює винятково завдяки донатам благодійників і на волонтерському ентузіазмі.

Теплиця від Солом'янських котиків

Крім того, тут є дитяча зона, настільні ігри, розмальовки, фломастери, олівці. Звісно — чай, кава, окріп, інтернет, розетки, які працюють. А ще — на випадок відсутності водопостачання — біотуалети. "Все, що стосується гігієни, ми забезпечуємо", — додає Оксана Зінковська.

Ще більше корисних рішень!

Теплиця від Солом'янських котиків

Досвід "Теплиці" може бути корисним і для інших пунктів обігріву та "Пунктів Незламності". Що потрібно для доброго функціонування такого пункту?

  • Вмотивована команда, декілька досвідчених організаторів.
  • Для ефективної допомоги на одній зміні роботи пункту має працювати 4-5 волонтерів із рівномірним навантаженням.
  • Реєстрацією в пункті мають займатися дві людини. 
  • У пункті має бути швидкий та зрозумілий контакт з поліцією та службами ДСНС.
  • У пункті має завжди бути людина, яка вміє надавати домедичну допомогу. Також обов'язково має бути аптечка.
  • У приміщенні має бути запас пального, до якого не мають доступу сторонні.
  • Якщо пункт розташовується в школі або дитячому садочку, для відвідувачів пункту потрібен окремий вхід, щоб не заважати навчальному процесу й убезпечити дітей.
  • Має бути запас питної води та елементарних харчів (печиво, вафлі, чай, цукор).
  • У команди має бути алгоритм дій в разі тривоги. Приміром, "Теплиця" під час тривога закривається — адже укриття в школі невелике й розраховане тільки для дітей, які там навчаються.
  • Також у пункті має бути список найближчих укриттів, куди в разі тривоги направлятимуть людей. 
  • Команда має бути готова до тривалих блекаутів і цілодобової роботи, коли навантаження на пункт значно збільшиться.

Теплиця від Солом'янських котиків

Підтримати проєкт "Теплиця" можна, задонативши в банку: https://send.monobank.ua/jar/4yVu88ycAL або на картку: 5375 4112 0020 4043.

"Теплиця" розташовується у Солом'янському районі столиці, у 229 школі (вул. Олекси Тихого, 57). Працює без вихідних з 11 до 21:00. Але у випадку тривалих відключень електроенергії графік може змінюватися.

1
1836

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: