fbpx
Сьогодні
Огляд 13:17 03 Кві 2020

Лікарня на стадіоні: що робити, коли не вистачає ліжко-місць

Зі зростанням кількості заражених коронавірусом їх усе важче розміщувати у переповнених лікарнях. Уряди країн вимушені шукати виходи з цієї ситуації: у виставкових центрах, на стадіонах, у готельних комплексах

Тимчасовий госпіталь для хворих на коронавірус у Центральному парку Нью-Йорка / Фото Reuters

В умовах розповсюдження вірусу COVID-19, продовжується збільшення навантаження хворими на лікарні та центри боротьби з пандемією. Раніше ми вже писали про досвід «паркових» лікарень у США, де наразі найбільша кількість хворих на коронавірус у світі; Китай у свою чергу звітує про спад епідемії, а у Європі Швейцарія та Норвегія повідомляють про достатню кількість обладнання, медперсоналу та апаратів для вентиляції легень. «Рубрика» дослідила, як у різних країнах приватний сектор та держава допомагають лікарням збільшити кількість ліжко-місць, які умови надають у новоспечених центрах боротьби із коронавірусом та чи є можливість застосування подібної практики в Україні.

 США

Слідом за розгортанням польового штабу з боротьби з COVID-19 у Центральному парку Нью-Йорка, ряд інших міст організували тимчасові лікарні по всій країні у великих містах. 29 березня Національна гвардія Каліфорнії створила тимчасову лікарню в Індіо, штат Каліфорнія. У новій польовій лікарні розмістилось 125 ліжок, що допоможе полегшити навантаження на місцеву лікарняну систему на тлі зростаючої пандемії у штаті. Подібні лікарні почали своє будування у передмістях Нью-Йорка, Майямі, Лос-Анджелесу та інші.

тимчасова лікарня коронавірус

Фото: APU GOMES/AFP

31 березня в Сіетлі, штат Вашингтон, військовий персонал створив польовий госпіталь у виставковому центрі CenturyLink. Лікарня, де розмістяться 250 ліжок, буде готова для пацієнтів, у яких немає COVID-19, таким чином будуть розвантажені лікарні для хворих з тяжким та середньої важкості станом здоров'я. По завершенні робот лікарня матиме всі можливості стаціонарної лікарні, включаючи операційну, реанімацію, рентген та інше. 

тимчасова лікарня коронавірус

тимчасова лікарня коронавірус

Фото: John Lamparski/Getty Images

Китай

Китай вже здивував світ у кінці січня побудовою абсолютно нових центрів для хворих на коронавірус лише за 10 днів. Так, у місті Ухань, що було епіцентром зародження та поширення вірусу, було 16 тимчасових медичних установ, побудованих спеціально для інфікованих пацієнтів. 11 березня через спад кількості нових хворих більшість нових медичних установ були закриті, наразі із наявними хворими справляються стаціонарні лікарні.

тимчасова лікарня коронавірус

тимчасова лікарня коронавірус

тимчасова лікарня коронавірус

Фото: The Telegraph

Велика Британія

Велика Британія певний час дотримувалася політики створення соціального імунітету проти хвороби, коли карантинний режим не оголошується в країні, а населенню дають перехворіти, щоби виробити суспільний імунітет. Проте з великою кількістю хворих доволі важко просто спостерігати за смертями громадян, до того вченими не доведено, що ті, хто переніс хворобу, не можуть бути інфіковані повторно. Тому за прикладом Китаю, 5 нових тимчасових лікарень буде побудовано у Великій Британії найближчим часом, у таких містах як Лондон, Глазго, Бірмінгем, Манчестер та Кардіфф. За повідомленням Національної служби охорони здоров'я Великобританії, ці лікарні дадуть 10 000 додаткових місць для хворих людей.

Також стадіони та виставкові центри перетворюють на тимчасові лікарні. У Лондоні першим трансформували виставковий центр ExCeL, де у двох великих павільйонах може розміститись 4 000 пацієнтів.

тимчасова лікарня коронавірус

тимчасова лікарня коронавірус

Тимчасова лікарня у Лондоні / Фото: Reuters

Також триває робота над двома лікарнями в Англії в Національному виставковому центрі у Бірмінгемі та в Центральному комплексі Манчестера. Уряд Шотландії каже, що Шотландський виставковий центр у Глазго також буде перетворений на тимчасову лікарню на 1000 ліжок. У Вельсі стадіон Вельського регбі-союзу також планують перетворити на лікарню на 2000 ліжок для лікування хворих на коронавірус — про це йдеться на сайті Міжнародного економічного форуму. 

Готельна індустрія теж активно підтримує державні органи та надає свої порожні готельні комплекси для хворих або медпрацівників. Так, в середині березня свою готовність на допомогу Національній службі охорони здоров'я висловили такі готельні мережі як Best Western Great Britain, Hilton, Holiday Inn, Travelodge та Whitbread's Premier Inn. Проте, за словами міністра охорони здоров'я Мета Хенкока, навіть ті готелі, які згодні надавати свої приміщення для хворих, доволі складно обладнати апаратами ШВЛ та забезпечити кваліфікованим медичним персоналом. 

Бразилія

У Бразилії найбільша кількість інфікованих на коронавірус людей у Латинській Америці — на 2 квітня ця цифра складає 7 022 зареєстрованих випадків та 252 смерті. Найбільша кількість випадків локалізована у двох бізнес-столицях країни — Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро. Через це влада протягом останніх тижнів не може визначитись з діями під час пандемії — хоч і було офіційно оголошено карантин, проте Президент країни Жаір Болсонару закликав населення на минулому тижні припинити паніку та відмінити карантин, оскільки два найбільші міста країни майже припинили свою роботу. Лікарні в цій країні також потребують додаткових ліжко-місць. Оскільки гра у футбол в країні призупинилася на поки що невідомий термін, більше половини з 20 команд бразильської Серії А відмовилися від своїх стадіонів на користь лікарень, оскільки влада в густонаселених Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро прагне розширити можливості лікарень для вирішення кризи.

тимчасова лікарня коронавірус

Фото: The Washington Post

Іспанія

2 квітня кількість смертей в Іспанії від коронавірусу досягла 10 000 людей. Країна вже декілька тижнів перебуває в умовах сурового карантину, люди тижнями намагаються не виходити на вулиці, за дотриманням карантину на вулицях слідкує багато військових та поліції.

Не дивлячись на те, що система охорони здоров'я Іспанії входить у список ТОП-20 світу, вона зазнає неймовірних викликів щодня та ледве справляється з важкою надзвичайною ситуацією. Так, один з лікарів мадридської лікарні коментує газеті The Guardian, що при наявності 265 ліжок у лікарні перебуває 700 пацієнтів. "Сотні людей сидять на стільцях або лежать на підлозі… всі лікарні в Мадриді абсолютно переповнені". Ситуація погіршується відсутністю захисного спорядження. "У нас нічого немає. У нас немає масок, рукавичок, водонепроникних суконь. У нас нічого немає", — сказала вона. "Ми голі проти коронавірусу". За минулу добу 950 людей померло від коронавірусу у цій країні, ще 6 000 знаходяться у реанімації.

Враховуючи всі обставини, уряд Іспанії відкрив на минулому тижні лікарню, організовану у виставковому центрі Мадриду Ifema.

тимчасова лікарня коронавірус

Фото: BBC UK

До того ж, велика кількість готелів допомагають владі, надають місця для розміщення медперсоналу,  а також по всій країні медичний персонал та військові готують готелі для прийому людей із коронавірусом.

 Італія

В Італії, де найбільша кількість хворих та смертельних випадків у Європі, схожа з Іспанією практика – лікарі та медичний персонал виснажені, суворий карантин пригнічує населення вдома, а влада намагається робити все можливе, щоб ши зупинити епідемію та знизити кількість смертей. Наразі наметові лікарні працюють майже по всій країні, в особливості в околицях великих міст провінції Ломбардія.

тимчасова лікарня коронавірус

Фото: BBC UK

Також в околицях Турину є спроби використання вантажних контейнерів для морських перевезень задля розширення приміщення наявних лікарень. Проект під назвою Cura+ придумав італійський архітектор Карло Ратті, покладаючись на те, що це швидке рішення для приміських зон, коли за декілька днів потрібно створити закрите приміщення, яке можна швидко трансформувати у інтенсивну терапію або загальні палати для пацієнтів, в залежності від необхідності. За словами архітектора, це економить час та сили людям, що займаються розгортанням польових штабів.

тимчасова лікарня коронавірус

 Україна

На сьогодні (3 квітня 2020 року) в Україні, за офіційною статистикою, кількість випадків захворювання на коронавірус наближається до 1000, більше двох десятків випадків є фатальними. Не дивлячись на карантинні обмеження, які, згідно з заявами деяких урядовців, можуть бути подовжені, багато регіонів може не справитись із кількістю хворих та необхідним медичним доглядом за пацієнтами. В Україні увага держави поки що в більшій мірі сконцентрована на дотриманні карантину, забезпеченні обсервації для тих, хто повернувся з-за кордону та комфортних умов праці лікарям. Однією з дій, запроваджених урядом, є домовленість про транспортування лікарів зі столичними службами таксі, надання місць для самоізоляції туристів після повернення в Україну. Також МОЗ заявило про підвищення окладів втричі для медпрацівників, що борються з коронавірусом, а мер Києва Віталій Кличко оголосив про можливість розміщення медпрацівників у столичних готелях 11 Mirrors та Senator Apartments. Також є підтримка з боку Православної Церкви України, яка, за словами митрополита Епіфанія, готова надати свої приміщення для хворих і тих, хто потребує обстеження на коронавірус. Митрополит також повідомив, що ПЦУ робитиме в єпархіях по всій Україні, де буде така можливість і потреба.

 Враховуючи досвід інших країн, не виключений випадок організації тимчасових госпіталів і у нашій країні. З фінансової точки зору, за кордоном такі проекти фінансуються державою за підтримки Міністерств охорони здоров'я, оборони та внутрішніх справ. Так, більшість ліжок позичається з місць базування військових, медичні засоби надаються службами охорони здоров'я, а витрати на утримання та будівництво тимчасових лікарень допомагають покрити військові, волонтери та цивільні працівники.

Оскільки місто Київ та Київська область є лідерами за кількістю хворих, можливими об'єктами подібних лікарень можуть бути стадіон «Олімпійський», ВДНГ або МВЦ на Лівобережній. Головними критеріями для обрання подібних місць мають бути:

📌 Транспортна доступність для швидких та медпрацівників.

📌 Великий простір з якісною системою вентиляції/можливістю для провітрювання.

📌 Можливість для функціональної трансформації приміщень (ділення на сектори, забезпечення проїзду медичного обладнання і т.д.).

📌 Можливість охорони входів та виходів та дотримання ізоляційних протоколів.

📌 Наявність окремих пунктів входу та виходу для медпрацівників задля контролю гігієнічних вимог та епідеміологічних застережень.

23996

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: