fbpx
Сьогодні
Комуналка 09:18 11 Чер 2018

Теплове шахрайство: як формуються платіжки

Продовжимо замислюватись про тарифи теплопостачання. Розглянемо вартість послуги з централізованого опалення на прикладі наближеному до життя, але мовою цифр.

Скільки реально коштує тепло

Порахуємо вартість послуги з централізованого опалення 2-кімнатної квартири площею 42 кв.м. Візьмемо  опалювальний період з жовтня 2017 року по березень 2018-го.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, встановила тариф 1433,3 гривні за 1 Гкал. Норма витрати теплової енергії на послугу з централізованого опалення для 5-поверхової блок-секції з великопанельними стінами становить 0,06977 Г/кал/кв.м за опалювальний період. А тепер увага: вартість послуги (суму в платіжці) можемо розрахувати за офіційною формулою. Треба перемножити площу квартири на тариф і на норматив витрат теплоенергії. В результаті отримуємо 4200 грн.

Тепловики непомірно завищили суми в платіжках

А як вважає «Донецьктеплокомуненерго»? За нормами, розрахованими цієї теплопостачальною організацією, затвердженими Донецькою облдержадміністрацією і встановленими Нацкомісією з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, за тією ж офіційною формулою для цієї ж квартири плата за опалення становить 8411 грн. Вона завищена на 100%! Якщо порахувати таким чином плату для цієї квартири в 9-поверхової блок-секції з великопанельних стін по лічильнику, вона буде завищена на 42%. А цифри в платіжці для 5-поверхової блок-секції зі стінами з цегляної кладки виявляються більшими на 89%.

 Висновок

 Нас обманюють. Але кому це вигідно? Це роблять теплові шахраї, які займаються теплопостачанням. Ми бачимо явно завищені обсяги витрат теплової енергії у кожному місяці. У вартості завищених витрат теплової енергії приблизно 85% складають витрати на паливо і електрику (за офіційною інформацією). Але от питання: чи витрачалися ці паливо і електрику на опалення наших будинків? Адже можна розрахувати обсяг завищення вартості реалізованої продукції і визначити вартість або кількість завищення витрат палива. Це немаленька купа грошей. Чому це можливо в нашій державі? Куди поділися «зекономлені» обсяги палива? Про це читайте в наступному матеріалі.

Читайте також першу частину серії «Теплове шахрайство: як нам завищують платіжки».

9
1947

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: