fbpx
Сьогодні
Рішення 08:30 22 Лис 2021

Відпочити від міста, допомогти дітям та ще й отримати за це зарплату: хто в Україні пропонує роботу мрії

Навіть якщо ви не маєте педагогічної освіти, але маєте хист та мрію стати викладачем, її можна реалізувати

English version here

У чому проблема?

Кадровий голод в сільських школах та погані результати у учнів

Третина всіх учнів в Україні навчаються в селах. Ці діти відстають у навчанні від своїх ровесників у місті в середньому на два з половиною роки – такі дані наводить міжнародне оцінювання учнів PISA за 2018 рік. Окрім цього, за даними МОН від 2019 року, більше 60% дітей, які проживають у селах та смт, складають ЗНО на оцінку від 1 до 6 за 12-бальною шкалою. Значний розрив між навчальними досягненнями учнів з міської та сільської місцевості спостерігається і в багатьох інших країнах світу, але освітня нерівність в нашій країні є однією з найглибших у Європі.

Насправді ця різниця виникає не через те, що учні сільських шкіл мають гірші здібності, а через те, що вони мають гірший доступ до якісної освіти. За час пандемії вона лише загостилась, проте є й позитивні аспекти: із цією проблемою намагаються боротись.

Ще одна проблема – це кадровий голод. ​​Євтюхова Алла Ярославівна, директорка Приморської ЗОШ розповіла про те, що вчителі в сільських школах старіють, і навіть досвід у 30 років не стає в допомозі. Навпаки: таким викладачам дуже важко перелаштуватись:

"Вчителі тримають себе в певних рамках: вони бояться, що діти здадуть погано ЗНО, не напишуть моніторингову контрольну роботу, не будуть встигати за календарним планом, який вони прописали на початку навчального року. Насправді все це в руках вчителів", — каже Алла Григорівна.

Навчай для України

Яке рішення?

"Навчай для України" знаходить вихід

Громадська організація "Навчай для України" – партнер в глобальній мережі Teach Fоr All, яка об'єднує понад 60 країн, 20 000 учасників та понад 65 000 випускників програм. Організації в мережі працюють для того, щоб діти у всьому світі мали освіту, підтримку та можливості формувати краще майбутнє для себе та своїх громад.

"Навчай для України" працює над тим, аби кожна дитина в Україні могла реалізувати власний потенціал, незалежно від місця народження чи проживання. "Навчай для України" залучає молодих спеціалістів різних галузей до вчителювання на 2 роки у малих містечках і селах, де вони стають рольовими моделями, відкривають нові перспективи в житті дітей і сприяють розвитку громади. Молоді і прогресивні вчителі-лідери певною мірою допомагають вирішити кадрову проблему у школах, привнести новий дух викладання, пришвидшити процес виховання дітей. Вони показують результат, працюючи зовсім іншими формами, використовуючи нові формати викладання предметів.

Учасниця програми "Навчай для України" Ірина Паламарчук розказала, що результати, яких досягають при цьому молоді вчителі-наставники, мотивують досвідчених вчителів до змін та змушують відходити від радянської системи, яка лише дає знання, а не вчить користуватися ними. 

Навчай для України

"Якщо дитина вчить формули, але не розуміє, для чого їй це в житті, предмет стає нецікавим, а от наша вчителька-лідерка Ірина пояснювала важливість вивчення англійської мови на прикладі її подорожей за кордон. А коли діти не розуміли чогось на уроках з фінансової грамотності, повезла їх в банк й показала все на практиці", – розповідає пані Паламарчук. 

Як це працює?

У всеукраїнській мережі "Навчай для України" впевнені — кожен може зробити свій внесок у творення суспільства, в якому прагне жити, а Україна має стати такою країною, де кожна дитина матиме можливість розкрити власний потенціал, незалежно від її місця народження і проживання. Для реалізації цієї мети проєкт залучає амбітних і небайдужих випускників і молодих спеціалістів різних галузей до вчителювання у малих містечках і селах.

Навчай для України

Учасники "Навчай для України" — молоді люди, які хочуть змінювати українську освіту. Вчителі на 2 роки переїжджають у село, де викладають один зі шкільних предметів у місцевій школі, організовують позакласні ініціативи та важливі проєкти для громад. Вони вчать дітей мріяти сміливіше і вірити в себе, по-новому відкривають предмети та процес навчання, організовують гуртки, допомагають вступити до омріяних університетів та показують різноманіття можливостей навколо. 

І це не лише викладання у школах: допомога може полягати в будь-чому. Можна реалізувати безліч позакласних ініціатив — профорієнтаційні заходи, кіноклуби, клуби робототехніки, еко-фестивалі та багато інших. В умовах пандемії багато учасників програми стали тими вчителями, які організовували у школах перехід на дистанційне навчання, допомагаючи іншим вчителям та учням.

Навчай для України

А це точно працює? 

22-річна Анастасія сама поїхала в незнайоме місце та стала вчителькою

Анастасія Беляєва домовилися про зустріч зі старшокласниками в своїй школі, щоб розказати їм, які є шляхи, де шукати можливостей, що вивчати: 

Навчай для України

Анастасія Бєляєва, учасниця програми

"Коли я прийшла, то помітила, що школа ніяк не змінилася з того часу, як я навчалася, і мені стало сумно. У соцмережі мені трапилася програма "Навчай для України", і я подумала, що можу спробувати щось змінити", – розповіла вона.

Так Анастасія у 22 роки потрапила в містечко Теплодар в Одеській області, де вона викладала українську літературу в 5–6 і 10–11 класах: 

"Вирішила, що можна спробувати класно подавати її. Наприклад, ми влаштовували "суд" над Лисом Микитою з "Фарбованого лиса" з п'ятикласниками. Діти зраділи, що до них прийшла людина, яка може зрозуміти їхні жарти, знає меми тощо", – запевнила Беляєва.

Найважчим в цьому виявилась самотність. У містечко вона поїхала сама, і в якийсь момент зрозуміла, що їй важко рухати щось зсередини. Тому траплялися хвилини відчаю, але допомогла підтримка друзів та спільний чат з учасниками програми. 

Дівчині вдалося відразу подружитися з дітьми, хоч було нелегко. Бо через те, що вона молода, їй було важко тримати кордони. Мовляв, жартую вашими жартами, але вона – вчителька. Проте із проблемою вона впоралась та навіть організувала для школярів кіноклуб. Коли наступного року Анастасія стала класною керівницею й запропонувала вести гурток англійської, її дею підтримали. Також вчителька каже, що вона пишається тим, що мала учнів, які почали писати книжки.

Таких відчайдушних, як Анастасія – дванадцятеро. Молоді спеціалісти викладали у школах протягом 2019-2020 та 2020-2021 років. А от шкіл, що бажають взяти участь у програмі – значно більше! Лише цього року під час літнього набору проєкт отримав понад 100 заявок від шкіл із сумарною кількістю вакантних годин — понад 3 тисячі!

І це логічно, адже вчителі, що приходять до шкіл, справляються із надскладною та найважливішою задачею: пробудити в дітях цікавість до навчання! Ірина Пупко, випускниця "Навчай для України", яка викладала географію у Кагарлику у Київській області поділилась, що завдяки спілкуванню, розподілу навантаження, чіткості інструкцій та зацікавлення предметом самого вчителя і правильному підходу навіть до найбільш не зацікавлених учнів, їхня заінтересованість предметом зростає з 30 до 99%!

Ще більше корисних рішень!

Як стати учасником проєкту для тих, хто хоче викладати 

  • Для того, щоб стати учасником проєкту, не обов'язково мати педагогічну освіту – її не мали більшість учасників минулорічного проекту. Проте, обов'язково потрібно ступінь магістра чи бакалавра. Наприклад, на участь у проєкті може податися випускник факультету прикладної математики, який дуже добре знає предмет, може і хоче зацікавити дітей. Головне — мотивація, чудові знання та інтерес до свого предмета, які потрібно передати дітям.
  • Один зі шкільних предметів кандидат у вчителі має знати на достатньому для викладання рівні.
  • Готовий/а присвятити 5 тижнів інституту "Навчай для України" та переїхати у маленьке місто чи село на 2 роки.

Якщо ви вважаєте, що відповідають цим критеріям, потрібно заповнити анкету на сайті проекту. До речі, складнощів із цим виникнути не має, адже у соцмережах "Навчай для України" публікує поради для заповнення заявок та складання резюме. 

Після першого етапу – заповнення анкети – на майбутнього учасника чекає відбір, який складається ще з двох етапів: це відбір учасників та найголовніше – скайп-інтерв'ю у центрі оцінювання.

Навчай для України – це програма розвитку, тож під час всього перебування в програмі вони обіцяють допомагати кандидатам ставати професійнішими та кваліфікованішими. Головне – мати бажання та бути переконаним в тому, що кожен може реалізувати свій потенціал!

Що можна отримати від проєкту?

  • Повноцінну оплачувану роботу та офіційне працевлаштування 
  • Стипендію, яка покриває витрати на житло та інші побутові витрати
  • Можливість безкоштовно здобути магістерський ступінь з педагогіки в університеті ім. Бориса Грінченка 
  • Можливість реалізувати ініціативу для розвитку школи/громади та розвинути свій лідерський потенціал
  • Спільноту однодумців, яка завжди підтримає та допоможе розвиватись
  • Навчання, обмін досвідом, нетворкінг в глобальній мережі Teach for All (59 країн)

Навчай для України

​​Як школі стати учасником проєкту?

Організатори проєкту розшукують школи, які готові до експерименту і не бояться впустити до себе "людей зі сторони". Школи зі свого боку повинні мати відкриту вакансію та можливість забезпечити зарплатою вчителя.

Для того, щоб стати школою-партнером, потрібно заповнити анкету на сайті "Навчай для України".

1
672

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: